Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου

1709: Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Jacques de Vaucanson († 21.11.1782, 73 ετών). Όλες οι εφευρέσεις του αφορούσαν τους αυτοματισμούς. Εφεύρε το πρώτο αυτοκίνητο. Κινούνταν με έναν τεράστιο μηχανισμό κουρντίσματος ρολογιού. Πάρα πολύ σοβαρή εφεύρεσή του ήταν η εφεύρεση του πρώτου αυτοματοποιημένου αργαλειού που βοήθησε πολύ την Γαλλία να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με Αγγλία και Σκωτία. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην μηχανουργία. Εφεύρε τον πρώτο πλήρως μεταλλικό τόρνο. Το κορυφαίο κομμάτι που έφτιαξε ήταν μια αυτόματη πάπια που «πέταγε», έπινε νερό, έτρωγε κλπ. Το κάθε φτερό της αποτελούνταν από 400 διαφορετικά κομμάτια. Μια άλλη εφεύρεση του με ανθρωποειδή που σέρβιραν φαγητό και καθάριζαν τα τραπέζια θεωρήθηκε βέβηλη και διατάχθηκε η καταστροφή της.


1815: Πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών ο Αμερικανός εφευρέτης Ρόμπερτ Φούλτον (Robert Fulton). Κατασκεύασε το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο ατμόπλοιο. Κατασκεύασε για λογαριασμό του Μεγάλου Ναπολέοντα το πρώτο υποβρύχιο, τον Ναυτίλο. Επίσης κατασκεύασε τις πρώτες τορπίλες για λογαριασμό του Βρετανικού Ναυτικού.


1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στις 22/02 με πέντε άντρες έχει διαβεί το ποταμό Προύθο  υψώνοντας τη σημαία της επανάστασης. Στις 24/02 εκδίδει την επαναστατική προκήρυξη ‘Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος’. Στο Ιάσιο ο  Μητροπολίτης Βενιαμίν ευλογεί τη σημαία που είχε δυο διαφορετικές όψεις. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε‘, 22 ιεράρχες και 49 λαϊκοί μετά από πιέσεις της Πύλης τον αφορίζουν τον Μάρτιο και συνιστούν στους Ρωμιούς να μείνουν ραγιάδες γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Αυτό δεν γλύτωσε τους ίδιους από την κρεμάλα.


1865: Με βασιλικό διάταγμα αποφασίζεται η ανέγερση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο πρώτος Νόμος περί αρχαιοτήτων που προέβλεπε την ανέγερση μουσείου είχε δημοσιευτεί το 1834. Το Διάταγμα προέβλεπε ότι θα ανεγειρόταν σύμφωνα με τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ludwig Lange, με «πετσοκομμένη», για μείωση τους κόστους, την κιονοστοιχία που προβλεπόταν κατά μήκος όλης της πρόσοψης, μετά από πρόταση του Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου. Θέση ορίζεται ο Άγιος Αθανάσιος Κεραμεικού. Απ’ όλα αυτά δεν έγινε τίποτε. Το κτίριο ακολούθησε την μοίρα και τα προβλήματα του Ελληνικού κράτους. Χρειάστηκε πρώτα να γίνει δωρεά του οικοπέδου 62 στρεμμάτων από την Ελένη Τοσίτσα για την ανέγερσή του εκεί που είναι σήμερα. Παρά την θεμελίωση το 1866, μόλις το 1874 θα είναι έτοιμη η δυτική μόνο πτέρυγα. Θα χρειαστεί «ένεση» 100.000 χρυσών φράγκων που έκανε δωρεά ο Δημήτριος Μπερναρδάκης για να ολοκληρωθεί η ανέγερση, του εγκεκριμένου σχεδίου, το 1889, ένα χρόνο αργότερα από το Μουσείο της Ολυμπίας που η ανέγερσή του είχε αρχίσει το 1885. Ο Ερνστ Τσίλερ, που ανέλαβε την ολοκλήρωση της ανέγερσης, πρόσθεσε μια μικρή πινελιά, αλλά ουσιαστικής αισθητικής σημασίας. Για να μην μοιάζει το κτίριο με κουτί, μετά την κατάργηση της κιονοστοιχίας πρόσοψης, πρόσθεσε το σχεδόν ανέξοδο τρικ που είχε εφαρμόσει και στο Μουσείο της Ολυμπίας. Έφτιαξε το γνωστό σημερινό προπύλαιο με τους τέσσερις Ιωνικούς κίονες μπροστά και τους δυο πιο πίσω. Ταυτόχρονα δημιούργησε δεξιά και αριστερά δυο στοές, δίνοντας την τελική μορφή στο κτίριο, που αποπερατώθηκε 23 χρόνια μετά την θεμελίωση. Οι περιπέτειες του κτιρίου συνεχίστηκαν, γνωρίζοντας ιδιαίτερη δοκιμασία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τους Γερμανούς να προελαύνουν, άλλα γλυπτά του κρύφτηκαν σε σπηλιές της Αττικής, ενώ τα πιο σημαντικά θάφτηκαν κάτω από το δάπεδο του Μουσείου σε εγκιβωτισμένη άμμο. Κατά την διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τα ταχυδρομεία, στέγασε κρατικές υπηρεσίες και Υπουργεία, ενώ κατά τον εμφύλιο υπήρχε και χώρος κρατουμένων. Τα πρώτα εκθέματα για το κοινό παρουσιάστηκαν το 1946. Μετά το 1950, αρχίζουν επισκευές, επεκτάσεις και τα εκθέματα γίνονται όλο και περισσότερα μέχρι σήμερα.


1920: Ο Χίτλερ δημιουργεί το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei ) ή κόμμα των Ναζί που προέρχεται από την γερμανική συντόμευση του Nationalsozialist (εθνικοσοσιαλιστής). Είχε γίνει μέλος (το πεντηκοστό πέμπτο) σε ένα μικρό κίνημα με 60 μέλη, το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα και όταν έγινε με την ευφράδεια του αρχηγός του, έχοντας πλέον 2.000 μέλη – οπαδούς, προχώρησε στον μετασχηματισμό του, όπως αυτός ήθελε. Με αυτό σαν εργαλείο, αναρριχήθηκε στην εξουσία το 1933 και απέκτησε τον πλήρη έλεγχό της το 1934.


1943: Κύμα διαδηλώσεων ξεσπάει στην κατεχόμενη Αθήνα με αφορμή την πρόθεση των Γερμανών να κάνουν πολιτική επιστράτευση. Ο στρατηγός Σπάιντελ στις 22.02.43 στέλνει επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση με την οποία τους ανακοινώνει ότι πρέπει να ψηφισθεί νόμος για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Η κυβέρνηση δοσίλογων, του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου, ετοιμάζεται να δημοσιεύσει ΦΕΚ με νόμο για την επιστράτευση, αλλά το νέο διαδίδεται. Την επομένη ξεκινούν διαδηλώσεις, πορείες. Στις 24.02.43  στο Υπουργείο Εργασίας δολοφονούνται από την αστυνομία τρεις και τραυματίζονται 30 διαδηλωτές. Το Υπουργείο πυρπολείται. Οι ταραχές συνεχίζονται, 28.02.43 στην κηδεία του Κωστή Παλαμά και στις 05.03.43 με συμμετοχή 200.000 πολιτών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο. Ο Υφυπουργός εργασίας Νικόλαος Καλύβας δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ την 24.1.1944.


1944: Γερμανοί εκτελούν 212 Έλληνες στη θέση Βίγλες Μεγαλόπολης. Ήταν σε αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ την προηγούμενη ημέρα στις Βίγλες κατά αυτοκινητοπομπής με 30 Γερμανούς αξιωματικούς. Από την ενέδρα είχαν σκοτωθεί όλοι χωρίς καμία απώλεια από πλευράς ΕΛΑΣ. Αφού λαφυραγωγήθηκε η αυτοκινητοπομπή, οι σωροί των νεκρών μεταφέρθηκαν στην Μεγαλόπολη σε κοινή θέα. Τα συναισθήματα των κατοίκων ήταν ανάμικτα. Από την μια χαιρόταν για τους νεκρούς κατακτητές, αλλά από την άλλη έτρεμαν τα αντίποινα που δεν άργησαν καθόλου. Το πρωί της 24η Φεβρουαρίου 1944, οι Γερμανοί πήραν 212 κρατούμενους από τις φυλακές Τρίπολης (οι περισσότεροι απ’ αυτούς είχαν φυλακιστεί για την αντιστασιακή τους δράση), τους οδήγησαν στον τόπο που την προηγουμένη ο ΕΛΑΣ είχε σκοτώσει τους δικούς τους και τους εκτέλεσαν. Υποχρέωσαν κατοίκους της Μεγαλόπολης να τους θάψουν εκεί χωρίς νεκρώσιμη ακολουθία. Έτσι έκλεισαν οι κατακτητές άλλον ένα κύκλο αίματος προσθέτοντάς αυτόν τον κρίκο σε εκατοντάδες άλλους τέτοιους με τους οποίους θέλησαν να αλυσοδέσουν στο άρμα της ναζιστικής Γερμανίας τους Έλληνες.


1975: Καταστέλλεται τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, λίγο πριν την εκδήλωσή του, πραξικόπημα και οι επίδοξοι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται. Λόγω της ώρας οι περισσότεροι ήταν με τις πυτζάμες τους. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ, θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός το βαφτίζει κίνημα της πυτζάμας. Ταυτόχρονα για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες γιατί δεν προχώρησε στην αποχουντοποίηση του στρατεύματος, που ήταν και προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης, ονομάζει τους στρατιωτικούς – νοσταλγούς της χούντας, σταγονίδια. Επιπλέον προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά λέγοντας σε κάθε ευκαιρία ότι είχε υπό έλεγχο το στράτευμα, πουλώντας την ίδια στιγμή προστασία στους φιλοχουντικούς αξιωματικούς. Η πραγματικότητα είναι ότι το πραξικόπημα συζητούνταν, σχετικά ελεύθερα, χωρίς συνωμοτικούς κανόνες, μέσα στο στράτευμα και γι’ αυτό διέρρευσε. Εκείνη τη μέρα συνελήφθησαν 37 αξιωματικοί. Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι 21 και καταδικάστηκαν οι περισσότεροι απ’ αυτούς. Ταυτόχρονα σε λίγες μέρες είχαν απολυθεί πάνω από 200 αξιωματικοί.


1981: Σεισμός 6.7 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό κόλπο ώρα 11 το βράδυ. Αφήνει 20 νεκρούς και 22.554 κτίρια μη επισκευάσιμα. Οι πληγείσες περιοχές είναι: Περαχώρα, Βραχάτι, Κιάτο, Λουτράκι, Κόρινθος, Κινέττα, Μέγαρα και Αθήνα. Λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου παραθέτοντας επίσημο δείπνο στο τότε ξενοδοχείο «Μεριντιέν» στην Κινεζική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων είπε: «τίποτα δεν θα κλονίσει την ελληνοκινεζική φιλία». Αποζημιώσεις δεν δόθηκαν σε κανένα.


2000: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών στο σπίτι του ο Μιχαήλ Ρουφογάλης. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια στην δίκη των πρωταιτίων της χούντας, αλλά είχε αποφυλακιστεί μετά από αίτημά του για λόγους υγείας. Όντας στέλεχος της ΚΥΠ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην σχεδίαση και εκτέλεση του πραξικοπήματος την 21ης Απριλίου 1967. Επί χούντας έγινε διοικητής της. Στις επιτυχίες του καταγράφονται η αποτυχία του αντιπραξικοπήματος του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄  και η εξάρθρωση της οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης). Επί διοικήσεώς του η ΚΥΠ είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Ρίτσαρντ Νίξον  το 1968 με $549.000 ($4,053,986 σημερινά). Ποσό τεράστιο για χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας. Τον ρόλο του μεταφορέα των χρημάτων είχε παίξει ο Τομ Πάπας. Το είχε ρίξει στην κοσμική ζωή, τα μπουζούκια και στο πιοτό. Είχε παντρευτεί τον Σεπτέμβριο του 1973 το μοντέλο Ντέλα (κουμπάρος ο Γ. Παπαδόπουλος). Απέτυχε με το κίνημα Ιωαννίδη που έγινε δυο μήνες μετά και ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο, ενώ ο ίδιος τότε είχε συλληφθεί. Με την μεταπολίτευση είχε εκτοπιστεί με τους άλλους αρχιπραξικοπηματίες στην Τζιά μέχρι την δίκη.


2012: Ο Πάνος Καμένος ιδρύει το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ). Το καταστατικό του νέου κόμματος εκτός από ένα γενικό ευχολόγιο με πιο γενικευμένες υποσχέσεις, όπως όλα τα καταστατικά των κομμάτων, έχει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους. Όπως στο άρθρο 3 παρ. 7.: «Κατάργηση των μνημονίων και των επαχθών εφαρμοστικών τους νόμων.». Αυτή η δέσμευση/στόχος το κάνει το μοναδικό αντιμνημονιακό συντηρητικό κόμμα, βάζοντας ταυτόχρονα την διαχωριστική γραμμή μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, απ’ όπου προερχόταν ο ιδρυτής, και του νέου κόμματος. Τον Ιανουάριο του 2015 συνεργάστηκε μετεκλογικά με τον επίσης αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση την 14.08.2015 ψήφισε το Γ΄μνημόνιο. Η συγκυβέρνηση διακόπηκε την 13η Ιανουαρίου 2019 εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία διευθετούνταν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και FYROM. Ταυτόχρονα υπήρξε διαρροή βουλευτών από τους ΑΝΕΛ οι οποίοι υπερψήφισαν την Συμφωνία.


2017: Γίνονται τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Κατασκευάστηκε όλο με έξοδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που ήταν η μετά θάνατον δωρεά του εφοπλιστή προς την Ελλάδα. Το Κέντρο περιλαμβάνει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μέσα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, που διαμορφώθηκε σε λόφο, έκτασης 170 στρεμμάτων. Η κατασκευή του άρχισε το 2012, αρχής γενομένης με την αναμόρφωση της έκτασης. Το σύνολο της χωρητικότητάς του είναι 32.000 επισκέπτες από τους οποίους 4.000 στην βιβλιοθήκη και στην όπερα.


←23 Φεβρουαρίου

25 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.