Σαν σήμερα 25 Φεβρουαρίου

806: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος. Λαϊκός μέχρι την ημέρα της τριπλής χειροτονίας του (για να ανέλθει όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας). Ήταν ο Πρωτοσηκρήτης (Αρχιγραμματέας, δηλ Πρωθυπουργός κατά κάποιο τρόπο των Ανακτόρων). Τον ανάγκασαν να γίνει Πατριάρχης ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ΣΤ’ (στην πραγματικότητα η πανίσχυρη μητέρα του Ειρήνη). Στόχος των ανακτόρων ήταν να τελειώνει η υπόθεση της εικονομαχίας που ήδη είχε κλείσει ένα αιώνα σε διαμάχες οι οποίες είχαν κλονίσει τον θρόνο αρκετές φορές. Ο Ταράσιος έφερε σε πέρας την αποστολή με την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των εικονολατρών (εικονόδουλων κατά τους αντιπάλους τους) και εναντίον των εικονομάχων (εικονοκλαστών κατά τους αντιπάλους τους), με την απόφαση της για αναστήλωση των εικόνων στους Ναούς. Άνθρωπος ευσεβής, με την εμπειρία της προηγούμενης εργασίας του, ασχολήθηκε συστηματικά με την βοήθεια των απόρων διοργανώνοντας για πρώτη φορά συσσίτια, οργανωμένη διανομή τροφής, ρουχισμού, ίδρυση Νοσοκομείων και Πτωχοκομείων.


1826: Κατά την διάρκεια της τρίτης πολιορκίας του Μεσολογγίου, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Βασιλάδι. Την νησίδα που βρίσκεται στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Η φρουρά του ήταν 60 άντρες και 14 κανόνια με 20 πυροβολητές. Ο Ιμπραήμ βλέποντας ότι από την στεριά η πολιορκία που είχε αρχίσει την 25 Απριλίου 1825 δεν είχε καμία τύχη, αποφάσισε να τους στερήσει τον ανεφοδιασμό που γινόταν από την θάλασσα. Κυριεύοντας το Βασιλάδι έκοβε τον ανεφοδιασμό που γινόταν με υδραίικα πλοία και που με την βοήθεια και των παράκτιων πυροβόλων του νησιού το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού ήταν γι’ αυτά παιχνίδι. Λόγω των αβαθών υδάτων τους επιτέθηκε το ξημέρωμα με 48 λέμβους που είχαν από 30 στρατιώτες η κάθε μια και ήταν εξοπλισμένες με μια βομβοβόλο. Το απόγευμα μια από τις οβίδες έπεσε στο σάκο με τις γεμίσεις των πυροβόλων. Χωρίς τα πυροβόλα των αμυνομένων να τους εμποδίζουν οι λέμβοι προσέγγισαν το νησί και αποβίβασαν τους στρατιώτες. Ακολούθησε σφαγή από την οποία γλυτώσαν 30 άτομα που αρχικά κολυμπώντας και μετά περπατώντας σε υποθαλάσσιο μονοπάτι που γνώριζαν, έφτασαν κακήν κακώς στο Μεσολόγγι. Το κακό όμως είχε γίνει. Τα Βασιλάδι εξοπλίστηκε άριστα από τους Τούρκους και έγινε το ανίκητο εμπόδιο για κάθε απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού και ανεφοδιασμού του Μεσολογγίου. Η αντίστροφη μέτρηση για την ηρωική έξοδο των υπερασπιστών του την 10η Απριλίου 1826 είχε αρχίσει.


1899: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Paul Julius Freiherr von Reuter (Baron De Reuter). Γερμανοεβραίος δημοσιογράφος στην Αγγλία. Το πρώτο του όνομα ήταν Israel Bere Josafat. Το δεύτερο το πήρε μετά τη βάφτισή του σαν χριστιανός (προτεστάντης). Είναι ο ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αρχικά είχε χρησιμοποιήσει ταχυδρομικά περιστέρια για μεταφορά ειδήσεων συνδέοντας το Παρίσι με το Βερολίνο. Το 1872 είχε υπογράψει συμφωνία με τον Σάχη της Περσίας αγοράς των σιδηροδρόμων, των καναλιών, των περισσότερων ορυχείων, όλων των δασών και όλων των μελλοντικών βιομηχανιών του Ιράν.  Η καθολική αντίδραση όλων των τάξεων της χώρας είχε εξαναγκάσει τον Σάχη σε ακύρωση της συμφωνίας.


1915: Παραιτείται η Κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου λόγω διαφωνίας με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο βασιλιάς, θέλει να κρατήσει την χώρα ουδέτερη γιατί αυτό συνέφερε την Γερμανία, ενώ ο Βενιζέλος το θεωρούσε ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα μας πλεονέκτημα απέναντι στις Τουρκία και Βουλγαρία που ήταν με το πλευρό του άξονα.  Ο Κωνσταντίνος διορίζει νέα κυβέρνηση του γνωστού Δημητρίου Γούναρη, που δεν είχε την στήριξη ούτε 30 βουλευτών.  Αναστέλλει την λειτουργία της Βουλής για ένα μήνα ροκανίζοντας τον χρόνο. Θα διαλύσει τη βουλή την 27 Μαρτίου «ξεχνώντας» να προκηρύξει ταυτόχρονα εκλογές, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Μετά αρρώστησε, έγινε καλά την 18 Απριλίου και την ξαναδιέλυσε σωστά με προκήρυξη εκλογών την 31 Μαΐου, αλλά ορίζοντας πρώτη συνεδρία της βουλής την 7η Ιουλίου, αγοράζοντας και άλλον χρόνο. Την 10η Αυγούστου έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια κάνει αποδεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης Γούναρη και δίδει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ελ. Βενιζέλο. Η 25 Φεβρουαρίου 1915 ήταν η ημερομηνία εκκίνησης, που ο Κωνσταντίνος με τους  δικούς του πολιτικούς μας οδήγησαν βήμα, βήμα, με σωρεία παραβιάσεων του Συντάγματος αλλά και κάθε νόμου και δικαίου στην Μικρασιατική Καταστροφή. Που από νικήτρια χώρα του Α’ Παγκοσμιου Πολέμου, γίναμε η χώρα που τον πλήρωσε ακριβότερα από κάθε άλλη, ακόμη και από τις χώρες της Τριπλής Συμμαχίας.


1944: Ο Ιωάννης Ράλλης δημιουργεί με τον Νόμο 1389/24.2.1944 την «Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση των Ευζώνων Ελλάδος», θέτοντας τα Τάγματα Ευζώνων, που είχε δημιουργήσει, υπό Ελληνική Διοίκηση. Εμπνευστής τους ο Ιωάννης Βουλπιώτης (ο πανίσχυρος εκπρόσωπος της Siemens στην Ελλάδα). Έπεισε τους Θ. Πάγκαλο και Στ. Γονατά που με την σειρά τους το εισηγήθηκαν στον Ράλλη. Αυτός το πρότεινε στους Γερμανούς που απέρριψαν την ιδέα. Με παρέμβαση του Βουλπιώτη που τους έπεισε για την σκοπιμότητα της κίνησης το δέχτηκαν. Οι γερμανοτσολιάδες, όπως έμειναν στην ιστορία, εκπαιδευόταν, εξοπλίζονταν και ήταν μέχρι τότε υπό την διοίκηση των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Είναι το δεύτερο βήμα, με το οποίο ολοκληρώνει την επίτευξη του στόχου του: Την δημιουργία δικού του στρατού, για τον έλεγχο της κατάστασης και της Ελλάδας μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Τα τάγματα των γερμανοτσολιάδων καταδικάστηκαν από το σύνολο των αντιστασιακών οργανώσεων και ζητήθηκε με τη Συμφωνία Πλάκας – Μυροφύλλου, η άμεση αποχώρηση, όλων όσων συμμετείχαν σε αυτά, χωρίς δεύτερη ειδοποίηση. ΟΙ Πάγκαλος Γονατάς βλέποντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε αποστσιοποιήθηκαν από τα τάγματα αλλά ήταν αργά πια. η ζημιά είχε γίνει. Με την συμφωνία της Καζέρτας θεωρήθηκαν από την ελεύθερη Ελληνική κυβέρνηση εχθρικές κατοχικές δυνάμεις.


1965: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ασκεί αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το «Σχέδιο Περικλής». Το σχέδιο ήταν «παιδί» της CIA και της ΚΥΠ (σημερινή ΕΥΠ) με στόχο την ποδηγέτηση των ψηφοφόρων στις εκλογές του 1961, που έμειναν στην ιστορία σαν εκλογές βίας και νοθείας, ώστε να προκύψει κυβέρνηση ΕΡΕ, ή σε περίπτωση αποτυχίας, στην κατάλυση της Δημοκρατίας. Η εφαρμογή του σχεδίου άρχισε τον Αύγουστο του 1961. Σαν μέσα για την επίτευξη του στόχου χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο:
1) Η παρακολούθηση των ηγετών της αντιπολίτευσης.
2) Η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την άσκηση πίεσης στο «περιβάλλον» τους υπέρ των «κυανών» (ΕΡΕ) και εναντίον των «κιτρίνων» (η αντιπολίτευση που τότε ήταν η Ένωση Κέντρου και η ΕΔΑ).
3) Η δημιουργία black list «δια την σύλληψιν, εφαρμογήν ψυχολογικής βίας, παρακολούθησιν, διαρκήν αστυνόμευσιν, παρεμβολήν προσκομάτων κλπ, παντός ατόμου θεωρουμένου ως επικινδύνου δια την επιτυχίαν του σχεδίου Περικλής …»
4) Η διανομή διαφωτιστικού υλικού που θα εκθείαζε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΕΡΕ.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί για την ΕΔΕ, το σχέδιο είχε υποβληθεί στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και είχε εγκριθεί. Μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση ήταν ο τότε διοικητής της ΚΥΠ Αλ. Νάτσινας και ο αντισυνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος. Η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε σε δίκη. Στην τρίτη κυβέρνηση αποστασίας (του Στέφανου Στεφανόπουλου) εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα για όλους τους εμπλεκόμενους διότι το σχέδιο Περικλής στρεφόταν κατά του κομουνιστικού κινδύνου. Για την παρεξήγηση ευθυνόταν ο «άπειρος» αναπληρωτής γραμματέας της σύσκεψης Γεώργιος Παπαδόπουλος που «άγνωστο πως» στα πρακτικά μπέρδεψε χωρίς κάποιον δόλο αυτόν το κίνδυνο με τις εκλογές του 1961. Την 21η Απριλίου 1967 ο άπειρος γραμματέας εφάρμοσε το plan B του σχεδίου.


1973: Οι Αδελφοί Κοεμτζή δίνουν ‘παραγγελιά’ στα μπουζούκια το ζεϊμπέκικο «Τα δυο σου χέρια πήρανε (Βεργούλες)«* του Μάρκου Βαμβακάρη που χορεύεται μόνο από ένα άτομο. Όταν οι ‘μπάτσοι’ τους το χαλάνε και ανεβαίνουν στη πίστα, βγαίνει ο χάρος παγανιά για τρεις και λοξοκοιτάει δύo πολίτες (τραυματίες). Από τα κλασσικότερα εγκλήματα με αφορμή τη παραβίαση των άγραφων ηθών και εθίμων. Ο Νίκος Κοεμτζής καταδικάστηκε τρεις εις θάνατον. Μετατράπηκε σε ισόβια το 1977. Αποφυλακίστηκε το 1996. Πέθανε από έμφραγμα το 2011 ενώ πούλαγε το βιβλίο του «Το μακρύ Ζεϊμπέκικο».
*Από λάθος του Δημήτρη Ψαθά που είχε γράψει, στα Νέα, χρονογράφημα για τον Νίκο Κοεμτζή συνδέοντας το περιστατικό με το τραγούδι “Ο χάρος βγήκε παγανιά”, έχει μείνει η εντύπωση ότι αυτό ήταν η παραγγελιά.


1983: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Τένεσι Ουίλιαμς, Αμερικανός συγγραφέας σε πολλά είδη λόγου και πασίγνωστος σαν θεατρικός συγγραφέας. Δημοφιλή μέχρι σήμερα τα έργα του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
Λεωφορείο ο Πόθος.
Τριαντάφυλλο στο στήθος (The Rose Tattoo).
Λυσσασμένη Γάτα (Cat on a Hot Tin Roof).
Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι.
Το Γλυκό Πουλί της Νιότης.


1986: Ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος με την οικογένειά του και την συνοδεία του φυγαδεύονται από τις Φιλιππίνες, γλυτώνοντας παρά τρίχα το λιντσάρισμα, με την βοήθεια των ΗΠΑ που διατηρούν στην χώρα στρατιωτικές βάσεις. Οι ταραχές στην χώρα είχαν φτάσει σε επίπεδο ένοπλων αναμετρήσεων με την φρουρά του δικτάτορα. Την ίδια μέρα πριν την αναχώρησή του είχε ανακηρύξει  τον εαυτό του (για πολλοστή φορά) πρόεδρο και είχε απευθύνει διάγγελμα στον λαό των  Φιλιππίνων. Πήρε μαζί του και ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε τιμαλφή (τα χρήματα τα είχε βγάλει ήδη σε τράπεζες). Όσα δεν ήταν δυνατόν να φυγαδευτούν ασφαλίστηκαν σε θυρίδες τραπεζών. Αυτά τα διεκδίκησε το κράτος των Φιλιππίνων και τα κέρδισε. Μετά από αρκετές διαδρομές κατέληξε στην Χαβάη όπου η υποδοχή από τους κατοίκους της και εκεί δεν ήταν καθόλου φιλική. Ο βίος και πολιτεία του δικτάτορα, η δολοφονία του πολιτικού του αντίπαλου Μπενίνιο Ακίνο και η φυγή του έχουν δραματοποιηθεί σε ταινία με αρκετή πιστότητα στα γεγονότα.


2005: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Βρετανός δικηγόρος Πήτερ Μπένενσον. Ηγετικός και χαρισματικός ακτιβιστής, έφτιαξε στη ζωή του μια πλειάδα συλλόγους, ίσως και παραπάνω. Όμως η διαρκής παρακαταθήκη που άφησε στην ανθρωπότητα είναι η Διεθνής Αμνηστία. Το πρώτο άρθρο του, στην βρετανική εφημερίδα The Observer, «Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι» θεωρείται η ημερομηνία ίδρυσης του Οργανισμού. Τον «εγκατέλειψε» την ημέρα του θανάτου του, έχοντας πετύχει να είναι ο παγκόσμιος φορέας διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


←24 Φεβρουαρίου

26 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.