Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου

1802: Έρχεται στον κόσμο ο Βίκτωρ Ουγκώ. Συγγραφέας πολιτικός, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλέλληνας. Ήταν ο κύριος εκφραστής του ρομαντισμού. Η αξία του αναγνωρίστηκε από τα πρώτα του έργα, ένα από τα οποία ήταν τα «Ανατολίτικα» εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση του ΄21. Εν ζωή τιμήθηκε με παρέλαση μπροστά από το σπίτι του, που χρειάστηκαν έξι ώρες για να περάσουν όλα τα παρελαύνοντα τμήματα. Πέθανε το 1885, και όλος ο κόσμος τίμησε τον θάνατο του.  Μια σπάνια έκδοση των απομνημονευμάτων, του στα Ελληνικά, υπάρχει στην «Ανέμη«.
Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται.


1815: Ο Μέγας Ναπολέων δραπετεύει από το νησί Έλβα, που ήταν εξόριστος και επιστρέφει στη Γαλλία. Μετά την ήττα στη μάχη της Λειψίας έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Φοντενεμπλό η οποία μεταξύ των άλλων όριζε: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης διατηρεί τον τίτλο του αυτοκράτορα και επικράτειά του ορίζεται το νησί Έλβα. Οι υπήκοοί του, σύμφωνα με την σκληρή ειρωνεία της Συνθήκης, κάτοικοι του νησιού ήταν τότε 12.000 και η φρουροί του ήταν Αυστριακοί και Γάλλοι. Είχε δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τους νέους υπηκόους του δημιουργώντας έργα υποδομών και βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο διαβίωσής τους. Έδωσε έτσι την εντύπωση ότι είχε αποφασίσει να αποσυρθεί χωρίς άλλες πολιτικές φιλοδοξίες και ορέξεις. Με την επιστροφή του στη Γαλλία αρχίζει η περίοδος των 100 ημερών, όπως έμεινε στην ιστορία, που θα τελειώσει με την μάχη του Βατερλώ.


1825: Αποβιβάζονται στην Μεθώνη οι πρώτες δυνάμεις του Ιμπραήμ. Αρχικά 4.000 πεζοί και 500 ιππείς. Ενισχύονται σταδιακά  με άλλους 7.000 πεζούς και 400 ιππείς. Το εκστρατευτικό σώμα του Ιμπραήμ, οργανωμένο κατά τα Ευρωπαϊκά στρατιωτικά πρότυπα,  βρισκόταν στην Κρήτη από από τον Νοέμβριο του 1824, έχοντας αποβιβασθεί στην Σούδα. Η Κρήτη ήταν η αμοιβή του, από την Πύλη για να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση, μια και η ίδια μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες είχε καταλάβει ότι δεν είχε αυτή την δυνατότητα. Σκόπευε να ξεχειμωνιάσει εκεί και να εισβάλει στην Πελοπόννησο την άνοιξη. Μαθαίνοντας ότι οι Έλληνες είχαν φυλακίσει όλους σχεδόν τους οπλαρχηγούς εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει μεταξύ τους, επίσπευσε την απόβαση. Η κυβέρνηση του Γεωργίου Κουντουριώτη που ήταν τελείως άπειρος στον στεριανό πόλεμο μετά από αλλεπάλληλες ήττες, μπροστά στο απειλή της ολοκληρωτικής καταστροφής αναγκάστηκε να αποφυλακίσει τους οπλαρχηγούς για να αντιμετωπίσουν την απειλή.


1877: Παραιτείται η κυβέρνηση Αλ. Κουμουνδούρου «δι’ ασήμαντον αφορμή». Καταψηφίζεται σε τυπική διαδικασία η απονομή σύνταξης 72 δραχμών στην χήρα του αντιπλοιάρχου Ιωάννη Καστελιώτου. Σχηματίζει Κυβέρνηση ο Επ. Δεληγιώργης. Η υπερβολική ευθιξία της κυβέρνησης Κουμουνδούρου οφειλόταν στα γεγονότα της εποχής. Όλες οι χώρες της Βαλκανικής είχαν στείλει ultimatum στην Τουρκία για τους χριστιανικούς πληθυσμούς στα εδάφη της. Το ultimatum βασιζόταν στην κατάφωρη παραβίαση του Χάτι-Χουμαγιούν με το οποίο όλες οι θρησκευτικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξομοιώνονταν (ή θα εξομοιώνονταν), απέναντι στο νόμο, με τους Μωαμεθανούς της πολίτες. Η Ρωσία που υποδαύλιζε την όλη υπόθεση ήταν έτοιμη για πόλεμο με την Τουρκία και αναζητούσε ένα ισχυρό δυτικό μέτωπο αντιπερισπασμού. Στην Ελλάδα Πανεπιστημιακοί, Ακαδημαϊκοί, Δικηγόροι, διοργάνωσαν συλλαλητήρια από τον Σεπτέμβριο του 76 και μετά, εκφωνούσαν λόγους στην Πνύκα, στο Σύνταγμα, εξέδιδαν ψηφίσματα για συλλογή χρημάτων και προετοιμασία της χώρας. Από το εξωτερικό έγιναν επισκέψεις από τον Ρώσο στρατηγό Ιγνάτιεφ για να πείσει την κυβέρνηση σε συμμετοχή της στον πόλεμο. Από την πλευρά της Αγγλίας ήλθαν διαδοχικά οι Σώλσβαρυ και Έλιοτ για να πουν στην Ελλάδα να παραμείνει ουδέτερη. Ο συντάκτης του Τουρκικού ψευδοσυντάγματος που εννοείται ότι κατοχύρωνε δικαιώματα στις μειονότητες, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, Μέγας Βεζύρης Μιδάτ Πασάς επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιωακείμ Β’ εκθειάζοντας τις αρετές του Ελληνικού γένους με το οποίο η Τουρκία είχε αδελφικές σχέσεις και κοινά συμφέροντα. Η Ρωσία θα κηρύξει τον πόλεμο στις 24 Απριλίου, στον οποίο θα εμπλακούν όλες οι χώρες της Βαλκανικής πλην της Ελλάδας, η οποία προσπάθησε στο τέλος του να τσιμπήσει μεζέ, εισβάλλοντας σιωπηλά στην Θεσσαλία. Η κυβέρνηση Δεληγιώργη δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα να την διαδεχθεί την 19 Μαΐου κυβέρνηση Αλ. Κουμουνδούρου.


1883: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας*. Στα 30 χρόνια της πολιτικής του θητείας πέτυχε αρκετά για την Ελλάδα. Προσάρτησε ειρηνικά την Θεσσαλία και την Άρτα στο Ελληνικό κράτος χρησιμοποιώντας μόνο απειλές και διαπραγματεύσεις. Διένειμε 2.650.000 στρέμματα εθνικής γης σε άκληρους καλλιεργητές. Παρέπεμψε μέλη της κυβερνήσεως Βούλγαρη στο δικαστήριο για πλαστογραφία, λαθροχειρία, δωροληψία, αντιποίηση αρχής και νόθευση εκλογών. Το 1881 ανατράπηκε για τελευταία φορά, με εκλογές από τον Χαρίλαο Τρικούπη.

* Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
1) 02.03.1865-20.10.1865 Ανάθεση 7 μήνες και 18 μέρες
2) 06.11.1865-13.11.1865 Ανάθεση 7 μέρες
3) 18.12.1866-20.12.1867 Ανάθεση 12 μήνες και 2 μέρες
4) 03.12.1870-28.10.1871 Ανάθεση 10 μήνες και 25 μέρες
5) 15.10.1875-26.11.1876 Εκλογές- Πλειοψηφία 13 μήνες και 11 μέρες
6) 01.12.1876-26.02.1877 Ανάθεση-Πλειοψηφία 2 μήνες και 25 μέρες
7) 19.05.1877-26.05.1877 Ανάθεση 7 μέρες
8) 11.01.1878-21.10.1878 Ανοχής 9 μήνες και 10 μέρες
9) 26.10.1878-10.03.1880 Συνεργασίας 4 μήνες και 12 μέρες
10) 12.10.1880-03.03.1882 Ανάθεση 4 μήνες και 19 μέρες
Σύνολο 5 χρόνια 5 μήνες και 16 μέρες

1898*: Η Ελλάδα αναγκάζεται, μετά την ήττα του 1897, να δεχθεί τους όρους των μεγάλων δυνάμεων, να υπαχθεί στον ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος) και να ψηφίσει με νόμο (ΒΦΙΘ/26.2.98) την λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου στην Ελλάδα. Είχε προβλεφθεί «κούρεμα», των τίτλων που δεν είχαν ανταλλαγεί με ομόλογα (στο παράρτημα). Τα μέλη της επιτροπής, έπαιρναν μισθό και σύνταξη από το Ελληνικό κράτος, είχαν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους σε οποιαδήποτε υπηρεσία, μέχρι στα ταμεία είσπραξης των φόρων και οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να τους επιδεικνύουν κάθε παραστατικό ή βιβλίο τους ζητούσαν. Επίσης είχαν το δικαίωμα να διορίζουν «πράκτορες» με τα ίδια δικαιώματα με τους δημόσιους υπαλλήλους για καλύτερη διεκπεραίωση των ελέγχων. Το καθεστώς αυτό κράτησε μέχρι το 1978. Η έδρα του ήταν στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι.
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο το οποίο ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ήταν 10.03.1898.


1935: Γίνεται στην Αγγλία η πρώτη επίδειξη (απόρρητη τότε) ενός δέκτη που μπορούσε να εντοπίσει ένα αεροπλάνο. Είναι επιτυχής και ο εφευρέτης Robert Watson-Watt παίρνει τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή ενός πλήρους RADAR, για να γίνουν ολοκληρωμένες δοκιμές. Για την ιστορία σαν πομπός σε αυτή την πρώτη επίδειξη είχε χρησιμοποιηθεί μια κεραία βραχέων του BBC που ανάμεσα σε αυτήν και τον δέκτη πέρασε το αεροπλάνο (βομβαρδιστικό διπλάνο Handley Page Heyford), στην περιοχή Daventry.


1959: Θεμελιώνεται το ξενοδοχείο Χίλτον από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Το οικόπεδο ανέγερσής του, 24 στρέμματα, ανήκε μέχρι τότε στο κράτος και χρησιμοποιούνταν από τον στρατό. Ήταν από τις τελευταίες παρόχθιες περιοχές του Ιλισού που “αξιοποιήθηκαν”. Τα εγκαίνια του ξενοδοχείου έγιναν τον Απρίλιο του 1963 25 μέρες μετά τα εγκαίνια της Λεωφόρου, όπως είχε ονομαστεί τότε, Ιλισσού.


1993: Έξι άτομα σκοτώνονται και πάνω από 1.000 τραυματίζονται από έκρηξη βόμβας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC). Η πανίσχυρη, 606 κιλών βόμβα νιτρικής ουρίας – υδρογόνου είχε σκοπό να «ρίξει» τον νότιο πύργο πάνω στον βόρειο ώστε να καταρρεύσουν και οι δυο. Απέτυχε από την λάθος θέση στο πάρκινγκ του οχήματος που την μετέφερε, τρυπώντας «μόνο» το οπλισμένο σκυρόδεμα τεσσάρων υπογείων επιπέδων. Παρά την ισχυρότατη έμπρακτη προειδοποίηση για τον στόχο των τρομοκρατών στις ΗΠΑ, δεν έγινε τίποτε, εκτός από κάποια επιδερμικά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μέσα στο κτιριακό συγκρότημα. Η ίδια οργάνωση είχε κάνει την τρομοκρατική επίθεση στο Λούξορ το 1997 με 78 νεκρούς. Ο αρχηγός της οργάνωσης Ομάρ Αμπντέλ-Ραχμάν (Ο επονομαζόμενος Τυφλός Σεΐχης) πέθανε την 18η Φεβρουαρίου 2017 σε ηλικία 79 ετών σε φυλακή των ΗΠΑ καταδικασμένος σε ισόβια για την βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το επόμενο κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα ήταν μοιραίο για το WTC.


2004: Σκοτώνεται σε αεροπορικό ατύχημα ο Πρόεδρος της FYRoM Μπόρις Τραϊκόφσκι. Το ατύχημα έγινε 15Km από το Μοστάρ που ήταν ο προορισμός του αεροπλάνου. Έγινε σε συνθήκες σφοδρής κακοκαιρίας και σχεδόν μηδενικής ορατότητας, με οδηγίες πλοήγησης από τον πύργο ελέγχου του Μοστάρ που οι ελεγκτές εναέρειας κυκλοφορίας ήταν της SFOR, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες.


2011: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την 1970 απόφασή του παίρνει μέτρα για να προστατέψει του κατοίκους της Λιβύης από τον αρχηγό του κράτους τους δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Ανησυχεί ιδιαίτερα για την έλλειψη φαρμάκων και περίθαλψης των κατοίκων της.  Επικαλείται διαμαρτυρίες κρατών, φορέων (Αραβικός Σύνδεσμος) και οργανώσεων για την κατάσταση στην Λιβύη. Κηρύσσει εμπάργκο πολεμικού υλικού και απαγορευμένη ζώνη πτήσεων. Συστήνει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εκδώσουν οδηγίες απαγόρευσης επισκέψεως στην εν λόγω χώρα. Να παγώσουν τους λογαριασμούς  και τις εμπορικές συναλλαγές στον κατάλογο που έχει συντάξει. Και πάρα πολλά άλλα συγκινητικού ενδιαφέροντος γι’ αυτόν τον λαό. Την 17η Μαρτίου εκδίδει την 1973 απόφαση με την οποία ο ασυμμόρφωτος Καντάφι έπρεπε να συμμορφωθεί με την βία. Με την ίδια απόφαση κατονομάζει αυτούς που τα περιουσιακά στοιχεία έπρεπε να παγώσουν. Την 19η Μαρτίου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναγγέλλει την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, κατά στόχων στην Λιβύη. Πολεμικά αεροσκάφη τους πραγματοποιούν επιθέσεις κατά Λιβυκών πολεμικών αεροσκαφών και αεροδρομίων προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις τους!!! Ο Μ. Καντάφι απαντώντας την ίδια μέρα με τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε ότι “δεν θα αφήσει τον στρατό των δυτικών δυνάμεων να καταλάβουν και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο του… …η ήττα των δυτικών δυνάμεων είναι αναπόφευκτη. Ο κάθε κάτοικος της Λιβύης κατέχει όπλο και είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του.» Την 27η Μαρτίου αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Την 30η Οκτωβρίου δολοφονείται από επαναστάτες ο δικτάτορας της χώρας Καντάφι. Κατά την επτάμηνη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων σκοτώθηκαν πάνω από 30.000 Λύβιοι. Μετά από 121 αποφάσεις, ενημερώσεις,  δράσεις του ΟΗΕ στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, κατάφεραν να μετατρέψουν μια χώρα στο διαλυμένο χωριό που είναι σήμερα. Σήμερα η Λιβύη βρίσκεται σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο και όχι στον φτιαχτό που είχαν δημιουργήσει τότε για να δικαιολογήσουν την επέμβαση. Όλοι οι δείκτες της χώρας, οικονομικοί, κοινωνικής πρόνοιας, υγείας, διαφάνειας έχουν καταβαραθρωθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το έχουν επαναλάβει με Ιράκ και Λίβανο. Όταν μια χώρα δημιουργεί πρόβλημα στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων για την ευρύτερη περιοχή την καταργούν. Μπορεί όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά σίγουρα.


←25 Φεβρουαρίου

27 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.