Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου

380: Οι Θεοδόσιος Α’, Γρατιανός και Ουαλεντινιανός Β’, υπογράφουν από κοινού και εκδίδουν το Έδικτο της Θεσσαλονίκης. Με αυτό υποχρεώνουν όλους τους υπήκοους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας να ακολουθήσουν την επίσημη Χριστιανική θρησκεία του κράτους όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από την Σύνοδο της Νίκαιας. Με αυτό το τρόπο προσπαθούν να ομογενοποιήσουν την πίστη που ταλαιπωρείται από τις αυθαίρετες ερμηνείες των γραφών και τις αιρέσεις, διχάζοντας πιστούς και δημιουργώντας προβλήματα στην αυτοκρατορία.


425: Ιδρύεται από τον Θεοδόσιο Β’ το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το πρώτο πανεπιστήμιο στο κόσμο. Λέγεται ότι τον άβουλο Θεοδόσιο Β’  παρότρυνε η σύζυγός του Ευδοκία. Όνομάστηκε Πανδιδακτήριον και επειδή ο φυσικός του χώρος (διδασκαλίας) ήταν τα ανάκτορα της Μαγναύρας, το τελικό του όνομα ήταν Πανδιδακτήριον της Μαγναύρας. Οι πρώτες του σχολές ήταν Ιατρική, Φιλοσοφική και Νομική. Αργότερα προστέθηκαν και άλλες. Τα περισσότερα μαθήματα διδασκόταν σε δυο γλώσσες Ελληνικά και Λατινικά. Σύμφωνα με αναφορές αυτά ήταν: γραμματική, ρητορική, φιλοσοφία, διαλεκτική, δίκαιο, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική. Δεν διδασκόταν θεολογία ή οτιδήποτε σχετικό με την θρησκεία, που διδασκόταν στην Πατριαρχική Σχολή. Η διδασκαλία ήταν δωρεάν. Γνωστότερος από τους καθηγητές του έμεινε ο Χοιροβοσκός πιθανόν λόγω ονόματος. Άλλοι γνωστοί καθηγητές του ήταν ο Λέων ο Μαθηματικός, ο Μιχαήλ Ψελλός, ο Ιωάννης ο Ιταλός, ο Ιωάννης Ξιφιλίνος, ο Γεώργιος Ακροπολίτης και ο Γεώργιος Παχυμέρης.


956: Πεθαίνει σε ηλικία 39 ετών ο Πατριάρχης Θεοφύλακτος μετά από δυο χρόνια νοσηλείας έπειτα από πτώση του κατά την διάρκεια ιππασίας. Γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού Α’ που τον είχε κάνει πατριάρχη σε ηλικία 16 χρονών, (είχε χριστεί υποδιάκονος σε ηλικία 8 ετών) αδιαφορούσε τελείως για τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ήταν ο αντιπρόσωπος της Βυζαντινής αυλής στο Πατριαρχείο και μόνος στόχος του ήταν να περνάει την «γραμμή» του παλατιού στην εκκλησία. Για να γίνει πατριάρχης το 931 είχαν αποσπάσει την υπογραφή του μέχρι τότε πατριάρχη Τρύφωνα σε λευκό χαρτί και είχαν γράψει από πάνω την παραίτησή του. Είχε την έγκριση του πάπα και είχε αναπτύξει, στα πλαίσια του οικουμενισμού, στενές σχέσεις με τα πατριαρχεία Αλεξάνδρειας και Αντιόχειας. Η παραμονή του στον πατριαρχικό θρόνο συνεχίστηκε και μετά την πτώση της οικογένειας των Ρωμανών από τα αυτοκρατορικά αξιώματα. όταν ανέλαβε σαν μοναδικός αυτοκράτορας ο μέχρι τότε παραγκωνισμένος συναυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ’. Συνέχισε να «εξυπηρετεί» το παλάτι, αδιαφορώντας για την εκκλησία. Το μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν τα άλογα, για τα οποία συντηρούσε ιδιωτικούς στάβλους και το κυνήγι. Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο Πολύευκτος.


1812: Ο λόρδος Βύρων στον πρώτο λόγο του στην βουλή των Λόρδων, εναντιώνεται στην ποινή του θανάτου με απαγχονισμό για τους Λουδίτες που προβλέπεται στο σχετικό Νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς ψήφιση. Έτσι αυτοαποκαλούνταν οι εργάτες αλλά και αυτοαπασχολούμενοι, ιδιαίτερα της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίοι μπροστά στο φάσμα της ανεργίας που γιγαντονόταν μέρα με την μέρα από την χρησιμοποίηση μηχανών στην παραγωγή, τις έσπαγαν. Δεν υπερασπίζεται τις πράξεις τους, ούτε είναι αντίθετος με την βιομηχανοποίηση. Αντίθετα θεωρεί την χρήση των μηχανών ευλογία. Τους ανθρώπους υπερασπίζεται. Και το κάνει αναλύοντας αρχικά τους λόγους που τους οδηγούν σ΄ αυτές τις πράξεις, ενώ αμέσως μετά κατακεραυνώνει τον τρόπο αντιμετώπισής τους (με αστυνομικά και δικαστικά μέτρα) από την Πολιτεία. Υπάρχουν και σήμερα οι ονομαζόμενοι Νεολουδίτες που αντιτίθενται κυρίως στις νέες τεχνολογίες. Μόνο που η πληθυσμιακή σύνθεσή τους έχει αντιστραφεί. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αντίθετοι στην εξέλιξη γιατί ξέρουν καλά ότι μια επιχείρηση εκσυγχρονισμένη αναπτύσσεται, άρα απασχολεί όλο και περισσότερους. Νεολουδίτες υπάρχουν στα σκοταδιστικά κανάλια κάθε τομέα δραστηριότητας του ανθρώπου. Είναι αυτοί που υπερασπίζονται την υποτιθέμενη δικιά τους γνώση έναντι της άγνοιας των υπολοίπων, αλλά κατά κύριο λόγο αυτοί που ασκούν την εξουσία. Σ’ αυτό τον τομέα τα σύγχρονα μέσα και τρόποι ενημέρωσης είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι των παλιών μεθόδων κατευθυνόμενης και ελεγχόμενης ενημέρωσης.  Το κακό με τους σύγχρονους Νεολουδίτες είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου τους, αφού αυτοί είναι που δημιουργούν αυτούς τους μηχανισμούς.


1869: Το ‘θηρίο’ κάνει το πρώτο του δρομολόγιο. Είναι ο ατμοκίνητος τότε σιδηρόδρομος που ενώνει Θησείο με Πειραιά με πρώτους επιβάτες τους τότε επίσημους. Την Βασίλισσα Όλγα, τον πρωθυπουργό Θρασύβουλο Ζαΐμη, τον πρόεδρο του ΣΑΠ (έτσι λεγόταν τότε) Αλέξανδρο Σκουζέ, υπουργούς και στρατιωτικούς. Η κατασκευή του είχε αρχίσει την 14 Μαΐου 1863. Είναι η σημερινή ΣΤΑΣΥ ΑΕ.


1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ από τον Ολλανδό κομουνιστή Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε 6 μέρες πριν από τις εκλογές της 5ης Μαρτίου που είχε προκηρύξει ο Χίτλερ με το που είχε γίνει καγκελάριος. Ιστορίες συνωμοσιολογίας αναφέρουν ότι την φωτιά την έβαλε προσωπικά ο Γκέρινγκ, που η παρουσία εκείνη την ώρα του Λούμπε, με αναπτήρες και σπίρτα, να προσπαθεί να πυρπολήσει το κτίριο του ήλθε «κουτί». Ότι και να έγινε, δεν θα μαθευτούν ποτέ τα πραγματικά γεγονότα γιατί όλοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας ήταν νεκροί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Λούμπε καταδικάστηκε σε θάνατο. Για τον Χίτλερ ήταν η μεγάλη ευκαιρία που έψαχνε. Ανέβασε το κόμμα του από 33,6% που είχε στις εκλογές του Νεμβρίου 1932 σε 43,9%. Αυτό το ποσοστό μαζί με το συνεργαζόμενο κόμμα του DNVP που πήρε 8%, του έδωσαν την πλειοψηφία (52%) στο Ράιχσταγκ. Περιόρισε με νόμο τα πολιτικά δικαιώματα των Γερμανών. Πείθοντας μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου, ότι ο εμπρησμός ήταν η αρχή της κομμουνιστικής επανάστασης στη Γερμανία επέβαλε δικτατορία.


1936: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Ιβάν Παβλώφ, ψυχολόγος και φυσιολόγος. Έμεινε γνωστός από το πείραμα των εξαρτημένων ανακλαστικών (ανακλαστικά Παβλώφ), για το οποίο πήρε Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής το 1904. Σαν άνθρωπος εναντιώθηκε στους διωγμούς του Στάλιν ακόμη και με επιστολή του προς αυτόν, ενώ αρνήθηκε την είσοδο στο εργαστήριο, στον Μπουχάριν. Παρ’ όλα αυτά, το κομμουνιστικό κόμμα τον χρηματοδοτούσε ανελλιπώς μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του, που γι’ αυτόν ήταν άλλη μια εργαστηριακή ημέρα, βάζοντας ένα μαθητή του να καταγράψει λεπτομερώς το ιατρικό περιστατικό του θανάτου του.


1940: Δυο επιστήμονες, οι Ruben και Kamen ανακαλύπτουν στο εργαστήριο Lawrence Berkeley της Καλιφόρνια το Ραδιενεργό Ισότοπο του Άνθρακα 14 (14C). Δεν κατάλαβαν την σπουδαιότητα αυτού που είχαν ανακαλύψει. Δεν ήταν καμία επανάσταση στον χώρο της φυσικής. Την σπουδαιότητα του την κατάλαβε ο Willard Frank Libby, χρησιμοποιώντας την ποσότητα σε ραδιοάνθρακα που περιέχει ένα σώμα για την εύρεση της ηλικίας του. Ο 14C από την στιγμή του θανάτου ενός οργανισμού αρχίζει να μειώνεται, όπως όλα τα ραδιενεργά υλικά. Ο ρυθμός είναι γνωστός από τον χρόνο ημιζωής του 14C. Ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε για όλες τις άλλες επιστήμες: Ιστορία, Παλαιοντολογία, Αρχαιολογία, Γεωλογία, Γεωγραφία, Εγκληματολογία, Βιολογία, Σπηλαιολογία, Ωκεανογραφία, Αστρονομία, με ένα σωρό άλλες να ακολουθούν μέχρι και η Οινολογία το χρησιμοποιεί για να βρει την ηλικία ενός κρασιού. Μια πολύ κατατοπιστική σελίδα για το 14C έχει το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου«.


1943: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του στις 28 Φεβρουαρίου ήταν η μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση της κατοχής. Ο κόσμος, παρά την ισχυρότατη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στη διαδήλωση, τραγουδάει τον Εθνικό Ύμνο. Ο Άγγελος Σικελιανός εκφωνεί το ποίημα (κάλεσμα για ξεσηκωμό είναι) ‘Ηχήστε Σάλπιγγες’.


1952: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Θεόδωρος Δ. Πάγκαλος στρατιωτικός, πολιτικός και δικτάτορας. Πρωθυπουργός με πραξικόπημα και αμέσως μετά Πρόεδρος Δημοκρατίας. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, σίγουρα φιλόδοξος και φίλαρχος. Γιος του βουλευτή Δημήτριου Πάγκαλου, όλες τις χρονιές στη σχολή Ευελπίδων ήταν αρχηγός της τάξης του, όχι από εύνοια, μια και είχε συμμαθητές τον πρίγκηπα Ανδρέα, τον Αλ. Οθωναίο και άλλους γόνους υψηλά ισταμένων. Λίγο μετά την αποφοίτησή του πρωτοστάτησε στην δημιουργία του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», παραστρατιωτικής οργάνωσης που έκανε το κίνημα στου Γουδή. Πολέμησε γενναία στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναδιοργάνωσε τον στρατό του Έβρου μετά την καταστροφή του 22 σε λίγες μέρες. Συμμετείχε σε πολλά κινήματα και πραξικοπήματα, έγινε δικτάτορας, έφτιαξε κόμματα με τα οποία κατέβηκε σε εθνικές εκλογές, συμμετείχε σε κόμματα άλλων. Το 1925 και ενώ ήταν δικτάτορας, με αφορμή ένα συνοριακό επεισόδιο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα διέταξε την εισβολή του Ελληνικού Στρατού στην Βουλγαρία. Ο Ελληνικός στρατός έφτασε μέχρι το Πετρίτσι. Οι Βούλγαροι έκαναν διάβημα στην ΚΤΕ (προκάτοχο του ΟΗΕ) και η Ελλάδα καταδικάστηκε σε καταβολή αποζημιώσεως 30 εκ. λέβα στην Βουλγαρία. Ενώ αναμενόταν η καταδικαστική απόφαση, πιθανόν για να αποσπάσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με αστυνομική διάταξη απαγόρεψε τις κοντές φούστες (Τότε κοντές φούστες εννοούνταν αυτές που μόλις σκέπαζαν το γόνατο). Δικάστηκε σαν δοσίλογος το ’45 αλλά απαλλάχτηκε. Φυλακίστηκε αρκετές φορές και πέθανε από φυματίωση.


1953: Αρχίζει η σύσκεψη στο Λονδίνο για το κούρεμα των Γερμανικών χρεών προς 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θα τελειώσει την 8η Αυγούστου με την Συμφωνία για το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας. Αποφασίστηκε να μειωθεί το συνολικό εξωτερικό χρέος της Γερμανίας (32 δισ. Μάρκα της εποχής) κατά 62.6 % και περίοδο εξόφλησης 30 χρόνια. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την 16η Σεπτεμβρίου. Αρμόδια για επίλυση των διαφορών με τους δανειστές ήταν τα δικαστήρια της Δυτικής Γερμανίας. Η εξυπηρέτηση του χρέους δεν έπρεπε να υπερβαίνει το 5% της αξίας των εξαγωγών της Δ. Γερμανίας στην αντίστοιχη περίοδο. Στο χρέος περιλαμβανόταν οι υποχρεώσεις πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά από αυτόν (αποζημιώσεις κλπ) και όχι τα χρέη που είχαν δημιουργήσει στη δικιά τους ή τρίτες χώρες (τα οποία και νομικά έχουν αγνοηθεί) κατά την διάρκεια του πολέμου. Εκείνη την μέρα είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Δ. Γερμανίας για την εξόφληση των προπολεμικών χρεών προς την Ελλάδα ύψους 13.730.000 Μάρκων ($44 εκ  σημερινά).


1966: Αρχίζει την λειτουργία της η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στο κανάλι 10. Αρχικά το σήμα εκπέμπεται από το κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Αργότερα στήθηκε κεραία στα Τουρκοβούνια. Λίγες μέρες πριν (23 Φεβρουαρίου είχε αρχίσει τηλεοπτικές μεταδόσεις η ΕΙΡ στο κανάλι 5). Το 1968 η ΤΕΔ μετονομάστηκε σε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων). Το  1982 υπάγεται στο Υπουργείο Προεδρίας και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2 ενώ η μέχρι τότε ΕΡΤ μετονομάστηκε σε ΕΡΤ1.


1973: Ινδιάνοι Λακότα καταλαμβάνουν το Wounded Knee σε απάντηση της σφαγής των ομοεθνών τους το 1890. Ανακηρύσσουν την περιοχή σε ανεξάρτητο έθνος και ζητούν την αναγνώριση του κράτους τους από τον ΟΗΕ. Στις μάχες που διεξάγονται καθημερινά μέχρι τις 5 Μαΐου μεταξύ της εθνοφρουράς και των Ινδιάνων σκοτώνεται ένας πράκτορας του FBI, δυο Λακότα, ένας Τσερόκι και «εξαφανίζεται» ένας ακτιβιστής που είχε συλληφθεί. Στις 5 Μαΐου έγινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρρός. Κατά την διάρκεια των μαχών η Αμερικανική κυβέρνηση ξόδεψε σε πυρομαχικά πάνω από 500.000$, μέρος των οποίων ήταν οι πάνω από 133.000 σφαίρες που καταναλώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι αρχηγοί του κινήματος αν και παραδόθηκαν δεν πέρασαν από δίκη και όλες οι κατηγορίες αποσύρθηκαν λόγω της δημοσιότητας που είχε πάρει το θέμα, της συμπάθειας που είχε αναπτυχθεί προς την πολύ αδικημένη πλευρά των ντόπιων Αμερικανών, και της ανάμειξης του ΟΗΕ που είχαν προκαλέσει οι ίδιοι.


←26 Φεβρουαρίου

28 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.