Σαν σήμερα 1 Μαρτίου

Ημέρα μηδενικών διακρίσεων.


1873: Η εταιρεία «E. Remington and Sons», γνωστή κατασκευάστρια πυροβόλων όπλων, αρχίζει την παραγωγή της πρώτης γραφομηχανής. Η πατέντα είχε αγοραστεί από τους Sholes και Glidden. Ήταν η πρώτη μηχανή που έγραφε αισθητά γρηγορότερα από την γραφή στο χέρι. Το πληκτρολόγιο είχε την γνωστή διάταξη QWERTY. Είναι η κατάρα των σημερινών πληκτρολογίων, που είχε επινοηθεί ώστε να μην μπορεί κάποιος να πληκτρολογήσει τόσο γρήγορα ώστε να μπερδευτούν οι βραχίονες των γραμμάτων που δούλευαν με την βαρύτητα. Η διάταξη αυτή πέρασε σαν διεθνές στάνταρ και ενώ έχουν δημιουργηθεί διατάξεις πληκτρολογίων που επιτρέπουν τουλάχιστον διπλάσια ταχύτητα πληκτρολόγησης, δεν μπορούν να καθιερωθούν.


1935: Εκδηλώνεται αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών. Πρωτεργάτης του ο αυτοεξόριστος στη Γαλλία Νικόλαος Πλαστήρας, από το προηγούμενο αποτυχημένο κίνημα του 1933. Η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης έγινε για να αποτραπεί η επιστροφή της βασιλείας στην χώρα, που απεργαζόταν η κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό Π. Τσαλδάρη. Το κίνημα απέτυχε από την ανοργανωσιά του και από τις αρχηγικές φιλονικίες στο εσωτερικό του. Ο βασικός μοχλός του κινήματος, ο στόλος, αντί να κινηθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, προς την Θεσσαλονίκη, που ήταν ο κορμός του κινήματος, κινήθηκε προς την Κρήτη για να αναλάβει τα ηνία του κινήματος ο Ελ. Βενιζέλος που βρισκόταν εκεί μια και οι κινηματίες δεν τα βρίσκαν μεταξύ τους. Έτσι ο Γ. Κονδύλης που ήταν στην Θεσσαλονίκη κατέπνιξε εύκολα το κίνημα. Ο στόλος αναγκάσθηκε να παραδοθεί και ο Βενιζέλος κατέφυγε στην Κάσσο ζητώντας πολιτικό άσυλο από την Ιταλία που κατείχε τα Δωδεκάνησα. Οι συνέπειες τις αποτυχίας ήταν πολύ βαριές. Οι Βενιζέλος και Πλαστήρας καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Το χειρότερο ήταν ότι δόθηκε η αφορμή για να αρχίσει πογκρόμ διώξεων κατά των Βενιζελικών σε κάθε επίπεδο. Ο αρχιστράτηγος Αν. Παπούλας και ο αντιστράτηγος Μιλτ. Κοιμήσης καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται. Στήνονται στρατοδικεία σε όλη την Ελλάδα για 1130 αξιωματικούς. Απ’ αυτούς 60 καταδικάστηκαν σε θάνατο (οι 55 ερήμην). 1.500 από τους 5.000 αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων να αποταχθούν ή να αποστρατευθούν. Ούτε ο Αλ. Οθωναίος, που από αυτόν έγιναν κυβέρνηση, δεν γλύτωσε από το πογκρόμ. Οι προγραφές επεκτείνονται και στον Δημόσιο Τομέα. Από 1η Απριλίου έχει ανασταλεί η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων και από 7 Μαΐου αρχίζουν οι απολύσεις. Τέλος Ο Τσαλδάρης βάζει τον Κονδύλη να τον ανατρέψει, τον Οκτώβριο, με πραξικόπημα. Το κάνει γιατί ο ίδιος για να σχηματίσει κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να δηλώσει πίστη στο πολίτευμα της χώρας. Ο δρόμος για την επιστροφή της βασιλείας ήταν διάπλατα ανοικτός.


1941: Η Βουλγαρία υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο. Η Γερμανία έχοντας την πρόθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα για να βοηθήσει την σύμμαχό της Ιταλία, ήθελε σημεία πρόσβασης στα σύνορα. Ο Χίτλερ υποσχέθηκε στον Βούλγαρο Τσάρο Μπόρις Γ’ να του δώσει τα εδάφη που διεκδικούσε από την Ελλάδα. Ήλθαν σε συμφωνία και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Bogdan Filov υπέγραψε στη Βιέννη το σύμφωνο. Η Βουλγαρία παρά την υπογραφή τους Συμφώνου δεν παρείχε καμία στρατιωτική υποστήριξη στις δυνάμεις του άξονα (εκτός από την κατάληψη των διεκδικούμενων Ελληνικών περιοχών) με αποτέλεσμα ο Μπόρις να πεθάνει κάτω από περίεργες συνθήκες.


1954: Η πρώτη πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου γίνεται στην ατόλλη Μπικίνι. Ο κωδικός της επιχείρησης ήταν «Castle Bravo». Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρότερη, 15 μεγατόνων, απ’ ότι την είχαν υπολογίσει, 4-5 μεγατόνοι, και διέσπειρε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας. Ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή που έκαναν ποτέ οι ΗΠΑ. Οι 200 κάτοικοι της ατόλλης είχαν μετακινηθεί. Αυτοί όπως και οι απόγονοί τους θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το πλήρωμα του γιαπωνέζικου αλιευτικού Daigo Fukuryū Maru (Ο Τυχερός Δράκος) που ψάρευε 40 μίλια έξω από την επικίνδυνη περιοχή προσβλήθηκε από ραδιενέργεια (ο ένας πέθανε) όπως και αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι των νησιών Μάρσαλ, μερικά από τα οποία εκκενώθηκαν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρχικά αρνήθηκε κάθε ευθύνη αναφέροντας μάλιστα ότι το σκάφος ανήκε σε «κόκκινο πράκτορα». Αργότερα έδωσε αποζημιώσεις. Τα γυναικεία μαγιό δυο τεμαχίων ονομάζονται μπικίνι μετά από την έκρηξη. Αν κρίνει κανείς από το σχήμα αλλά και από τις επιπτώσεις μάλλον δικαιολογημένα.


1979: Δίδεται στην δημοσιότητα από τον υπουργό οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας το προσχέδιο νόμου για την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Είναι συμβατική μας υποχρέωση που απορρέει από τους όρους σύνδεσης με την ΕΟΚ για εναρμόνιση της φορολογίας με το Ευρωπαϊκό σύστημα. Αντικαθιστούσε τον Φόρο Κύκλου Εργασιών (ΦΚΕ), αλλά και άλλους επιμέρους φόρους και τέλη χαρτοσήμου. Αφού περνάει από σαράντα κύματα δημοσιεύεται, επί ΠΑΣΟΚ, ο Νόμος 1642 την 21η Αυγούστου 1986. Η ισχύς του άρχισε από την 1η Ιανουαρίου 1987. Επειδή όμως εκείνος ο Νόμος ήταν, όπως αναφέρεται στα κατ΄ αποκοπήν φορολογούμενα η περίπτωση 21: («Τρίχες εκλεκτής ποιότητας ή χονδροειδείς σε μάζες ακατέργαστες.») τα απανταχού λαμόγια έβρισκαν τρύπες για να αποφεύγουν την καταβολή του. Έτσι τα κουτοπόνηρα της κυβέρνησης του 2000 (πάλι ΠΑΣΟΚ) για να αντιμετωπίσουν τα κουτοπόνηρα της αγοράς, εκδίδουν νέο Νόμο τον Νοέμβριο του 2000, τον 2859 (ΦΕΚ 248). Δεν αναφέρεται σε προγενέστερους νόμους για τον ΦΠΑ λες και είναι ο πρώτος Νόμος για την επιβολή του και: «Η ισχύς των διατάξεων αυτού του νόμου αρχίζει από τότε που άρχισαν να ισχύουν οι κωδικοποιούμενες με τον παρόντα νόμο διατάξεις.» Με αυτήν την φράση που θα ζήλευε η Πυθία, για όσους ήθελαν είχαν αναδρομική ισχύ «… άρχισαν κωδικοποιούμενες οι … διατάξεις» που υπάρχουν στον παρόντα Νόμο και για όσους ήθελαν ότι ισχύουν απ΄ όταν άρχισαν από τον παρόντα Νόμο να κωδικοποιούνται. Αυτό ίσχυε περισσότερο σε κλάδους, προϊόντα, παραγωγικούς τομείς και υπηρεσίες που άλλαζαν καθεστώς (υπαγωγής ή μη στο καθεστώς του ΦΠΑ) από τον ένα Νόμο στον άλλο.


1988: Δολοφονείται από τη 17Ν ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης. Χτυπήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ πήγαινε από το σπίτι στη δουλειά. Αν και οπλοφορούσε γιατί φοβόταν ότι θα τον δολοφονούσαν, δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το όπλο του.  Ανιψιός και κληρονόμος του Πρόδρομου Μποδοσάκη. Η 17Ν στην προκήρυξη που αναλαμβάνει την ευθύνη, σύμφωνα με την πάγια τακτική της, εκτός από την προσωπική επίθεση στο θύμα, για να το περάσει σαν συμβολική κίνηση επιτίθεται σε όλο το σύστημα, για την ιστορική αποτυχία να επιτύχουν μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη. Στο τελευταίο έχουν απόλυτο δίκιο. Αλλά αν εκτελούνταν όποιος έφταιγε για κάτι, ο πλανήτης θα είχε απαλλαγεί από το ανθρώπινο είδος.


1995: Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Jerry Yang και David Filo ιδρύουν την Yahoo. Το Site www.yahoo.com είχε αρχίσει την λειτουργία του από την 18 Ιανουαρίου. Το όνομα του σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή είναι ακρωνύμιο του «Yet Another Hierarchical Officious Oracle». Ανεπίσημα η φιλενάδα του Filo τον φώναζε Yahoo που ήταν το όνομα μιας φυλής στα «ταξίδια του Γκιούλιβερ». Εξαγοράστηκε το 2017, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, από την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Verizon. Σήμερα η γνωστή search engine αλλά και πάροχος άλλων υπηρεσιών (mail, ειδήσεις κλπ) δέχεται 700 εκατομμύρια επισκέψεις το μήνα.


1997: Αρχίζει 10ήμερος εμφύλιος πόλεμος στην Αλβανία με απολογισμό 2.000 νεκρούς. Η πρώτη μέρα σημαδεύτηκε από την κατάληψη της ναυτικής βάσης στο Πασαλιμάνι της Αυλώνας. Όλες οι αρχές της Αυλώνας είχαν εγκαταλείψει την πόλη από το πρωί στο άκουσμα της σφαγής των ανθρώπων της SHIK. Τα ίδια συνέβησαν και στο Τεπελένι. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που προωθήθηκαν στην Αυλώνα συνάντησαν στην είσοδο της πόλης τους επαναστάτες να τους περιμένουν με τα πυροβόλα που είχαν μεταφέρει από το ναύσταθμο να τους σημαδεύουν. Ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ένοπλες εξεγέρσεις επεκτάθηκαν σταδιακά σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας αναγκάζοντας την Αλβανία να ζητήσει διεθνή βοήθεια την 13η Μαρτίου. Αιτία οι «πυραμίδες» που λειτουργούσαν στην Αλβανία από ανθρώπους του Σαλί Μπερίσα, αν όχι από τον ίδιο και «έφαγαν» από μεροκαματιάρηδες ανθρώπους ή και οικονομικούς μετανάστες 1,5$ δισ.


1999: Μπαίνει σε ισχύ η Συνθήκη της Οττάβα για την απαγόρευση χρήσης, αποθήκευσης κατασκευής και διακίνησης ναρκών κατά προσωπικού και για την καταστροφή τους. Μέχρι στιγμής την έχουν υπογράψει 162 χώρες. Οι 34 χώρες που δεν την έχουν υπογράψει είναι η πλειοψηφία των μόνιμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ την 08.04.2002 με το Νόμο 2999. Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη γιατί υπάρχουν στρατηγικής σημασίας ναρκοπέδια στον Έβρο.


←28 Φεβρουαρίου

2 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.