Σαν σήμερα 2 Μαρτίου

1791: «Εάν πετύχετε, σύντομα θα καλυφθείτε από δόξα». Θεωρείται το πρώτο μήνυμα* από τηλέγραφο σε τηλέγραφο (οπτική επικοινωνία). Ανταλλάχθηκε μεταξύ δυο σηματοφορικών σταθμών που απείχαν 15 Km. Το πρώτο αυτό μηχάνημα (Όπως φαίνεται στην αναπαράσταση αριστερά, στην οποία δεν φαίνεται το τηλεσκόπιο με το οποίο έβλεπαν τα σήματα του απέναντι σταθμού.) ο εφευρέτης του, Claude Chape το είχε ονομάσει «Tachygraphe». Με υπόδειξη φίλου του το άλλαξε στο πάλι ελληνικής ρίζας Télégraphe aérien. Αυτό που άλλαξε ριζικά ο εφευρέτης ήταν τον τρόπο λειτουργίας του (φωτ. δεξιά), ώστε τα σήματα να είναι ορατά από μεγαλύτερη απόσταση και κακές συνθήκες ορατότητας. Το 1794 εγκρίθηκε από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση σαν εθνική αναγκαιότητα, που διέταξε την επιτροπή Γενικής Ασφάλειας να προγραμματίσει τις διαδρομές του τηλέγραφου και ο Claude Chape με τον αδελφό του Abraham ονομάστηκαν τηλεγραφητές.  Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή κατασκευάστηκε μεταξύ Παρισιού και Λιλ (210 Km) για στρατιωτικές ανάγκες και είχε 23 σταθμούς αναμετάδοσης. Το κάθε σήμα χρειαζόταν 2′ για να αναμεταδοθεί από την μια άκρη της γραμμής στην άλλη. Ο τηλέγραφος μπορούσε να αναμεταδώσει (ανάλογα την θέση των δεικτών) 9.999 λέξεις, φράσεις ή εκφράσεις. Σύντομα όμως άλλαξε η κωδικοποίηση (1795) και έτσι μπορούσαν να αναμεταδοθούν 8464 λέξεις και 8464 εκφράσεις ή τμήματά τους. Το πρώτο επίσημο μήνυμα που πέρασε από αυτή την γραμμή ήταν την 15η Αυγούστου 1794 (θεωρείται ως πρώτη μέρα των τηλεποικινωνιών) και ήταν η είδηση της ανακατάληψης της Les Quesnoy από τα Γαλλικά στρατεύματα με νίκη τους επί των Αυστριακών που την κατείχαν. Μισό αιώνα μετά ο ηλεκτρισμός και τα σήματα morse κατάργησαν ακαριαία τους απανταχού οπτικούς τηλέγραφους.
*Αν εξαιρέσουμε τους γνωστούς αρχαίους πολιτισιούς που χρησιμοποιούσαν όλοι (Έλληνες, Αιγύπτιοι, Κινέζοι) οπτικούς τηλεγράφους από τους προϊστορικούς χρόνους.


1865: Παραιτείται η πρώτη κυβέρνηση επί βασιλείας Γεωργίου Α’, με πρωθυπουργό το Κ. Κανάρη. Σχηματίζει, την πρώτη του, κυβέρνηση ο «αποσχισθείς» Αλ. Κουμουνδούρος, που είναι καθαρά προεκλογική (Ο όρος και η έννοια υπηρεσιακή δεν υπήρχαν τότε). Θα προκηρύξει εκλογές για την 14η Μαΐου.


1913: Με ένα εμπορικό πλοίο, το «Θεσσαλία», μεταφέρονται με την συνοδεία των αντιτορπιλικών «Νίκη» και «Βέλλος» δύο λόχοι στην Σάμο καταλαμβάνοντάς την στο όνομα της Ελλάδας. Είναι η επίσημη προσάρτηση της Σάμου στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η ανακήρυξη της ένωσης από την Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη στις 11.11.1912.


1919: Αρχίζει, με πρωτοβουλία και εισήγηση από τον Λένιν, στη Μόσχα το Συνέδριο 35 κομουνιστικών κομμάτων διαφόρων χωρών, που δημιουργεί την Κομμουνιστική Διεθνή. Σκοπός της Κόμιντερν, όπως ονομάστηκε από τις λατινινικές λέξεις Communist International, ήταν «Η μάχη με κάθε έννοια, συμπεριλαμβανόμενης της ένοπλης, για την ανατροπή της διεθνούς μπουρζουαζίας και την δημιουργία μιας διεθνούς σοβιετικής δημοκρατίας, σαν μια μεταβατική φάση για την πλήρη κατάργηση του κράτους». Η Κομουνιστική Διεθνής διαλύθηκε από τον Στάλιν το 1943.


1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Δ. Γούναρη, για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Δ. Γούναρης. Επιστρέφοντας από την περιοδεία του στο εξωτερικό για την οποία είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ανακοινώνει ότι ενώ όλες οι μεγάλες δυνάμεις του συνιστούσαν διαπραγματεύσεις και ειρήνη με την Τουρκία, αυτός αρνήθηκε εύσχημα (διαβεβαίωσε όλους ότι θέλουμε ειρήνη γι’ αυτό πολεμούμε, για να απελευθερώσουμε τους σκλαβωμένους αδελφούς μας), ενώ ήδη έχει διασπασθεί το μέτωπο της Μικράς Ασίας και ο Ελληνικός Στρατός υποχωρεί. Μετά από την ενημέρωση της Βουλής για τα διαμειφθέντα, αν και σαν συνδυασμός είχε την απόλυτη πλειοψηφία, καταψηφίζεται. Ο βασιλιάς, αμετανόητος, δίνει διαδοχικά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε δυο «ομαδάρχες» (Στράτο, Μπούσιο), της «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης», όπως λεγόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός του Δ. Γούναρη και όχι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  των φιλελευθέρων στρατηγό Π. Δαγκλή. Αποτυγχάνουν και οι δυο να σχηματίσουν κυβέρνηση και ξαναδίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Δ. Γούναρη.


1941: Σε συνέχεια της υπογραφής, την προηγούμενη ημέρα, από μέρους της Βουλγαρίας του Τριμερούς Συμφώνου, η 12η Γερμανική Στρατιά διέρχεται ελεύθερα από την Βουλγαρία, της οποίας οι κάτοικοι επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή, με κατεύθυνση προς το νότο. Στόχος και των δυο χωρών η Ελλάδα. Οι Γερμανοί για να μπαλώσουν την αποτυχία της Ιταλικής επίθεσης, οι Βούλγαροι για να καρπωθούν τα εδάφη της Ελλάδας που τους παραχωρούνταν με το Τριμερές Σύμφωνο.


1958: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Νίκος Τσελεμεντές. Το επώνυμο που έγινε συνώνυμο των συνταγών μαγειρικής. Πολλοί τον κατηγορούν ότι νόθευσε την Ελληνική κουζίνα με ξένα στοιχεία. Στην αρχή δημοσίευε περιοδικό με το τίτλο ‘Οδηγός μαγειρικής’, αργότερα εξέδωσε το βιβλίο ‘Xρυσές συνταγές’. Παραμένει ο μεγαλύτερος αρχιμάγειρας που είχε η Ελλάδα.


1972: Τρεις μητροπολίτες κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι οι Πάφου Γενάδιος, Κιτίου Άνθιμος και Κυρήνειας Κυπριανός. Η χούντα των Αθηνών χρησιμοποιεί κάθε μέσον για να τον ανατρέψει, με αφορμή την αγορά από τον Μακάριο 10.000 κιβωτίων όπλων διαφόρων τύπων από την Τσεχοσλοβακία. Αυτά τα όπλα ο Μακάριος είχε σκοπό να μην τα δώσει στην επίσημη εθνοφρουρά που κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη του ενέπνεε μετά την επιστροφή του Γ. Γρίβα στην Κύπρο, αλλά στο Εφεδρικό Σώμα που διοικούνταν από ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Η χούντα με διακοίνωσή της είχε απαιτήσει να παραδοθούν τα όπλα στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Αυτή η κίνηση της χούντας ήταν που έκανε τον Γρίβα να σταματήσει κάθε ενέργεια εναντίον του αρχιεπισκόπου. Πάνω απ΄ όλα Κύπριος και στρατιώτης δεν είδε καθόλου με καλό μάτι την παράδοση των Κυπριακών όπλων στον ΟΗΕ. Κανείς από τους μητροπολίτες δεν ξαναγύρισε στην έδρα της μητρόπολής του γιατί εξαγριωμένοι κληρικοί και λαϊκοί τους περίμεναν για να τους ξαναχειροτονήσουν. Ο Μακάριος για να εκτονωθεί η κατάσταση συμφώνησε να παραδώσει τα όπλα στον ΟΗΕ. Η επόμενη απόπειρα της χούντας των Αθηνών δεν ήταν τόσο «λεπτή». Με πραξικόπημα τον ανέτρεψαν και προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν, δρομολογώντας με αυτό τον τρόπο την επέμβαση των Τούρκων στο νησί. Για την ιστορία: Ο οπλισμός που περιέχονταν στα 10.000 κιβώτια παραλήφθηκε από τον ΟΗΕ και καταστράφηκε. Παρ’ όλα αυτά στα υπόγεια της αρχιεπισκοπής βρέθηκαν, μετά τον θάνατο του Μακάριου 1.000 Τσέχικα αυτόματα Μ58 και διάφορα άλλα όπλα (3.782 σύνολο) που μαζί με τα πυρομαχικά των Μ58 (τα τελευταία αντιπροσώπευαν τα 2/3 της αξίας του οπλισμού με εκτιμώμενη αξία πάνω από 1€ εκ.) εκποιήθηκαν από την Κυπριακή αστυνομία το 2014. Το γιατί δεν παρέδωσε στους άντρες του ο Μακάριος αυτόν τον οπλισμό είναι άγνωστο.


←1 Μαρτίου

3 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.