Σαν σήμερα 3 Μαρτίου

Παγκόσμια ημέρα άγριας ζωής.
Θέμα του 2018: Μεγάλα αιλουροειδή: Αρπακτικά που απειλούνται.


1827: Αρχίζει η διήμερη μάχη του Κερατσινίου. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 800 άνδρες αποκρούει με επιτυχία διαδοχικές επιθέσεις του Τουρκικού στρατού υπό τον Ρεσίτ Μεχμέτ Πασά (Κιουταχής). Οι 6.000 Τούρκοι στρατιώτες διαλύονται στο τέλος της επόμενης ημέρας μετά τις βαριές απώλειες κατά την διάρκεια των επιθέσεών τους. Οι Έλληνες έχουν 3 νεκρούς και 20 τραυματίες.


1878: Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτήν οι δύο χώρες έβαλαν οριστικό τέλος στον 110 μεταξύ τους πόλεμο που είχε αρχίσει την 24 Απριλίου 1877  και ανακατένειμαν τα εδάφη της Βαλκανικής. Συγκεκριμμένα Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Ερζεγοβίνη γινόταν οριστικά αυτόνομες. Ο μεγάλος κερδισμένος ήταν η Βουλγαρία που γινόταν όχι μόνο αυτόνομη αλλά και το μεγαλύτερο κράτος των Βαλκανίων. Από τότε εορτάζεται σαν ημέρα ανεξαρτησίας από τους Βούλγαρους. Στην Ελλάδα δεν δόθηκε τίποτε μια και ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ την θεωρούσε απειλή για τις βλέψεις του στα Δαρδανέλια και το Αιγαίο. Η συνθήκη αυτή λόγω της δυσαρέσκειας που δημιούργησε στα Ευρωπαϊκά κράτη ανατράπηκε σχεδόν αμέσως με την Συνθήκη του Βερολίνου. Αυτό που έμεινε ήταν η εκχώρηση της Κύπρου στους Άγγλους την 4η Ιουνίου 1878 για να υποστηρίξουν την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη του Βερολίνου.


1882: Παραιτείται η κυβέρνηση του Αλ. Κουμουνδούρου (η τελευταία πριν τον θάνατό του) που χάνει την πλειοψηφία στην βουλή εξ αιτίας της εισόδου βουλευτών από τις νέες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλίας, Άρτας) στις εκλογές του 1881. Οι νέοι βουλευτές εντάσσονται στο κόμμα του Χ. Τρικούπη που αποκτά την πλειοψηφία στη βουλή και σχηματίζει την «Θεσσαλική» κυβέρνηση. Θα την διαδεχθεί η κυβέρνηση Θ. Δηλιγιάννη την 19.4.1885.


1897: Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον πόλεμο κατά της Τουρκίας, κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Χαρακτηριστικό της επικίνδυνης δημαγωγίας, της εγκληματικής απερισκεψίας και της καταστροφικής προχειρότητας γι’ αυτή την απόφαση, είναι ότι χρειάστηκαν, πέντε μέρες μετά την επιστράτευση, να εκδώσουν συμπληρωματικό Νόμο, με τον οποίο δημιουργούνταν σώματα Ελλήνων Εθελοντών, από περιοχές εκτός Ελληνικής Επικράτειας, λεγεώνες Φιλελλήνων και διακοπή των μαθημάτων της Σχολής Ευελπίδων και της σχολής μονίμων Υπαξιωματικών. Τόσο τα ανάκτορα (Γεώργιος Α’), όσο και η κυβέρνηση του Θ. Δηλιγιάννη, » καιγόταν» για να στρέψουν, με κάθε τρόπο, αλλού το ενδιαφέρον των Ελλήνων που έψαχναν τους υπαίτιους της χρεωκοπίας του 1893, αδιαφορώντας τελείως για τις συνέπειες της ενέργειάς τους. Όταν απέτυχαν όλες οι άλλες προσπάθειες, τότε δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο ακόμη και αν αυτό ισοδυναμούσε με καταστροφή. Την ίδια «επιτυχημένη» συνταγή θα χρησιμοποιήσει και η επόμενη γενιά της βασιλικής οικογένειας και των αυλικών πολιτικών τους, οδηγώντας την Ελλάδα στην Μικρασιατική καταστροφή.


1915: Ιδρύεται η NACA (National Advisory Committee for Aeronautics). Ήταν η προκάτοχος της NASA που την διαδέχθηκε την 29.07.1958. Αρκετές από τις ανακαλύψεις της και εφευρέσεις της χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα: Σχεδόν το σύνολο των φτερών των αεροπλάνων, ο διηχητικός κανόνας περιοχής, το NACA duct που χρησιμοποιείται ευρήτατα από την αυτοκινητοβιομηχανία στις εισαγωγές αέρα χωρίς να δημιουργεί αναταράξεις κ.α.


1918: Υπογράφεται η Συνθήκη Brest-Litovsk από την Ρωσία και από τις δυνάμεις του άξονα (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Βουλγαρία και Τουρκία), με την οποία η Ρωσία παύει να συμμετέχει στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτήν η Ρωσία παρέδιδε όλα τα κράτη της Βαλτικής στην Γερμανία. Επίσης παρέδιδε τις περιοχές Καρς, Αρδαχάν, Βατούμ στην Τουρκία. Τέλος αναγνώριζε την ανεξαρτησία των Ευρωπαϊκών χωρών που κατείχε μέχρι τότε. Απαραίτητος όρος εφαρμογής της ήταν ο πλήρης αφοπλισμός του Ρωσικού κράτους (όχι μόνο τους στρατού, αλλά κάθε ένοπλης δύναμης ή ομάδας, όπως η νεοσύστατη από τους μπολσεβίκους δύναμη των ερυθροφρουρών). Η ισχύς της Συνθήκης τερματίστηκε εκ των πραγμάτων με την υπογραφή της ανακωχής του Α΄ Παγκπσμίου Πολέμου την 11.11.1918. Η Ρωσία είχε συμμετάσχει στην αρχή του πολέμου σαν αυτοκρατορία και συνέχισε στο πλευρό των συμμάχων σαν Δημοκρατία (προσωρινή κυβέρνηση Κερένσκυ). Οι Γερμανοί βοήθησαν τον αυτοεξόριστο στην Ελβετία Λένιν, που ήταν υπέρ της ειρήνης, να επιστρέψει στην Ρωσία, σε μια χώρα που είχε οδηγηθεί στην πείνα από τον πόλεμο, να ανατρέψει το 1917 με την Οκτωβριανή επανάσταση το Δημοκρατικό καθεστώς και να συνάψει την Συνθήκη. Τα σύνορα της Ρωσίας επαναπροσδιορίστηκαν με την Συνθήκη των Βερσαλιών το 1919.


1920: Tα συμμαχικά στρατεύματα (Αντάντ) και η Ελλάδα καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Η ημερομηνία είναι με το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νεό ήταν 16 Μαρτίου. Η κατάληψη έγινε σε εφαρμογή της Ανακωχής του Μούδρου με την οποία η Τουρκία συνθηκολογούσε με την Αντάντ μετά την ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκική αντίδραση ήταν, εκείνη την μέρα, σφαγές Αρμενίων και Ελλήνων πολιτών. Οι Τούρκοι προκλητικοί προέβαιναν σε ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς Ελλήνων μπροστά στα μάτια των αγημάτων. Μικροσυμπλοκές υπήρξαν και με τις Τουρκικές φρουρές κατά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων. Η παραχώρηση στην Ελλάδα όλης της Θράκης, των στενών των Δαρδανελίων με τις αντίστοιχες Ασιατικές περιοχές που τα περιβάλουν, των παράλιων περιοχών της Σμύρνης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οριστικοποιήθηκε με την Συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Όλα τα νέα εδάφη της Ελλάδας χάθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.


1957: Καίγεται ζωντανός, σε ηλικία 29 ετών, με βόμβες πετρελαίου που ρίχτηκαν από ελικόπτερα ο Κύπριος αγωνιστής Γρηγόρης Αυξεντίου. Οι Άγγλοι τον παγίδεψαν, μετά από προδοσία, σε σπήλαιο κοντά στο Μαχαιρά. Έκαναν ανεπιτυχείς προσπάθειες να παραδοθεί, ή να μπουν στο σπήλαιο με αρκετά θύματα από μέρους τους (αναφέρθηκαν από ανταποκριτή 50 νεκροί). Στο τέλος δόθηκε η διαταγή να ρίξουν τις βόμβες. Φημολογείται, χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί, ότι ο Αυξεντίου όπως και άλλοι Κύπριοι αγωνιστές είχαν εκπαιδευτεί σε τακτικές ανορθόδοξου πολέμου σε μια περιοχή που σήμερα είναι πεδίο βολής αρμάτων μάχης και πυροβολικού στην Ήπειρο (Πενταλώνι Ζίτσας). Εκπαιδευτής τους ήταν ο Γεώργιος Ψωράκης που με την σειρά του είχε εκπαιδευτεί σε αυτές τις τακτικές από τους Άγγλους για τις ανάγκες της αντίστασης κατά των κατακτητών στην διάρκεια της κατοχής.


1966: Δημοσιοποιούνται οι απόρρητες επιστολές που είχαν ανταλλάξει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος για την διαχείρηση της κατάληψης από τους Τούρκους της περιοχής της Αγίας Τηλλυρίας στην Κύπρο το 1964. Από αυτές αναδύεται όχι το πρόβλημα της διχογνωμίας Αθηνών – Λευκωσίας ως προς το ποιός είναι που παίρνει τις αποφάσεις σε περιπτώσεις κρίσεων (Αθήνα ή Λευκωσία), όπως φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση, αλλά το πρόβλημα της αδυναμίας εκτίμησης και των δυο πλευρών για τα επακόλουθα των αποφάσεων τους.


1969: Ιδρύεται το Πολεμικό Μουσείο. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η συλλογή, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών τεκμηρίων. Επίσης η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής μας ιστορίας, όπως και η ανάδειξη των αγώνων του Έθνους.


1974: Αεροσκάφος των Τουρκικών αερογραμών (πτήση 981) συντρίβεται έξω από το Senlis λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι. Σκοτώνονται όλοι, 346 άτομα, δίνοντας έτσι στο δυστύχημα τον τίτλο του πιο πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος στο κόσμο μέχρι το 1977. Το αεροσκάφος διαλύθηκε στην κυριολεξία σε πολύ μικρά κομμάτια δίνοντας στην αρχή την εντύπωση τρομοκρατικού κτυπήματος με βόμβα. Απομαγνητοφωνόντας τις τελευταίες κουβέντες του πληρώματος και από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το «μαύρο κουτί» βρέθηκε ο πραγματικός λόγος. Αιτία ήταν μια σχεδιατική ατέλεια που ενώ ήταν γνωστή πριν αρκετά χρόνια στην McDonnell Douglas που είχε κατασκευάσει το αεροπλάνο (DC-10) δεν είχε ενημερώσει κανένα.


1993: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Albert Sabin Πολωνοεβραίος ιατρικός ερευνητής στην Αμερική (με όνομα Saynt Savin). Η εφεύρεσή του, το εμβόλιο Sabin κατά της πολυομελίτιδας, έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από θάνατο ή αναπηρία. Σήμερα ή νόσος θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη, εκτός από τις χώρες που λόγω φτώχειας δεν κάνουν το εμβόλιο. Σε αυτές επανεμφανίζεται άμεσα, σημαίνοντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για μαζικό εμβολιασμό των περιοχών.


←2 Μαρτίου

4 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.