Σαν σήμερα 4 Μαρτίου

1678: Έρχεται στο κόσμο ο Antonio Lucio Vivaldi (†28.7.1741, 63 ετών), χαϊδευτικά ‘ο κόκκινος παππάς’. Ιταλός συνθέτης, ιερέας και βιρτουόζος στο βιολί. Έγραψε 40 όπερες και αμέτρητα κονσέρτα για όργανα και ιδιαίτερα για βιολί. Είναι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συνθέτες του μπαρόκ. Το γνωστότερο έργο του είναι ‘Οι τέσσερις εποχές‘.


1832: Πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών ο Γάλλος λόγιος, γλωσσολόγος, ανατολιστής, «πατέρας» της Αιγυπτιολογίας, Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν, που έμεινε γνωστός μεταφράζοντας τα ιερογλυφικά της στήλης της Ροζέτας. Παιδί θαύμα στους τομείς που αργότερα καθιερώθηκε. Τα πρώτα γράμματα του τα έμαθε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ζακ. Πήγε για πρώτη φορά σχολείο σε ηλικία 12 ετών και αμέσως φάνηκε η κλίση του στην εκμάθηση γλωσσών. Άρχισε να μαθαίνει Ελληνικά, Λατινικά, Εβραϊκά, Αραβικά, Συριακά και Χαλδαϊκά. Σε ηλικία 16 ετών υπέβαλε μελέτη στην Ακαδημία της Γκρενόμπλ, με την οποία υποστήριζε ότι η γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι (στην οποία έγραφαν τα ιερογλυφικά τους κείμενα), έμοιαζε πολύ με την Κοπτική. Το 1810 σε ηλικία 20 ετών είχε γίνει βοηθός καθηγητή στην Ακαδημία της Γκρενόμπλ. Την στήλη της Ροζέττας άρχισε να την μελετά από το 1808. Το 1822 δημοσίευσε την πρώτη μετάφραση των ιερογλυφικών. Το 1824 επαναδημοσίευσε την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, με διορθωμένα τα λάθη της πρώτης δημοσίευσης  και την γραμματική της αρχαίας Αιγυπτιακής γλώσσας.


1852: Πεθαίνει σε ηλικία 43 ετών ο Νικολάι Γκόγκολ, από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς. Τα ρεαλιστικά λογοτεχνικά του έργα θεωρούνται ισάξια με αυτά των Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Πούσκιν.
Στα Ελληνικά δυο έργα του («Ο γάμος του Κρετσίνσκη» και τα «Πανδρολογήματα») υπάρχουν στην Ανέμη. Την «Μύτη» μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Αρκετά σε άλλες γλώσσες υπάρχουν στο Project Gutenberg.


1878: Πνίγεται στο αίμα η εξέγερση του Λιτόχωρου μετά από προδοσία του βλάχου τσιφλικά Γιάννη Μπίτσιου. Αρχικά η επανάσταση φαινόταν να έχει πετύχει και ο Τούρκος διοικητής της Κατερίνης Ντερβίς Μπαμπά είχε παραδοθεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα και τις ζωές των ομοεθνών του. Ο Μπίτσιος που ήταν και διερμηνέας στο βρετανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, φοβούμενος ότι με την επανάσταση θα κινδύνευαν τα τσιφλίκια του, ήλθε σε συνεννόηση με τους Τούρκους. Ο Ασάφ Πασάς ανακατέλαβε την Κατερίνη και τον Κολινδρό, όπου ο μητροπολίτης Νικόλαος πυρπόλησε  την Μητρόπολη για να μην πέσουν τα ιερά κειμήλια στα χέρια των αλλόθρησκων. Τα γυναικόπαιδα του Κολινδρού, περίπου 3.000, κατέφυγαν στην Μονή Αγίων Πάντων, όπου όταν πλησίασαν οι Τούρκοι έδωσαν τέλος στην ζωή τους για να μην πέσουν στα χέρια τους. Τέλος οι Τούρκοι στις 4 Μαρτίου κατέλαβαν το Λιτόχωρο καίγοντας τα πάντα (320 σπίτια και 9 εκκλησίες) και σκοτώνοντας όσους βρήκαν. Τα γυναικόπαιδα του Λιτόχωρου που είχαν καταφύγει στην Μονή Αγίου Διονυσίου μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και μπήκαν υπό την προστασία των εκεί προξένων.


1904: Γεννιέται στο Αϊβαλί ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης († 3 Αυγούστου 1973, 69 ετών). Το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Μέλλος. Με την Μικρασιατική καταστροφή αιχμαλωτίστηκε και στάλθηκε για 14 μήνες στα εργατικά τάγματα με «Το νούμερο 31328». Όπως είχε δηλώσει γι’ αυτό το πρώτο βιβλίο του, η αιχμαλωσία έμαθε το χέρι του να γράφει. Μετά την απελευθέρωσή του εγκαταστάθηκε αρχικά στη Μυτιλήνη και από το 1932 στην Αθήνα. Για τις πολιτικές του θέσεις διώχθηκε από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ κατά την κατοχή φυλακίστηκε στο «Μπλοκ C» των φυλακών Αβέρωφ, που το μετέφερε σε θεατρικό έργο, καταδικασμένος σε θάνατο. Η εκτέλεση απετράπη μετά από εκτεταμένες αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου. Από τα δώδεκα μυθιστορήματα, τις 7 αφηγήσεις, τα 4 ιστορικά και βιογραφικά έργα του, εκτός από τα δυο παραπάνω θεωρείται πολύ σημαντικό και η «Αιολική γη».


1941: Ο Πρίγκηπας της Γιουγκοσλαβίας Παύλος Καραγιώργεβιτς επισκέπτεται το σπίτι του Χίτλερ, το Berghof, μετά από πρόσκληση του τελευταίου. Ο Χίτλερ τον πιέζει στις δυο ημέρες της «φιλοξενίας», να τον πείσει να υπογράψει το «Τριμερές Σύμφωνο«, για να μπορέσει να κατεβάσει στρατεύματα προς την Ελλάδα και από τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας. Του υπόσχεται σαν αντάλλαγμα την Θεσσαλονίκη και μέρος της Μακεδονίας όπως είχε κάνει και με τους Βούλγαρους. Οι συνομιλίες δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Αργότερα (25 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας θα υπογράψουν το σύμφωνο με τον όρο να μην ζητηθεί από την Γιουγκοσλαβία η διέλευση γερμανικών στρατευμάτων από το έδαφός της.


1983: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Αμερικανός ανοσοχημικός William Clouser Boyd. Δεν έκανε καμία τρομερή ανακάλυψη στην επιστήμη του. Είχε την ιδέα να βρει και να αποτυπώσει την γεωγραφική και εθνοτική κατανομή των ομάδων αίματος. Αυτή η κατανομή παρακολουθείται και ενημερώνεται μέχρι σήμερα. Άσχετα με ότι λένε οι ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, ή πολιτικοί, μπορείτε με μια ματιά να ελέγξετε τις θεωρίες τους περί ειδών και φυλών με μια ματιά εδώ. Για περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχει η κατανομή των ομάδων αίματος κατά χώρα εδώ.


←3 Μαρτίου

5 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.