Σαν σήμερα 5 Μαρτίου

399 π.Χ.: Ο Σωκράτης πίνει το βράδυ μετά την δύση του ηλίου (όπως υπαγόρευαν οι νόμοι) το κώνειο σε ηλικία περίπου 69 ετών. Πέθανε ήρεμος ανάμεσα στους φίλους και μαθητές του. Καταδικασμένος σε θάνατο πριν 30 μέρες από την Ηλιαία γιατί “εισήγαγε καινά δαιμόνια”. Ο πραγματικός λόγος ήταν ο φθόνος και η φιλοδοξία (άνομων σκοπών και στόχων) ισχυρών ανδρών. Θεωρείται ο σημαντικότερος φιλόσοφος του κόσμου.

Πλάτων: Απολογία Σωκράτους. Μετάφραση: Αλέξ. Μωραϊτίδης.

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.


1827: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών  ο Αλεσάντρο Βόλτα (Count Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Gerolamo Umberto Volta). Είναι ο εφευρέτης της μπαταρίας το 1800. Υπάρχουν ευρήματα με μπαταρίες που κατασκεύασε ο άνθρωπος από το 2.000 π.Χ. Ήταν εμπειρικές κατασκευές χωρίς συνέχεια. Ο Βόλτα κατασκεύασε μπαταρία (ψευδαργύρου, χαλκού) με τον τρόπο που κατασκευάζονται και οι σημερινές. Ασχολήθηκε με την χωρητικότητα δημιουργώντας το νόμο του Βόλτα, ενώ στη χημεία ανακάλυψε το μεθάνιο και τις ιδιότητές του. Προς τιμήν του η διαφορά δυναμικού (τάση) του ηλεκτρικού ρεύματος (Volt) πήρε το όνομά του.


1864: Παραιτείται η κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη. Ο Γεώργιος Α’, θα διορίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Κ. Κανάρη. Η νέα κυβέρνηση θα παραιτηθεί τον Απρίλιο επειδή η Βουλή ψήφισε για πρόεδρο της τον αντιπολιτευόμενο Επ. Δεληγιώργη που τότε ισοδυναμούσε με υπερψήφιση πρότασης δυσπιστίας. Θα την διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζ. Βάλβη.


1919: Κουτσοβλαχική Εταιρεία στέλνει επιστολή προς την Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι ζητώντας οι περιοχές της Ελλάδας που κατοικούνται από Ρωμούνους να προσαρτηθούν στην Αλβανία. Σε πρώτη ανάγνωση το νεοσύστατο Αλβανικό κράτος θέλει να επεκταθεί γεωγραφικά, ή το κάνει σε αντιστάθμισμα του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας με το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Δεδομένου ότι οι Ρωμούνοι Κουτσόβλαχοι θεωρούν, μέχρι και σήμερα, ότι η φυλή τους είναι η ανώτερη   των βαλκανίων και, εκτός από τους Σαρακατσάνους, δεν δεχόταν επιμιξία με καμία άλλη εθνικότητα, μέχρι την περασμένη γενιά, η επιστολή “μιλάει” από μόνη της. Ήταν κατασκευασμένη, αλλά όχι Αλβανοκίνητη. Εμπνευστής και χρηματοδότης της η Ιταλία με επίκουρο την Ρουμανία. Η Ιταλία διδαγμένη από την αποτυχία αυτού του εγχειρήματος, τις παραμονές της επίθεσής της στην Ελλάδα, είχε εξαπολύσει προπαγάνδα για αυτόνομο βλαχικό κράτος. Κατά την διάρκεια της κατοχής έγινε προσπάθεια δημιουργίας κάποιου Βλαχικού κινήματος, αλλά με την σύσταση των αντιστασιακών οργανώσεων στην Ελλάδα, έπαψε κάθε δραστηριότητα.


1930: Εκτελούνται με τουφεκισμό στο φρούριο της Κέρκυρας οι λήσταρχοι Ρεντζαίοι. Μ’ αυτό το τρόπο σταμάτησε η πολυτάραχη και πολυκύμαντη καριέρα των αδελφών Γιάννη και Θύμιου Ρέντζου. Μαζί τους εκτελέστηκαν, σαν συνεργοί στην τελευταία ληστεία που είχαν διαπράξει, οι Διαμάντης, Καψάλης και Κόκκαλης. Οι Ρετζαίοι είχαν αμνηστευθεί με Νόμο του Θ. Πάγκαλου, με τον οποίο όποιος ληστής σκότωνε ληστή αμνηστευόταν. Έτσι, όπως και πολλοί άλλοι πρωτοκλασάτοι ληστές της χώρας, σκότωσαν του συντρόφους τους και εξασφάλισαν την αμνηστία τους. Με την αμνηστία στα χέρια πήγαν στα Γιάννενα που τους έγινε υποδοχή ηρώων, μια και μοίραζαν κάποια λεφτά από τις λείες τους σε άπορους, αγόρασαν νεοκλασικό διώροφο και έμεναν στο ισόγειο. Τον όροφο τον ενοικίασαν στον Διοικητή χωροφυλακής. Μ΄αυτόν και τον τότε Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας οργάνωσαν την ληστεία χρηματαποστολής 15.000.000 δρχ. (είχε ονομαστεί η ληστεία του αιώνα) από την Πρέβεζα στα Γιάννενα την 13 Ιουνίου 1926. Σκότωσαν τους 8 από του 10 συνοδούς. Ο 9ος που νόμισαν ότι ήταν σκοτωμένος και ο δέκατος που είχε κρυφτεί στις καλαμιές του ποταμού Λούρου έδωσαν τα ονόματα. Ήταν η συμμορία των Ρετζαίων χωρίς τους ίδιους, οι οποίοι για να εξασφαλίσουν άλλοθι βρισκόταν εκείνη την ώρα με κόσμο σε διαφορετικές περιοχές ο καθένας. Το κράτος της Αθήνας συγκλονίστηκε από το γεγονός. Έφτασαν στην Ήπειρο από ανακριτές μέχρι στρατός. Οι εγκέφαλοι της επιχείρησης αποκαλύφθηκαν, αλλά οι Ρετζαίοι έχοντας άκρες παντού, ήταν ενήμεροι κάθε εξέλιξης στην ανάκριση και έτσι έγκαιρα άρχισαν ένα δρομολόγιο σε διάφορα κράτη αλλάζοντας ταυτόχρονα τα ονόματά τους. Αρχικά στην Αλβανία, από εκεί στο Μπάρι της Ιταλίας, στο Μιλάνο, στο Βελιγράδι, στην Βράιλα της Ρουμανίας και κατέληξαν στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Εκεί τους συνέλαβαν (μάλλον από προδοσία του πεθερού του Γιάννη) και τους εξέδωσαν στην Ελλάδα. Και όλα αυτά και ακόμη περισσότερα από τον μισό Νόμο του Θ. Πάγκαλου της αμνηστίας. Αντί να ελαφρύνει την θέση αυτών που θα σκότωναν ληστές, τους είχε κάνει άρχοντες, αφού κρατούσαν την λεία (δικιά τους και των ληστών που σκότωναν) που είχαν αποκομίσει από τις διάφορες ληστείες.


1933: Εκλογές (που είχαν προκηρυχθεί την 24.01.33) με νικήτρια την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση». Είναι οι αντιβενιζελικοί υπό την ηγεσία του Π. Τσαλδάρη, που αναδεικνύονται νικητές στα σημεία. Συγκεκριμένα η Βενιζελική παράταξη με 46.32% καταλαμβάνει 110 έδρες, ενώ η Αντιπολίτευση 46,19% και 136 έδρες. Αυτά τα θαύματα μόνο οι Ελληνικοί εκλογικοί Νόμοι μπορούν να τα κάνουν. Ο συγκεκριμένος ήταν πλειοψηφικό σύστημα με στενή περιφέρεια όπως ονομαζόταν. Την Βενιζελική παράταξη αποτελούσαν τα: Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου, Αγροτικόν Εργατικόν Κόμμα του Αλέξ. Παπαναστασίου, Προοδευτικό Κόμμα του Γεωρ. Καφαντάρη, Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος του Αλ. Μυλωνά και το Κόμμα Συντηρητικών Δημοκρατικών του Ανδρ. Μιχαλακόπουλου. Η Ηνωμένη Αντιπολίτευση αποτελούνταν από τα: Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη, Κόμμα Ελευθεροφρόνων του Ι.Μεταξά, Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Γεωργ. Κονδύλη και Αγροτικόν Κόμμα του Ιωάννη Σοφιανόπουλου. Την επομένη των εκλογών εκδηλώθηκε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος με πρωταγωνιστή τον Ν. Πλαστήρα. Ανέλαβε για πέντε ημέρες η κυβέρνηση στρατιωτικών που απέτρεψε το κίνημα , που με τη σειρά της παρέδωσε την εξουσία στους νόμιμους δικαιούχους της. Η Ηνωμένη Αντιπολίτευση σχημάτισε κυβέρνηση την 10.03.1933 με πρωθυπουργό τον Π. Τσαλδάρη.


1933: Οι ναζί (NSDAP) κερδίζουν τις τελευταίες πολυκομματικές εκλογές που έγιναν στην Γερμανία, μέχρι το 1990*. Ήταν ήδη κυβέρνηση, από την 30ή Ιανουαρίου, με την στήριξη του Γερμανικού Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (DNVP). Η προεκλογική εκστρατεία ήταν ένας μίνι εμφύλιος πόλεμος με τους κομμουνιστές. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ 6 μέρες πριν από τις εκλογές από τον κομουνιστή Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε. Από τις εκλογές βγήκε αρκετά ανεβασμένο το ναζιστικό κόμμα με 43,9% (από 33,06%  που είχε πάρει στις εκλογές του Νοεμβρίου 1932). Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν πάρει 18,25%, το Κ.Κ. 12,32%, το Κέντρο 11,25% και το Λαϊκό Κόμμα 7.97%. Με αυτά τα αποτελέσματα χρειαζόταν πάλι το DNVP για να έχει την πλειοψηφία των εδρών. Συνέχισε με την προεκλογική σύνθεση της κυβέρνησης και την 23η Μαρτίου (δεύτερο βήμα) με την πράξη ενεργοποίησης, υποβάθμισε τόσο τα Ράιχσταγκ και Ράιχσρατ όσο και τον πρόεδρο της Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτήν δίδονταν στον καγκελάριο (τον Χίτλερ) η ευχέρεια να εκδίδει νόμους που δεν είχαν περάσει από τα δυο κοινοβούλια και δεν είχαν υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας. Ήταν τροποποίηση τους Συντάγματος που απαιτούσε πλειοψηφία των 2/3  από κάθε βουλή.  Την πήρε με το επιχείρημα ότι η φωτιά στο Ράιχσταγκ ήταν το σύνθημα της τελικής επίθεσης των κομουνιστών που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με έκτακτα μέτρα. Ήταν η αρχή της δικτατορίας που θα επέβαλε στην Γερμανία. Το τρίτο αποφασιστικό βήμα με το οποίο ολοκλήρωνε τους στόχους του ήταν με τον θάνατο του προέδρου της δημοκρατίας Χίντενμπουργκ. Κατέλαβε και αυτήν την θέση όντας ταυτόχρονα καγκελάριος δίδοντας στον εαυτό του τον τίτλο του Φύρερ.
* Οι επόμενες δυο του 1936 και 1938 ήταν μονοκομματικές με μόνο κόμμα το ναζιστικό. Μεσολάβησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ήττα και κατοχή της Γερμανίας από τις Συμμαχικές δυνάμεις και ο διαχωρισμός της σε δυο Γερμανίες: Την Δυτική Γερμανία και την Ανατολική Γερμανία. Έγινε πάλι ενιαία την 31/08/1990.


1940: Η σφαγή του Κατύν. Υπογράφεται από το πολιτικό γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης (politburo), η απόφαση εκτέλεσης 22.000 περίπου Πολωνών. Από αυτούς οι 8.000 ήταν αξιωματικοί του στρατού, 6.000 αξιωματικοί της χωροφυλακής, ενώ οι υπόλοιποι ήταν η αφρόκρεμα της Πολωνίας (διανοούμενοι, δικηγόροι, γαιοκτήμονες, ιερείς, βιομήχανοι). Η σφαγή του Κατύν ήταν ο “αποκεφαλισμός” της Πολωνίας. Την εισήγηση έκανε ο Λαβρέντι Μπέρια (Lavrentiy Pavlovich Beria), επικεφαλής του μηχανισμού ασφάλειας της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν. Η εκτέλεση έγινε στο δάσος του Κατύν της Ρωσίας, άρχισε 4 Απριλίου και είχε διάρκεια 28 ημερών. Από το σύνολο των εκτελεσθέντων τους 7.000 τους σκότωσε προσωπικά ο διοικητής εκτελεστών της NKVD Βασίλι Μπλόχιν, «εργαζόμενος» καθημερινά πάνω από 10 ώρες, με ρυθμό έναν κάθε τρία λεπτά περίπου. Ο Στάλιν μετά την ανακοίνωση των Γερμανών για το μακάβριο εύρημα κατά την διάρκεια της προέλασής τους, είχε ρίξει την ευθύνη σ΄αυτούς.


1950: Στις εκλογές εκείνης της μέρας που διεξήχθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής κανένα από τα 29 κόμματα (3042 υποψήφιοι βουλευτές) που συμμετείχαν δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία. Τις εκλογές διεξήγαγε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ι. Θεοτόκη. 10 κόμματα μπήκαν στην Βουλή. Με αυτά τα δεδομένα, σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Σ. Βενιζέλο με την στήριξη του Λαϊκού Κόμματος και του Μετώπου Εθνικής Αναδημιουργίας. Ο Βενιζέλος με αυτή την (εκ των άνω και έξω εντολή) κίνηση παραβίασε την μετεκλογική συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων του κεντρώου χώρου (Σ. Βενιζέλος, Ν. Πλαστήρας, Γ. Παπανδρέου, Ν. Ζέρβας).

Κόμμα Αρχηγός Ποσοστό(%) Έδρες
Λαϊκό Κόμμα Κωνσταντίνος Τσαλδάρης 18,80 62
Κόμμα Φιλελευθέρων Σοφοκλής Βενιζέλος 17,24 56
Εθνική Πολιτική Ένωσις Κέντρου (ΕΠΕΚ) Νικόλαος Πλαστήρας 16,44 45
Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου Γεώργιος Παπανδρέου 10,67 35
Δημοκρατική Παράταξη Αλέξανδρος Σβώλος 9,70 18
Πολιτική Ανεξάρτητη Παράταξη Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Κωνστ. Μανιαδάκης 8,15 16
Μέτωπο Εθνικής Αναδημιουργίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος 5,27 7
Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος Ναπολέων Ζέρβας 3,65 7
Παράταξη Αγροτών και Εργαζομένων Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2,62 3
Νέο Κόμμα Σπυρίδων Μαρκεζίνης 2,50 1
Λοιποί 4,96 0
Σύνολα 100 250

1951: Στις 5:30′ το πρωί εκτελείται, πίσω από το Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης. Τα έγκλημα του ήταν ότι μάζευε υπογραφές για τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό. Μια καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (WPC). Η πράξη του χαρακτηρίστηκε σαν τρομοκρατική ενέργεια, υποκινούμενη από την Σοβιετική Ένωση. Ο Νικηφορίδης καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης παμψηφεί σε θάνατο για την κατηγορία «Απόπειρα διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών». Παρά τις εκκλήσεις εκατοντάδων προσωπικοτήτων της WPC μεταξύ των οποίων του Αϊνστάιν, του Ράσελ μέχρι και της γραμματέως της Βασίλισσας της Αγγλίας, η θανατική ποινή εκτελέστηκε. Μαζί του εκτελέστηκαν οι “συμμορίτες”: Θ. Ορφανίδης, Μ. Στογιάννης, Κ. Σπιρίντζος, Κ. Μήτσας, Χ.Παπαδόπουλος και Ρ. Παραθύρας.


1953: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Ιωσήφ Στάλιν (πραγματικό όνομα Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Ντζουγκασβίλι. Το Στάλιν σήμαινε άνθρωπος από σίδερο.) κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Διάδοχος του Λένιν, το 1924, στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Χρησιμοποίησε κάθε τρόπο για να εξουδετερώσει/εξαλείψει  την εσωτερική αντιπολίτευση. Εισήγαγε την μέθοδο της κολεκτίβας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ίδρυσε την κρατική υπηρεσία GULAG, που από τα στρατόπεδά της πέρασαν μέχρι το θάνατό του 14.000.000 άνθρωποι. Επί εποχής του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε ο ψυχρός πόλεμος, όπου δύση και ανατολή συγκρούστηκαν με όλους τους τρόπους εκτός από ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο, με σκοπό να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους. Ο τρόπος του και η περίοδος που διαχειρίστηκε την εξουσία ονομάστηκαν σταλινισμός. Αντιπροσώπευε την αμείλικτη μεταχείριση κάθε αντίπαλου πραγματικού, πιθανού ή φανταστικού και την άκαμπτη στάση σε κάθε θέμα. Ιδεολογικό ή πρακτικό. Πραγματοποίησε διωγμούς εναντίον λαών άλλων χωρών αλλά και μεταξύ των χωρών μελών της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης, κατά εθνικών μειονοτήτων (μεταξύ αυτών και της Ελληνικής), κατά επαγγελματικών ομάδων (αποκεφάλισε τον Σοβιετικό Στρατό, εκτελώντας, φυλακίζοντας, ή εκτοπίζοντας όλους τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς.).  Μετά το θάνατό του, ο διάδοχός του, Νικήτα Χρούτσεφ κήρυξε την αποσταλινοποίηση της χώρας. Όσο κι αν ξήλωσε αγάλματα, καθαίρεσε φωτογραφίες, έκλεισε τα Gulag, απέτυχε γιατί η χώρα ήταν ολόκληρη δομημένη από την ίδρυσή της, στις αρχές του Στάλιν.


1953: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Σεργκέι Προκόφιεφ. Ο ένας από τους τρεις Τιτάνες της Ρωσικής κλασικής μουσικής (Οι άλλοι δυο ήταν ο Ντμίτρι Σοστάκοβιτς και ο Αράμ Χατσατουριάν). Οι πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις του έκαναν το κοινό στην αρχή της καριέρας του να φεύγει ακόμη και βρίζοντας από τις αίθουσες. πολύ γρήγορα και αφού μετακόμισε στην Αμερική έγινε από τους δημοφιλέστερους κλασικούς. Μετά από διαδοχικές μετακομίσεις σε Γερμανία και Γαλλία επέστρεψε στην πατρίδα του καθιερωμένος και καταξιωμένος. Πολλά μοτίβα του χρησιμοποιούνται για μουσική επένδυση ταινιών, σκηνών, ή σήματα εκπομπών.
Ο χορός των Ιπποτών (από τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα).
Ο Πέτρος και ο λύκος,     Σταχτοπούτα, Μάχη στον πάγο.


1958: Παραιτείται η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Αιτία οι παραιτήσεις 15 βουλευτών της ΕΡΕ, λόγω του νομοσχεδίου για μείωση των βουλευτών σε 250 και αλλαγή του «τριφασικού» εκλογικού νόμου, (που είχε αναδείξει κυβέρνηση την ΕΡΕ το 1956 με λιγότερους ψήφους από την ΕΚ), σε ενισχυμένη αναλογική. Μεταξύ των παραιτηθέντων ήταν και οι υπουργοί Π. Παπαληγούρας και Γ. Ράλλης. Ανατίθεται στον Κ. Γεωργακόπουλο να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα «περάσει» το Νόμο χωρίς την μείωση των εδρών και θα προκηρύξει εκλογές την 29 Μαρτίου για την 11η Μαΐου. Θα τις κερδίσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση την 17 Μαΐου.


2013: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Το «καρφί στο μάτι» των ΗΠΑ. Εκλεγμένος πρόεδρος για τέσσερις συνεχόμενες θητείες, κατάφερε να αποσπάσει την χώρα του από την σφαίρα επιρροής της Αμερικής, χαράζοντας πολιτική κοινωνικών παροχών, που χρηματοδοτούσε με τις εξαγωγές πετρελαίων. Γνωρίζοντας έγκαιρα για την ασθένειά του, δημιούργησε το σωστό πολιτικό υπόβαθρο και στελέχωσε την παράταξή του με ανθρώπους που συνεχίζουν το έργο του.


2016: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο εφευρέτης του e-mail Ray Tomlinson (Raymond Samuel Tomlinson). Είχε γράψει τον κώδικα όταν δούλευε στο project του Arpanet. Ούτε ο ίδιος θυμόταν την ημερομηνία έστω στο περίπου χάρις στο εξής περιστατικό: Όταν πλέον είχαν υλοποιήσει την σύνδεση απομακρυσμένων υπολογιστών μεταξύ τους, αυτός το 1971 έβαλε κρυφά στους υπολογιστές ένα πρόγραμμα με το οποίο οι χειριστές τους θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους χωρίς τα αδιάκριτα βλέμματα των υπολοίπων συναδέλφων τους.  Για να ξεχωρίζει μάλιστα τους χρήστες και τους υπολογιστές στους οποίους απευθυνόταν έβαλε ανάμεσα στο όνομα χρήστη και στο όνομα του υπολογιστή το γνωστό σε όλους πλέον @. Έχοντας αμφιβολίες για την χρησιμότητα του προγράμματός του, εκμυστηρεύτηκε και του έδειξε τι είχε κάνει σε ένα συνάδελφό του που του είχε την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Αυτός αφού το περιεργάστηκε του απάντησε: Εδώ μας πληρώνουν για μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Σβήσε το πριν το καταλάβουν. Αυτό και έκανε και το ξέχασε. Όταν η AOL (America On Line, μεγάλος και πρωτοπόρος για την εποχή του πάροχος Internet) το 1992 θέλησε να φτιάξει ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους πελάτες της, αλλά και οι πελάτες της να επικοινωνούν μεταξύ τους στέλνοντας μηνύματα ο ένας στον άλλο, προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό. Ο Τόμλινσον έψαξε τα χαρτιά του βρήκε το πρόγραμμα που είχε φτιάξει πριν 20 και κάτι χρόνια και το υπέβαλε. Η AOL το ενέκρινε και το 1993 το email που ξέρουμε ήταν γεγονός.


←4 Μαρτίου

6 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.