Σαν σήμερα 6 Μαρτίου

1475: Έρχεται στο κόσμο ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας Μιχαήλ Άγγελος (†18.02.1564, 88 ετών). Θα έβαζε τη σφραγίδα του, στον καλλιτεχνικό τομέα, στην αναγέννηση σε τέτοιο βαθμό ώστε ακούγοντας το ένα όνομα να μας έρχεται συνειρμικά στο νου το άλλο (αναγέννηση↔Μιχαήλ Άγγελος). Στην επέτειο της γέννησής του από το 1992 και όσο υπήρχε το λειτουργικό σύστημα DOS, ιός με το όνομά του, που άρχισε να μεταδίδεται από το 1991, έσβηνε κάθε χρόνο τον τομέα εκκίνησης των σκληρών δίσκων των υπολογιστών.


1869: Ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ κάνει την επίσημη παρουσίαση του Περιοδικού Πίνακα των χημικών στοιχείων στην Χημική Εταιρεία της Ρωσίας. Είναι ο γνωστός Περιοδικός Πίνακας όλων των χημικών στοιχείων που ισχύει μέχρι σήμερα χωρίς καμία αμφισβήτηση για την ορθότητά του. Πολλοί τότε αμφισβήτησαν την εργασία του, αφού άφηνε και ολόκληρες σειρές κενές, μια και τα χημικά στοιχεία που γνώριζαν μέχρι τότε ήταν πολύ λίγα. Όταν άρχισαν με την βοήθεια του Πίνακα να ανακαλύπτουν στοιχεία έπαψε κάθε αμφισβήτηση.


1899: Η Bayer κυκλοφορεί την ασπιρίνη. Τις θεραπευτικές ιδιότητες του σαλικυλικού οξέως, με βάση ιστορικά έγγραφα, τις είχε ανακαλύψει ο Ιπποκράτης. Το αφέψημα από αποξηραμένη φλούδα Ιτιάς, που χρησιμοποιούσε στη θεραπεία πολλών παθήσεων, εκτός από το salicil της ασπιρίνης, έχει και άλλες ουσίες που το κάνουν αντισηπτικό, αντιρευματικό και αντιβιοτικό. Αυτό που πέτυχε η Bayer ήταν η εμπορικά συμφέρουσα παραγωγή τεχνητού σαλικυλικού οξέως. Η ασπιρίνη αποδείχθηκε φάρμακο θαύμα για πάρα πολλές ασθένειες, πέρα από αυτές που είχε ανακαλύψει ο Ιπποκράτης και οι ερευνητές της Bayer. Σήμερα (στοιχεία 2017) παράγονται πάνω από 40.000 τόνοι ασπιρίνης (πάνω από 120 δισ. δισκία), κάνοντάς την το μακράν πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο του κόσμου.


1910: Η εξέγερση του Κιλελέρ. Οι κολίγοι εξεγείρονται κατά των τσιφλικάδων. Ζητούν τα χωράφια στα οποία δουλεύουν εδώ και γενιές να γίνουν δικά τους. Στις 6 Μαρτίου ξεκινούν επεισόδια μεταξύ αγροτών και στρατού με αφορμή την άρνηση πληρωμής εισιτηρίου στο τραίνο που ήθελαν να επιβιβαστούν οι αγρότες για να πάνε στο συλλαλητήριο στη Λάρισα. Τα επεισόδια γενικεύονται και επεκτείνονται. Ο κάμπος ξεσηκώνεται και οι νεκροί και τραυματίες γίνονται προσάναμμα για νέες ταραχές. Κύριος υποκινητής της εξέγερσης, ο δολοφονημένος από τους τσιφλικάδες το 1907 (8 Μαρτίου) Μαρίνος Αντύπας.


1921: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ ανακοινώνει με διάγγελμα τον Ελληνικό λαό ότι οργανώσεις στην Ανατολία αντιτίθενται στην Συνθήκη των Σεβρών και ότι θα επιβάλει την ειρήνη και την Συνθήκη δια των όπλων. Για τον λόγο αυτό κηρύσσει επιστράτευση. Διάγγελμα που προσβάλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων και εξοργίζει ακόμη περισσότερο (μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα) τους πρώην πλέον συμμάχους μας (την Αντάντ). Είναι το δεύτερο βήμα προς την Μικρασιατική καταστροφή.


1933: Ο Ν. Πλαστήρας επιχειρεί κίνημα το οποίο αποτρέπει η ηγεσία του στρατού με πρωταγωνιστή τον Αλ. Οθωναίο σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τις εκλογές της προηγούμενης ημέρας έχει πάρει την πλειοψηφία των εδρών η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσης». Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου. Μετά τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Μαρτίου, όταν άρχισαν να φτάνουν τα αποκαρδιωτικά, για την παράταξη των φιλελευθέρων, εκλογικά αποτελέσματα διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ο Πλαστήρας, μετά από σύσκεψη στο σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν και όλα τα ηγετικά στελέχη του εκλογικού συνασπισμού, παρά την αντίθετη γνώμη του Βενιζέλου, κηρύσσει δικτατορία («Επανάστασιν προς αποφυγήν διασαλεύσεως της τάξεως») και απευθύνει διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Κανείς δεν υπακούει σε κανέναν. Χωροφύλακες επιτίθενται κατά Αστυνομικών. Ένοπλοι πολίτες καιροφυλακτούν στις γωνίες των δρόμων και πυροβολούν όποιον νομίζουν ότι είναι της αντίπαλης παράταξης. Πτώματα ακρωτηριασμένων πολιτών κείτονται στους δρόμους. Ενός που είχε αποκεφαλιστεί από βλήμα άρματος το περιφέρουν οι κομουνιστές τραγουδώντας την Γ΄ Διεθνή. Στο υπουργείο Στρατιωτικών οι Στρατηγοί αλλά και άλλοι επιτελείς εξέφραζαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στον Πλαστήρα και ετοίμαζαν μονάδες που έλεγχαν, για σύγκρουση με τις μονάδες που ελεγχόταν από τον Πλαστήρα.  Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης το βράδυ της ίδιας μέρας έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του όλους τους αντιστρατήγους. Με εντολή του και αφού ο Βενιζέλος έχει από το πρωΐ υποβάλει την παραίτησή του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αντιστρατήγων, υπό τον Αλ. Οθωναίο που σε πέντε ημέρες θα παραδώσει την εξουσία στους νικητές των εκλογών. Ο Π. Τσαλδάρης θα είναι ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης. Ο Πλαστήρας θα διαφύγει την σύλληψη και θα φύγει αυτοεξόριστος στη Νίκαια της Γαλλίας. Οι άμεσοι συνεργάτες του συνελήφθησαν. Καταδικάζεται, μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ερήμην σε θάνατο. Κατά την περίοδο της κατοχής η Ελλάδα σαν κράτος (ότι είχε απομείνει απ’ αυτό) κινεί θεούς και δαίμονες για να τον επαναφέρει στους κόλπους της. Με την απελευθέρωση τον επανέφεραν για να τον εκλέξουν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής προκειμένου να επιτύχουν την Συμφωνία της Βάρκιζας.


1948: Ιδρύεται ο IMO. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organization) ανήκει οργανικά στον ΟΗΕ, με αντικείμενα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την πρόληψη της θαλάσσιας μόλυνσης από τα πλοία.


1964: Πεθαίνει μετά από μακροχρόνια ασθένεια ο βασιλιάς Παύλος Α’, σε ηλικία 62 ετών. Τέταρτο παιδί του Κωνσταντίνου Α‘ έγινε βασιλιάς το 1947, μετά τους διαδοχικούς θανάτους των αδελφών του Αλέξανδρου και Γεωργίου Β’. Βασίλεψε με μετριοπάθεια σε σχέση με την δυναστεία, μέσα στα πλαίσια του παρεμβατισμού Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας. Κατάφερε να χαλιναγωγήσει ως ένα σημείο την αρχομανία και πολιτικό παρεμβατισμό της ανιψιάς και συζύγου του Φρειδερίκης. Δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εκλογή του ευνοουμένου της, Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία, μετά τον θάνατο του Παπάγου, ενώ το φυσιολογικό ήταν να τον διαδεχθεί κάποιος από τους αντιπροέδρους και υποψήφιους για την αρχηγία του κόμματός: Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Σκοτεινός θα μείνει ο ρόλος του στην “αυτοκτονία” του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή και τον θάνατο από “καρκίνο του στομάχου” του αυλάρχη του Δημήτριου Λεβίδη. Τον Παύλο θα διαδεχθεί ο γιος του Κωνσταντίνος Β’, που ορκίστηκε την ίδια μέρα.


1992: Ο ιός Michelangelo προσβάλλει αρκετές χιλιάδες PC στο κόσμο. Triger virus με «σκανδάλη» την ημερομηνία γέννησης του Μιχαήλ Άγγελου, προσέβαλε PC που είχαν λειτουργικό σύστημα το DOS. Κάθε 6 Μαρτίου διέγραφε τον τομέα εκκίνησης του σκληρού δίσκου. Όλο τον άλλο χρόνο μεταδίδονταν από PC σε δισκέτες και από αυτές σε άλλα PC χωρίς να προκαλεί καμία ζημιά. Το πρόβλημα είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα, γιατί εταιρείες κατασκευής PC είχαν πουλήσει προϊόντα τους μολυσμένα με τον ιό. Το ίδιο είχε συμβεί και με εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Στην Ελλάδα, εκτός από τα μεμονωμένα κρούσματα, ενημερωτικό περιοδικό για την πληροφορική διένειμε ένθετο δισκάκι με δωρεάν προγράμματα μολυσμένο με τον Michelangelo. Στο επόμενο τεύχος του απλά ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε την «βαθύτατη λύπη» του για όσους αναγνώστες του, που έκαναν χρήση της δισκέτας, έπαθαν ζημιά. Γιατί όλη αυτή η δημοσιότητα για έναν ιό; Όλοι ήξεραν για τον ιό, με δημόσια ανακοίνωση εταιρείας κατασκευής λογισμικού ασφαλείας, έξι μήνες νωρίτερα.


1994: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών η Μελίνα Μερκούρη. Δεν την αναφέρω σαν πολιτικό ή σαν μεγάλη καλλιτέχνη αλλά σαν μεγάλο Άνθρωπο. Την 12η Ιουλίου 1967 της είχε αφαιρεθεί η Ελληνική ιθαγένεια από την χούντα λόγω “αντεθνικής” της δράσης.

Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι

Η προσευχή της παρθένου

Ιλισός

Μεσόγειος

Μυρτιά

Τα παιδιά του Πειραιά


←5 Μαρτίου

7 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.