Σαν σήμερα 7 Μαρτίου

322 π.Χ.: Η πιθανότερη ημερομηνία θανάτου του Αριστοτέλη σε ηλικία 61 ετών. Μαθητής του Πλάτωνα, ασχολήθηκε με θέατρο, μουσική, φυσική, αστρονομία, μετεωρολογία, γεωλογία, λογική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, πολιτική και κυβερνητική. Ήταν ο επικεφαλής της Βασιλικής Ακαδημίας των Μακεδόνων. Εκτός των άλλων μαθητών του, είχε και τους Αλέξανδρο, Πτολεμαίο και Κάσσανδρο. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα έφτιαξε δικιά του σχολή το «Λύκειο». Είναι ο ιδρυτής της Δυτικής φιλοσοφίας. Οι νόμοι της φυσικής του ίσχυαν μέχρι και την Νευτώνειο φυσική. Είναι ο «πατέρας» της μαθηματικής λογικής. Επηρέασε βαθειά την φιλοσοφία του Ισλαμισμού (Ο μελετητής των γραπτών του Αβερρόης έχει μεταφράσει όλα τα κείμενά του στα Αραβικά, με πολλές παρατηρήσεις και διορθώσεις ιδιαίτερα στις κινήσεις των πλανητών). Επηρέασε την χριστιανική θρησκεία και συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι σήμερα τους Σχολαστικούς της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Νίτσε έλεγε ότι σχεδόν όλη η πολιτική του φιλοσοφία ήταν αυτή του Αριστοτέλη. Έργα του υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το κόσμο και σε πάρα πολλά site στο internet. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από την Ελλάδα για συγκέντρωση του ψηφιακού υλικού σε ένα site. Τα περισσότερα που βρέθηκαν σε site είναι του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.


321: Ο Μέγας Κωνσταντίνος ορίζει αργία την ημέρα της Κυριακής σε όλη την αυτοκρατορία, για όλους τους υπηκόους, πλην των γεωργών. Όπως αναφέρει (αρχεία Ιουστινιάνιου κώδικα), μπορεί μια άλλη μέρα να μην είναι κατάλληλη για κάποια γεωργική εργασία. Η χρονική διαίρεση σε εβδομάδες είχε υλοποιηθεί με το Ιουλιανό ημερολόγιο.


961: Ο Νικηφόρος Φωκάς στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας του Βυζαντίου, μετά από πολύμηνη πολιορκία, καταλαμβάνει τον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο). Δεν αρκείται στον εξανδραποδισμό των Σαρακηνών που κατείχαν το νησί 137 χρόνια, αλλά διατάσσει την εκθεμελίωση όλων των κτισμάτων μέχρι και του κάστρου. Οι Σαρακηνοί είχαν δημιουργήσει εκεί αυτόνομο κράτος και με την πειρατεία είχαν δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο Βυζάντιο. Ο Φωκάς πήρε αιχμάλωτο τον Άραβα διοικητή της Κρήτης Abd al Aziz ibn Schu ‘ab (Αβδούλ Αζίζ Κοτορμπή ή Κουρούπη για τους Βυζαντινούς) στον θρίαμβο που ετοίμασε στην Κωνσταντινούπολη.


1788: Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Antoine César Becquerel (†18.1.1878, 89 ετών), ιδρυτής της «δυναστείας» Becquerel στην φυσική. Ανακάλυψε ότι η άσκηση πίεσης σε μια επιφάνεια κατασκευασμένη από οποιοδήποτε υλικό δημιουργεί ηλεκτρικά φορτία. Για να το αποδείξει κατασκεύασε το διαφορικό γαλβανόμετρο (αμπερόμετρο πολύ μεγάλης ευαισθησίας). Με τον γιο του Edmond ανακάλυψαν το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Ο Edmond αργότερα εφαρμόζοντας στην πράξη αυτή την ανακάλυψη κατασκεύασε τα πρώτα φωτοηλεκτρικά στοιχεία (φωτοβολταϊκά). Ο γιος του Edmond, ο Henri Becquerel ήταν αυτός που μαζί με το ζεύγος Κιουρί ανακάλυψαν την ραδιενέργεια. Η στοιχειώδης μονάδα της ονομάζεται Becquerel.


1876: O Graham Bell αποκτά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό 174,465 του γραφείου εφευρέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η εφεύρεση του τηλεφώνου. Κατωχυρώνεται σαν τηλεγραφική μια και ο όρος τηλεφωνία είναι άγνωστος, αλλά και ο ίδιος ο Bell με αυτή την πατέντα στόχευε, παρά τις κρυφές ιδέες του για τηλεφωνία, στην φωνητική τηλεγραφία. Εκτός αυτού και τα σχεδιαγράμματα του ίδιου του Bell παραπέμπουν σε τηλεγραφικό τρόπο λειτουργίας. Μόνο το τελευταίο σχήμα (το 7) απεικονίζει (με πολύ φαντασία) μικρόφωνο (το Α) και ηχείο (το Ζ). Την πρώτη δοκιμή μετάδοσης φωνής θα την κάνει τρεις μέρες αργότερα, αφού είχε δει τα σχέδια του ανταγωνιστή του Elisha Gray, που είχε καταθέσει αίτημα για πατέντα φωνητικής τηλεγραφίας με διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.


1932: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Γάλλος Aristide Briand. 11 φορές πρωθυπουργός της Γαλλίας και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1926*. Ήταν ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Γαλλικού Κόμματος (κεντροαριστερός σχηματισμός) και ήταν αυτός που με νομοσχέδιο διαχώρισε εκκλησία και κράτος. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέλαβε, μετά τις πρώτες ήττες του Γαλλικού στρατού, πάλι την διακυβέρνηση της χώρας. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και παραιτήθηκε.  Δημιούργημά του ήταν οι Συμφωνίες του Λοκάρνο, όπως και το Σύμφωνο Κέλογκ – Μπριάντ. Ήταν αυτές που ενώ όριζαν ακριβώς τα δυτικά σύνορα της Γερμανίας, άφησαν ανοικτά για διεκδικήσεις τα ανατολικά της σύνορα που οδήγησαν στην έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην προσωπική του ζωή είχε κατά την περίοδο του Πολέμου σχέσεις με την Μαρία Βοναπάρτη σύζυγο του πρίγκηπα Γεώργιου, οι οποίες επηρέασαν τις αποφάσεις του για την Ελλάδα.
* Του απονεμήθηκε εξ ημίσεως με τον ομόλογό του Γερμανό Γκουστάβ Στρέσεμαν γιατί σαν υπουργός εξωτερικών ήταν ο αρχιτέκτονας των Συνθηκών του Λοκάρνο και του Συμφώνου Κέλογκ Μπριάντ.


1938: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος. Πολιτικός, βουλευτής, υπουργός εξωτερικών επί κυβερνήσεων Ζαΐμη και Βενιζέλου. Πρωθυπουργός της Ελλάδας (7.10.1924 – 26.6.1925), μέχρι που ανατράπηκε με πραξικόπημα από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Εξορίστηκε από τον Ι. Μεταξά στην Πάρο. Από τις κακουχίες στην εξορία αρρώστησε και πέθανε στον Ευαγγελισμό όπου είχε μεταφερθεί.


1948: Σε πανηγυρική τελετή γίνεται η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Με την συνθήκη των Παρισίων οι Ιταλοί είχαν υπογράψει την παράδοσή τους από τις 10/02/1947, αλλά επειδή ήταν ήδη υπό αγγλική κατοχή λόγω του πολέμου, η τυπική διαδικασία άργησε.


1999: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών: Ο Αμερικανός Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Σεναριογράφος, παραγωγός, συγγραφέας και εκδότης με το σύνολο σχεδόν του έργου του να το έχει κάνει στην Αγγλία. Δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη κινηματογράφου. Η μουσική των έργων του δεν ήταν ποτέ Background, ή μουσική επένδυση. Ήταν συμπρωταγωνίστρια σε όλες τις σκηνές, εξισορροπώντας την εικόνα με τον ήχο. Αυτό ήταν που έκανε μοναδικό το κάθε έργο του.

Full Metal Jacket.

Κουρδιστό Πορτοκάλι.

Barry Lyndon.


2004: Γίνονται Εθνικές εκλογές. Η Ν.Δ. παίρνει 45,36% έναντι 40,55 του ΠΑΣΟΚ και σχηματίζει κυβέρνηση.
Αναλυτικά αποτελέσματα για όλα τα κόμματα. Η φούσκα του χρηματιστηρίου του 1999 έχει ξεφουσκώσει τελείως ένα χρόνο πριν, εξαφανίζοντας 141-143 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά. Οι Ολυμπιακοί αγώνες που θα γίνουν εκείνο το καλοκαίρι συντηρούν κάποια περιορισμένη αισιοδοξία. Κύρια προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας η επανίδρυση του κράτους. Τι έταζαν οι δυο μονομάχοι για να φτάσουν στην εξουσία; Πάρτε δείγματα: Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ.


2014: Δημοσιοποιείται η έρευνα του Ανεξάρτητου Ειδικού του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την σχέση Δημόσιου χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το συμπέρασμά της είναι: Ανεξάρτητα αν μια χώρα είναι ανεπτυγμένη η αναπτυσσόμενη, το δημόσιο χρέος κάνει τις χώρες ανίκανες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων τους. Ιδιαίτερα τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.
Είχε προηγηθεί το 2013 ανακοίνωση του ίδιου θεσμού ότι: Στην Ελλάδα οι όροι διάσωσης της τρόικας υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καμία Ελληνική κυβέρνηση από τότε μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα θέτοντας σαν προϋπόθεση, οι όροι της τρόικας και των μνημονίων να μην παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της χώρας. Αντίθετα παραβιάζουν κατάφωρα κάθε είδος ανθρώπινου δικαιώματος για να μείνει ανέπαφο το δίδυμο εξουσίας – Τραπεζών σε βαθμό που να δικαιολογούν θεωρία συνωμοσίας για την σκοπιμότητα αντιμετώπισης με αυτό το τρόπο, ή και πιθανά την δημιουργία της κρίσης.


←6 Μαρτίου

8 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.