Σαν σήμερα 8 Μαρτίου

Διεθνής ημέρα της γυναίκας.


416: Δολοφονείται σε ηλικία 45 ετών, στην Αλεξάνδρεια, η νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός Υπατία. Ζούσε παραδίδοντας μαθήματα σε ειδωλολάτρες και χριστιανούς. Δολοφονήθηκε από χριστιανικό όχλο, κατά την διάρκεια ταραχών ανάμεσα στην χριστιανική και εβραϊκή κοινότητα της Αλεξάνδρειας. Θεωρήθηκε το καταλληλότερο εξιλαστήριο θύμα, σαν εθνική που ήταν, για την εκτόνωση της κρίσης.


1668: Σε νυχτερινή ναυμαχία ο στόλος του Φραντσέσκο Μοροζίνι με επικεφαλής την δικιά του γαλέρα καταναυμαχεί, ανοιχτά της Αγίας Πελαγίας, τον Οθωμανικό στόλο. Η ναυμαχία έγινε στα πλαίσια της πολιορκίας του Χάντακα (ή Κάντια. Το σημερινό Ηράκλειο), που κατείχαν οι Ενετοί, από τους Οθωμανούς. Ο Οθωμανικός στόλος που ήταν 12 πλοία προσπάθησε να επιτεθεί αιφνιδιαστικά το βράδυ στην μοίρα των επτά πλοίων που ναυλοχούσαν έξω από την Αγ. Πελαγία και να ενισχύσει με 2.000 στρατιώτες τα στρατεύματα που πολιορκούσαν τον Χάντακα. Ο Μοροζίνι, άγνωστο πως, έμαθε τα σχέδια του Κιοπρουλού Πασά και πήγε άμεσα με 13 γαλέρες σε ενίσχυση των 7 και επικεφαλής των ίδιο.  Η ναυμαχία διάρκειας 5 ωρών, ήταν μια κόλαση φωτιάς και σιδήρου. Μέσα στο σκοτάδι κανείς δεν ήξερε ποιος νικούσε και γενικότερα δεν είχαν καμία εικόνα της ναυμαχίας. Ήταν μια τυφλή αναμέτρηση μέχρι που σκοτώθηκε ο αρχηγός του Τουρκικού Στόλου και η γαλέρα του καταλήφθηκε. Τα απομεινάρια του Οθωμανικού στόλου αποσύρθηκαν στο Ρέθυμνο. Ήταν η τελευταία νίκη των Ενετών στην μάχη της Κρήτης.


1848: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κ. Τζαβέλα, μετά από πιέσεις των Άγγλων. Ο Όθων μη βρίσκοντας κάποιον από το Αγγλικό Κόμμα που να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον εξωκοινοβουλευτικό Γ. Κουντουριώτη, που όπως και ο προκάτοχός του ανήκει στο Γαλλικό Κόμμα. Η κυβέρνηση είναι «συνασπισμού» από υπουργούς του «Γαλλικού» και του «Ρωσικού» κόμματος. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση πάλι συνασπισμού υπό τον Κ. Κανάρη την 15 Οκτωβρίου 1848.


1879: Γεννιέται ο Γερμανός πυρηνικός επιστήμονας Όττο Χαν (†28.07.1968, 89 ετών). Έκανε πολλές ανακαλύψεις, αλλά αυτή που του έδωσε το Νόμπελ Χημείας του 1944 ήταν η ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης. Αυτό του έδωσε τον τίτλο του «πατέρα» της πυρηνικής χημείας. Ευαίσθητος χαρακτήρας είχε σκεφτεί σοβαρά και επανειλημμένα να βάλει τέλος στη ζωή του, ιδίως όταν έμαθε τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Θεωρούσε τον εαυτό του άμεσα υπεύθυνο για την κακή χρήση της ανακάλυψής του. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτός από την ίδρυση του «Max Planck Society» του οποίου υπήρξε ο ιδρυτικός πρόεδρος έριξε όλο του το βάρος στην ειρηνική μόνο χρήση της πυρηνικής ενέργειας.


1904: Εγκαίνια για τον Σταθμό Λαρίσης. Έτσι ονομαζόταν ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αθήνας που έκανε δρομολόγια μέχρι την Λάρισα, που ήταν τα Βόρεια Σύνορα της Ελλάδας μέχρι τότε. Τα αρχικά σχέδια ήταν μιας ομάδας Γάλλων μηχανικών, αλλά την τελική πινελιά την έβαλε ο Ερνέστος Τσίλερ που πρόσθεσε τους τρούλους στην στέγη.


1907: Δολοφονείται σε ηλικία 35 ετών ο Μαρίνος Αντύπας στον Πυργετό Λάρισας. Φοιτητής Νομικής την εγκαταλείπει το 1896 για να πάει εθελοντής με άλλους συμφοιτητές του στην εξέγερση της Κρήτης. Επιστρέφει στην Αθήνα το 1897 τραυματισμένος στο στήθος. Συλλαμβάνεται για λόγο που εκφώνησε κατά των διαδόχων και τον ρόλο αυτών και των μεγάλων δυνάμεων στον πόλεμο του ΄97. Φυλακίζεται για ένα χρόνο σε αυστηρή απομόνωση. Πείθει τον ομοϊδεάτη θείο του, τον Γεώργιο Σκιαδαρέση που βρίσκεται στο Βουκουρέστι, να αγοράσουν ένα τσιφλίκι στα Τέμπη. Αυτό είχε σαν βάση  και με την υποστήριξη του ξαδέλφου του Παναγιώτη Σκιαδαρέση άρχισε να ξεσηκώνει τους κολίγους. Δολοφονήθηκε, μάλλον* με απόφαση των τσιφλικάδων, από τον Γιάννη Κυριακό, επιστάτη του τσιφλικά και βουλευτή Αγαμέμνονα Σλήμαν (γιος του Ερρίκου), έναντι αμοιβής 12.000 δραχμών. Είχε προλάβει όμως να σπείρει το διεκδικητικό πνεύμα στους κολίγους. Ότι τα χωράφια ανήκουν σε αυτούς που τα δούλευαν και τα δουλεύουν εδώ και γενιές. Το αγροτικό κίνημα θα ξεσπάσει στο Κιλελέρ. Ο Γιάννης Κυριακός αθωώθηκε από το δικαστήριο της Λάρισας, χωρίς ποτέ να αρνηθεί ότι ήταν ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας.
* Υπάρχουν άλλες τρεις εκδοχές:
α) Σύμφωνα με την μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Παύλου Σκιαδαρέση (ξάδερφος, γιος του Γεώργιου) με τον οποίο ήταν από κοινού επιστάτες του τσιφλικιού, ο Αντύπας σκοτώθηκε μετά από καυγά της στιγμής με τον Κυριακό.
β) Υπάρχει περίπτωση να ήταν προσωπική η διαταγή του Αγαμέμνονα Σλήμαν για την δολοφονία, ή να υποκίνησε την ομάδα των τσιφλικάδων για προσωπικούς λόγους. Ο Αντύπας είχε χαστουκίσει τον Σλήμαν στην πλατεία Συντάγματος γιατί το 1906 ο Σλήμαν είχε καταγγείλει τον Αντύπα στον Νομάρχη Λάρισας σαν «υποκινητή ερεθισμού των αγροτών κατά των κυρίων τους και επικίνδυνο για την τάξη».
γ) Εφ’ όσον ο Κυριακός είναι ο ίδιος με αυτόν της απόπειρας δολοφονίας του Γεωργίου Α’, τότε έχουμε σαφή επέμβαση από το βαθύ κράτος.


1917: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Ferdinand von Zeppelin. Γερμανός στρατηγός και κατασκευαστής του ομώνυμου πλοηγούμενου αερόστατου. Όταν το πρωτοπαρουσίασε, το 1899, είχε σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στα αντίπαλά του αεροπλάνα, την ικανότητα μεταφοράς μεγάλων φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις. Αργότερα τα ελαττώματα της εφεύρεσής του (επιρρεπές σε ατυχήματα, όπως η καταστροφή του Hindenburg το 1937) και η πρόοδος που σημειώθηκε στο σχεδιασμό των αεροπλάνων, έβγαλαν εκτός ανταγωνισμού αυτά τα μαμούθ των αιθέρων.


1944: Τελειώνει η μάχη της Κοκκινιάς που άρχισε την 4η Μαρτίου. Οι Ναζί, χωροφύλακες, ταγματασφαλίτες και Γερμανοτσολιάδες αναγκάζονται σε υποχώρηση από τον ΕΛΑΣ και του κατοίκους της πόλης. Μαζί τους παίρνουν 300 περίπου αιχμαλώτους από τους οποίους οι 37 εκτελούνται την επόμενη μέρα στα νταμάρια του Χαϊδαρίου. Για την αποφασιστική ημέρα της  μάχης, την 7η Μαρτίου, υπάρχει αναφορά ότι ο ΕΛΑΣ είχε απώλειες 8 ανδρών, ενώ οι αντίπαλοι είχαν 34 απώλειες. Η απόφαση για την επέμβαση στην Κοκκινιά πάρθηκε μετά την δολοφονία από την ΟΠΛΑ του ταγματάρχη της χωροφυλακής Δημήτριου Αλεξόπουλου γιατί είχε δώσει εντολή στους άντρες του να ανοίξουν πυρ κατά συγκεντρωμένου πλήθους, κυρίως ανθρακωρύχων, που διαμαρτυρόταν για σύλληψη  απεργών τροχιοδρομικών. Είχαν σκοτωθεί τρεις ανθρακωρύχοι και είχαν τραυματιστεί άλλοι έξι. Την αποτυχία της επιχείρησης της Κοκκινιάς το πλήρωσε η Καλογρέζα, με το μπλόκο που έστησαν οι Ελληνικές δυνάμεις κατοχής την 15η Μαρτίου.


1963: Στρατιωτικό κίνημα από αξιωματικούς του κόμματος Μπάαθ ανατρέπει τον πρωθυπουργό της Συρίας Χαλέντ Αλ Αζέμ, που είχε επιβληθεί και αυτός με πραξικόπημα.  Ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του ζήτησαν άσυλο στην Τουρκική πρεσβεία που το κτίριό της ήταν ιδιοκτησίας του και το χώριζε από την πρωθυπουργική κατοικία ένας μαντρότοιχος. Το πραξικόπημα ήταν ευπρόσδεκτο από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ μια και ο Αζέμ είχε εθνικοποιήσει τα Συριακά πετρέλαια, διώχνοντας τους ιδιώτες που τα εκμεταλλευόταν. Με το πραξικόπημα εγκαθιδρύθηκε το μονοκομματικό πολίτευμα του σοσιαλιστικού Μπάαθ. Ένας από τους πραξικοπηματίες, ο Χαφέζ Αλ Άσαντ, θα κάνει το δικό του πραξικόπημα το 1970 με το οποίο έγινε πρόεδρος της χώρας.


1970: Εκδηλώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου την ώρα (07:00 πμ) της απογείωσης του προεδρικού ελικοπτέρου από το κτίριο της Αρχιεπισκοπής, με προορισμό τη μονή Μαχαιρά, προκειμένου να συμμετάσχει στο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Ενώ το ελικόπτερο έπαιρνε ύψος για να απομακρυνθεί από τα γύρω κτίρια μόλις έφθασε στο ύψος της στέγης της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης που βρίσκεται απέναντι από την αρχιεπισκοπή δέχθηκε τις ριπές οπλοπολυβόλου που ήταν καμουφλαρισμένο εκεί. Από τα πυρά τραυματίστηκε σοβαρά με δυο σφαίρες στην κοιλιά ο χειριστής του ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού Ζαχαρίας Παπαδογιάννης. Παρά το ότι το αίμα του έτρεχε στο δάπεδο, του σε άθλια επίσης κατάσταση από τις ριπές ελικοπτέρου, σε ημιλυπόθυμη κατάσταση έθεσε το ελικόπτερο εκτός πεδίου βολής και το προσγείωσε ομαλά στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου, ξεφεύγοντας και από τα εναέρια εκείνη την εποχή ηλεκτροφόρα καλώδια. Ο πρόεδρος αφού σταμάτησε προσωπικά διερχόμενο ημιφορτηγό και επιβιβάσθηκε μαζί με τον τραυματία κατευθύνθηκαν προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου κλήθηκε ο κορυφαίος χειρούργος της Κύπρου (Δρ Γ. Μαραγκός) να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο τραυματίας υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις κατά την διάρκεια της ζωής του, τόσο επί τόπου όσο και στο 401 ΓΣΝΑ αλλά και στο ΝΙΜΤΣ χωρίς να ανανήψει ποτέ πλήρως από τα τραύματά του. Οι διοργανωτές της απόπειρας (η χούντα) αναγκάστηκαν να τον παρασημοφορήσουν και να τον θέσουν σε τιμητική αποστρατεία. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν έξι κατηγορούμενοι, όλοι μέλη της οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο», μεταξύ των οποίων πρώην συνεργάτης του Μακάριου (Πολύκαρπος Γεωρκάτζης) και δυο αστυνομικοί. Το μέλος των sheepskin (Η αντίστοιχη των τουρκικών graywolfs Ελληνική παραστρατιωτική οργάνωση. Οργανωμένες και οι δυο από την CIA) Γεωρκάτζης αρχικά αποπειράται να διαφύγει από την Κύπρο χωρίς επιτυχία και την 15η Μαρτίου δολοφονείται κατά την διάρκεια ραντεβού με τον αντισυνταγματάρχη Δ. Παπαποστόλου (επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ) που είχε οργανώσει το σχέδιο δολοφονίας. Σύμπτωση; εκείνη τη μέρα το Σπίγκελ δημοσίευσε άρθρο το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα με το σχέδιο «Ερμής» στόχευε: Στην πτώση του Μακαρίου, τον διαχωρισμό των πληθυσμών και προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Μετά από την αποτυχημένη αυτή απόπειρα στέλνουν την 31η Αυγούστου 1971 στην Κύπρο τον Γ. Γρίβα  για να ξεκινήσει ένοπλο αγώνα (με την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β΄) με σκοπό την ανατροπή του. Θέλησαν να τον ανατρέψουν εκ των έσω, την 2α Μαρτίου 1972 με συμμάχους τρεις κληρικούς, αλλά και μ’ αυτό τον τρόπο απέτυχαν. Τότε αναγκάστηκαν να βάλουν σε εφαρμογή τη γνωστή τους δοκιμασμένη συνταγή, του πραξικοπήματος, που είχε απόλυτη επιτυχία, τόση που Κύπρος και Ελλάδα την απολαμβάνουν μέχρι σήμερα.


1979: Η Philips σε press conference στο Αϊντχόβεν της Ολανδίας παρουσιάζει επίσημα το πρωτότυπο του Compact Disc. Θα πρωτοκυκλοφορήσει μαζί με το πρώτο CD player την 1 Οκτωβρίου 1982. Ήταν το τελικό προϊόν κοινής αποδοχής μεταξύ Philips και Sony. Η standard χωρητικότητά του ήταν 670MB. Από τότε βγήκαν πολλά φορμάτ εξειδικευμένων CD (VCD, Audio CD, Photo CD, ReWritable CD, κλπ). Αργότερα κυκλοφόρησαν και άλλα είδη οπτικών δίσκων πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας, όπως DVD(8,5GB)  και Blu-ray(50GB). Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί πάνω από 300 δισ. οπτικοί δίσκοι. Ο αριθμός των πωλήσεων μετά το 2000 μειώνεται ραγδαία λόγω της διάδοσης του Internet και της εμφάνισης δημοφιλέστερων και πρακτικότερων αποθηκευτικών μέσων (USB, external HDD).


1995: Εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Στεφανόπουλος με την τρίτη ψηφοφορία και 181 ψήφους. Είχε διαδεχθεί στην προεδρία τον Κ. Καραμανλή. Επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2000. Τον διαδέχτηκε ο Κἀρολος Παπούλιας στις 12 Μαρτίου 2005. Ήταν ο δημοφιλέστερος, μέχρι σήμερα Πρόεδρος Δημοκρατίας.


←7 Μαρτίου

9 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.