Σαν σήμερα 9 Μαρτίου

1230: Στην μάχη της Κλοκοτνίτσα οι Βούλγαροι νικούν τον στρατό του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ήταν το σημείο καμπής για το Δεσποτάτο, που είχε φτάσει στο απόγειο της δύναμής του και της εδαφικής του έκτασης. Ο Δεσπότης της Ηπείρου Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας, που είχε αυτοανακηρυχθεί αυτοκράτορας του Βυζαντίου παραβιάζοντας τη Συνθήκη που είχε υπογράψει με τον Τσάρο της Βουλγαρίας Ιβάν Ασάν Β’, εισβάλει στην χώρα του. Μόλις το πληροφορήθηκε ο τελευταίος με πολύ μικρότερη δύναμη, με σημαία την Συνθήκη καρφωμένη σε ένα δόρυ κινήθηκε πολύ γρήγορα εναντίον του Ηπειρωτικού στρατού και σε μια μάχη που κράτησε από την αυγή έως το σούρουπο εκείνης της ημέρας τον κατατρόπωσε. Η συμπεριφορά του Ασάν προς τους ηττημένους ήταν επιδεικτικά καλή. Απελευθέρωσε αμέσως όλους του αιχμαλώτους στρατιώτες. Τους αξιωματικούς με τον Θεόδωρο και όλα τα μέλη της οικογενείας του, που τα είχε μαζί του στην «εκδρομή» όπως νόμιζε, τους κράτησε αιχμαλώτους με όλες τις τιμές στην αυλή του. Αργότερα τον Θεόδωρο τον διόρισε υποτελή διοικητή της Θεσσαλονίκης που κατέλαβε. Αυτή η φήμη του «καλού» Ασάν, μετέτρεψε την προέλαση του μικρού στρατεύματός του σε παρέλαση με την οποία κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Δεσποτάτου της Ηπείρου, την Μακεδονία και την Θράκη.


1661: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Ιταλός καρδινάλιος Ιούλιος Μαζαρίνος. Έκανε σταδιοδρομία στην Γαλλία σαν καρδινάλιος, πολιτικός, συλλέκτης διαμαντιών και βιβλίων. Διετέλεσε πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Γαλλίας (Δεν ήταν πρωθυπουργός, γιατί αυτό σημαίνει κυβέρνηση, πράγμα που δεν υπήρχε τότε στο Γαλλικό κράτος. Κυβέρνηση δημιουργήθηκε μετά την Γαλλική επανάσταση). Την επιτυχία του την οφείλει στον μέντορά του πανίσχυρο καρδινάλιο Ρισελιέ. Είχε διακρίνει τις ικανότητές του και φρόντισε τόσο για τις σπουδές του όσο και για την εξέλιξή του. Εκτός από την αυλή των ευνοουμένων του κανείς δεν έτρεφε καμία συμπάθεια στο πρόσωπό του. Με τον θάνατο του Λουδοβίκου XIII και μέχρι την ενηλικίωση του πεντάχρονου νέου αυτοκράτορα Λουδοβίκου XIV, διαχειρίστηκε τις τύχες της Γαλλίας χωρίς κανένα έλεγχο. Κατά την διάρκεια της θητείας του, με επιτυχημένες εκστρατείες και με την Συνθήκη της Βεστφαλίας, έκανε την Γαλλία μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές δυνάμεις. Μετά τον θάνατό του ο Λουδοβίκος XIV κράτησε την θέση του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου για τον εαυτό του. Πολλά από τα διαμάντια του βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ η Μαζαρίνειος βιβλιοθήκη είναι μια από τις σημαντικότερες του κόσμου.


1833: Δημιουργείται από την αντιβασιλεία του Όθωνα ο πρώτος τακτικός στρατός στην Ελλάδα. Ο Καποδίστριας είχε κάνει εμπνευσμένες προσπάθειες μετατροπής των ατάκτων σε τακτικούς με τις χιλιαρχίες αλλά και πάλι άτακτοι ήταν. Είχε ιδρύσει την Σχολή Ευελπίδων, αλλά αυτή θα απέδιδε σε βάθος χρόνου. Οι Βαυαροί με αρμόδιο επί των στρατιωτικών τον αντιβασιλιά Χάιντεκ, πιο έμπειροι και αποφασιστικοί στον τομέα, με μια σειρά Βασιλικών διαταγμάτων δημιούργησαν το σωστό νομοθετικό πλαίσιο για άμεση δημιουργία τακτικού στρατού ξηράς. Οι μονάδες επανδρώθηκαν, ιδιαίτερα στους βαθμοφόρους, κυρίως με Βαυαρούς και άλλους ξένους, παραμερίζοντας τους Έλληνες του τακτικού στρατού.  Στο ναυτικό φάνηκε η απειρία τους αλλά και η έλλειψη ξένων εμπειροπόλεμων ναυτικών. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν το αντίστοιχο πλαίσιο στο μέλλον. Έτσι με βασιλικά διατάγματα: Στις 9/3 ΦΕΚ 5/20.03.1833 Περί διοργανισμού του Στρατιωτικού, ορίζονται οι μονάδες του στρατού και ΦΕΚ 8/30.03.1833 ορίζεται η μισθοδοσία και ιματισμός. Στο ίδιο ΦΕΚ (8) με ημερομηνία 14.03.1833 είναι το βασιλικό διάταγμα για το εθνόσημο . Στις 10/3, ΦΕΚ 7/24.03.1833, ορίζονται οι διοικητές των μονάδων, ενώ στο ίδιο ΦΕΚ με ημερομηνία 19/3 δίδεται γενική αμνηστία. Τέλος στις 12/3, ΦΕΚ 6/20.03.1833 περί διαλύσεως ατάκτων, ενσωματώνονται κάποιοι από αυτούς στα τάγματα ακροβολιστών.


1834: Η αντιβασιλεία του Όθωνα στα πλαίσια της δίωξης του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, πέρα από τα άλλα μέτρα που έλαβε ιδιαίτερα στην Αθήνα με γκρέμισμα ιερών ναών, ή την συστηματική διαχρονική θρησκευτική απαξίωση αυτών που είχαν απομείνει με μετατροπή σε εκλογικά κέντρα στις πολυήμερες και ανά τριετία εκλογές που γινόταν μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, δείχνει χωρίς περιστροφές και από τα πρώτα της βήματα τις προθέσεις της: Κλείνει με Διάταγμα όλα τα γυναικεία μοναστήρια στην Ελλάδα εκτός από τρία (της Μεταμορφώσεως στην Κυνουρία, του Αγ. Νικολάου στη Θήρα και της Καισαριανής). Σύμφωνα με το Διάταγμα όλες οι μοναχές κάτω των 40 έπρεπε να εξεταστούν από τον Επίσκοπο της περιοχής τους και να κριθούν αν ήταν κατάλληλες για να τις εγκλείσουν σε κάποιο από τα τρία, ενώ οι υπόλοιπες θα γινόταν δια της βίας λαϊκές. Οι άνω των 40 είχαν δικαίωμα επιλογής μόνες τους αν θα συνέχιζαν τον μοναστικό βίο. Όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των μοναστηριών μεταβιβαζόταν στο Εκκλησιαστικό Ταμείο. Τα τρία μοναστήρια θα συντηρούνταν από την υποχρεωτική κατασκευή εργόχειρων από τις μοναχές! Επίσης ήταν υποχρεωμένες να δέχονται και να περιθάλπουν όσους πτωχούς, ασθενείς και παράφρονες τους έστελνε η κυβέρνηση!! Τελευταία υποχρέωσή τους ήταν να διδάσκουν δωρεάν τα πτωχά και ορφανά κορίτσια που θα τους έστελνε πάλι η κυβέρνηση. Ήδη από το 1833 είχαν κλείσει τα 412 από τα 545 ανδρικά μοναστήρια με Διάταγμα που δεν είχε δημοσιευθεί. Και στις δυο περιπτώσεις υπήρξαν φαινόμενα πλιάτσικου, ή όσα δεν τους φαινόταν χρήσιμα τα έκαιγαν στις αυλές των μοναστηριών. Οι μοναχοί πεταγόταν στο δρόμο όπου πέθαιναν στην κυριολεξία από την πείνα. Γλαφυρή η περιγραφή στα απομνημονεύματα (Βιβλίο Γ΄, Κεφ. Β΄, παρ. 10) του Μακρυγιάννη. Σήμερα που ο μοναχισμός περνάει την μεγαλύτερη κρίση από ποτέ υπάρχουν 318 γυναικεία μοναστήρια στην Ελλάδα.


1855: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο Κίτσος Τζαβέλας. Αγωνιστής της επανάστασης, πολιτικός, Υπουργός των Στρατιωτικών και πρωθυπουργός της Ελλάδας (05.09.1847-08.03.1848). Γιος του Λάμπρου και εγγονός του Φώτου, αγωνιστών του σκλαβωμένου Έθνους, οπλαρχηγών στο Σούλι και πρωταγωνιστών σε κάθε ξεσηκωμό της πατρίδας μας. Το 1824 ήταν από τους πρωταγωνιστές, σαν οπλαρχηγός στην μάχη της Άμπλιανης. Το 1826 στην έξοδο του Μεσολογγίου επικεφαλής 2500 ανδρών κατάφερε να διασπάσει τις γραμμές του εχθρού και να καταφύγει με τους 1300 που επιβίωσαν της μάχης στα Σάλωνα (Άμφισσα). Είχε απελευθερώσει το Καρπενήσι το 1828. Με εντολή του Ι. Καποδίστρια είχε εκκαθαρίσει την Στερεά Ελλάδα από κάθε ένοπλη ομάδα Τουρκαλβανών και Τουρκοαιγυπτίων.


1883: Ο νομικός Αλέξανδρος Σούτσος συντάσσει την ιδιόχειρη διαθήκη του. Μ΄ αυτήν αφήνει όλη του την περιουσία, τους πίνακες και την συλλογή νομισμάτων που είχε, για την ίδρυση, λειτουργία και συντήρηση: Μουσείου Ζωγραφικής, Νομισματική συλλογή και Βιβλιοθήκη. Με κωδίκελο το 1894 αλλάζει τον εκτελεστή της διαθήκης του και ορίζει νέο εκτελεστή τον ανιψιό από αδελφή Αλ. Θ. Ζαΐμη. Με αυτό το κληροδότημα ιδρύθηκε το 1900, έμμεσα, με τον ορισμό του μισθού του εφόρου, η “εν Αθήναις συλλογή εικόνων”, η σημερινή Εθνική Πινακοθήκη. Πρώτος έφορος της ο Γεώργιος Ιακωβίδης. Με πολλές γενναίες δωρεές (πινακοθήκη Αβέρωφ, κληροδότημα Θεόδωρου Ράλλη κλπ) έχει γίνει αυτό που είναι σήμερα. Το 2017 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Πινακοθήκη θα έχει υπερδιπλάσιους εκθεσιακούς χώρους (υπάρχουν εκατοντάδες έργα στις αποθήκες της) και αρκετούς αναγκαίους βοηθητικούς. Οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.


1924: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο στρατιωτικός και πολιτικός Παναγιώτης Δαγκλής. Ήταν το 1916 μαζί με τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Παύλο Κουντουριώτη το τρίτο μέλος της «Τριανδρίας» στην κυβέρνηση “Εθνικής Αμύνης”. Της «Επαναστατικής Προσωρινής Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος», όπως ήταν η επίσημο όνομά της, στην Θεσσαλονίκη.
Συμμετείχε στις μάχες και είχε εισέλθει τροπαιούχος τόσο στην Θεσσαλονίκη το 1912 όσο και στα Γιάννενα το 1913. Όταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος έγινε βασιλιάς, ο Δαγκλής έγινε διοικητής του τμήματος Στρατιάς Ηπείρου και είχε απελευθερώσει μεγάλο τμήμα της Βορείου Ηπείρου. Παραιτήθηκε από τον στρατό και έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με το κόμμα των φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου στα Γιάννενα. Εκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων το 1915.  Μετά την πρώτη αποχώρηση του Βενιζέλου από την Ελλάδα το 1920 έγινε αυτός ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την επιστροφή του Βενιζέλου στην Ελλάδα το 1924.
Σημαντική πτυχή του Δαγκλή που επηρέασε αποφασιστικά την πορεία των Βαλκανικών Πολέμων ήταν το πυροβόλο Σνάιντερ-Δαγκλή. Ήταν ορειβατικό πυροβόλο Schneider 75χλστ. που με πατέντες του Δαγκλή λυνόταν σε έξι τεμάχια ώστε να μπορεί να μεταφερθεί λυμένο από ισάριθμα ιπποειδή και να συναρμολογηθεί σε 1,5 λεπτό από τους χειριστές του.


1941: 06:30 το πρωί ο Μουσολίνι ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή του ελληνοϊταλικού μετώπου, στο ύψωμα Κομάριτ, απέναντι από το ύψωμα 731, δίνει την εντολή της εαρινής επίθεσης, με το όνομα Επιχείρηση Primavera (άνοιξη), κατά των Ελληνικών δυνάμεων. Σαν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό, δίνοντας εντολές αντικατάστασης των αποδεκατισμένων μονάδων αδιαφορώντας για τις απώλειες, όλη την εξέλιξη της επιχείρησης.  Το ύψωμα 731 δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, αντιστοιχώντας κάθε ένα μέτρο του με ένα ιταλικό πυροβόλο. Γεμάτο καστανιές πριν την πρώτη από τις 18 επιθέσεις που δέχτηκε, έγινε ένα γυμνό βουνό γεμάτο πτώματα πίσω από τα οποία έβρισκαν κάλυψη οι Έλληνες. Μέχρι τις 22 Μαρτίου που αποχώρησε για την Ρώμη ταπεινωμένος και οργισμένος γιατί τον «πρόδωσε ο στρατός του». Τον πρόδωσαν οι 12.000 νεκροί, κατά την διάρκεια της επιχείρησης, αξιωματικοί και στρατιώτες του που έπεσαν εκτελώντας πιστά και ηρωικά τις εντολές του; Οι Ιταλικές δυνάμεις ήταν: 7 μεραρχίες, 156 μεγάλου βεληνεκούς πυροβόλα (τηλεβόλα) 400 αεροπλάνα. Μετά τον πόλεμο Ιταλοί και Έλληνες έστησαν στο ύψωμα 731 ο καθένας τα μνημεία του για την μάχη που δόθηκε εκεί.


1945: Αρχίζει η επιχείρηση Meetinghouse (Εκκλησία). Είναι ο βομβαρδισμός του Τόκυο με εμπρηστικές βόμβες από 334 μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά B-29, που μόλις έχουν ενταχθεί στη δύναμη της Αμερικανικής αεροπορίας. Άρχισε μόλις βράδιασε και τελείωσε την αυγή της επόμενης ημέρας, για καλύτερα αποτελέσματα στον ψυχολογικό τομέα. Καταστράφηκαν περίπου 267.000 οικοδομές (το 25% της πόλης). Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, ούτε έγινε ποτέ επίσημη έρευνα. Ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Κανείς νικητής πολέμου δεν έχει δικαστεί για τέτοιο αδίκημα.


1956: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μαζί με συνεργάτες του «απελαύνονται» από την Κύπρο στις Σεϋχέλλες «φιλοξενούμενοι» από τον κυβερνήτη Sir William Addis. Η ενέργεια αυτή των Άγγλων ήταν απόρροια της αποτυχίας των συνομιλιών του Εθνάρχη με τον Άγγλο υπουργό αποικιών 9 μέρες νωρίτερα. Η απαγωγή του από τις ειδικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας και μεταφορά του στις Σεϋχέλλες είχε τον κωδικό «Επιχείρηση Απόλλων». Παρέμεινε εξόριστος στον νησί φρουρούμενος και από Αγγλικά πολεμικά πλοία για τον φόβο απόδρασής του με την βοήθεια της Ελλάδας (με υποβρύχιο) μέχρι την 17η Απριλίου 1957, που όλοι οι «φιλοξενούμενοι» επέστρεψαν στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της εξορίας, του είχε σταλεί με ανώνυμο δέμα μεγάλη ποσότητα στρυχνίνης. Το τι υπονοούσε η συγκεκριμένη ενέργεια, ή τι προσπαθούσε να εκμαιεύσει, είναι θέμα φαντασίας.


1994: Πεθαίνει, σε ηλικία 74 ετών, ο Γερμανοαμερικανός λογοτέχνης Τσαρλς Μπουκόφσκι. Έγραψε χιλιάδες ποιήματα, εκατοντάδες διηγήματα, έξι νουβέλες, με αντικείμενο την Αμερικανική κοινωνική ζωή των φτωχών στρωμάτων. Αρκετά έργα του έγιναν ταινίες.
Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά. Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας.

Factotum.      Tales of Ordinary Madness. Click εδώ για όλα τα έργα του.


2005: Άγνωστοι «αυτοκτονούν» τον Κώστα Τσαλικίδη. Ήταν ο υπεύθυνος σχεδιασμού δικτύου της Vodafone που είχε «αποκαλύψει», λίγες μέρες πριν, στον Εκτελεστικό Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) της Vodafone Γ. Κορωνιά, την ύπαρξη κυκλώματος παρακολουθήσεως κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μελών της Κυβέρνησης, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων, ντόπιων και ξένων στην Ελλάδα, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η «αποκάλυψη», είναι όντως περίεργη, ιδιαίτερα στον χρόνο που έγινε, μια και ο υπεύθυνος σχεδιασμού δικτύων μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας είναι θέμα πολύ λίγων ωρών για να «δει» το παραμικρότερο πρόβλημα στο δίκτυό του, ειδικά τους χρόνους απόκρισης, αναμετάδοσης και γενικά την συμπεριφορά των κυψελών του δικτύου, με ακρίβεια ms (χιλιοστού του δευτερολέπτου). Το γιατί ή αν έγινε, στο χρόνο που έγινε, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα οδηγούσε σε θεωρίες συνωμοσίας και μόνο. Από την άλλη, η όλη ιστορία της «αυτοκτονίας» βρωμάει από μια συστοιχία λαθών, παραλήψεων και παραβλέψεων. Δεν πάρθηκαν ποτέ δακτυλικά αποτυπώματα από την σήμανση στον χώρο της αυτοκτονίας, δεν έγινε επί τόπου αυτοψία από ιατροδικαστή και δεν προσδιορίστηκε ποτέ ο χρόνος της αυτοκτονίας. Το θύμα δεν έδωσε κανένα σημείο πρόθεσης αυτοκτονίας τόσο μακροσκοπικά όσο και στον άμεσο χρόνο που προηγήθηκε της αυτοκτονίας. 38 ετών αρραβωνιασμένος, ψάχνοντας σπίτι για να παντρευτεί, αγόρασε στις 21:30 τις αγαπημένες του πάστες, από τον φίλο και γείτονα του, φούρναρη. Τηλεφωνήθηκε με την σύντροφό του ώρα 23:00 και το μόνο που τον ανησυχούσε ήταν η υγεία της μητέρας του που είχε πυρετό. Δούλεψε μέχρι τις 04:25 το πρωί σχεδιάζοντας επέκταση δικτύου, την οποία έστειλε με mail στους συνεργάτες του. Η μητέρα του,  που ανησύχησε γιατί δεν είχε φύγει ακόμη για την δουλειά του, τον βρήκε κρεμασμένο στην πόρτα του μπάνιου ώρα 07:35. Είχε απόχρωση φυσιολογική και όχι μελανιασμένη. Το σημάδι από το σκοινί στο λαιμό ήταν πολύ βαθύτερο από αυτό που δικαιολογούσε το βάρος του. Δεν είχε μώλωπες από επιθανάτιους σπασμούς που θα τον έκαναν να χτυπήσει, μια και ο χώρος ήταν περιορισμένος, σε κάποια επιφάνεια. Δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις για γνωστά δηλητήρια. Παρ’ όλα αυτά, το πόρισμα ήταν αυτοκτονία. Μετά από 17 αιτήσεις της οικογένειάς του εγκρίθηκε η εκταφή του πτώματος, που έγινε την 3.5.2012. Έγινε εκ νέου ιατροδικαστική εξέταση με συμμετοχή ειδικών από την οικογένεια. Από τότε δεν υπήρξε κανένα νεώτερο από Ελληνικής πλευράς, που να δόθηκε στη δημοσιότητα. Την 16η Νοεμβρίου 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα για παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαίωμα στη ζωή/ έρευνα), λόγω ανεπαρκούς έρευνας* για τα αίτια θανάτου του.
Την επόμενη μέρα από τον θάνατό του έγινε το μεγαλύτερο ενορχηστρωμένο show τηλεοπτικών εκπομπών που υπήρξε ποτέ για παρακολουθήσεις με συμμετοχή υπουργών, βουλευτών όλων των κομμάτων, όπως και διάφορων παραγόντων «μαϊδανών», ενώ από ουσιαστικής πλευράς, δεν έγινε τίποτε. Ούτε μια απλή έρευνα για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών των κινητών που παρακολουθούσαν τα υπόλοιπα κινητά, πράγμα απλοϊκά εύκολο, ούτε κάποια τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Η δολοφονία ήταν ένα από τα επεισόδια της επιχείρησης “Πυθία” όπως είχε ονομαστεί το γενικότερο πλαίσιο παρακολούθησης ανθρώπων κλειδιών στην διακυβέρνηση της χώρας που συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το 2008.
* Την έρευνα είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτριος Παπαγγελόπουλος που μετά από αυτή την επιτυχία (Και όχι μόνο. Είχε προηγηθεί η υπόθεση MAYO) σε διοικητή της ΕΥΠ. Αργότερα έγινε υφυπουργός και μετά υπουργός Δικαιοσύνης. Ένα από τα αντικείμενα έρευνας του ήταν η υπόθεση δωροδοκιών της Novartis.


2012: Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με διάγγελμά του ανακοινώνει την ολοκλήρωση με επιτυχία του «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας την προηγούμενη μέρα (Με PSI, Private Sector Involvement, στα Ελληνικά Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα.  με συμμετοχή 95,7%. Η συμμετοχή των ιδιωτών έφτασε το 85,8%. Με άλλα λόγια των ομολογιούχων) κατά 107€ δισεκατομμύρια. Έτσι επιτυγχάνεται η προϋπόθεση για την ενεργοποίηση μιας ακόμη δανειακής σύμβασης ύψους 130€ δισ. Το κούρεμα αφορά τα χρέη της Ελλάδας σε Ομόλογα, τόσο προς τους Ομολογιούχους εξωτερικού όσο και εσωτερικού. Το ποσοστό κουρέματος ήταν 53,5%. Η απόφαση πάρθηκε με το δεδομένο ότι το χρέος της Ελλάδας δεν ήταν βιώσιμο και δεν θα είχε καμία έννοια η περαιτέρω δανειοδότησή της. Σαν μέτρο στα πλαίσια λειτουργίας του Ελληνικού οικονομικού και τραπεζικού συστήματος, (διεθνούς και Ευρωπαϊκού), ήταν το απόλυτα σωστό για τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας, ως προς την άμεση αντιμετώπιση καθαρά ταμειακών αναγκών. Ο μεγαλύτερος χαμένος του κουρέματος ήταν τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία είχαν υποχρεωθεί να έχουν τα πάγιά τους σε ομόλογα. Έχασαν «εν μια νυκτί» στην κυριολεξία 8.5€ δισ. από ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Πολλά απ’ αυτά βρέθηκαν εκείνη την μέρα χωρίς ευρώ στα ταμεία, ενώ μερικά και χωρίς κεφάλαια κίνησης. Από τον ISDA (International Swaps and Derivatives Association) που είναι ο Οργανισμός την κατόχων CDs (αυτούς που απειλούσε με το περίστροφο ο Γιωργάκης), θεωρήθηκε και πολύ σωστά σαν πιστωτικό γεγονός (χρεωκοπία) και απαίτησε την πληρωμή των CDS ύψους $3,18 δισ. Τα CDs πληρώθηκαν την 19η Μαρτίου.  Παρά το συνολικό όφελος των 237€ δισ. των Τραπεζών, τα γεγονότα και η εξέλιξη της οικονομικής, παραγωγικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας, από τότε, δείχνουν καθαρά ότι αυτό το σύστημα είναι αντίθετο με τα συμφέροντα και την δυναμική της, εξασθενίζοντας την ακόμη περισσότερο, σε όλους τους παραπάνω τομείς, μέχρι και γεωπολιτικά. Από τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις, τις προγνώσεις και τα οράματα του πρωθυπουργού (μετά το 2′), δεν έχει πραγματοποιηθεί απολύτως κανένα και δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, παρά τις αναμασήσεις τους από τις επόμενες κυβερνήσεις, που να δίνει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης, παρά την πιστή εφαρμογή των μέτρων, τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές μας θα οδηγούσαν σε βιώσιμη λύση. Αντίθετα η κατάσταση χειροτερεύει και το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο, με τους οικονομικούς δείκτες που εννοείται ότι θα βελτιωνόταν, να χειροτερεύουν. Έτσι ενώ πριν το κούρεμα το χρέος ήταν 368€ δισ. ή στο 177% του ΑΕΠ με το κούρεμα έπεσε στ 306€ δισ. ή στο 158%. Το επόμενο έτος έφτασε στα 321€ δισ. ή 176% του ΑΕΠ (δηλαδή στα προ κουρέματος επίπεδα), το 2014 πήγε στα 326€ δισ. ή στο 188% του ΑΕΠ. Σήμερα έφτασε το 201,15% του ΑΕΠ και ανεβαίνει ότι κι αν κάνουν. Βλέποντας το 2014 την παταγώδη αποτυχία του όλου εγχειρήματος, από εκείνη την χρονιά άλλαξε το παραμύθι του χρέους σε παραμύθι πρωτογενούς πλεονάσματος, απ’ όλα τα κόμματα. Όταν τους τελείωσε και αυτό με το 4ο μνημόνιο, άρχισαν το παραμύθι της εξόδου στις αγορές. Έχετε διαβάσει τις χίλιες και μια νύχτες; Αν όχι δεν χάσατε τίποτα αν παρακολουθείτε ανελλιπώς τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση. Δεν είναι απλά γενόσημα, είναι πολύ καλύτερα. Για ανάπτυξη βέβαια, μετά την τόση γελοιοποίηση της λέξης  από το δίδυμο Σαμαρά – Στουρνάρα την τριετία 2012-15 δεν ξανάγινε λόγος.


←8 Μαρτίου

10 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.