Σαν σήμερα 10 Μαρτίου

1876: Ο Alex Graham Bell λέει: «Mr. Watson. Come here. I want to see you». Είναι οι πρώτες λέξεις που μεταφέρονται μεταξύ δυο τηλεφωνικών συσκευών με επιτυχία. Δεν υπάρχουν μάρτυρες αλλά η ειλικρίνεια του Bell, ειδικά σε αυτό το θέμα είναι αδιαμφισβήτητη. Άλλωστε ο ίδιος, συνεχίζοντας την ανακοίνωσή του, ομολόγησε ότι δεν το έκανε με το μικρόφωνο της δικιάς του πατέντας που είχε πάρει μόλις τρεις μέρες πριν, αλλά του ανταγωνιστή του Elisha Gray, που είδε όταν πήγε να παραλάβει τη δικιά του. Και οι δυο δεν ανταγωνιζόταν για το τηλέφωνο, αλλά για τον φωνητικό τηλέγραφο. Ο Bell όμως ήταν αυτός που είχε κατά νου την μετάδοση φωνής. Η δικιά του πατέντα ήταν κατάλληλη για μετάδοση ήχων αλλά όχι για μετάδοση φωνής. Αντίθετα αυτή του Grey με μικρόφωνο «νερού» μπορούσε να πετύχει πιο αναλογική μετάδοση του ήχου. Αυτό ήθελε να εξακριβώσει ο Bell εκείνη την μέρα. Την μετάδοση φωνής και όχι ήχων. Από τότε εργάστηκε με τον βοηθό του Thomas Watson στην εξέλιξη του δυναμικού (ηλεκτρομαγνητικού) μικροφώνου που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη δημόσια επίδειξη* που έκαναν, όπως τουλάχιστον φαίνεται εξωτερικά στην φωτογραφία. Για την ιστορία: και οι δυο πατέντες δουλεύαν με τον ηλεκτρισμό που δημιουργούνταν από τις δονήσεις που προκαλούσε η ηχητική πηγή στο μικρόφωνο χωρίς παροχή ρεύματος από καμία πηγή (εξωτερική ή μπαταρία). Και βέβαια δεν ήταν κατάλληλα για μεγάλες αποστάσεις. Παρά την ραγδαία, από εκείνη τη μέρα εξέλιξη της τηλεφωνίας, οι φωνητικής ισχύος τηλεφωνικές συσκευές, χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε πολεμικά πλοία, με πολύ βελτιωμένα μικρόφωνα, για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου πλήρους απώλειας ισχύος.
*Η πρώτη δημόσια επίδειξη έγινε την 3.8.1876 με μικρή επιτυχία (ακουγόταν αμυδρά) και 4.8.1876 με απόλυτη επιτυχία.


1880: Παραιτείται η κυβέρνηση Αλ. Κουμουνδούρου. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ θα αναθέσει τον σχηματισμό Κυβέρνησης στον Χ. Τρικούπη. Ο επίσημος λόγος της παραίτησης ήταν η καταψήφιση του νομοσχεδίου περί στρατολογίας (99 κατά, 93 υπέρ, επί 192 ψηφισάντων). Ο ανεπίσημος ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης Κουμουνδούρου να φορολογήσει «τας ευπόρους τάξεις, ουχί δε την γεωργικήν και βιομηχανικήν«. Ο Τρικούπης σχημάτισε κυβέρνηση με την στήριξη του Θρ. Ζαΐμη, που είχε διάρκεια 10 μηνών. Θα παραιτηθεί όταν στη νέα σύνοδο της Βουλής, οι βουλευτές θα καταψηφίσουν τον κυβερνητικό υποψήφιο πρόεδρο της βουλής Ν. Καλλιφρονά. Θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλ. Κουμουνδούρος.


1905: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διακηρύσσει την απόφαση των Κρητικών να ενωθούν με την Ελλάδα. Τυπώνει την απόφαση των Κρητικών οπλαρχηγών και την στέλνει στην αρμοστεία των Μεγάλων Δυνάμεων που διοικούσαν το νησί. Ταυτόχρονα με τους οπλαρχηγούς που είναι μαζί του στο Θέρισο κηρύσσει επανάσταση. Η πράξη είναι ευθεία επίθεση κατά της πολιτικής του Ύπατου Αρμοστή Κρήτης, Πρίγκιπα Γεώργιου, που ζητάει την στρατιωτική βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων για την καταστολή της επανάστασης. Η αναταραχή διαρκεί μέχρι και την 16.09.1906 που ο Γεώργιος Α΄ διορίζει ύπατο αρμοστή τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. Ο τελευταίος σαν ο μεγαλύτερος γεφυροποιός που πέρασε στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας καταφέρνει να εξομαλύνει τις αντιθέσεις και να ηρεμήσει τα πνεύματα ακόμη και των Κρητικών δικαιώνοντας για μια ακόμη φορά τον τίτλο του.


1905: Τελειώνει η μάχη του Μούκδεν (πόλη της Μαντζουρίας) με ολοκληρωτική και ταπεινωτική ήττα των Ρωσικού στρατού από τους Γιαπωνέζους. Ήταν η αποφασιστική μάχη για την έκβαση του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου που είχε αρχίσει το 1904 με κατάληψη της Κορέας και τελείωσε με την κατάληψη της Νότιας Μαντζουρίας από του Γιαπωνέζους. Θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε ποτέ μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκανε τους ηγέτες της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν, έκπληκτοι, την στρατιωτική ισχύ της Ιαπωνίας, όπως και να καταλάβουν ότι μπορούσε να νικήσει οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαϊκό στρατό.


1923: Το επίτακτο ρυμουλκό “Αλέξανδρος Ζ”  βυθίζεται μπροστά από το λιμάνι του Πειραιά παρασέρνοντας  μαζί του 200 άντρες του Πολεμικού Ναυτικού. Το Αλέξανδρος χρησιμοποιούνταν σαν “ευκαιρία” (στην ναυτική αργκό τα καραβάκια που μετέφεραν τους αδειούχους από τα πολεμικά πλοία στο πλησιέστερο λιμάνι). Βγαίνοντας από το Κερατσίνι με 300 επιβαίνοντες το βρήκε μπουρίνι. Ένα μεγάλο κύμα το ανέτρεψε και ένα άλλο το κατάπιε. Κάποιοι απ΄αυτούς που ήταν στο κατάστρωμα και τους άδειασε το πρώτο κύμα στη θάλασσα (∼40) σώθηκαν από μεγάλο επιβατηγό που ήταν εκεί κοντά. Από αυτούς που κολύμπησαν μέχρι την Δραπετσώνα (∼58) πολλοί σκοτώθηκαν από τα κτυπήματα στα βράχια. Οι υπόλοιποι που ήταν μέσα στο σκάφος και απόπειρα να κάναν να βγούνε η δίνη που σχηματίστηκε από την βύθιση, δεν τους έδωσε καμία ευκαιρία.


1924: Τελευταία μέρα με το παλιό ημερολόγιο για την Εκκλησία της Ελλάδας. Η επόμενη μέρα, σύμφωνα με την εγκύκλιο 430/1.3.1924 που είχε εκδώσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ήταν 23 Μαρτίου. Η Ελλάδα, σαν πολιτεία, είχε προχωρήσει στην αλλαγή ημερολογίου από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό την προηγούμενη χρονιά ορίζοντας επόμενη μέρα της 15ης Φεβρουαρίου την 1η Μαρτίου. Είχε εξαιρέσει την Εκκλησία από την εφαρμογή του μέτρου, αφήνοντας αυτήν να αποφασίσει μόνη της για το τι θα κάνει. Αυτή εκ των πραγμάτων (ημερολογιακές ασυμβατότητες πολιτικών και θρησκευτικών ημερομηνιών, όπως για παράδειγμα η Εθνεγερσία της 25η Μαρτίου που έπρεπε να συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου) σύρθηκε στην προσαρμογή των ακίνητων εορτών της με το νέο ημερολόγιο. Το γεγονός με την σειρά του πυροδότησε σχίσμα στην Εκκλησία. Χωρίστηκαν σε οπαδούς του παλιού (Ιουλιανού) ημερολογίου (παλιοημερολογήτες) και σε οπαδούς του νέου. Η όξυνση των σχέσεων των δυο παρατάξεων έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε την 21η Μαΐου 1927 οπαδοί του παλιού ημερολογίου επιτέθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ και κατάφεραν, παρά την αντίδραση των κληρικών που προσπάθησαν να τον προστατέψουν, να του κουρέψουν την γενειάδα (κάποιος κουρέας το επάγγελμα ονόματι Καραγιαννίδης) και να τον τραυματίσουν μέσα στον Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιά.


1933: Ορκίζεται η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, που προέκυψε από τις εκλογές της 05.03.1933. Διαδέχεται την κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου στην ουσία. Για το τυπικό διαδέχθηκε την κυβέρνηση Οθωναίου που μεσολάβησε από το πραξικόπημα του Ν. Πλαστήρα την 6η Μαρτίου, μέχρι την παράδοση της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση. Μπορεί να της δοθεί ο τίτλος της σφηκοφωλιάς. Ο Π. Τσαλαδάρης ήταν ο «μάγειρας» της επιστροφής της βασιλείας στην Ελλάδα. Ο Γεώργιος Κονδύλης υπουργός των στρατιωτικών που την ανέτρεψε με πραξικόπημα το 1935 για να επαναφέρει τη Βασιλεία. Ο Ιωάννης Μεταξάς ο μετέπειτα γνωστός δικτάτορας. Ο Ιωάννης Ράλλης ο γνωστός δοσίλογος πρωθυπουργός της κατοχής. Την 09/06/1935 διενήργησε, σε κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων, εκλογές, έχοντας χαρακτηρίσει την βουλή που θα προέκυπτε Συντακτική (Εθνοσυνέλευση) με σκοπό την αλλαγή του πολιτεύματος από Προεδρευομένη Δημοκρατία σε Βασιλευομένη Δημοκρατία. Μοναδικοί συμμετέχοντες στους εκλογικούς συνδυασμούς ήταν άτομα της κυβέρνησης. Έτσι και μετά από τις εκλογές συνέχισε με την ίδια σύνθεση η ίδια κυβέρνηση, εκτός του Ι. Μεταξά που με τους πέντε βουλευτές του κόμματός του παρίσταναν την αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ε΄ Εθνοσυνέλευση μετά από 10 ημέρες συνεδριάσεων κατάλαβε ότι δεν ήταν δυνατόν Συνταγματικά να γίνει αυτή η αλλαγή γιατί το Σύνταγμα του 1927 δεν επέτρεπε την αλλαγή των ουσιωδών διατάξεών του (Άρθρο 125) και τότε οργάνωσαν το πραξικόπημα.


1944: Ιδρύεται στην Βίνιανη Ευρυτανίας η Πολιτική Eπιτροπή Eθνικής Aπελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ή όπως ονομάστηκε: Κυβέρνηση του Βουνού. Έγινε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, αλλά συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα κάθε παράταξης. Διενήργησε εκλογές την 23η Απριλίου σε όλη την Ελλάδα εκτός από την κατεχόμενα από τους Βούλγαρους εδάφη της Θράκης και Μακεδονίας. Αναδείχθηκαν 206 αντιπρόσωποι στους οποίους συμμετείχαν 22 βουλευτές της βουλής του 1936 (πριν διαλυθεί από το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου), μέλη του ΚΚΕ, του Αγροτικού Κόμματος, του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, μικρότερων παρατάξεων και πάρα πολλοί ανεξάρτητοι. Στην βραχύβια διαδρομή της ψήφισε σωρεία διατάξεων. Μέχρι και δυο σχολεία ίδρυσε και λειτούργησε. Τον Αύγουστο, μετά το Συνέδριο του Λιβάνου στο οποίο συμμετείχαν τρεις εκπρόσωποί της, ευθυγραμμίστηκε με την εξόριστη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στο Κάιρο και το Νοέμβριο του ίδιου έτους αυτοδιαλύθηκε. Προσωρινός πρωθυπουργός της ήταν Ο Ε. Μπακιρτζής και από τις εκλογές και μετά ο Αλέξανδρος Σβώλος.


1952: Ο υπουργός εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Αντρέι Βυσίνσκι στέλνει ένα διπλωματικό σημείωμα στους αντιπροσώπους των συμμάχων που κατείχαν την Δυτική Γερμανία1. Μ’ αυτό τους καλεί σε συνδιάσκεψη για επίλυση του Γερμανικού προβλήματος στα πλαίσια της διάσκεψης του Πότσνταμ2. Το πρώτο σημείωμα Στάλιν όπως έμεινε γνωστό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Δυτική πλευρά. ΗΠΑ και Μ. Βρετανία αρνήθηκαν κάθε τέτοια σκέψη με διάφορες δικαιολογίες: Ότι μ’ αυτό το σημείωμα ο Στάλιν προσπαθούσε να προλάβει την δημιουργία ενός κοινού Δυτικοευρωπαϊκού στρατού που είχαν στα σκαριά, την ένταξη της Δ. Γερμανίας στο ΝΑΤΟ κλπ. Μόνο η Γαλλία απάντησε ότι δεν μπορούσαν να αρνηθούν την πρόταση. Το απέρριψε ακόμη και η ηγεσία της Δ. Γερμανίας, που χαρακτηρίζοντάς το ως διακοίνωση, είπε ότι δεν λύνει το πρόβλημα του τρόπου της επανένωσης. Ακολούθησε δεύτερο σημείωμα την 9η Απριλίου με ανταπάντηση στις αιτιάσεις αυτών που αντιδρούσαν. Το γαϊτανάκι των σημειωμάτων και απαντήσεων συνεχίστηκε με τρίτο σημείωμα την 24η Μαΐου3  που απαντήθηκε την 10η Ιουλίου με πρόταση των τριών για άμεση σύγκληση τετραμερούς συνδιάσκεψης!!! Την αρχική πρόταση των Σοβιετικών. Την 23η Αυγούστου στάλθηκε το 4ο και τελευταίο σημείωμα από πλευράς Σ. Ένωσης, όπου προβαλλόταν το πρόσκομμα του τρόπου διενέργειας των εκλογών4. Εκεί έκλεισε η όλη “αλληλογραφία”.
1. ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία.
2. Με την οποία είχαν χαραχτεί τα σύνορα της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτός των άλλων ο πλήρης αφοπλισμός της και η μόνιμη αποστρατικοποίησή της.
3.Την ημέρα που θα υπογραφόταν η δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού. Ήταν το πρόσχημα των Δυτικών για τον επανεξοπλισμό ττης Δ. Γερμανίας, γεγονός που είχε προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από πλευρά Γαλλίας. Οι Συνθήκες (Βόνης – Παρισιού όπως ονομάστηκαν) υπογράφηκαν 26 και 27 Μαΐου αντίστοιχα, αλλά ουδέποτε τέθηκαν σε ισχύ (δεν κατακυρώθηκαν από τα υπογράφοντα μέρη). Αντίθετα η Δ. Γερμανία στρατικοποιήθηκε και έγινε μέλος του ΝΑΤΟ την 9η Μαΐου 1955. Η Σ. Ένωση αντέδρασε άμεσα δημιουργώντας την 14η Αυγούστου 1955 το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
4.Οι Δυτικοί πρότειναν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ενώ οι Σοβιετικοί διάφορους εναλλακτικούς, μεταξύ των οποίων παρατηρητές από τις δυο Γερμανίες, ή από τις δυνάμεις κατοχής.


1967: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο ρεμπέτης μουσικός (συνθέτης στιχουργός και τραγουδιστής) και μάγκας του Πειραιά Γιώργος Μπάτης. Το ηχογραφημένο μέρος της δουλειάς του είναι πολύ μικρό σε σχέση με την συνολική γιατί το 1937 σταμάτησε να ηχογραφεί αρνούμενος την λογοκρισία.
Γυφτοπούλα.
Σου χει λάχει να σε κυνηγούν οι βλάχοι.
Ο θερμαστής.
Οι φυλακές του Ωρωπού
Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα.
Ο μπουφετζής.
Ο φασουλάς.
Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα.
Οι σφουγγαράδες.


1985: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει εγκαταλείψει το Προεδρικό Μέγαρο. Το γεγονός είναι ότι τους Νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα της επόμενης ημέρας τα υπογράφει σαν αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς. Δεν είναι γνωστό αν παραιτήθηκε, ή απλά έφυγε. Δεν υπήρξε ΦΕΚ παραίτησης του μέχρι την δημοσίευση του ΦΕΚ της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη. Αν πρέπει να κριθεί «εκ χαρακτήρος» η υπόθεση, μάλλον έφυγε. Αιτία η αθέτηση της υπόσχεσης του Α. Παπανδρέου προς τον Κ. Καραμανλή ότι θα τον πρότεινε εκ νέου για πρόεδρο. Αντ’ αυτού έκανε πρόταση στον εξωκοινοβουλευτικό αντιστασιακό Αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη την 9 Μαρτίου, την οποία ο τελευταίος αποδέχθηκε και ανακοίνωσε. Αιτία της αθέτησης της υπόσχεσης ήταν η συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την κίνηση έδειξε αντιδεξιό προφίλ, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τις εκλογές του 1985.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης και ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού.
Που ‘σαι Θανάση.
Ο πιο καλός ο μαθητής.
Η παλιοπαρέα.
Μάλιστα κύριε.


2004: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή, που έχει κερδίσει τις εκλογές στις 07 Μαρτίου . Είχε διαδεχθεί την κυβέρνηση Κ. Σημίτη. Οι προγραμματικές της δηλώσεις παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Το σοβαρότερο γεγονός τη θητείας της ήταν η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πρώτη θητεία, αντί για την προεκλογική «επανίδρυση του κράτους», έκανε λογιστική απογραφή του παλιού, που έδωσε κάποια άσχημα οικονομικά δεδομένα χωρίς να κάνει κάτι γι’ αυτά. Αντίθετα για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου δημιούργησε το show με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Το ότι το δημιούργησε φαίνεται από το ότι μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, άρχισαν αυθημερόν τηλεοπτικές εκπομπές σχετικές με το θέμα, έχοντας πρωταγωνιστές υπουργούς, που διήρκεσαν αρκετές μέρες, χωρίς να ακολουθήσει καμία ουσιαστική νομική διαδικασία, είτε απονομής ευθυνών, είτε αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Ο πρωθυπουργός στον προεκλογικό του λόγο στην Θεσσαλονίκη είχε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για κατακρήμνιση την ανταγωνιστικότητας της χώρας από την 19η θέση το 1999 στην 26η θέση το 2003. Μετά από δυο συνεχόμενες θητείες παρέδωσε την χώρα το 2009 στο ΠΑΣΟΚ του “λεφτά υπάρχουν” στην 71η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν η κυβέρνηση που επί δυο θητείες έβλεπε την καταστροφή να έρχεται και όχι μόνο δεν έκανε τίποτε αλλά παραπλανούσε συστηματικά τον κόσμο.


←9 Μαρτίου

11 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.