Σαν σήμερα 11 Μαρτίου

1425 π.Χ.: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Φαραώ Τούθμωσις Γ’. Έγινε Φαραώ σε ηλικία 3 ετών και συγκυβέρνησε με την μητριά και θεία του  Χατσεπσούτ τα πρώτα 25 χρόνια της βασιλείας του. Με διαρκείς πολέμους και κατακτήσεις έκανε την Αίγυπτο ισχυρότερη και μεγαλύτερη σε έκταση από ποτέ. Έφτασε την Αίγυπτο να εκτείνεται από την βόρεια Συρία μέχρι και την Νουβία (σημερινό Σουδάν).


1912: Στις εκλογές που έγιναν εκείνη τη μέρα, αναδείχθηκε θριαμβευτής ο Ελ. Βενιζέλος εκλέγοντας 146 βουλευτές σε σύνολο 181 εδρών. Η αξιωματική αντιπολίτευση του Γ. Θεοτόκη κατέλαβε 10 έδρες. Είναι η τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση που είχε κερδίσει. Συνέχισε με την ίδια κυβέρνηση που είχε πριν τις εκλογές. Χαρακτηριστικό γεγονός της σκληρότητας με την οποία αντιμετώπιζε και τα δικά του συναισθήματα για το συμφέρον του τόπου του, ήταν η διαχείριση των Κρητών βουλευτών. Οι Κρητικοί ενώ δεν είχαν ενωθεί ακόμη με την Ελλάδα, διοργάνωσαν, παρά τις αντίθετες οδηγίες του Βενιζέλου, Εθνικές Εκλογές την ίδια μέρα στο νησί εκλέγοντας 69 βουλευτές. Ο Ελ. Βενιζέλος έδωσε σήμα στο Αγγλικό ναυτικό να αποκλείσει την άνοδο των εκλεγμένων στην Αθήνα. Οι Άγγλοι, εσκεμμένα ή όχι, φάνηκαν ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν την πονηριά των θερμόαιμων συντέκνων και μεγάλο μέρος των εκλεγμένων έφτασε στην Αθήνα. Προσπάθησε να μπει με έφοδο στην βουλή. Το τι διαταγή έδωσε ο άνθρωπος που κήρυξε την ανεξαρτησία της Κρήτης και την θέλησή της να ενωθεί με την Ελλάδα το βλέπετε στην φωτογραφία. Με αυτή τη βουλή και κυβέρνηση η Ελλάδα κήρυξε το πόλεμο στην Τουρκία τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.


1925: Με προεδρικό διάταγμα αποφασίζεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου στον οποίο θα κατασκευαστεί το Αεροδρόμιο Τατοΐου. Ήταν το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας. Δεν υπήρχε Νομοθετικό Πλαίσιο για τις απαλοτριώσεις και έτσι βασίστηκαν σε προηγούμενους Νόμους και Διατάγματα. Χρησιμοποιήθηκε, μέχρι και την κατασκευή του αερολιμένα Ελληνικού το 1945, από την πολιτική αεροπορία και ταυτόχρονα από την υποτυπώδη στρατιωτική. Με την λειτουργία του Ελληνικού έγινε καθαρά Στρατιωτικό Αεροδρόμιο, αλλά του έμεινε το «κουσούρι» της πολυχρηστικότητας. Κυρίως φιλοξενούσε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μέχρι σήμερα είναι έδρα πολλών αερολεσχών. Είναι έδρα της ΔΑΕ (Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως). Το πιο σημαντικό που φιλοξενείται στο Τατόι είναι το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας με πολλά αξιόλογα μοντέλα εποχής αλλά και τροχαίο υλικό.


1949: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο πρωθυπουργός της μιας ημέρας (16.09.1922) Αναστάσιος Χαραλάμπης. Ουσιαστικά ήταν πρωθυπουργός λίγων ωρών και μόνο για τυπικούς – διαδικαστικούς λόγους παρέμεινε μέχρι την επομένη. Το γεγονός ήταν προσωπικό επίτευγμα του Θ. Πάγκαλου. Ο Α. Χαραλάμπης ήταν στρατιωτικός με θητεία σε επιτελεία μονάδων του στρατού. Είχε διατελέσει υπουργός Στρατιωτικών και πριν την πρωθυπουργία του (το 1917 στην κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη), αλλά και αμέσως μετά, στην κυβέρνηση Σ. Κροκιδά που τον είχε διαδεχθεί.


1955: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Αλεξαντερ Φλεμινγκ (Sir Alexander Fleming), βιολόγος και φαρμακολόγος. Ασχολήθηκε με την Βακτηριολογία, την Ανοσολογία και τη Χημειοθεραπεία. Ανακάλυψε την πενικιλίνη* το 1928, το πρώτο αντιβιοτικό στο κόσμο, που ανέτρεψε την μάχη κατά πολλών θανατηφόρων ασθενειών, για την οποία πήρε βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945. Επίσης εφεύρε τη λυσοζύμη. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Αμαλία Κουτσούρη-Φλέμινγκ.
* Χρησιμοποιούνταν πρακτικά από τους αρχαίους χρόνους, ίσως και προϊστορικούς, από πολλούς λαούς με διάφορες μορφές μούχλας, Είτε εξωτερικά σαν επίθεμα/κατάπλασμα, ή εσωτερικά με πρόσμιξη άλλων τροφών (πχ με μέλι). Ο Φλέμινγκ ανακάλυψε τυχαία την εργαστηριακή παρασκευή της, όταν κλείνοντας το εργαστήριο για διακοπές, ο βοηθός του ξέχασε ακαθάριστα δισκάκια με καλλιέργειες λυσοζύμης. Όταν επέστρεψαν διαπίστωσαν ότι στα δισκάκια είχε αναπτυχθεί ένα είδος μούχλας που εξέτασαν. Ήταν η πενικιλίνη.


1978: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών η Σοφία Βέμπο. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Μπέμπο ενώ για το μικρό εκτός από το Σοφία παίζει και το Έφη. Οι ασάφειες είναι γιατί ποτέ δεν είχε μιλήσει σε κανένα για τον εαυτό της. Φτωχοκόριτσο (δούλευε ανήλικη σε εμπορικό) μεγάλωσε στον Βόλο, με έμφυτο ταλέντο στην μουσική, ανέβηκε, στην διάρκεια του μεσοπολέμου, τα σκαλιά της επιτυχίας και καταξίωσης, ένα προς ένα, με την δουλειά και την συνέπειά της.  Έμεινε γνωστή σαν η τραγουδίστρια της Νίκης στον πόλεμο του 40. Η φωνή της εμψύχωσε λαό και στρατό σε όλη την διάρκεια του πολέμου αλλά και στην κατοχή από τον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κάιρο.
Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά.   Βάζει ο Ντούτσε τη Στολή του.   Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά.
Πόσο  λυπάμαι.


1991: Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη της υπόθεσης Κοσκωτά. Σ’ αυτό έχουν παραπεμφθεί από την Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησής του (Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Παναγιώτης Ρουμελιώτης). Είναι μια κωμικοτραγική θεατρική παράσταση που προσπαθεί να κατανείμει ευθύνες, να διαχωρίσει αθώους από ενόχους σε μια υπόθεση που έχει εμπλοκή όλο το κόμμα (σαν μηχανισμός) του ΠΑΣΟΚ που ήταν στην εξουσία κατά την διάρκεια εξέλιξης του σκανδάλου. Εκτός αν κανείς Έλληνας δεν είχε αναρωτηθεί πως ένας νέος και ωραίος, πλην άγνωστος, ο Κοσκωτάς, άρχισε να αγοράζει ξαφνικά Τράπεζες, εφημερίδες, ομάδες, όλα μαζί και ταυτόχρονα, με την απλότητα και ταχύτητα νοικοκυράς σε Super Market. Η δικαιοσύνη, όπως και κάθε αρμόδιος, τυπικά είχαν δεμένα τα χέρια τους για κάθε έλεγχο με τον «κουτσονόμο«. Ήταν ο νόμος που είχε περάσει στη βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, με τον οποίο φωτογραφικά απαγορευόταν κάθε έλεγχος στην Τράπεζα Κρήτης.  Από μόνη της η κατάθεση του Γ. Κοσκωτά σαν μάρτυρα στην δίκη ήταν δημιουργός δεκάδων κατηγορητηρίων κατά των παραπεμφθέντων αλλά και κατά σωρείας στελεχών του κόμματος και Δημοσίων Οργανισμών. Όσο για την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας που όταν έγινε κυβέρνηση τους έστειλε στη δικαιοσύνη; Τους αρκούσε η δυσφήμηση και η πλεονεκτική θέση στις διακομματικές συναλλαγές. Έφτασαν να φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας, την Οικουμενική, με το κόμμα που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα το έστελναν στο Ειδικό Δικαστήριο. Για να γλιτώσουν την Ελλάδα από ποιους; Να κυβερνήσουν την χώρα ποιοί; Έτσι η «δίκη του αιώνα» όπως είχε αποκληθεί, μετατράπηκε στο φιάσκο του αιώνα για την δικαιοσύνη, την διαφάνεια, τα πολιτικά ήθη και έθιμα. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου για την μεγαλύτερη ποινή που επέβαλε ήταν, στον Δημήτριο Τσοβόλα, 2 χρόνια και έξι μήνες εξαγοράσιμα. Ούτε κότα να είχαν κλέψει. Το ποινικό μέρος για τους φυσικούς αυτουργούς άρχισε την 29 Μαρτίου 1993.


2004: 10 διαδοχικές εκρήξεις βομβών την ώρα αιχμής στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Μαδρίτης αφήνουν πίσω τους 191 νεκρούς και 1800 τραυματίες. Η βομβιστική επίθεση έγινε 3 μέρες πριν τις γενικές εκλογές. Υπήρξε ομολογία με βιντεοκασέτα της ευθύνης από κάποιον (Αμπού Ντουτζάνα αλ-Αφγκάνι) υποτιθέμενο ομιλητή της Αλ Κάιντα που ανέφερε ότι ήταν πράξη αντιποίνων για την συμμετοχή της Ισπανίας στην  επίθεση κατά του Ιράκ. Το πόρισμα της επίσημης έρευνας είναι ότι έγιναν από ισλαμική οργάνωση παρόμοια με την Αλ Κάιντα, χωρίς να παρουσιαστούν ούτε ενδεικτικά στοιχεία που να ρίχνουν κάποιο φως στην υπόθεση.


2006: «Πεθαίνει» σε ηλικία 64 ετών ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, οδηγήθηκε, χωρίς στοιχεία, για εγκλήματα πολέμου στο ειδικό δικαστήριο με την ονομασία «Διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Είχε συσταθεί από τον ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη των εγκλημάτων πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατά των πρώην χωρών μελών της που την απάρτιζαν. Είχαν ορίσει έδρα του δικαστηρίου την έδρα του  Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για να του δώσουν βάρος και εγκυρότητα. Είχε οδηγηθεί σε δίκη μετά από αίτημα αυτού του Ειδικού Δικαστηρίου ενισχυμένο με πιέσεις – απειλές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που κατά την διάρκεια της επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να τον σκοτώσει (μετά την αποτυχημένη απόπειρα είχε εκδώσει ανακοίνωση ότι δεν ήταν ο Μιλόσεβιτς ο στόχος αλλά το σπίτι του), για έκδοσή του. Στην δίκη – ανάκριση που διήρκεσε πέντε χρόνια, δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο μέχρι που βρέθηκε πεθαμένος στο κελί του. Η δίκη έληξε χωρίς απόφαση. Η επίσημη ανακοίνωση της φρουράς ήταν ότι πέθανε από καρδιακό επεισόδιο γιατί αρνούνταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως και να έχει το θέμα, αυτή η δίκη ήταν το μέχρι σήμερα μελανότερο σημείο της Διεθνούς Δικαιοσύνης και η πιο διάσημη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δικαστήριο στον κόσμο*. Το 2016 με αφορμή την απόφαση της δίκης του Σερβοβόσνιου Ράντοβαν Κάρατζιτς κήρυξαν αθώο τον Μιλόσεβιτς από κάθε έγκλημα πολέμου, θάβοντας την απόφαση μέσα στις 2590 σελίδες της δικογραφίας του Κάρατζιτς αποφεύγοντας έτσι την δημοσιότητα.
* Απαγόρεψε ακόμη και την κηδεία του στον “Δρόμο των Μεγάλων”, τον τόπο ταφής των ηγετών της Γιουγκοσλαβίας. Επέτρεψαν ιδιωτική κηδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ποζάρεβατς. Πάλι καλά που δεν τον έριξαν σε λάκκο με ασβέστη, όπως κάνανε άλλοι για τέτοιου είδους άτομα. Ονόματα δεν λέω, λαούς δεν θίγω, γιατί πάλι θα αρχίσουνε τα εχθρός του τόπου κ.α.


2010: Ανακοινώνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ότι διέρρευσαν πληροφορίες για 24.000 λογαριασμούς της Ελβετικής Τράπεζας HSBC. Καθησυχαστικά αναφέρει ότι από αυτούς είναι ήδη διαγεγραμμένοι οι 9.000, αλλά πιστεύει ότι και οι υπόλοιποι δεν έχουν στοιχεία των καταθετών που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο τια καταθέσεις τους. Έτσι αρχίζει η αποκάλυψη της υπόθεσης Falciani. Ο Hervé Falciani πρώην υπάλληλος (μηχανικός συστημάτων) της Τράπεζας HSBC, έχει υποκλέψει, μεταξύ 2006 και 2007, στοιχεία για 130.000 τουλάχιστον λογαριασμούς. Τόσους υπολογίζεται ότι έχει παραδώσει μέχρι σήμερα στις αρχές διαφόρων κρατών και αφορούν στοιχεία λογαριασμών από το 1996 μέχρι το 2007. Προσπαθεί να τα πουλήσει το 2008 σε Τράπεζα του Λιβάνου, δεν τα βρίσκουν, αλλά τον βρίσκει η Μοσάντ, η οποία προσπαθεί να του αποσπάσει πληροφορίες για στοιχεία λογαριασμών που συνδέονται με την Χεσμπολάχ. Δεν είναι γνωστό τι απέσπασε. Το σίγουρο είναι ότι μετά τον «παρέλαβαν» οι «Αμερικανικές Αρχές». Με την «συνεργασία» άρχισε έρευνα για την HSBC. Δημιουργήθηκε επιτροπή στην Γερουσία, που διαπίστωσε ότι η HSBC, λόγω «λαθών» ή «προβλημάτων» στο σύστημα ξεπλύματος χρήματος που είχε, επέτρεπε σε καρτέλ ναρκωτικών και τρομοκράτες να έχουν πρόσβαση στο Αμερικανικό Οικονομικό Σύστημα, υποχρεώνοντας την HSBC σε εξωδικαστικό συμβιβασμό καταβολής τουλάχιστον $1.9 δισ. στην Αμερικανική Κυβέρνηση, αν δεν προέκυπταν νέα στοιχεία. Την 8η Μαΐου 2013 δικαστήριο της Ισπανίας, στην οποία είχε καταφύγει, μετά από υπόδειξη των Αμερικανών, αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του Τραπεζικού απορρήτου, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να εκδώσει έναν άνθρωπο που βοήθησε την Ευρώπη να συλλέξει €200 δισ. από φόρους και πρόστιμα σε φοροφυγάδες. Αργότερα τον ίδιο χρόνο η Γαλλία του προσέφερε άσυλο και εργασία σε project της Ε.Ε., με την προϋπόθεση να βοηθήσει τους ανακριτές στην στοιχειοθέτηση κατηγοριών εναντίον της HSBC για υπόθαλψη και παροχή τεχνικής βοήθειας σε ιδιώτες, ώστε να μπορούν να κλέβουν φόρους και να ξεπλένουν μαύρο χρήμα από τις χώρες τους. Ο Falciani κατηγόρησε τον προηγούμενο πρόεδρο της Γαλλίας (Νικολά Σαρκοζί) ότι δεν ενδιαφέρθηκε για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά μόνο για την συλλογή φόρων από τα ονόματα της λίστας. Στην Ελλάδα η λίστα Falciani με τα Ελληνικά ονόματα, δόθηκε τον Δεκέμβρη του 2010, μετά από συνεννόηση των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών και με πρωτοβουλία της Κριστίν Λαγκάρντ, αφού πριν είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, μέσω διπλωματικών καναλιών, στον τότε υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Την 21 Δεκεμβρίου 2012 έγινε επαναποστολή της λίστας για να διαπιστώσουν τις αλλοιώσεις και τυχόν διαφορές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, της λίστας, που δεν έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τα 1.991 ονόματα Ελλήνων. Ασχολείται μόνο με το ποινικό μέρος της διαχείρισης της λίστας από τους πολιτικά αρμόδιους με αρκετή προβολή από τα ΜΜΕ τα οποία μάλιστα προσπαθούν να δημιουργήσουν θολούρα βγάζοντας και βάζοντας ονόματα, ή προσπαθώντας να στρέψουν κάπου αλλού την προσοχή (σε φορολογικές μικροπαραβάσεις). Μέχρι νέες λίστες εφευρέθηκαν ή βγήκαν στον αέρα. Υπήρξε και άλλη λίστα (λίστα Μπόργιανς) με 10.588 Έλληνες που, επί κυβέρνησης Σαμαρά η Ελλάδα αρνήθηκε επίσημα να παραλάβει. Την παρέλαβε η κυβένηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο αναλογούν μέσος φόρος ανά υπόθεση ήταν 854.212€. Το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς καμία δικαιολογία, και ενώ έχουν παρέλθει πέντε κυβερνήσεις (επτά κόμματα) από τότε, δεν κάνει την παραμικρή κίνηση για έρευνα ύπαρξης φορολογητέας ύλης και προστίμων σε κανένα από τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ. Αντ΄ αυτού έκρινε ότι η λίστα ήταν προϊόν παράνομης ενέργειας και γι’ αυτό δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Τέλος παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης πενταετίας!!! Δηλαδή αν μια μη νόμιμη κάμερα καταγράψει μια δολοφονία με τα χαρακτηριστικά του δολοφόνου δεν πρέπει να γίνει καμία έρευνα για το άτομο αυτό, αφού πρόκειται για σαφή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα τυφλής και με πολλά άλλα σωματικά, πνευματικά και ηθικά κουσούρια δικαιοσύνης.


2011: Σεισμός μεγέθους 9.0 της κλίμακας ρίχτερ 130 Km ανατολικά του Σεντάι της Ιαπωνίας δημιουργεί ένα τεράστιο τσουνάμι σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Αποτέλεσμα αυτού του τσουνάμι ήταν το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στο κόσμο, μεγέθους 7 της κλίμακας του IAEA, στον σταθμό Fukushima Daichi με πλήρη τήξη των αντιδραστήρων 1, 2 και 3. Υπήρξε και πυρηνική έκρηξη που βιντεοσκοπήθηκε. Ειδοποιήθηκαν και το «κατέβασαν», ενώ ταυτόχρονα ανέφεραν ότι ήταν χημική. Ο ΙΑΕΑ σταμάτησε να ενημερώνει για το συμβάν από τον Ιούνιο του 2011. Θα χρειαστούν 30-40 χρόνια για να απομακρυνθούν τα πηρυνικά κατάλοιπα από τον σταθμό, που μέχρι να γίνει θα «εμπλουτίζουν» την θάλασσα με ραδιενέργεια 4.000 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ένα πρόσθετο στοιχείο: Αναφέρθηκαν σε κάποια εξωτικά πυρηνικά στοιχεία με χρόνο ημιζωής 30 έως 160 χρόνια. Για το ουράνιο, το κύριο συστατικό (U-235) σχάσης των πυρηνικών αντιδραστήρων που διαχέεται σε περίπτωση ατυχήματος, με χρόνο ημιζωής 703,8 εκατομμύρια χρόνια ούτε κουβέντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δράση της ραδιενέργειας θεωρείται σωρευτική. Και μετά 1.000 χρόνια να γίνει το επόμενο ατύχημα θα είναι σαν να έγιναν την ίδια ώρα με αυτό της Fukushima, ή του ίσου μεγέθους Chernobil, ή των δεκάδων άλλων μικρότερου μεγέθους.  Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν έχει ακόμη δώσει κανένα στοιχείο για τα θύματα του τσουνάμι. Για τα θύματα του πυρηνικού ατυχήματος και άλλα στοιχεία του υπάρχει πλήρης συσκότιση.


←10 Μαρτίου

12 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.