Σαν σήμερα 13 Μαρτίου

1848: Ο μεγαλύτερος διπλωμάτης όλων των εποχών Κλέμενς Μέτερνιχ, ορκισμένος μισέλληνας και άσπονδος διώκτης του Ιωάννη Καποδίστρια, φυγαδεύεται κρυφά από την Βιέννη στο Λονδίνο, μετά από επανάσταση των Αυστριακών με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνσή του.


1858: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γεώργιος Κουντουριώτης της γνωστής οικογένειας που έδωσε τουλάχιστον μια εικοσάδα αγωνιστών της επανάστασης και όλων το κατοπινών αγώνων για ανασύσταση του Έθνους, με κορυφαίο τον εγγονό του Παύλο Κουντουριώτη. Συμμετείχε σε όλες τις καίριες πολιτικές διεργασίες, με σοβαρά λάθη σ’ αυτό τον τομέα. Έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Ελλάδας (πρόεδρος του εκτελεστικού 30.12.1823 – 26.4.1826). Από την θέση αυτή πρωταγωνίστησε στον Α΄ εμφύλιο πόλεμο του 1824. Επίσης όταν ο Καποδίστριας τον έκανε υπουργό οικονομικών του Πανελληνίου, αυτός μετά από λίγο καιρό παραιτήθηκε για να τον αντιπολιτευθεί. Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός για 7 μήνες (08.03.1848-15.10.1848) σε κυβέρνηση συνασπισμού του Γαλλικού και Ρωσικού κόμματος.


1940: Λήγει ο Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος με την Συνθήκη Ειρήνης της Μόσχας. Είχε αρχίσει την 30 Νοεμβρίου 1939 με εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Φινλανδία. Η Σοβιετική Ένωση είχε δυσκολευτεί αρκετά παρά την συντριπτική αριθμητική υπεροχή της τόσο σε στρατεύματα όσο και σε μέσα. Ο λόγος ήταν η έλλειψη ηγεσίας από τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις των ανώτερων και ανώτατων στελεχών του στρατού από τον Στάλιν. Με την Συνθήκη περιέρχονταν στην Σοβιετική Ένωση το 11% των εδαφών της Φινλανδίας που παρήγαγαν το 30% των Εσόδων της χώρας. Συγκεκριμένα πήρε την περιοχή της Καρελίας (Άρθρο 2) που βρισκόταν απέναντι από το Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) που ήταν και η αφορμή του πολέμου. Είχε ζητήσει, πριν τον πόλεμο, αυτή την περιοχή, δίνοντας για αντάλλαγμα άλλα εδάφη, θέλοντας να μεγαλώσει την αμυντική περίμετρο της πόλης. Επίσης ενοικιάζει από την Φινλανδία (Άρθρο. 4), για 30 χρόνια, το ακρωτήριο Χάνκο που έλεγχε την είσοδο του κόλπου της Φινλανδίας, με όλα τα γύρω νησιά. Το ετήσιο ενοίκιο ορίστηκε σε 8 εκ. Φινλανδικά Μάρκα. Τέλος υποχρεώνει την Φινλανδία να κατασκευάσει στο έδαφός της σιδηροδρομική γραμμή με ελεύθερη πρόσβαση για την Σοβιετική Ένωση, που η χάραξή της θα συμφωνούνταν από κοινού, για την διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Σουηδίας (Άρ. 7).
Η Φινλανδία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση την ίδια μέρα της εισβολής των Γερμανών στα Σοβιετικά εδάφη την 22α Ιουνίου 1941.


1942: Η κυβέρνηση Τσολάκογλου δημοσιεύει Νομοθετικό Διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους καπνοπαραγωγούς να πουλήσουν όλη την σοδειά τους στους Γερμανούς, μέσω εντεταλμένων από το Υπουργείο αγοραστών, που θα τους πλήρωναν με κατοχικά λεφτά (μηδενικής αξίας). Όποιος συλλαμβάνονταν να κατέχει καπνά εσοδείας 1940 πέραν της 15 Απριλίου, θα δικαζόταν σαν λαθρέμπορος και η σοδειά θα κατάσχονταν. Εμπνευστής του νόμου δεν ήταν κάποιος Γερμανός, αλλά ο συνυπογράφων υπουργός Εθνικής Οικονομίας Πλάτων Χατζημιχάλης, που ασκούσε εμπόριο με την Γερμανία, στην οποία διατηρούσε αντιπροσωπείες. Μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ, παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με την συλλογή των καπνών. Το 1945 ο Π. Χατζημιχάλης καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, για την συγκεκριμένη ενέργεια. Η Γερμανία το 1961 κατέβαλε 4,8 εκ. μάρκα αποζημίωση για τις κλοπές των καπνών. Ήταν η πρώτη πολεμική αποζημίωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Το 1943 το σενάριο επαναλήφθηκε με την παραγωγή κρασιού και μούστου. Αυτή την φορά από την επόμενη κυβέρνηση λογοδοτών του Κ. Λογοθετόπουλου.


1942: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών “εκ καρδιακής εξασθενήσεως προκληθείσης εκ του χρονίου υποσιτισμού”, σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του, ο εκπαιδευτικός, ποιητής και μεταφραστής Γιάννης Γρυπάρης. Δημοτικιστής από τα φοιτητικά του χρόνια έγινε το μαύρο πρόβατο της σχολής του και διέκοψε προσωρινά τις σπουδές του. Βενιζελικός, είχε αρκετές διώξεις στη ζωή του όχι μόνο από καθεστώτα αλλά και ισχυρά πρόσωπα. Όταν ήταν στην εξουσία ο Βενιζέλος, είχε γίνει Διευθυντής Επιστημών και Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της χώρας (1923-26). Το 1930 ήταν ο πρώτος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σαν προσωπική επιλογή του τότε υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Γ. Παπανδρέου. Με το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου απολύεται.  Η κατοχή τον βρήκε πάμφτωχο και η μαύρη άνοιξη του λιμού της Αθήνας τον οδήγησε στον βασανιστικό θάνατο από πείνα. Αρκετά μεταφραστικά έργα του υπάρχουν στο Project Gutenberg. Μια αρκετά καλή συλλογή ποιημάτων του υπάρχει εδώ.


1945: Η βασίλισσα Βιλελμίνα της Ολλανδίας επιστρέφει στο Αϊντχόβεν, την πρώτη πόλη που απελευθερώνεται από τους Ναζί στη χώρα της. Κατά την διάρκεια του πολέμου ήταν στο Λονδίνο όπου μεταφέρθηκε με ένα βομβαρδιστικό της RAF που δεν υπάκουσε στην διαταγή της να την ρίξει με αλεξίπτωτο σε ένα ψαροχώρι, το Breskens, για να οργανώσει την αντίσταση. Ανακάλυψε τις μυστικές διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού της εξόριστης κυβέρνησης Dirk Jan de Geer με τον άξονα και με την βοήθεια ενός μόνον υπουργού του Pieter Sjoerds Gerbrandy έριξε την κυβέρνησή του και δημιούργησε νέα υπό την πρωθυπουργία του Gerbrandy. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει γι’ αυτήν: «Ήταν ο μοναδικός πραγματικός άνδρας που γνώρισα από όλες τις εξόριστες κυβερνήσεις στο Λονδίνο».


1954: Ιδρύεται στην Σοβιετική Ένωση η Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας (KGB). Ήταν η διάδοχος υπηρεσία πληροφοριών της NKVD μετά την εκτέλεση το 1953 του διοικητή της Λαυρέντι Μπέρια. Και τα δυο (εκτέλεση και νέα υπηρεσία) έγιναν στα πλαίσια της αποσταλινοποίησης από τον Ν. Χρούτσεφ, διάδοχο του Ι. Στάλιν στην ηγεσία της χώρας. Διαλύθηκε (χωρίστηκε σε δυο διαφορετικές υπηρεσίες) με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν ο εφιάλτης των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης. Από τα σπλάχνα της βγήκε ο σημερινός αναμορφωτής της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν.


1957: Εκτελείται από τους Άγγλους με απαγχονισμό ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης σε ηλικία 18 ετών. Είχε αρχίσει την δράση του από την ηλικία των 15 πριν την δημιουργία της ΕΟΚΑ, που από την στιγμή που δημιουργήθηκε, ο Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει αντάρτης. Στο δικαστήριο οριοθέτησε τον εαυτό του σαν Έλληνα που αγωνιζόταν για την ελευθερία του. Ήταν η τελευταία εκτέλεση Κύπριου αγωνιστή από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα φυλακισμένα μνήματα στη Λευκωσία.


1979: Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (EMS European Monetary System) και ορίζεται σαν εικονικό νόμισμα η Ευρωπαϊκή λογιστική μονάδα, το ECU (European Currency Unit). Το ECU δημιουργήθηκε από ένα καλάθι νομισμάτων της ΕΕ και λειτούργησε σαν μια σταθερά χρηματολογιστική μονάδα υπολογισμού της αξίας/κόστους αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων. Ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του EMS. Την 1/1/1999, με την δημιουργία της Ευρωζώνης, αντικαταστάθηκε, πάλι σαν λογιστική μονάδα, από το Euro με σχέση ισοτιμίας 1:1, Το EMS καταργήθηκε και την θέση του πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα . Το Euro σαν νόμισμα κυκλοφόρησε 1/1/2002.


1997: Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ζητάει διεθνή στρατιωτική επέμβαση για να κατασταλεί η εξέγερση των Αλβανών που έχει αρχίσει από την 1η Μαρτίου.  Αιτία της εξέγερσης οι πυραμίδες που είχε οργανώσει η ίδια η κυβέρνηση, θύματα των οποίων έπεσαν τα 2/3 των Αλβανών. Αναγκάζεται σε παραίτηση. Αργότερα διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2005 έως το 2013.


2015: Ορκίζεται Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Διαδέχεται τον Κάρολο Παπούλια. Εκλέχτηκε από την Βουλή με πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στήριξη από Νέα Δημορατία, με την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνοντας πάνω από τα απαιτούμενα 3/5 των ψήφων (233 ψήφισαν τον Π. Παυλόπουλο, 30 του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού τον Ν. Αλιβιζάτο, 32 δήλωσαν “παρών”). Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είχε προκαλέσει την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης  Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.


←12 Μαρτίου

14 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.