Σαν σήμερα 14 Μαρτίου

1489: Η βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο παραχωρεί το βασίλειο της στους Ενετούς. Γνωρίζοντας ότι η δολοφονία του άντρα της και του γιου της ήταν έργο της Βενετίας προσπάθησε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία για να μην τους περάσει και μόνο. Η σκακιέρα που είχαν στήσει Γενουάτες, Ναπολιτάνοι και Ενετοί για την εξουσία ήταν πολύ σκληρή αλλά και δύσκολη για τις δυνατότητες της. Έτσι αναγκάστηκε να παραδώσει την Κύπρο στην πατρίδα της, που τόσο απροκάλυπτα και επανειλημμένα την είχε πουλήσει. Επιστρέφοντας στην Βενετία έγινε δεκτή με τιμές και της παραχωρήθηκε το πριγκιπάτο του Άσολο όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής της περιστοιχισμένη από καλλιτέχνες και διανοούμενους. Για τους Κύπριους ήταν η απαρχή ενός καθεστώτος σκλαβιάς και εκμετάλλευσης, τόσο σκληρής και απάνθρωπης, που έφτασαν να ζητήσουν από τον Σουλτάνο Σελίμ Β’ να καταλάβει το νησί, για να γλυτώσουν από την Ενετική σκλαβιά. Ο Σελίμ εισέβαλε  στη Κύπρο το 1570 και ολοκλήρωσε την κατάληψή της το 1571. Από τότε μέχρι σήμερα η Κύπρος πληρώνει με δάκρυ και αίμα αυτή την «εξυπηρέτηση».


1794: O Αμερικανός εφευρέτης και κατασκευαστής όπλων Έλι Γουίτνεϊ παίρνει το υπ’ αριθμ. Χ72 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή βάμβακος. Είναι το μηχάνημα που ξεχωρίζει το βαμβάκι από τον σπόρο και τα άλλα ξένα σώματα. Αυτό με την σειρά του, εννοείται ότι καταργεί την ανάγκη ύπαρξης δούλων στην Αμερική, μια και ο διαχωρισμός στο χέρι απασχολούσε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς. Στην πράξη αυξήθηκε η ανάγκη για εργατικά χέρια. Η δραματική μείωση του κόστους εκκοκκισμού οδήγησε στην γεωμετρική αύξηση των βαμβακοκαλιεργειών, αυξάνοντας τις ανάγκες σε δούλους που θα απασχολούνταν σ’ αυτές. Η μηχανή (cotton gin) θεωρείται ένα από τα μηχανήματα – κλειδιά της βιομηχανικής επανάστασης. Θα γίνει μια από τις αιτίες έναρξης του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου μια και ο Γουίτνεϊ χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του Yale που ήταν απόφοιτος, χρησιμοποιεί την πατέντα του, όχι για να κατασκευάσει μηχανές προς πώληση, αλλά για να κάνει αυτός τον εκκοκκισμό ζητώντας από τους παραγωγούς τα δυο πέμπτα της παραγωγής τους.


1804: Γεννιέται στην Βιέννη ο Γιόχαν Στράους (πατέρας †25.09.1849). Συνθέτης ελαφράς μουσικής, φημισμένος για τα βαλς του, με συνεχιστή του έργου του, τον γιο του Γιόχαν Στράους τον νεώτερο.
Radetzky March σε μια ανεπανάληπτη εκτέλεση με μαέστρο τον Herbert von Karajan.
Lorelei Rhein Klänge.
Almacks Quadrille.


1883: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Καρλ Μαρξ (Karl Heinrich Marx). Γερμανός φιλόσοφος, ιστορικός, δημοσιογράφος και κυρίως κοινωνιολόγος και επαναστάτης κομμουνιστής. Η πολιτική του θέση άλλαξε όλο το γεωπολιτικό χάρτη της γης. Χρησιμοποιήθηκε σαν βάση για την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία από την οποία δημιουργήθηκε η Σοβιετική Ένωση, από τον Μάο τσε Τουγκ στη Κίνα, από το Φιντέλ Κάστρο στη Κούβα και σε πολλές άλλες εξεγέρσεις μικρότερης σημασίας.

Προλετάριοι όλων των λαών, ενωθείτε!

Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.


1932: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο George Eastman. Αμερικανός εφευρέτης, ιδρυτής της Kodak και φιλάνθρωπος. To 1884 πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για φωτογραφικό φιλμ σε ρολό. Ο Ήστμαν πήρε συνολικά έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας με τα οποία η Kodak έγινε ο ηγέτης της αγοράς φωτογραφικών μηχανών και φιλμ. Από τότε και μετά το θάνατο του ιδρυτή της η εταιρεία συνέχισε να μεγαλώνει και να παίρνει νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέχρι που ένα από αυτά έγινε η αιτία του ουσιαστικού κλεισίματός της το 2012. Η εφεύρεση της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.


1942: Υπογράφεται στη Ρώμη το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο της Ελλάδας. Το υπέγραψαν για λογαριασμό της Γερμανίας και Ιταλίας οι πληρεξούσιοι πρέσβεις Άλτενμπουργκ και Γκίτζι (Günther Altenburg, Pellegrino Ghigi) αντίστοιχα. Στην Ελλάδα το διακοίνωσαν 9 ημέρες αργότερα. Το δάνειο προέβλεπε ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να συντηρεί τα στρατεύματα κατοχής διαθέτοντας 1.5 δισ. δραχμές το μήνα, από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία δεν λογίζονται δάνειο. Οι μηνιαίες αναλήψεις πάνω από αυτό το όριο θα λογίζονται σαν άτοκο δάνειο που θα κατανέμεται ισομερώς σε Γερμανία Ιταλία. Το όριο του μη δανείου σύντομα τροποποιήθηκε σε 8 δισ. λόγω πληθωρισμού και επαναπροσδιορίζονταν συνεχώς με κάποιο καλάθι αγαθών που είχαν δημιουργήσει. Το τελικό ύψος του «δανείου» χωρίς την αναγκαστική εισφορά υπολογίζεται ότι ανήλθε στις 4.9 δισ. χρυσές λίρες Αγγλίας. Η Γερμανία αρνήθηκε διαχρονικά στην καταβολή των χρημάτων του «δανείου» χρησιμοποιώντας ακόμη και ψεύδη ή συκοφαντίες κατά πολιτικών προσώπων για να μην πληρώσει το ποσό.


1962: Επικυρώνεται και μπαίνει σε ισχύ η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας ΕΟΚ. Οι αρχηγοί των κρατών της Ελλάδας και της ΕΟΚ έχουν υπογράψει την συνθήκη από την 9η Ιουλίου 1961: «Αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ολονέν  στενωτέρους δεσμούς…. Αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την συνεχή βελτίωση των βιοτικών συνθηκών εις την Ελλάδα…». Η Συμφωνία «πάγωσε» κατά την διάρκεια της χούντας (1967-1974) και συνεχίστηκε με την μεταπολίτευση. Είναι γεγονός ότι δαπανήθηκαν από την ΕΟΚ πολλά χρήματα για την Ελλάδα. Όπως είναι γεγονός, ότι το σύνολο σχεδόν αυτών των χρημάτων σε γνώση της ΕΟΚ διοχετεύτηκε σε ημέτερους των εκάστοτε κυβερνήσεων και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των χρημάτων μέσω των ημετέρων στα κυβερνητικά στελέχη. Κάποια ψίχουλα μοιραζόταν μέσω του Δημόσιου τομέα στους «προνομιούχους» υπαλλήλους του. Αυτές που έμειναν «άθικτες» χρηματικά ήταν οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα. Οι αγροτικές επιδοτήσεις έχουν το πρόβλημα ότι δίδονται για να αλλάξουν οι αγρότες καλλιέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της ΕΕ. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται γι’ αυτό το θέμα. Αυτός ο, εκτός των άλλων, αντιπαραγωγικός τρόπος διαχείρισης των κονδυλίων οδήγησε σε μεγαλύτερη εξασθένηση της Ελληνικής Οικονομίας, την έκανε πιο ευάλωτη στις διεθνείς οικονομικές αναταράξεις, με συνέπεια, παρά την πλήρη ένταξη και την ένταξη στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα να μην μπορέσει να ξεπεράσει την διεθνή κρίση του 2008 και να βρίσκεται «εν (οικονομική) ζωή» με καθαρά τεχνητά μέσα.


1971: Στην 10ετή γενική απογραφή που διενεργείται εκείνη τη μέρα ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας είναι 8.768.641 κάτοικοι. Είναι 380.088 περισσότεροι από την απογραφή του 1961. Σύμφωνα με τους πίνακες, απ’ αυτούς 4.667.489 (53,23%) ήταν κάτοικοι αστικών περιοχών, 1.019.421 (11.63%) ημιαστικών και 3.081.731 (35,14%) κάτοικοι αγροτικών περιοχών. Σε σύγκριση με το 1961 παρατηρείται ερήμωση της υπαίθρου, με ροή προς τα αστικά κέντρα, τα οποία για πρώτη φορά συγκεντρώνουν πάνω από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας.


1986: Δημοσιεύεται το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Ελλάδας από την ΣΤ’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων. Ειδοποιός διαφορά αυτού του Συντάγματος από αυτό του 1975 είναι το «γύμνωμα» του Προέδρου της Δημοκρατίας από κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα, αφήνοντας του μόνο τις απόλυτα τυπικές αρμοδιότητες του θεσμού (Άρθρα από 38 έως και 49 των δυο Συνταγμάτων). Είναι η κατάληξη της μονομαχίας Κ. ΚαραμανλήΑ. Παπανδρέου για τον τρόπο αντίληψης της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Πολύ πιθανόν και των προσωπικών σχεδιασμών αυτών των πολιτικών: Ο Κ. Καραμανλής που επιδίωξε και πέτυχε την μετάβασή του στη Προεδρία, είχε δώσει, με το Σύνταγμα του 75, στον εαυτό του, σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Α. Παπανδρέου που δεν είχε αυτή τη φιλοδοξία, αδυνάτισε την προεδρία προς όφελος της κυβέρνησης. Επιπλέον καταργείται το Συμβούλιο της Δημοκρατίας (Άρθρο 39). Όργανο που είχε συσταθεί από το Σύνταγμα του 1975 και όντως ήταν ένα μπέρδεμα αρμοδιοτήτων και όχι μόνο, με ασάφεια στην αιτία σύγκλισής του.


1994: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του πυρήνα του Linux (1.0). Ο Linus Torvalds στέλνει μήνυμα για την κυκλοφορία του με θέμα: «Linux 1.0 – ένα καλύτερο Unix από τα Windows NT«. Είχε αρχίσει να βγάζει προεκδόσεις από τον Ιανουάριο με κάθε εξέλιξη πάνω στο λειτουργικό του. Συνεχίζει μέχρι σήμερα την εξέλιξή του, με αρκετούς πλέον βοηθούς, έχοντας φτάσει στην έκδοση 5.06 (3 Απριλίου 2019). Οι εκδόσεις αφορούν τον Πυρήνα (kernel). Το user interface είναι θέμα της κάθε επιχείρησης ή ιδιώτη για το πως θα το αναπτύξει. Το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς το είχε πετύχει το 2011 με 5,13% των χρηστών. Σήμερα έχει πέσει στο 4,9%. Μεγαλύτερη πτώση έχουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα της Microsoft (84.4/81.5 αντίστοιχα). Το όνομα του νέου παίκτη που τρώει απ’ όλους ποσοστά λέγεται Google, με το λειτουργικό σύστημα  Android. Το τελευταίο με την σειρά του δεν είναι λειτουργικό σύστημα όπως πλασαρίστηκε από τους μαρκετίστες της Google. Είναι fork του Linux.


1997: Δημοσιεύεται ο νόμος 2469/14.4.1997. Σύμφωνα με αυτόν (άρθρο 11), τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι οργανισμοί έχουν το δικαίωμα να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε κινητά και ακίνητα, μετά από απόφαση της Διοίκησής τους. Με την ίδια διαδικασία έχουν δικαίωμα να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους. Ο νόμος όση αγαθή πρόθεση και αν είχε γίνεται αίτιο σκανδάλων και παράνομων συναλλαγών των ταμείων με τρίτους, (δομημένα-τοξικά ομόλογα 2007) ενώ με την χρεωκοπία του 2012, τα αποθεματικά των ταμείων και των οργανισμών εξαφανίζονται μέσω της ανταλλαγής ομολόγων. Η Τράπεζα της Ελλάδος ισχυρίζεται ήταν υποχρεωτική η ανταλλαγή. Οι διοικητές Ταμείων και Οργανισμών δηλώνουν ότι δεν έδωσαν καμία εντολή ανταλλαγής ομολόγων και άρα είναι παράνομη η ενέργεια της Τράπεζας.


1998: Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοινώνει την εφ’ άπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 12,3% προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) με ισοτιμία 340,75δρχ=1ECU. Η ισοτιμία όπως και η υποτίμηση ήταν λογιστικά αυθαίρετες μια και τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήταν παραποιημένα και μόνο κατά σύμβαση θεωρούνται έγκυρα. Ήταν η τελευταία πράξη για ένα νόμισμα, το οποίο μέχρι το 2002 που αντικαταστάθηκε από το ευρώ, ταλαιπωρήθηκε από τους διαχειριστές του και ταλαιπώρησε τους κατόχους του για 170 χρόνια. Είχαν προηγηθεί μεταπολεμικά 3 υποτιμήσεις, οι δυο από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (1983, 1985), ενώ υπήρξαν περίοδοι ελεύθερης (ή και διευθυνόμενης) διολίσθησης. από την μεταπολίτευση και μετά. Παράδειγμα (προς αποφυγή) οι τιμές των δυο βασικότερων, για την εποχή, αγαθών: το κιλό το ψωμί (και ήταν ένα πραγματικό κιλό ψημένου ψωμιού και όχι 660-700 γραμμάρια) ξεκίνησε το 1960 από μισή δραχμή και έφτασε την ημέρα που άρχισαν οι συναλλαγές μας σε ευρώ στις 160 δρχ. Το πανάκριβο από τότε πετρέλαιο (δεν υπήρχαν τότε δυο πετρέλαια: κίνησης και θέρμανσης) έκανε το 1960 3 δρχ. και την 1.1.2002 το φτηνό της θέρμανσης 120 δρχ το λίτρο. Πολλοί την θυμούνται με νοσταλγία. Άλλοι θεωρούν, ότι επειδή ήταν Ελληνικής έκδοσης, με επίσημο διαχειριστή το Ελληνικό Κράτος, θα είχαμε καλύτερο και πιο εθνοστρεφή ή εθνοπρεπή έλεγχο των οικονομικών μας. Οι τελευταίοι γελιούνται και πλανώνται πλάνην οικτράν και οι γνωρίζοντες σίγουρα εσκεμμένα. Με το ευρώ οι πραγματικοί διαχειριστές των οικονομικών της χώρας, μείωσαν το κόστος διαχείρισης και απλοποίησαν τις διαδικασίες. Τίποτε άλλο. Αντίθετα ένα εθνικό νόμισμα που θα αντιπροσώπευε την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας και θα ερχόταν αντιμέτωπο με νομίσματα άλλων οικονομιών δεν θα είχε καμία τύχη.


←13 Μαρτίου

15 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.