Σαν σήμερα 15 Μαρτίου

44 π.Χ.: Ομάδα συγκλητικών μαχαιρώνει μέχρι θανάτου, στο Πεδίο του Άρεως, τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα στις Ειδούς του Μαρτίου σε ηλικία 55 ετών. Τον γνωστότερο και μεγαλύτερο στρατηγό, πολιτικό και δημιουργό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ανάμεσα στην ομάδα των δολοφόνων του και ο θετός (και πιθανόν νόθος) γιος του Μάρκος Βρούτος. Η δολοφονία εξυφάνθηκε από τους συνωμότες, με την δικαιολογία ότι με την σώρευση εξουσίας που είχε δημιουργήσει, την αμέριστη αγάπη του λαού και την αξεπέραστη ευφυΐα του, πιθανόν να παρεκτρέπονταν.

Και εσύ τέκνον Βρούτε;


963: Πεθαίνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο 25χρονος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β’. Είχε διαδεχθεί το 959 τον πατέρα του Κωνσταντίνο Ζ’, που και αυτός πέθανε περίεργα, από δηλητήριο, που φήμες θέλουν να του το έδωσε η σύζυγος του Ρωμανού Θεοφανώ η φόνισα (Κόρη ταβερνιάρη από την Σπάρτη με το εθνικό όνομα Αναστασία). Τον διαδέχθηκε ο Νικηφόρος Φωκάς που παντρεύτηκε την Θεοφανώ, τον οποίον, σκότωσε ο επόμενος εραστής και μετέπειτα σύζυγος της γυναίκας του, Ιωάννης Τσιμισκής. Γιος του Ρωμανού και της Θεοφανώς ήταν ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος.


1311: Στη μάχη του Κηφισού η Καταλανική Εταιρεία εξολοθρεύει τον στρατό του Γκωτιέ Ε’ ντε Μπριέν και καταλαμβάνει το δουκάτο της Αθήνας. Οι μισθοφόροι της Καταλανικής Εταιρείας είχαν προσληφθεί από τον Γκωτιέ για να του παρέχουν προστασία από τους γείτονες: Το Δεσποτάτο της Ηπείρου, που ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης, την Βυζαντινή αυτοκρατορία με τον αποτυχημένο αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο με συναυτοκράτορα τον γιο του Μιχαήλ Θ’ και την νεοσύστατη Βλαχία που επεκτεινόταν προς τον Νότο. Οι μισθοφόροι έφεραν σε πέρας την «δουλειά», αλλά ο Γκωτιέ πλήρωσε πλουσιοπάροχα μερικά ηγετικά στελέχη τους, ενώ διέταξε τους υπόλοιπους να φύγουν από την περιοχή του. Οι Καταλανοί αντέδρασαν και ο Γκωτιέ ενισχυμένος τόσο με Έλληνες όσο και με Φράγκους Ιππότες που είχαν προσδράμει απ’ όλη την Ελλάδα εκστράτευσε εναντίον τους. Οι Καταλανοί, την προηγουμένη, στο ύψος του Ορχομενού πλημμύρισαν τα χωράφια που θα γινόταν η μάχη σπάζοντας φράγματα και εκτρέποντας κανάλια, ενώ άφησαν στεγνούς διαδρόμους για να κινούνται αυτοί. Τα πλημμυρισμένα χωράφια καλύπτονταν με ψηλή βλάστηση και δεν φαινόταν. Τα στρατεύματα του Γκωτιέ έπεσαν στην παγίδα και το πεδίο της μάχης έγινε σφαγείο γι’ αυτά. Χαρακτηριστικά από τους 700 ιππότες του επιβίωσαν δυο που είχαν καλές σχέσεις, από πριν, με τους Καταλανούς. Ο Γκωτιέ, όπως και όλοι οι αρχηγοί των Φραγκοκρατούμενων περιοχών της Ελλάδας σκοτώθηκαν. Η ακέφαλη Καταλανική Εταιρεία (ο αρχηγός τους είχε δολοφονηθεί από τους Βυζαντινούς το 1305), πρόσφερε την αρχηγία στον ένα από τους δυο αιχμάλωτους ιππότες, τον Ροζέ Ντελόρ, που δέχθηκε, ενώ για να νομιμοποιήσουν τις κατακτήσεις τους, πρόσφεραν την επικυριαρχία στους Βασιλείς της Σικελίας και της Αραγωνίας. Πρωτεύουσα του νέου δουκάτου ορίστηκε η Θήβα.


1832: Η Ε΄ Εθνοσυνέλευση ολοκληρώνει την σύνταξη και ψηφίζει το «Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος«. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Ηγεμονικόν Σύνταγμα» επειδή όριζε πολίτευμα της χώρας την Συνταγματική και Κοινοβουλευτική Ηγεμονία (σελ. 277).


1906: Ιδρύεται η Rolls-Royce Limited από τους Charles Rolls και Henry Royce. Η εταιρεία που κατασκεύασε τα πιο επώνυμα και αξιόπιστα μοντέλα αυτοκινήτων. Η παραγωγή της ήταν πάντα πολύ μικρή γιατί όλα τα ανταλλακτικά και εξαρτήματα ήταν χειροποίητα και οι τιμές των μοντέλων πανάκριβες. Επειδή υπήρχε λίστα αναμονής προηγούνταν οι αυτοκράτορες, βασιλείς και ευγενείς που ήταν οι μοναδικοί ευτυχείς κάτοχοι των μοντέλων της. Η εταιρεία δημιούργησε αργότερα τους κλάδους των αεροκινητήρων (κυρίως jets), στους οποίους είναι σήμερα δεύτερη σε πωλήσεις στο κόσμο, όπως και τον τομέα των κινητήρων πλοίων στον οποίο εκτός των άλλων κατασκευάζει και κινητήρες για πυρηνικά υποβρύχια. Ο κλάδος των αυτοκινήτων δεν μπόρεσε να επιβιώσει και μετά από κρατικοποίησή του πέρασε στα χέρια της BMW που κέρδισε την VW στα σημεία.


1917: Ο τσάρος Νικόλαος Β΄ παραιτείται του Ρωσικού θρόνου. Ορίζει διάδοχό του, αρχικά τον γιο του Αλέξανδρο αλλά λόγω της ασθένειας του τελευταίου (έπασχε από αιμορροφιλία και δεν υπήρχε, με τα τότε μέσα, περίπτωση να επιβιώσει για πολύ μακριά από την φροντίδα των οικείων του), ανακάλεσε την απόφασή του και όρισε διάδοχό του τον αδελφό του Μεγάλο Δούκα Μιχαήλ. Αυτός με την σειρά του με παρελκυστική πολιτική αναβάλει διαρκώς την ενθρόνησή του. Η προσωρινή κυβέρνηση εκτοπίζει αξιοπρεπώς την βασιλική οικογένεια στο Τσάρσκογιε Σελό, 24χλμ Νότια της πρωτεύουσας (Πετρούπολη) στα εξοχικά ανάκτορα του τσάρου Αλέξανδρου Α΄. Η κυβέρνηση Κερένσκι τους μετέφερε στο Τόμπολσκ Ανατολικά των Ουραλίων. Με την επικράτηση των μπολσεβίκων μεταφέρθηκαν στο Αικατερίνενμπουργκ όπου εκτελέστηκαν την 17η Ιουλίου 1918.


1926: Παραιτείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης, μη αντέχοντας άλλο τα καμώματα της φαιδρής δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο τελευταίος θα κρατήσει στο συρτάρι τρεις ημέρες τη παραίτηση και θα την δημοσιεύσει έμμεσα προκηρύσσοντας εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας στις 18.03. Την ίδια ημέρα θα ικανοποιήσει το αίτημα των πανεπιστημιακών και πνευματικών ανθρώπων της Ελλάδας για ίδρυση Ακαδημίας, με αντάλλαγμα να μη βγει κανείς να πει ότι αυτό που κάνει δεν προβλεπόταν από το δικό του Σύνταγμα, το θνησιγενές, που σύμφωνα με το άρθρο 65 η ανάδειξη προέδρου γινόταν έμμεσα, μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα της Βουλής και της Γερουσίας, τα οποία είχε διαλύσει από την 29/9/1925. Ο πρόεδρος θα επανέλθει στα καθήκοντά του μετά το κίνημα Κονδύλη.


1944: Τάγματα Ασφαλείας (Γερμανοτσολιάδες) και ομάδες της Διεύθυνσης Ειδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον διοικητή της Αλέξανδρο Λάμπου περικυκλώνουν την Καλογρέζα και τους γύρω μικροσυνοικισμούς. Με το πρώτο χάραμα μπαίνουν μέσα και συγκεντρώνουν όλους τους άντρες άνω των 14 ετών. Απ΄ αυτούς σκοτώνουν επί τόπου 22 Έλληνες και έναν Ιταλό, παραδίδουν 50 στους Γερμανούς και 150 τους μεταφέρουν στις φυλακές Χατζηκώστα. Δεν λείπει το απαραίτητο πλιάτσικο από τα σπίτια, ξυλοδαρμοί μέχρι λυποθυμίας και όλα αυτά τα καλούδια που έδωσαν στην Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας τον τίτλο της αριστοκρατίας του εγκλήματος και έκαναν τους Εθνικιστές να ντρέπονται στην αναφορά του ονόματός της. Η οργάνωση του μπλόκου της Καλογρέζας όπως έμεινε στην ιστορία ήταν πρωτοβουλία του Υπουργού εσωτερικών Αναστάσιου Ταβουλάρη. Έγινε σε αντίποινα της μάχης της Κοκκινιάς, αλλά μια και είμαστε στην Ελλάδα συνδυάστηκε με εξυπηρέτηση βιομήχανου, στον οποίο είχε υποβάλει μια λίστα αιτημάτων, επιτροπή από 60 εργαζόμενους (ανθρακωρύχους). Με βάσει αυτή την λίστα έγινε η αναζήτηση και βρέθηκαν οι 22 απ’ αυτούς που δολοφονήθηκαν. Εκτέλεση χωρίς δίκη δεν νοούνταν ούτε επί κατοχής απ’ οποιοδήποτε κρατικό όργανο.


1950: Συνέρχεται για πρώτη φορά στην Στοκχόλμη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (WPC). Μέλη του εξέχουσες προσωπικότητες όλου του κόσμου, πρόεδρος ο βραβευμένος με νόμπελ χημείας, φυσικός Jean Frédéric Joliot-Curie. Μετέχουν 700 σύνεδροι, όλοι επώνυμοι από όλο το κόσμο. Στο τέλος του συνεδρίου υπογράφεται η Έκκληση της Στοκχόλμης για την απόλυτη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Την υπογράφουν εκτός από τα λαμπερά ονόματα των προσκεκλημμένων 273.470.566 άνθρωποι απ’ όλο το κόσμο. Κυνηγήθηκε από την CIA, χαρακτηρίστικε κομμουνιστικός δάκτυλος, αναφέρεται ότι χρηματοδοτούνταν από την Σοβιετική Ένωση. Επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία αναφέρουν ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης καταστράφηκαν. Το 1951 καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε πίσω από Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης ο Νίκος Νικηφορίδης γιατί μάζευε υπογραφές για μια καμπάνια του WPC (για τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό). Έδρα της οργάνωσης μέχρι το 1999 ήταν το Ελσίνκι. Από το 2000 και μετά η έδρα του WPC είναι στην Αθήνα.


1975: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο μεγιστάνας του πλούτου και διεθνής θρύλος των εφοπλιστών. έχει το ακατάρριπτο ρεκόρ στο απόγειο της δραστηριότητάς του να είναι ο ιδιοκτήτης 1350 πλοίων συνολικής χωρητικότητας άνω των 13 εκατομμυρίων τόνων. Προκάλεσε επανειλημμένα την Αμερική τόσο με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όσο και με την κοινωνική και οικογενειακή ζωή του (γάμος με την Τζάκυ χήρα του Τζων Κένεντυ). Αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν αυτός, τα δυο παιδιά του Αλέξανδρος και Χριστίνα, όπως και η γυναίκα της ζωής του, η Μαρία Κάλλας, κάτω από περίεργες συνθήκες. Στην Ελλάδα άφησε το κοινωφελές ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης«, στη μνήμη του γιου του, που συντηρείται από την αμύθητη περιουσία του.


2006: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γεώργιος Ράλλης πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας (10.05.1980-18.10.1981). Επί πρωθυπουργίας του η Ελλάδα επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ήταν γιος του λογοδότη πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη και της Ζαΐρας, κόρης του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη και αδελφής του επίσης πρωθυπουργού Ιωάννη Θεοτόκη. Και βέβαια εγγονός του πρωθυπουργού Δημητρίου Ράλλη.


2011: Αρχίζουν ταραχές σε πόλεις της Συρίας που θα κλιμακωθούν με την πάροδο του χρόνου και θα φτάσουν στον σημερινό εμφύλιο πόλεμο. Έχει εξελιχθεί σε πρωτάθλημα σκακιού χωρίς τέλος, στο οποίο παίρνουν μέρος όλες οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά και τοπικοί παίκτες. Η μόνη που φθείρεται είναι η χώρα – σκακιέρα, πιθανόν μέχρι να αχρηστευθεί τελείως, όπως ο Λίβανος.


←14 Μαρτίου

16 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.