Σαν σήμερα 17 Μαρτίου

180: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και στωικός φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος. Είναι από τους ελάχιστους που ικανοποιούν το Πλατωνικό ιδανικό: οι βασιλείς να είναι φιλόσοφοι, ή οι φιλόσοφοι να γίνονται βασιλείς. Το έργο του «Τα εις εαυτόν» που έγραψε στα Ελληνικά, ενώ ήταν αυτοκράτορας δεν είναι μόνο ένα αντιπροσωπευτικό έργο ενός στωικού που το έγραψε για να βελτιώσει τον χαρακτήρα και το πνεύμα του (Σαν στωικός δεν το έγραψε για να διαβαστεί από τρίτους ή να δείξει πόσο καλός ήταν). Αποτελεί ένα μεγαλειώδες έργο για την βέλτιστη διακυβέρνηση από μονάρχη με μοναδικά κριτήρια το καθήκον και την προσφορά προς το σύνολο. Σαν αυτοκράτορας σταθεροποίησε εσωτερικά και επέκτεινε με στρατιωτικές επιχειρήσεις την αυτοκρατορία. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Κόμμοδος, που τον είχε ήδη χρήσει συναυτοκράτορα από το 177.
Ζητώ γαρ την αλήθειαν υφ’ ής ουδείς πώποτε εβλάβη.


1782: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Ολλανδός μαθηματικός Ντάνιελ Μπερνούλι. Ο κορυφαίος της οικογένειας που έδωσε για 7 γενιές 18 εξέχοντες μαθηματικούς. Η γνωστότερη εργασία του είναι ο νόμος του Μπερνούλι στην δυναμική των ρευστών, που διατυπώνει μαθηματικά την αρχή διατήρησης της ενέργειας. Ο «σωλήνας» του Μπερνούλι χρησιμοποιήθηκε αμέσως για την μέτρηση της πίεσης των ασθενών μέχρι που 170 χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το σημερινό πιεσόμετρο. Ο «σωλήνας» χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την μέτρηση της ταχύτητας του αέρα σε όλα τα αεροπλάνα. Ο νόμος του είναι το θεμελιώδες θεώρημα της υδροδυναμικής και ο ακρογωνιαίος λίθος της αεροναυπηγικής. Ασχολήθηκε και με την στατιστική στην Θεωρία Εκτίμησης του Κινδύνου, δημιουργώντας τη βάση για την αποστροφή του κινδύνου, του ασφαλίστρου κινδύνου και της οικονομικής ωφέλειας.


1821: Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης μαζί με άλλους οπλαρχηγούς κηρύσσουν την επανάσταση στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) Μάνης. Ο Παπαφλέσσας έχει πείσει τον Π. Μαυρομιχάλη να εκτελωνίσει τα πολεμοφόδια που ήλθαν με πλοίο από το Αϊβαλί σαν λάδι. Με ποσότητα οπλισμού που δεν είχαν ξαναδεί, οι καπεταναίοι της Μάνης αναθάρρησαν και αποφάσισαν το μεγάλο τόλμημα. Έφτιαξαν λευκή σημαία με τον σταυρό στο κέντρο «ΝΙΚΗ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» από πάνω και «ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ» κάτω από τον σταυρό. Σώμα 2.000 ανδρών θα κατευθυνθεί προς Καλαμάτα, που θα την καταλάβει αναίμακτα, με τέχνασμα, την 23η Μαρτίου.


1834: Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης Gottlieb Wilhelm Daimler († 6 Μαρτίου 1900, 65 ετών). Από τους σκαπανείς των κινητήρων εσωτερικής καύσης, εφευρέτης του πολύστροφου βενζινοκινητήρα και συνεφευρέτης με τον Wilhelm Maybach του πρώτου μοτοποδήλατου. Με τον Καρλ Μπενζ ίδρυσαν την εταιρεία Mercedes Benz.


1853: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο Αυστριακός μαθηματικός και φυσικός Αντρέας Ντόπλερ. Η μεγαλύτερη ανακάλυψή του ήταν το φαινόμενο Ντόπλερ που ισχύει μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με αυτό η μετρούμενη συχνότητα μιας κύμανσης εξαρτάται από την σχετική ταχύτητα πηγής/παρατηρητή. Η εξήγηση του φαινομένου Ντόπλερ έδωσε και δίνει λύσεις σε πολλούς τομείς, όπως η αστρονομία, υδροδυναμική, αεροδυναμική, ακουστική, ραδιοεπικοινωνίες κλπ.


1960: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Dwight D. Eisenhower, υπογράφει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας την επιχείρηση του «Κόλπου των Χοίρων». Επιχείρηση ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο με στρατιωτική επέμβαση. Αυτοί που θα εισέβαλαν ήταν Κουβανοί φυγάδες εκπαιδευμένοι από τη CIA, σε πολλές βάσεις, πολλά είδη πολέμου, όπλων και αρμάτων μάχης. Η απόβαση έγινε στον Kόλπο των Xοίρων ένα χρόνο μετά, ενώ πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γίνει πριν τρεις μήνες ο Τζων Κένεντι. Οι Κουβανοί, ενήμεροι των κινήσεων από την KGB, χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να μετατρέψουν την επιχείρηση σε φιάσκο. Στις 21 Απριλίου 1961 ο Κένεντι δήλωνε: «Λένε ότι η νίκη έχει 100 πατεράδες και η ήττα είναι ορφανή. Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι εγώ είμαι ο υπεύθυνος αξιωματούχος της Κυβέρνησης«. Ο Τσε Γκεβάρα τον Αύγουστο έστειλε ειρωνικό σημείωμα στον Κένεντι ευχαριστώντας τον για την επιχείρηση.


1976: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Λουκίνο Βισκόντι. Ιταλός νεορεαλιστής σκηνοθέτης στον κινηματογράφο, το θέατρο και την όπερα. Γνωστότερα έργα του:
Ο Γατόπαρδος (1963. Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Κανών).
Θάνατος στην Βενετία (1971. Βραβείο φεστιβάλ Κανών).


1988: Αρχίζει η μάχη του Afabet στην Ερυθραία που τελειώνει μετά από τρεις ημέρες με εξευτελιστική ήττα του Αιθιοπικού στρατού, από το Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο της Ερυθραίας και κατάληψη της πόλης. Ήταν η αποφασιστική μάχη που σήμανε την αρχή της γέννησης του κράτους της Ερυθραίας. Για του Έλληνες είναι τιμή που και οι δυο χώρες επιμένουν στα Αρχαία Ελληνικά ονόματά τους. Ο Αιθίωψ ήταν γιος του Ήφαιστου και σαν τόπος αναφέρεται με το όνομα Αιθιοπία στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια. Ερυθραία είναι η ερυθρά γη. Και είναι επιμονή, γιατί οι Άγγλοι κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες, για να ονομαστεί η περιοχή Αβησσυνία (λέξη Εβραϊκής προέλευσης).


2007: Υπογράφεται στην Αθήνα η Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Η Συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομίας της Ρωσίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας. Με αυτήν προβλεπόταν η κατασκευή υπόγειου αγωγού που θα ένωνε το λιμάνι του Μπουργκάς της Βουλγαρίας που βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Με τον αγωγό παρακαμπτόταν τα στενά των Δαρδανελίων με τον μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Ο αγωγός (∅900 mm.) θα είχε μήκος 279 χλμ. (134 στην Ελλάδα και 145 στην Βουλγαρία) παροχή 35-50 εκ. τόνων ετησίως και θα κόστιζε 700€ εκατομμύρια. Οι σημερινές ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας σε αργό πετρέλαιο είναι 120 εκ. βαρέλια (∼15,6 εκ. τόνοι). Η κάθε μια από τις χώρες διέλευσης θα εισέπραττε τέλος διέλευσης 1$ ανά τόνο. Ο αγωγός αυτός θα άλλαζε ριζικά τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Αυτό ήταν και το ελάττωμά του. Έτσι η Βουλγαρία (το πιο αδύνατο μέλος της Συμφωνίας) αποχώρησε από το project την 11η Ιουνίου 2010 (το κοινοβούλιο ψήφισε την μονομερή αποχώρηση την 7.3.2013), ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μετά την αποχώρηση της Βουλγαρίας η Συμφωνία θεωρείται άκυρη. Ο μεγάλος χαμένος ήταν η Ελλάδα που με αυτόν τον αγωγό αναβάθμιζε σημαντικά την γεωστρατηγική της θέση.


←16 Μαρτίου

18 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.