Σαν σήμερα 19 Μαρτίου

1770: Κατά την διάρκεια των Ορλωφικών οι Ρώσοι με απόφαση του Αλέξιου Ορλώφ τερματίζουν την πολιορκία της Κορώνης και αρχίζουν την πολιορκία της Μεθώνης αφού βρισκόταν δίπλα στο Ναυαρίνο που είχαν ήδη καταλάβει. Απέτυχαν και σ’ αυτό το εγχείρημά τους.


1827: Αρχίζει τις εργασίες της η Γ’ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας (κατ’ επανάληψιν της διακοπείσας εν Επιδαύρω). Έχουν προηγηθεί τα γνωστά και από την διακοπείσα τερτίπια περί τόπου και χρόνου συγκεντρώσεως: Να γίνει στον Πόρο, όχι να γίνει στην Αίγινα, καλύτερα στην Ερμιόνη, να τεθεί σε ψηφοφορία…. Οι αντικυβερνητικοί συναθροίζονται στην Ερμιόνη όπου αρχίζουν εργασίες Εθνοσυνέλευσης την 18.01.1827. Οι κυβερνητικοί κάνουν απόπειρα για δικιά τους παράλληλη Εθνοσυνέλευση στην Αίγινα αλλά αποτυγχάνουν. Βλέποντας και οι δυο πλευρές το αδιέξοδο, έρχονται σε συνεννόηση και ορίζουν τόπο κοινής αποδοχής την Τροιζήνα. Το χαρακτηριστικό αυτής της Εθνοσυνέλευσης είναι ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν να κυβερνηθούν μόνοι τους. Δεν μπορούν να αναδείξουν από κοινού κάποια ή κάποιες προσωπικότητες, της επανάστασης,  από τον Ελλαδικό χώρο, για να τους κυβερνήσουν. Με αυτό το δεδομένο την 2 Απριλίου εκλέγει για Κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Την 4/5 ορίζει πρωτεύουσα της Ελλάδας το Ναύπλιο. Ολοκληρώνεται στις 5 Μαΐου ψηφίζοντας το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας.


1875: Η κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη με προσωρινό πρόεδρο της Βουλής τον Γ. Ρεβελιώτη θεωρεί ότι υπάρχει απαρτία με 92 παρόντες βουλευτές επί 190 εδρών, για να αρχίσει η έκτακτη Βουλευτική Σύνοδος, παραβιάζοντας το άρθρο 56 του Συντάγματος του 1864. Είναι η δεύτερη φάση των στηλιτικών. Ο Γεώργιος Α΄ έχει κηρύξει την διάλυση της βουλής, τον Δεκέμβριο του 1874, αμέσως μετά την πρώτη φάση των στηλιτικών που έγινε πλαστογραφία των πρακτικών, για να περάσει ο προϋπολογισμός. Με βασιλικό διάταγμα συγκαλεί την Βουλή σε έκτακτη Σύνοδο την 4η Μαρτίου του 1875, αλλά λόγω κακοκαιρίας, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, δεν μπορεί να ανακοινωθεί το διάταγμα στην Βουλή. Το ανακοινώνει όμως ο βασιλιάς στον πρωθυπουργό τηλεγραφικά. Το κάνει για να ειδοποιήσει αυτός ατομικά ένα ένα  τους βουλευτές, με την ελπίδα κάποιοι από αυτούς να πέσουν στην παγίδα και να παραστούν στην έναρξη των συνεδριάσεων. Η αντιπολίτευση περιμένοντας τέτοιες κινήσεις, έχει ειδοποιήσει τους βουλευτές της και απέχει της συνεδρίασης, ώστε να μην υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών (96 50%+1) για την λειτουργία της Βουλής. Ο διορισμένος προσωρινός πρόεδρος δίνει νέα «ερμηνεία» του άρθρου 56 που όριζε ρητά το ήμισυ συν ένα των μελών της για οποιαδήποτε συνεδρία. Αφαιρεί του βουλευτές που δεν ορκίστηκαν, ή δεν εκλέχθηκαν (23 τον αριθμό), που αφαιρώντας τους θεωρεί ότι η βουλή έχει 190-23=167 μέλη, άρα οι 92 ήταν απόλυτη πλειοψηφία. Η Βουλή αρχίζει τις συνεδριάσεις της αλλά ο σάλος που έχει προκληθεί στη κοινή γνώμη, από την κατάλυση, στην ουσία του κοινοβουλευτισμού, αναγκάζει τον Δ. Βούλγαρη σε παραίτηση. Ο βασιλιάς προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει έναν δικό του άνθρωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά όλοι αρνούνται. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία αναθέτει τον σχηματισμό της πρώτης του κυβέρνησης στον Χ. Τρικούπη.


1914: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Ιταλός καθολικός ιερέας και ηφαιστιολόγος Giuseppe Mercalli. Δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης των σεισμών. Σε αντιδιαστολή με την κλίμακα Ρίχτερ που μετράει την συνολική ενέργεια που απελευθερώνει ένας σεισμός, η κλίμακα Μερκάλι μετράει τις συνέπειες (αίσθηση, αποτελέσματα) ενός σεισμού σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο (πχ μια πόλη). Ή αλλιώς, ο ίδιος σεισμός έχει άλλη ένταση Mercalli στην πόλη Α και άλλη ένταση στην πόλη Β. Δηλαδή μετράει την ενέργεια του σεισμού που δέχεται μια επιφάνεια συγκεκριμένων διαστάσεων και απόστασης από το επίκεντρο. Ήταν η πρώτη κλίμακα μέτρησης των σεισμών. Βελτιώθηκε πολλές φορές από αρκετούς επιστήμονες. Τελευταία διόρθωση/βελτίωση έγινε από τον Τσαρλς Ρίχτερ, πριν φτιάξει την δικιά του κλίμακα.


1945: Ο Χίτλερ, ενώ ο κλοιός των συμμαχικών στρατευμάτων κλείνει γύρω από το Βερολίνο εκδίδει την διαταγή “Νέρων”. Σύμφωνα με αυτή ότι απέμεινε από τον Γερμανικό στρατό πρέπει υποχωρώντας να καταστρέφει κάθε Γερμανική υποδομή προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των συμμάχων. Διευκρίνιζε μάλιστα ότι με τον όρο υποδομή εννοεί: Κάθε πολιτική η στρατιωτική υποδομή μεταφορών, επικοινωνιών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αποθηκών, ή οτιδήποτε άλλο είχε αξία. Η διαταγή διαβιβάστηκε στον αρμόδιο υπουργό εξοπλισμών και πολεμικής παραγωγής Άλμπερτ Σπέερ. Ο Σπέερ διαβάζοντας την διαταγή ένοιωσε φρίκη και έχασε κάθε εμπιστοσύνη στον μέχρι τότε Φύρερ του. Χρησιμοποίησε όλο το κύρος και την πειθώ του να πείσει τους Στρατηγούς και τους Γκαουλάιτερ (διοικητές περιοχών) να αγνοήσουν την παρανοϊκή διαταγή και το πέτυχε. Ο Χίτλερ δεν ενημερώθηκε για την απείθεια σχεδόν ως το τέλος, όταν ο Σπέερ τον επισκέφτηκε στο τελευταίο καταφύγιό του στο Βερολίνο και του το είπε προσωπικά. Ο Χίτλερ δεν τον πείραξε, πράγμα που σήμαινε ότι το είχε πάρει απόφαση πως είχε έλθει το τέλος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε διατάξει πλήρη καταστροφή περιοχής. Όταν οι σύμμαχοι πλησίαζαν το Παρίσι είχε δώσει εντολή στον διοικητή του Ντήτριχ φον Χόλιτζ όχι μόνο να ανατινάξει όλες τις υποδομές, αλλά και όλα τα σημαντικά μνημεία (συμπεριλαμβανομένου και του πύργου του Άιφελ). Ο Χόλιτζ είχε προτιμήσει να παραδοθεί στους συμμάχους, από το να καταστρέψει μνημεία της ανθρωπότητας. Το επιχείρημά του Χίτλερ λοιπόν για την επιχείρηση “Νέρων”, της μη χρησιμοποίησης των υποδομών από τους συμμάχους δεν ήταν παρά συγκάλυψη της εγωκεντρικής, επιθετικής, καταστροφικής του φύσης.


1961: Στην απογραφή εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 8.388.553 κάτοικοι. Απ’ αυτούς 3.628.105 (43,25%) ήταν κάτοικοι αστικών περιοχών, 1.085.856 (12.94%) ημιαστικών και 3.674.592 (43,81%) κάτοικοι αγροτικών περιοχών. Οι οικονομικώς ενεργοί πολίτες της ήταν 3.628.601 από τους οποίους 215.170 ήταν οι άνεργοι (5,93%, ή 2,57% επί του πληθυσμού). Σε σύνολο 6.888.100 ερωτηθέντων (αναγωγή από το δειγματοληπτικό σύστημα του 2%), οι 1.220.000 απήντησαν αγράματοι, οι 3.251.800 δεν είχαν τελειώσει δημοτικό (συμπεριλαμβάνει και τους 1.220.000 αγράματους), 2.991.200 ήταν απόφοιτοι δημοτικού, 516.200 απόφοιτοι γυμνασίου και 129.000 απόφοιτοι Ανώτατων Σχολών. Η επόμενη απογραφή έγινε την 14η Μαρτίου 1971. Η προηγούμενη είχε γίνει 7 Απριλίου 1951.


1983: Δολοφονείται σε ηλικία 70 ετών μέσα στο γραφείο του ο εκδότης των εφημερίδων ‘Βραδυνή’ και ΄Ναυτεμπορική΄ Τζώρτζης Αθανασιάδης. Οι δολοφόνοι παραμένουν άγνωστοι μέχρι σήμερα. Αρχικά δημοσιεύθηκε προκήρυξη της οργάνωσης ‘Αντιστρατιωτική πάλη’. Δύο μέρες μετά η ‘Αντιστρατιωτική πάλη’ με προκήρυξή της κατάγγειλε σαν πλαστή τη προηγούμενη και αρνούνταν κάθε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας. Οι δικηγόροι της οικογένειας Αθανασιάδη μήνυσαν την ’17 Νοέμβρη’, αλλά ούτε ενδεικτικά στοιχεία, υπήρχαν για την υπόθεση.
Ο Αθανασιάδης ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1977 έως την ημέρα της δολοφονίας του.


1987: Το Τουρκικό πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών Πίρι Ρέις πυροδοτεί την μεγαλύτερη Ελληνοτουρκική κρίση μετά την εισβολή στην Κύπρο. Συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό Αντατεπέ και την κανονιοφόρο Ακχισάρ βγαίνει από από τον όρμο Κέφαλος της Ίμβρου και περνώντας από Λήμνο, Σαμοθράκη, Θάσο φτάνει στα δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές του Άθω. Μόνο όταν φτάνει εκεί, λίγο πριν τις έξι το πρωί, ενημερώνεται ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Νίκος Κουρής. Αυτός με την σειρά του ενημερώνει τηλεφωνικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Χαραλαμπόπουλο. Κλείνοντας το τηλέφωνο πηγαίνει στο Πεντάγωνο και από εκεί ενημερώνει τον υπουργό εξωτερικών Κάρολο Παπούλια. Δίνουν ραντεβού στο γραφείο του δεύτερου. Όταν του αναλύει το συμβάν αυτός με την σειρά του ενημερώνει το Καστρί (το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου). Υπήρχε ετοιμότητα για κάτι που μαγείρευαν η Τουρκία με τις ΗΠΑ γιατί, πέρα από τις πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ βρισκόταν στις ΗΠΑ για συνομιλίες. Την 25η Μαρτίου ο Α. Παπανδρέου συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ ενώ την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας. Εκείνη την ώρα ο Τ. Οζάλ ανακοινώνει από το Χιούστον του Τέξας ότι: «Aν συνεχίσει η Ελλάδα να παραβιάζει τη συμφωνία της Bέρνης κάνοντας έρευνες στο Αιγαίο, θα δημιουργήσει προβλήματα στο κεφάλι της». Εν τω μεταξύ έρχονται πληροφορίες για κινήσεις στρατευμάτων στην Αν. Θράκη και ο Τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στον Μαρμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα απειλεί: «Eλπίζουμε να μην εμποδίσουν οι Eλληνες το Σισμίκ-I (ήταν το Χόρα που το είχαν μετονομάσει). Aν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο πως θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα». Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου στέλνει μήνυμα στον προσωπικό του φίλο και ηγέτη της Βουλγαρίας Τ. Ζίβκωφ με τον υπουργό εξωτερικών. Αυτός δημόσια δίνει την απάντησή του: “Ο φίλος μου Α. Παπανδρέου δεν πρέπει να ανησυχεί. Επιπρόσθετα από τις παραμεθόριες μονάδες που υπάρχουν στα Βουλγαροτουρκικά σύνορα διέταξα και μια μηχανοκίνητη μεραρχία να πάει για ενίσχυση. Μπορεί να αποσύρει χωρίς φόβο όσο στρατό θέλει για να τον χρησιμοποιήσει όπου και όπως θέλει”. Ο Α. Παπανδρέου αναθαρημένος προφανώς από την όχι και τόσο αναπάντεχη πλάτη που βρήκε συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο για να του ανακοινώσει τις εξελίξεις. Η ανακοίνωση του την 25η Μαρτίου αργά το απόγευμα γίνεται δημόσια μέσω του Εθνικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου. Συνιστά ψυχραιμία στους Έλληνες, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι αφήνουν τα σούπερ μάρκετ έτσι όπως τα είχε παραδώσει ο μηχανικός όταν είχε κατασκευάσει την οικοδομή. Απειλεί ευθέως ΗΠΑ και Τουρκία για τις μεθοδεύσεις τους (πίεση της Ελλάδας για διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης από μηδενική βάση) και ότι αν επιμείνουν θα αναδιαρθρωθεί ο ευρύτερος γεωπολιτικός σχεδιασμός αυτών και του ΝΑΤΟ. Κοντά στα μεσάνυχτα στέλνει έναν στρατιωτικό στον Διοικητή της Αμερικανικής βάσεως της Νέας Μάκρης δίνοντας του εντολή, όπως είχε το δικαίωμα η Ελλάδα, να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της. Την 27η Μαρτίου πριν χαράξει έχει αποπλεύσει όλος ο στόλος με κατεύθυνση τα Δαρδανέλια. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει εμβολισμό του Σεισμίκ και έχει ορισθεί και προετοιμαστεί το πλοίο που θα τον διενεργούσε. Ήταν το αντιτορπιλικό Λόγχη. 28 Μαρτίου ο Τ. Οζάλ εγκαταλείπει τις ΗΠΑ για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ενώ βρισκόταν ακόμη εν πτήσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα καλεί τον αντιπρόεδρο της χώρας Ν Καντεμίρ και του ανακοινώνει: «Eξ ονόματος της κυβέρνησής μου ζητώ το πλοίο να επιστρέψει ή να αγκυροβολήσει σε ένα τουρκικό λιμάνι». Εννοούσε το Σισμίκ που ήδη είχε ξεκινήσει από τα Δαρδανέλια. Η Τουρκία συμμορφώθηκε, το Σισμίκ από τα Δαρδανέλια έφτασε μέχρι τον Κόλπο της Καλλίπολης όπου και έδεσε. Ο Οζάλ με τον Παπανδρέου έκαναν (το πιθανότερο μετά από άνωθεν εντολή) μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους στο Νταβός της Ελβετίας, όπου το 1988 διακήρυξαν από κοινού το “μη πόλεμος” που ίσχυσε μέχρι την κρίση των Ιμίων το 1996.


1987: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Γάλλος φυσικός Louis de Broglie. Απέδειξε την δυαδική μορφή των σωμάτων, επεκτείνοντας την μέχρι τότε θεωρία του Αϊνστάιν (1905), για την κυματική μορφή των φωτoνίων (του φωτός). Συγκεκριμένα απέδειξε ότι και τα ηλεκτρόνια είναι συγκεντρώσεις ενέργειας ενσωματωμένες σε μια κύμανση. Για την ανακάλυψή του τιμήθηκε με βραβείο Nobel (1929).


←18 Μαρτίου

20 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.