Σαν σήμερα 20 Μαρτίου

Διεθνής ημέρα ευτυχίας.
Καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2013.
Οι Έλληνες είναι ο τρίτος πιο δυστυχισμένος λαός του πλανήτη.


43 π.Χ.: Γεννιέται ο Λατίνος ποιητής Οβίδιος (Publius Ovidius Naso, †18 μ.Χ., 61 ετών). Εξορίστηκε στις εσχατιές της αυτοκρατορίας, από τον Αύγουστο που ήθελε να καθιερώσει ένα αυστηρό πουριτανικό στυλ στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ενώ ο Οβίδιος ήταν ποιητής του έρωτα. Το έργο του Mεταμορφώσεις ονομάζεται «Βίβλος των ποιητών».


1390: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός. Διαδέχθηκε στο θρόνο τον θείο του Μιχαήλ Α΄ την 22 Δεκεμβρίου 1349 σε ηλικία 10-12 ετών. Παρ’ όλο που η αυτοκρατορία αλλά και ο ο ίδιος ήταν τα αδύναμα μέλη των μεγαλογειτόνων και επικυρίαρχων της εποχής, κατόρθωσε με διαρκείς ελιγμούς όχι μόνο να επιβιώσει σαν άτομο και σαν κράτος, αλλά η Τραπεζούντα να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Τον διαδέχθηκε ο δευτερότοκος γιος του Μανουήλ Γ’ Μέγας Κομνηνός, λόγω θανάτου του πρωτότοκου Βασιλείου το 1377.


1602: Ιδρύεται η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Δημιουργήθηκε δυο χρόνια μετά την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών που ήταν Βρετανική. Με τις ίδιες αρμοδιότητες αλλά καλύτερο οργανικό σχήμα την ξεπέρασε κατά πολύ. Ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που είχε δημόσιες μετοχές, ομόλογα και έδινε μερίσματα. Κατά τα άλλα όπως και η Βρετανική είχε τα προνόμια κήρυξης πολέμου, φυλακίσεων, εκτελέσεων, να συνάπτει συνθήκες και να έχει δικό της νόμισμα. Η χρηματιστηριακή της μορφή διέλυσε τον ανταγωνισμό της κρατικοδίαιτης Βρετανικής έχοντας 4.785 πλοία (έναντι 2.690 της Βρετανικής) και μεταφέροντας 2,5 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη (έναντι 500.000 τόνων της Βρετανικής). Η εταιρεία κρατικοποιήθηκε το 1800.


1834: Οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η δίκη διεξάγεται στο παλιό τζαμί του Ναυπλίου. Εισαγγελέας ο Σκωτσέζος Edward Mason*. Συνήγοροι υπεράσπισης οι Δημήτριος Βαλσαμάκης για τον Κολοκοτρώνη (Ρωσόφιλος οπαδός του Ι. Καποδίστρια) και Χρήστος Κλωνάρης για τον Πλαπούτα (Αγγλόφιλος!;!; φίλος του Αλ. Μαυροκορδάτου). Η δουλειά τους σ΄αυτή την δίκη με τις σαθρές κατηγορίες και τους ψευδομάρτυρες ήταν παιχνίδι. Από την δίκη πέρασαν 44 μάρτυρες κατηγορίας και 116 μάρτυρες υπεράσπισης. Θα καταδικαστούν σε θάνατο, παρά την γενναία, μέχρι αυτοθυσίας, αντίδραση των δικαστών. Πρωταγωνιστές οι βασιλικότεροι του βασιλέως αντιβασιλείς και οι Έλληνες αυλικοί τους. Συγκεκριμένα ο υπουργός δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Σχινάς, που διατάζει μέχρι ξυλοδαρμό, από τους χωροφύλακες, των δικαστών,  Αναστάσιου Πολυζωίδη (Προέδρου του δικαστηρίου) και Γεώργιου Τερτσέτη, που έφερναν αντιρρήσεις στην καταδίκη. Ο πρόεδρος Α. Πολυζωίδης θα μεταφερθεί στην έδρα με τα ρούχα σκισμένα και δυο λογχοφόρους χωροφύλακες να έχουν καρφωμένες τις λόγχες του στους κροτάφους του για να μην αντιδράσει κατά την διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης από τον γραμματέα του δικαστηρίου αφού ο ίδιος αρνούνταν όχι μόνο να την υπογράψει αλλά ούτε να την αναγνώσει. Άλλοι δυο χωροφύλακες φύλαγαν με τον ίδιο τρόπο τον άλλο αντάρτη, τον Γ. Τερτσέτη. , ενώ ορίζει πρακτικογράφο της δίκης τον προστατευόμενο και πειθήνιο όργανό του Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο με αντάλλαγμα πλαστό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ όταν τον απομακρύνουν από την Ελλάδα του δίδει την έδρα του της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο. Αμέσως μετά το τέλος της δίκης, παραπέμπει αυτούς τους δικαστές σε δίκη.  Ο ανήλικος και επιτροπευόμενος Όθων θα καταφέρει να τους απονεμηθεί χάρη την 11 Ιουνίου, παρακαλώντας με δάκρυα τους επιτρόπους αντιβασιλείς, απογοητεύοντας τον πανταχού παρόντα παρασκηνιακά Ι. Κωλλέτη, που επέμενε στην άμεση εκτέλεση της απόφασης. Το μεγαλύτερο μέρος των πρακτικών της 1841 δίκης του δικαστηρίου του Ναυπλίου δεν υπάρχει.
* Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μαυρομιχάλη. Του ενός από τους δυο δολοφόνους του Ι. Καποδίστρια. Δεν ήταν σύμπτωση. Και στις δυο περιπτώσεις εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας του: Να εξαλειφθούν όλοι οι Ρωσόφιλοι ηγέτες.


1883: Ο Jan Ernst Matzeliger παίρνει το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (Νο 274,207). Εφεύρε την μηχανή που ένωνε στα παπούτσια το επανώδερμα με την σόλα. Αποτέλεσμα της εφεύρεσης ήταν να πέσουν στο μισό οι τιμές των παπουτσιών σε ένα χρόνο από την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στις 29/5/1885. Η μηχανή έραβε 150 έως 700 (ανάλογα τον τύπο του παπουτσιού) ζευγάρια παπούτσια την ημέρα, ενώ ο εκπαιδευμένος τεχνίτης μπορούσε να παραγάγει στην καλύτερη περίπτωση έως 50 ζευγάρια.


1887: Ο Ερνέστος Τσίλερ παραδίδει επίσημα το κτίριο της Σιναίας Ακαδημίας (σημερινή Ακαδημία Αθηνών) στον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Το ομορφότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου, κατά διεθνή ομολογία των ειδικών, είναι δωρεά του Σίμωνος Σίνα του νεώτερου που διέθεσε σχεδόν 3 εκ. χρυσές δραχμές. Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Θεμελιώθηκε επί Όθωνα το 1859. Τα γλυπτά είναι του Λωνίδα Δρόση καθηγητή του Σχολείου Τεχνών (το σημερινό ΕΜΠ). Η Ακαδημία ιδρύθηκε από τον Θ. Πάγκαλο την 18η Φεβρουαρίου 1926. Μια περιεκτική διαδρομή της ανέγερσης του μεγάρου υπάρχει στο site της Ακαδημίας Αθηνών.


1900: Γίνονται τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Είχε θεμελιωθεί το 1896, σε κτήμα που έγινε δωρεά από την μονή Πετράκη. Με πολλές δωρεές Ελλήνων και ξένων αποπερατώθηκε και πρωτολειτούργησε το 1900. Οι πρώτες διευθύντριες τις νοσηλευτικής του υπηρεσίας ήταν η Maud Calvert και Jessie Parson.


1917: Ο Gideon Sundback παίρνει το 1.219.881 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φερμουάρ.


2003: Οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Αυστραλία, εισβάλουν στο Ιράκ. Οι στόχοι τους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους είναι:
1) Να ανακαλύψουν και να καταστρέψουν τα πυρηνικά όπλα που ανέπτυσσε παράνομα αυτό το κράτος. Αν και δεν έχει δημιουργηθεί μια λίστα με τα κράτη που δικαιούνται να έχουν νόμιμα πυρηνικά όπλα και δεν είναι γνωστό πια αρχή εκδίδει αυτές τις άδειες οπλοφορίας.
2) Να ανατρέψουν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.
3) Να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και να ελευθερώσουν τον λαό του Ιράκ.
Στον πόλεμο συμμετείχε με το μέρος τους και Κουρδικός στρατός. Όχι οι τρομοκράτες που πολεμούν την Τουρκία, αλλά οι καλοί που, περνώντας τα σύνορα, πολέμησαν ηρωικά κατά του Ιράκ.
Αποχώρησαν από το Ιράκ 31 Δεκεμβρίου 2011, έχοντας πετύχει όλους τους στόχους τους, όπως είπε στον λόγο του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι κήρυξε την 31η Δεκεμβρίου εθνική επέτειο απελευθέρωσης του Ιράκ. Και να σκεφτεί κανείς ότι θεωρείται άνθρωπος των ΗΠΑ, μια και όλα τα πετρέλαια είναι, νόμιμα πάντα, ιδιοκτησίας εταιρειών Αμερικανικών συμφερόντων.


←19 Μαρτίου

21 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.