Σαν σήμερα 21 Μαρτίου

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.
Kαι διεθνής εβδομάδα 21-27/3 αλληλεγγύης με όσους παλεύουν εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε στην επέτειο της σφαγής του Σάρπβιλ στη Ν. Αφρική, κατά την οποία σκοτώθηκαν από την αστυνομία 69 μαύροι διαδηλωτές το 1960.
Θέμα του 2019: Αντιμετωπίζοντας και αντισταθμίζοντας τον αυξανόμενο εθνικιστικό λαϊκισμό και τις ακραίες εξτρεμιστικές ιδεολογίες.Διεθνής Ημέρα των Δασών.
Θέμα του 2019: Δάση και Εκπαίδευση. Μάθε ν’ αγαπάς τα δάση.Παγκόσμια ημέρα ποίησης.Παγκόσμια ημέρα Σύνδρομου Down.


Νεβρόζ, ή με πιο σωστή προφορά Νορούζ. Η πρωτοχρονιά για πολλά έθνη. Εορτάζεται σαν πρώτη του έτους (δημόσια αργία) από Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Καζακστάν, Κόσοβο, Κυργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και από τους Κούρδους. Πρωτοεμφανίστηκε στους Αχαιμενίδες, προγόνους των Αρχαίων Περσών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι την όρισε ο ίδιος ο Ζωροάστρης (Ζαρατούστρα) πριν το 6000 π.Χ. Οι πρώτες αναφορές για τον επίσημο εορτασμό, που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, υπάρχουν πριν 3000 χρόνια.


1800: Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία τα Επτάνησα γίνονται ημιαυτόνομο ελληνικό κράτος, με το όνομα Δημοκρατία της Επτανήσου Πολιτείας. Είχαν δικιά τους σημαία, Σύνταγμα, ήταν φόρου υποτελή στην Υψηλή Πύλη έναντι ποσού 75.000 γροσίων κάθε τρία χρόνια και εγγυητής προστάτης του πληθυσμού ήταν η Ρωσία. Πρώτος διορισμένος και μετέπειτα εκλεγμένος πρωθυπουργός της ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Είχε αναγνωριστεί επίσημα από τις Μεγάλες Δυνάμεις με την Συνθήκη της Αμιένης το 1802. Το 1807 είχε καταργηθεί το κρατίδιο που είχε περιέλθει πάλι* στην κατοχή των Γάλλων μετά την νίκη του Μεγάλου Ναπολέοντα στο Άουστερλιτς, μέχρι το 1815 που ξαναέγινε ημιαυτόνομο με προστάτες του Άγγλους αυτή τη φορά μέχρι την οριστική ένωση τους με την Ελλάδα το 1864.
* Ήταν πρώην Ενετικές κτήσεις που είχαν παραχωρηθεί το 1797 με την Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο στην Γαλλία.


1821: Οι Έλληνες επαναστάτες Ασημάκης Φωτήλας, Σωτήρης Χαραλάμπης, Σωτήρης Θεοχαρόπουλος, Ιωάννης Παπαδόπουλος,  Νικόλαος Σολιώτης και οι Πετιμεζαίοι, επιτίθενται στα Καλάβρυτα. Ο διοικητής τους Ιμπραήμ πασάς Αρναούτογλου παραδίδεται μετά από μάχη που κράτησε έως τις 25 Μαρτίου.

Η πρώτη σημαία της ελληνικής επανάστασης, του Αντρέα Λόντου

Την ίδια μέρα ο Αντρέας Λόντος απελευθερώνει τη Πάτρα.


1868: Αρχίζει η διεξαγωγή των εκλογών που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Δημητρίου Βούλγαρη (25 βουλευτές). Το κάνει για να μην επωμιστεί τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της αποτυχίας της κρητικής επανάστασης. Θα ολοκληρωθούν την 24.03.1868. Ήταν η μεγαλύτερη παραποίηση της βούλησης του εκλογικού σώματος, μέσω της κάλπης, στην Ελλάδα. Την κυβέρνηση Βούλγαρη, τις εκλογές αυτές και την εν γένει πολιτική κατάσταση της εποχής καυτηριάζει στο «τις πταίει» ο Χαρ. Τρικούπης. Η επόμενη Κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τον Θρασύβουλο Ζαΐμη στις 25 Ιανουραίου 1869.


1963: Κλείνει λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας η maximum υψίστης ασφαλείας (supermax security prison) φυλακή των ΗΠΑ. Το περιβόητο Αλκατράζ. Όταν έκλεισε πήρε τον τίτλο της φυλακής που δεν απέδρασε ποτέ κανείς. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1859 σαν στρατιωτικό φρούριο. Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ τόσο σαν φρούριο όσο και σαν στρατιωτικό νοσοκομείο. Συνέχισε το 1868 σαν στρατιωτικές φυλακές μέχρι το 1933. Τότε εκσυγχρονίστηκε και έγινε η γνωστή ομοσπονδιακή φυλακή. Μέχρι να κλείσει φιλοξένησε πάνω από 1700 κρατούμενους που δημιουργούσαν προβλήματα σε άλλες φυλακές της χώρας. Ανάμεσα σ’ αυτούς τα πιο διάσημα ονόματα κακοποιών των ΗΠΑ. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο με 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.


1968: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου το τριμελές Πλημελειοδικείο Πειραιά εκδίδει την απόφαση του για τους κατηγορούμενους του ναυάγιου του Ε/Γ-Ο/Γ Ηράκλειο. Καταδικάζονται σε 5 έως 61/2 χρόνια φυλάκισης οι: Χαράλαμπος Τυπάλδος (πλοιοκτήτης), Θεοδωράκης (Ύπαρχος), Μαγιάφης (Ναύκληρος), Στεφαδούρος (Υποπλοίαρχος), Κόκκινος (Γενικός Δ/ντής της εταιρείας Typaldos Lines), Θεοδωρίδης (Ναυπηγός). Κήρυξε αθώους τους τρεις Λιμενικούς. Το πλοίο ήταν Αγγλικό δεξαμενόπλοιο (Ναυπήγησης 1949) που είχε μετασκευαστεί σε επιβατηγό-οχηματαγωγό το 1964 όταν αγοράστηκε από την Typaldos Lines. Η μετασκευή δεν κάλυπτε τις προδιαγραφές ασφαλείας για την νέα χρήση του. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 247 επιβάτες. Ήταν πολλοί περισότεροι. Εκτός από τους 247 “ανθρώπους”, έχασαν τις ζωές τους οι φαντάροι που επέβαιναν στο πλοίο (δεν έβγαζαν εισητήριο) όπως και ∼150 Ρομά λαθρεπιβάτες στα αμπάρια του πλοίου και στο χώρο των οχημάτων. Ο Χαράλαμπος Τυπάλδος δολοφονήθηκε το 1986 από τον πρόεδρο της εταιρείας δολοφόνων Χρήστο Παπαδόπουλο.


1970: Πεθαίνει ξαφνικά την ημέρα των γενεθλίων του (21/03/1920) ο Μανώλης Χιώτης. Μουσικοσυνθέτης και βιρτουόζος στο μπουζούκι. Έβαλε το μπουζούκι στα σαλόνια μέσω Αμερικής. Στην περιοδία του στην Αμερική, ο Χέντριξ δήλωσε τον εαυτό του δεύτερο σε ταχύτητα παιξίματος έγχορδου με πρώτο τον Χιώτη και ο πρόεδρος Λύντον Τζόνσον γιόρτασε τα πεντηκοστά έκτα γενέθλιά του την 27η Αυγούστου 1964 ακούγοντας τον Μανώλη Χιώτη και την Μαίρη Λίντα.

Πριν ξημερώσει
Καμηλιέρικη ρούμπα
Φαντασία
Πολλές φορές
Ταξίμι
Τσιφτετέλι


1972: Ο Γ. Παπαδόπουλος απαλλάσσει των καθηκόντων του τον αντιβασιλέα Γ. Ζωιτάκη και αναλαμβάνει αυτός αντιβασιλέας. Έτσι είναι ταυτόχρονα αντιβασιλιάς, πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης. Ο Γ. Ζωιτάκης είχε χρηστεί αντιβασιλιάς μετά το αποτυχημένο αντικίνημα του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και την φυγή του από την Ελλάδα. Ο Παπαδόπουλος καταλαβαίνοντας ότι τα ΜΜΕ, εγχώρια (συγκεκαλυμμένα) και ξένα (και αρχιεπίσκοπος του είχε ευχηθεί η Deutsche Welle) τον είχαν πάρει στο ψιλό για την πολυθεσία του, δρομολόγησε την αλλαγή του Πολιτεύματος από Βασιλευομένη Δημοκρατία σε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και την  δημιουργία κυβέρνησης από πολιτικά πρόσωπα.


1972: Την ίδια μέρα το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει έντεκα από τα δεκαπέντε μέλη του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα. Αντιστασιακή οργάνωση που είχε ιδρύσει ο Α. Παπανδρέου) σε καθείρξεις και φυλακίσεις από 1 έως 8 χρόνια. Η δίκη είχε αρχίσει την 16η Μαρτίου με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών. Κατά την διάρκεια της δίκης ακούστηκαν από μάρτυρες ότι οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να χτυπήσουν με όλμους την παρέλαση της 25ης Μαρτίου αλλά κυρίως, σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο: Να ανατινάξουν τον 6ο Στόλο. Μέχρι την στιγμή των συλλήψεών τους η μόνη δυναμιτιστική ενέργεια στην οποία είχαν προβεί ήταν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε θάμνο σε μια γωνία του Εθνικού Κήπου, από την οποία ο θάμνος κατεστράφη ολοσχερώς σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα κατηγορίας αστυφύλακα. Οι κατηγορούμενοι ήταν: Ιωάννης Κορωναίος (δικηγόρος, ο δολοφόνος του θάμνου) 8χρόνια, Ξενοφών Πελοποννήσιος 6 χρόνια, Ανδρέας Φραγκιάς 4.5 χρόνια, Γρηγόριος Κασσιμάτης 3χρόνια, Νικόλαος Βγενόπουλος 2.5 χρόνια, Παναγιώτης Κορωναίος 2χρόνια, Νικόλαος Αλευράς 18μήνες, Νικόλαος Φαρμάκης και Γεώργιος Παπαστρατής 15 μήνες, Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος και Θωμάς Κυριαζής σε 1 χρόνο με αναστολή. Οι Αγαμέμνων (Μένιος) Κουτσόγιωργας, Σταμάτης Κρητικάς, Θεόδωρος Κόκκινος και Χρύσα Μπαρμπαγιαννέρη αθωώθηκαν.
Να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη ομάδα του ΠΑΚ που ειχε συλληφθεί και παραπεμφθεί με τις ίδιες κατηγορίες. Η πρώτη είχε ήδη καταδικαστεί σε φυλακίσεις 1 έως 9 χρόνια από την 21η Ιανουαρίου 1972.


2006: Οι Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone και Noah Glass, δημιουργούν το twitter. Θα δοθεί σε  δημόσια χρήση την 15η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. Είναι social network για micro-bloging, που επιτρέπει στους χρήστες του να δημοσιεύουν κείμενα μέχρι 140 χαρακτήρες. Χρησιμοποιείται τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και από μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για μετάδοση ειδήσεων, νέων, γεγονότων, σκέψεων, προβληματισμών. Είναι προσβάσιμο από κάθε συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο internet (PC, κινητά, ταμπλέτες κλπ) και μπορείτε να παίρνετε tweets σαν SMS. Του έχουν κολλήσει την «ρετσινιά» ότι είναι το SMS του internet. Έχει 1 δισεκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες, από τους οποίους είναι ενεργοί 645,750,000. Έχει 190.000.000 μοναδικούς επισκέπτες το μήνα. Κκαθημερινά δημιουργούνται 58.000.000 νέα tweets. Το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών και tweets  ανήκει στην Κίνα. Τα στοιχεία είναι Ιανουαρίου 2014.


←20 Μαρτίου

22 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.