Σαν σήμερα 21 Μαρτίου

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.
Kαι διεθνής εβδομάδα 21-28 αλληλεγγύης με όσους παλεύουν εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε στην επέτειο της σφαγής του Σάρπβιλ στη Ν. Αφρική, κατά την οποία σκοτώθηκαν από την αστυνομία 69 μαύροι διαδηλωτές το 1960.
Θέμα του 2018: Προώθηση της ανεκτικότητας, της ένταξης, της ενότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας στο πλαίσιο της καταπολέμησης των φυλετικών διακρίσεων.Διεθνής Ημέρα των Δασών.
Θέμα του 2018: Δάση και βιώσιμες πόλεις.Παγκόσμια ημέρα ποίησης.Παγκόσμια ημέρα Σύνδρομου Down.


Νεβρόζ, ή με πιο σωστή προφορά Νορούζ. Η πρωτοχρονιά για πολλά έθνη. Εορτάζεται σαν πρώτη του έτους (δημόσια αργία) από Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Καζακστάν, Κόσοβο, Κυργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και από τους Κούρδους. Πρωτοεμφανίστηκε στους Αχαιμενίδες, προγόνους των Αρχαίων Περσών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι την όρισε ο ίδιος ο Ζωροάστρης (Ζαρατούστρα) πριν το 6000 π.Χ. Οι πρώτες αναφορές για τον επίσημο εορτασμό, που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, υπάρχουν πριν 3000 χρόνια.


1800: Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία τα Επτάνησα γίνονται ημιαυτόνομο ελληνικό κράτος, με το όνομα Επτάνησος Πολιτεία. Είχαν δικιά τους σημαία, Σύνταγμα, ήταν φόρου υποτελή στην Υψηλή Πύλη έναντι ποσού 75.000 γροσίων κάθε τρία χρόνια και εγγυητής προστάτης του πληθυσμού ήταν η Ρωσία. Πρώτος διορισμένος και μετέπειτα εκλεγμένος πρωθυπουργός της ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Το 1807 καταργήθηκε το κρατίδιο και περιήλθε πάλι στην κατοχή των Γάλλων, μέχρι το 1815 που ξαναέγινε ημιαυτόνομο με προστάτες του Άγγλους αυτή τη φορά μέχρι την οριστική ένωση τους με την Ελλάδα το 1864.


1821: Οι Έλληνες επαναστάτες Ασημάκης Φωτήλας, Σωτήρης Χαραλάμπης, Σωτήρης Θεοχαρόπουλος, Ιωάννης Παπαδόπουλος,  Νικόλαος Σολιώτης και οι Πετιμεζαίοι, επιτίθενται στα Καλάβρυτα. Ο διοικητής τους Ιμπραήμ πασάς Αρναούτογλου παραδίδεται μετά από μάχη που κράτησε εως τις 25 Μαρτίου.

Η πρώτη σημαία της ελληνικής επανάστασης, του Αντρέα Λόντου

Την ίδια μέρα ο Αντρέας Λόντος απελευθερώνει τη Πάτρα.


1868: Αρχίζει η διεξαγωγή των εκλογών που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Δημητρίου Βούλγαρη (25 βουλευτές). Το κάνει για να μην επωμιστεί τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της αποτυχίας της κρητικής επανάστασης. Θα ολοκληρωθούν την 24.03.1868. Ήταν η μεγαλύτερη παραποίηση της βούλησης του εκλογικού σώματος, μέσω της κάλπης, στην Ελλάδα. Την κυβέρνηση Βούλγαρη, τις εκλογές αυτές και την εν γένει πολιτική κατάσταση της εποχής καυτηριάζει στο «τις πταίει» ο Χαρ. Τρικούπης. Η επόμενη Κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τον Θρασύβουλο Ζαΐμη στις 25 Ιανουραίου 1869.


1963: Κλείνει λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας η maximum υψίστης ασφαλείας (supermax security prison) φυλακή των ΗΠΑ. Το περιβόητο Αλκατράζ. Όταν έκλεισε πήρε τον τίτλο της φυλακής που δεν απέδρασε ποτέ κανείς. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1859 σαν στρατιωτικό φρούριο. Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ τόσο σαν φρούριο όσο και σαν στρατιωτικό νοσοκομείο. Συνέχισε το 1868 σαν στρατιωτικές φυλακές μέχρι το 1933. Τότε εκσυγχρονίστηκε και έγινε η γνωστή ομοσπονδιακή φυλακή. Μέχρι να κλείσει φιλοξένησε πάνω από 1700 κρατούμενους που δημιουργούσαν προβλήματα σε άλλες φυλακές της χώρας. Ανάμεσα σ’ αυτούς τα πιο διάσημα ονόματα κακοποιών των ΗΠΑ. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο με 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.


1968: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου το τριμελές Πλημελειοδικείο Πειραιά εκδίδει την απόφαση του για τους κατηγορούμενους του ναυάγιου του Ε/Γ-Ο/Γ Ηράκλειο. Καταδικάζονται σε 5 έως 61/2 χρόνια φυλάκισης οι: Χαράλαμπος Τυπάλδος (πλοιοκτήτης), Θεοδωράκης (Ύπαρχος), Μαγιάφης (Ναύκληρος), Στεφαδούρος (Υποπλοίαρχος), Κόκκινος (Γενικός Δ/ντής της εταιρείας Typaldos Lines), Θεοδωρίδης (Ναυπηγός). Κήρυξε αθώους τους τρεις Λιμενικούς. Το πλοίο ήταν Αγγλικό δεξαμενόπλοιο (Ναυπήγησης 1949) που είχε μετασκευαστεί σε επιβατηγό-οχηματαγωγό το 1964 όταν αγοράστηκε από την Typaldos Lines. Η μετασκευή δεν κάλυπτε τις προδιαγραφές ασφαλείας για την νέα χρήση του. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 247 επιβάτες. Ήταν πολλοί περισότεροι. Εκτός από τους 247 “ανθρώπους”, έχασαν τις ζωές τους οι φαντάροι που επέβαιναν στο πλοίο (δεν έβγαζαν εισητήριο) όπως και ∼150 Ρομά λαθρεπιβάτες στα αμπάρια του πλοίου και στο χώρο των οχημάτων. Ο Χαράλαμπος Τυπάλδος δολοφονήθηκε το 1986 από τον πρόεδρο της εταιρείας δολοφόνων Χρήστο Παπαδόπουλο.


1970: Πεθαίνει ξαφνικά την ημέρα των γενεθλίων του (21/03/1920) ο Μανώλης Χιώτης. Μουσικοσυνθέτης και βιρτουόζος στο μπουζούκι. Έβαλε το μπουζούκι στα σαλόνια μέσω Αμερικής. Στην περιοδία του στην Αμερική, ο Χέντριξ δήλωσε τον εαυτό του δευτέρο σε ταχύτητα παιξίματος έγχορδου με πρώτο τον Χιώτη και ο πρόεδρος Λύντον Τζόνσον γιόρτασε τα πεντηκοστά έκτα γενέθλιά του την 27η Αυγούστου 1964 ακούγωντας τον Μανώλη Χιώτη και την Μαίρη Λίντα.

Πριν ξημερώσει
Καμηλιέρικη ρούμπα
Φαντασία
Πολλές φορές
Ταξίμι
Τσιφτετέλι


1972: Ο Γ. Παπαδόπουλος απαλλάσσει των καθηκόντων του τον αντιβασιλέα Γ. Ζωιτάκη και αναλαμβάνει αυτός αντιβασιλέας. Έτσι είναι ταυτόχρονα αντιβασιλιάς, πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης. Ο Γ. Ζωιτάκης είχε χρηστεί αντιβασιλιάς μετά το αποτυχημένο αντικίνημα του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και την φυγή του από την Ελλάδα. Ο Παπαδόπουλος καταλαβαίνοντας ότι τα ΜΜΕ, εγχώρια (συγκεκαλυμμένα) και ξένα (και αρχιεπίσκοπος του είχε ευχηθεί η Deutsche Welle) τον είχαν πάρει στο ψιλό για την πολυθεσία του, δρομολόγησε την αλλαγή του Πολιτεύματος από Βασιλευομένη Δημοκρατία σε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και την  δημιουργία κυβέρνησης από πολιτικά πρόσωπα.


2006: Οι Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone και Noah Glass, δημιουργούν το twitter. Θα δοθεί σε  δημόσια χρήση την 15η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. Είναι social network για micro-bloging, που επιτρέπει στους χρήστες του να δημοσιεύουν κείμενα μέχρι 140 χαρακτήρες. Χρησιμοποιείται τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και από μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για μετάδοση ειδήσεων, νέων, γεγονότων, σκέψεων, προβληματισμών. Είναι προσβάσιμο από κάθε συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο internet (PC, κινητά, ταμπλέτες κλπ) και μπορείτε να παίρνετε tweets σαν SMS. Του έχουν κολλήσει την «ρετσινιά» ότι είναι το SMS του internet. Έχει 1 δισεκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες, από τους οποίους είναι ενεργοί 645,750,000. Έχει 190.000.000 μοναδικούς επισκέπτες το μήνα, δημιουργούνται καθημερινά 58.000.000 tweets. Το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών και tweets  ανήκει στην Κίνα. Τα στοιχεία είναι Ιανουαρίου 2014.


←20 Μαρτίου

22 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.