Σαν σήμερα 22 Μαρτίου

Παγκόσμια ημέρα για το νερό.
Θέμα του 2019: Μην αφήνετε κανέναν πίσω.


1832: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Γιόχαν Γκαίτε (Johann Wolfgang von Goethe). Γερμανός συγγραφέας, θεωρητικός φυσικός, βιολόγος, εικαστικός, πολυμαθής, άθεος και φιλέλληνας. Γνωστότερο έργο του το Φάουστ. Έγραψε και ελληνικά έργα, ή μετέφρασε ακόμη και αρχαία τραγωδία. Αρκετά έργα του θα βρείτε στην Ανέμη. Μεταξύ αυτών και τον Φάουστ σε μετάφραση (στην φωνή των αγγέλων, όπως είχε χαρακτηρίσει τα ελληνικά ο Γκαίτε) Αριστομένη Προβελέγγιου.


1868: Γεννιέται ο Αμερικανός εργαστηριακός φυσικός Ρόμπερτ Μίλικαν († 19.12.1953, 85 ετών). Βραβεύθηκε με Νόμπελ φυσικής το 1923 για την μέτρηση του στοιχειώδους ηλεκτρικού φορτίου (φορτίο ενός πρωτονίου) και για την εργασία του στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Εξ ίσου σημαντική ήταν η συνεισφορά του στην κοσμική ακτινοβολία που είχε ανακαλύψει ο Βίκτωρ Φράντς Ες. Ο Μίλικαν σαν εργαστηριακός κατασκεύασε μετρητές κοσμικής ακτινοβολίας που ανέπτυξε σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε διαφορετικά υψόμετρα πετυχαίνοντας την πρώτη χαρτογράφησή της.


1919: Με το Νόμο 1753 ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα. Μέχρι τότε τις αρμοδιότητες του ΛΣ τις είχε το Πολεμικό Ναυτικό. Οι ανάγκες της Εμπορικής Ναυτιλίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να καλυφθούν και να συμβαδίσουν με το οργανόγραμμά του. Το ΛΣ δόθηκε τότε οργανικά στο Υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό ήταν λάθος γιατί δεν κάλυπτε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έπρεπε να έχει. Αργότερα, με την σύσταση το 1936 ιδιαίτερου Υπουργείου (Εμπορικής Ναυτιλίας), όπως και να ήταν το, κατά καιρούς και κυβερνήσεις, επίσημο όνομά του, βρήκε επιτέλους το λιμάνι του και το ΛΣ.


1931: Γεννήθηκε ο Burton Richter*, Αμερικανός φυσικός. Ανακάλυψε και απομόνωσε με την ομάδα του τα Ψ μεσόνια, υποατομικά στοιχεία. Ανακοίνωσε την ανακάλυψή του την 11 Νοεμβρίου 1974, οδηγώντας την φυσική στην «Νοεμβριανή Επανάσταση» με την απόδειξη ύπαρξης στοιχείων μικρότερων του ατόμου. Για την ανακάλυψη του βραβεύτηκε με βραβείο Nobel φυσικής το 1976. Νονός των Ψ ήταν ο συνεργάτης του Λεωνίδας Ρεσβάνης.

* Καμία σχέση με τον σεισμολόγο Charles Francis Richter που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης του μεγέθους των σεισμών.1960: Οι Arthur Leonard Schawlow και Charles H. Townes των εργαστηρίων Bell παίρνουν τo No. 2,929,922 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Την ίδια ευρεσιτεχνία θα διεκδικήσει ο φυσικός Gordon Gould. Η δικαστική διαμάχη θα διαρκέσει 28 χρόνια. Είναι η εφεύρεση του Laser που έχει γίνει από τον Αλέξαντερ Προχόροφ και για την οποία του είχε απονεμηθεί βραβείο Νόμπελ το 1964.  Επειδή στην Ρωσία δεν υπάρχει η έννοια ούτε το θεσμικό πλαίσιο για πνευματικά δικαιώματα, έχουν εκμεταλλευτεί αρκετές φορές το νομικό κενό, για να κατοχυρώνουν δικαιώματα στις δυτικές χώρες.


1993: Η Intel αρχίζει την παραγωγή των επεξεργαστών Pentium. Το όνομα συντέθηκε από τους μαρκετίστες με μίξη του Ελληνικού πέντε, για να δηλώσουν την πέμπτης γενιάς μικροαρχιτεκτονική που χρησιμοποιήθηκε και την λατινική κατάληξη -ium. Οι πρώτοι Pentium είχαν συχνότητα 60 Mhz και ήταν διάδοχοι της σειράς 486. Αν και οι σημερινοί επεξεργαστές της εταιρείας δεν έχουν καμία σχέση ούτε στη φιλοσοφία τους με τους παλιούς, αλλά και μεταξύ τους οι σημερινοί διαφορετικοί τύποι, με διαφορετικές χρήσεις, για καθαρά λόγους marketing, η εμπορική ονομασία παραμένει η ίδια.


2010: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Σκωτσέζος γιατρός Sir James W. Black. Τιμήθηκε με βραβείο Nobel to 1988 για τις ανακαλύψεις του στη φαρμακολογία. Βρήκε τις επιπτώσεις στην καρδιά της αδρεναλίνης. Ανακάλυψε την σιμετιδίνη, την προπρανολόλη, και δημιούργησε σαν χωριστό αντικείμενο σπουδών την ιατρική χημεία.


2016: 34 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός από εκρήξεις στο αεροδρόμιο και σε δυο σταθμούς του μετρό στις Βρυξέλλες. Την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος.


←21 Μαρτίου

23 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.