Σαν σήμερα 23 Μαρτίου

Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας.
Θέμα του 2017: Καταλαβαίνοντας τα σύνεφα.


1821: Οι επαναστάτες Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας και Μαυρομιχαλαίοι απελευθερώνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα στέλνουν «Προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς«.
Μετά από την απόφαση των οπλαρχηγών της Μάνης, την 17η Μαρτίου, να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων, δύναμη 2000 ανδρών κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. 20 Μαρτίου μπαίνει στην πόλη ο γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ηλίας, με 150 άνδρες προκειμένου να ενισχύσει την φρουρά της πόλης, από τον φόβο των κλεφτών. Η υπόλοιπη δύναμη πήρε θέσεις στα γύρω υψώματα αποκλείοντας την πόλη. Όταν κατάλαβε την παγίδα ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου ήταν αργά. Το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου ο αγάς υπογράφει την παράδοση της πόλης και της φρουράς.


1900: Γεννιέται ο Έριχ Φρομ, Γερμανός ψυχαναλυτής, ψυχολόγος, ανθρωπιστής φιλόσοφος και ένας από τους «πατέρες» της Κοινωνιολογίας.


1933: Ο Χίτλερ γίνεται επίσημα δικτάτορας τροποποιώντας το Σύνταγμα της Βαϊμάρης το οποίο ίσχυε τότε στη Γερμανία. Ψηφίζεται την ίδια μέρα και στο Ράιχσταγκ και στο Ράιχσρατ (νομοθετικό σώμα με εκλεγμένους από τα τοπικά κρατίδια) η «Πράξη Ενεργοποίησης» (Ermächtigungsgesetz). Με αυτή Ο καγκελάριος (δηλαδή ο Χίτλερ) μπορούσε να δημοσιεύει νόμους χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Ράιχσταγκ. Λίγο αργότερα την ίδια μέρα υπέγραψε την πράξη ενεργοποίησης και ο πρόεδρος φον Χίντενμπουργκ. Για να ψηφισθεί τροποποίηση του Συντάγματος, έπρεπε να πάρει τα 2/3 των ψήφων του Ράιχσταγκ. Το Γερμανικό πολιτικό σύστημα πείσθηκε στην ψήφιση αυτής της τροποποίησης του Συντάγματος, μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, που σύμφωνα με την οργανωμένη προπαγάνδα των ναζί αποτελούσε το σημείο εκκίνησης της κομμουνιστικής επανάστασης στη Γερμανία και έπρεπε να δοθούν έκτακτες αρμοδιότητες στον καγκελάριο για αντιμετώπισή της.


1939: Ξεσπάει πόλεμος μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας γνωστός σαν «Ο Μικρός Πόλεμος». Ο «πόλεμος» έληξε την 31 Μαρτίου με μικρές απώλειες και από τις δυο πλευρές. Η Ουγγαρία νίκησε στα σημεία προσαρτώντας μια λωρίδα γης που μέχρι τότε ανήκε στην Σλοβακία, αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων της ήταν Ούγγροι. Υποκινητής ήταν η Γερμανία που ήθελε να εξαναγκάσει την Σλοβακία να ζητήσει την προστασία της, με ανταλλάγματα βέβαια. Την Ουγγαρία έτσι κι αλλιώς ο Χίτλερ την είχε δεμένη στο άρμα του. Η νεοσύστατη Σλοβακία μετά την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και προσάρτηση της Σουδητίας από την Γερμανία, με τη Συμφωνία του Μονάχου, το 1938, ζήτησε την προστασία του Χίτλερ, υπογράφοντας σχετικό σύμφωνο. Παρά ταύτα στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας η Γερμανία κατά σαφή παραβίαση των όρων του συμφώνου δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια, ούτε καν διπλωματικό διάβημα προς την Ουγγαρία, με αποτέλεσμα η Σλοβακία να χάσει και στα χαρτιά αυτή την λωρίδα γης που προσάρτησε η Ουγγαρία στη χώρα της.


1950: Παραιτείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση εκλογών του Ιωάννη Θεοτόκη και ορκίζεται κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, αφού κανένα κόμμα δεν μπόρεσε λόγω απλής αναλογικής να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 5ης Μαρτίου. Από την απελευθέρωση το 1944 μέχρι και το 1950 είχαν ορκιστεί 25 κυβερνήσεις.


1959: Ο υπουργός εμπορίου ανακοινώνει την αντιστοιχία μέτρου πήχυ. Έτσι αντικαταστάθηκε ο πήχυς με το μέτρο. Δείτε και το σχετικό ΦΕΚ.    Η ισχύς της υπουργικής απόφασης άρχισε απο την 1 Απριλίου με  το νόμο 3957/29.06.59. Για τον τραγέλαφο δείτε εδώ.


1985: Πεθαίνει ο Παναγιώτης Χαρανής, Βυζαντινολόγος. Παρέλαβε ένα μάθημα, στο πανεπιστήμιο Rutgers το 1938, με άγνωστο αντικείμενο για τον λατινογενή πολιτισμό: Τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Την έκανε επί ημερών του το δημοφιλέστερο μάθημα του πανεπιστημίου, ενώ ο ίδιος έγινε πρόεδρος του ιστορικού τμήματος του Rutgers. Έχει εκδόσει και δυο βιβλία για τους Αρμένιους στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στην Αμερική είναι γνωστός σαν Peter Charanis.


1994: Δολοφονείται εξ επαφής, σε προεκλογική συγκέντρωση, ο υποψήφιος πρόεδρος του Μεξικού Luis Donaldo Colosio. Ενω το φιλμ δείχνει έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, στο νοσοκομείο που τον πήγαν νεκρό βρήκαν τρια τραύματα. Ο εικονιζόμενος στο video δολοφόνος που συνέλαβαν εκείνη την στιγμή δεν μοιάζει με αυτόν που παρουσίασαν μετά και καταδικάστηκε. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς δολοφονήθηκε και ο επόμενος πρόεδρος του PRI, José Francisco Ruiz Massieu. Η δολοφονία των δυο ισχυρών ανδρών του PRI σηματοδότησε το τέλος της πιο μακρόβιας παραμονής στην εξουσία (71 χρόνια) ενός κόμματος, στην ιστορία του Μεξικού. Οι φήμες θέλουν τα καρτέλ των ναρκωτικών, κύριους υπόπτους. Αλλά είναι και άλλοι που επιθυμούσαν λιγότερο ισχυρούς ηγέτες στο Μεξικό.


2009: Υπογράφεται η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Δημόσιο στην ιδιωτική εταιρεία Marfin. Θα επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα γίνει νόμος του κράτους την 5 Μαϊου 2009. Την Ελληνική αεροπορική εταιρεία, είχε ιδρύσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης και την διοικούσε μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του ο γιος του Αλέξανδρος. Μετά το θάνατο του ο πατέρας του την πούλησε με συμβολικό τίμημα στο Ελληνικό κράτος.   Η ιδιωτικοποίηση είναι η μοναδική λύση που έχει απομείνει στο Ελληνικό κράτος. Από τη μια το τεράστιο πτητικό έργο της εταιρείας, που υλοποιούνταν με βάση πολιτικές σκοπιμότητες και όχι χρηματοοικονομικά κριτήρια και από την άλλη οι κανονισμοί της ΕΕ που απαγόρευαν την κάθε μορφής χρηματική ενίσχυση κρατικών εταιρειών θεωρώντας την αθέμιτο ανταγωνισμό, οδήγησαν σ’ αυτή τη λύση. Από τότε η Ολυμπιακή συρρικνώθηκε και συρρικνωνόταν συνεχώς, κάτω από τις διεθνείς πιέσεις στο χώρο, υποβαθμίζοντας το σύνολο των αερομεταφορών της Ελλάδας, μια και δεν υπήρχε τρόπος, από τους ιδιώτες, να καλύψουν τα κενά που αφήνει. Την 23 Οκτωβρίου 2013 εξαγοράσθηκε εξ ολοκλήρου από την μοναδική ανταγωνίστρια στον Ελληνικό χώρο Aegean με την έγκριση της ΕΕ. Ηθικόν δίδαγμα: Τα ιδιωτικά μονοπώλια επιτρέπονται, τα κρατικά όχι.


←22 Μαρτίου

24 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s