Σαν σήμερα 24 Μαρτίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης.
Σε ανάμνηση της ανακοίνωσης του Ρόμπερτ Κωχ την 24 Μαρτίου 1838 για την ανακάλυψη του βάκιλου της φυματίωσης.Παγκόσμια Ημέρα για το Δικαίωμα στην Αλήθεια που αφορά κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αξιοπρέπεια των θυμάτων.
O OHE αφιερώνει αυτή την ημέρα στον, αρχιεπίσκοπο του Ελ Σαλβαδόρ, Oscar Arnulfo Romero, που δολοφονήθηκε την 24η Μαρτίου 1980, γιατί κατήγγειλε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και υπερασπίστηκε την αρχή της προστασίας της ζωής, την προβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την αντίθεση σε κάθε μορφή βίας.


1868: Ολοκληρώνονται οι εκλογές που περιγράφει στο «Τις πταίει«,  ο «άγνωστος» μέχρι τότε, Χ. Τρικούπης. Ο όρος βία και νοθεία δεν μπορεί να περιγράψει τι έγινε. Το μόνο που σίγουρα δεν έγινε ήταν εκλογές. Δεν υπάρχει πουθενά κανένα αποτέλεσμα (εκτός από όσα αφορούσαν ενστάσεις βουλευτών), αυτών των εκλογών. Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του Χ. Τρικούπη, κανείς δεν πήγε στην εκλογική του περιφέρεια, για άγρα ψηφοφόρων, αλλά όλοι συγκεντρώνονταν στο παλάτι για μια θέση Υπουργού, βουλευτή κλπ. Η διορισμένη από τον Γεώργιο Α’ κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη είχε προκηρύξει τις εκλογές για να γίνει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία ήταν κενά γράμματα, ενώ το κράτος είχε παραλύσει σε κάθε δραστηριότητά του. Η βουλή συνήλθε την 25 Απριλίου. Την 30 Απριλίου, μετά από διάφορες αψιμαχίες μέσα στη Βουλή για την εγκυρότητα των εκλογών, τέθηκε σε ψηφοφορία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, η επιτροπή δεν έπρεπε να εξετάσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά του εκλογικού νόμου. Διαβάζοντας τα πρακτικά της περιόδου εκείνης, δεν τέθηκε θέμα ορκωμοσίας κυβέρνησης ή ψήφου εμπιστοσύνης. Έτσι συνέχισε να κυβερνάει η διορισμένη από τον βασιλιά κυβέρνηση.


1896: Ο Αλέξανδρος Ποπόφ κάνει την πρώτη δημόσια επίδειξη του ραδιοφώνου, αναμεταδίδοντας σήμα ραδιοκυμάτων μεταξύ δύο κτιρίων του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. Αυτό το πρώτο ράδιο ήταν και ανιχνευτής κεραυνών.


1905: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας. Θεωρείται ο πατέρας της Science Fiction. Αρκετά έργα του έγιναν θεατρικές παραστάσεις ενώ σχεδόν το σύνολο των έργων του έχει γίνει κινηματογραφικές ταινίες. Πολλά από τα αντικείμενα ή επιτεύγματα επιστημονικής φαντασίας που περιέγραψε έγιναν αργότερα πραγματικότητα. Γνωστότερα από τα εκατοντάδες έργα του:
20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα.
Ένα ταξίδι στο κέντρο της γης.
Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες.
Ο Σανσελλώρ.       Ο ναυαγός της Κυνθίας.


1935: Πεθαίνει σε ηλικία ∼63 ετών ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Ο ίδιος συστήνονταν σαν Θεόφιλος Χατζημιχαήλ. Το πραγματικό επώνυμό του ήταν Κεφάλας. Φουστανελοφόρος, πάμφτωχος, με μόνο προσόν του το ταλέντο του, χωρίς κανένα μάθημα, απέδωσε την λαϊκή Ελλάδα με τον πιο φυσικό τρόπο. Ένα χρόνο από τον θάνατό του έγινε η πρώτη έκθεση έργων του στο μουσείο του Λούβρου, σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός γνήσιου λαϊκού (ναΐφ) ζωγράφου.


1962: Η Ελλάδα προικοδοτεί λόγω γάμου την βασιλόπαιδα πριγκίπισσα Σοφία, με 9.000.000 δρχ (σημερινά 2.057.608€) μετρητά, απαλλαγμένα φόρου. Το ποσόν θα γινόταν απ’ ευθείας συνάλλαγμα και θα μεταφερόταν στο εξωτερικό. Γαμπρός ήταν ο πρίγκηπας και μετέπειτα βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Ο γάμος έγινε στην Αθήνα την 14η Μαΐου και ήταν ξεχωριστή δαπάνη. Ο μπαμπάς, βασιλιάς Παύλος και η κυβέρνηση της ΕΡΕ τα πέρασαν με νόμο, αγνοώντας σύσσωμη την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη.  Πήγαν επίσης στο Λονδίνο για να ψωνίσουν για τον γάμο και επέστρεψαν με 120 κιβώτια αποσκευών, που όπως δήλωσαν ήταν δωρεές ομογενών. Ο μέσος μηνιαίος μισθός ιδιωτικού υπαλλήλου στην Ελλάδα του ’62 ήταν 450 δρχ και καθηγητού 2.062 δρχ. Η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομικό αποκλεισμό, επειδή είχε πάψει να εξυπηρετεί τις δανειακές τις υποχρεώσεις στο εξωτερικό, λόγω αδυναμίας, από το 1949.1976: Ανατρέπεται η Πρόεδρος της Αργεντινής Ισαβέλλα Περόν από τριμελή στρατιωτική χούντα. Η χούντα θα παραμείνει στην εξουσία επτά χρόνια. Στα πλαίσια του σχεδίου Κόνδωρ θα ξεκινήσει τον «βρώμικο πόλεμο» (και ο όρος δικός της είναι), που διήρκεσε όσο ήταν στην εξουσία και στην διάρκειά του εξαφανίστηκαν 13.000 – 30.000 άτομα. Θα δημιουργήσει την κρίση των νησιών Falklands που θα οδηγήσει σε πόλεμο και ήττα από την Μεγάλη Βρετανία. Αυτός ο πόλεμος θα είναι και η αρχή του τέλους της χούντας που θα ανατραπεί το 1983.


1999: Αρχίζουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Σερβία. Ταυτόχρονα αρχίζουν εκτοξεύσεις πυραύλων από πλοία κατά συστημάτων αεράμυνας σε Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Δυτική Σερβία. θ’ ακολουθήσει χερσαία επέμβαση. Η επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία είχε ξεκινήσει χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ήταν επίσης αστήριχτη γιατί κανένα μέλος της συμμαχίας δεν δεχόταν επίθεση. Είχε σαν αφορμή την αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας (23 Φεβρουαρίου – 19 Μαρτίου 1999) για αυτονόμιση του Κόσοβου. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είχαν τον κωδικό «Ευσπλαχνικός Άγγελος» και συνεχίστηκαν επί τρίμηνο. Η προετοιμασία της επέμβασης είχε αρχίσει από τον Ιούνιο του 1998 σύμφωνα με τον Γουέσλι Κλαρκ, αρχηγό των Νατοϊκών δυνάμεων της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν 12 χώρες (η Ελλάδα δεν συμμετείχε). Αυτοί που σαμποτάρισαν τις συνομιλίες του Ραμπουγιέ ήταν οι Νατοϊκοί. Και γίνεται πιο προφανές αν κοιτάξει κανείς τους όρους της συνθήκης που τέθηκαν στην Γιουγκοσλαβία: Κεφάλαιο 7 άρθρο Χ, Παράρτημα Β΄ παράγραφοι 6 – 14. Η επιχείρηση διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας σε μικρά κράτη ολοκληρωνόταν με τον πιο απρόκλητο τρόπο.


2015: Η πτήση 9525 της Germanwings πέφτει εσκεμμένα στις Γαλλικές Άλπεις (περιοχή Ντίνι λε Μπαιν) σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα (144+6). Η πτώση προκλήθηκε από τον ψυχοπαθή συγκυβερνήτη Αντρέα Λούμπιτς. Κλείδωσε έξω από το πιλοτήριο τον κυβερνήτη του αεροσκάφους που είχε πάει στην τουαλέτα και κατηύθηνε το αεροπλάνο στο βουνό. Τότε λέχθηκαν πολλά από πολλούς αρμόδιους για την ασφάλεια των πτήσεων. Πολιτικούς, γιατρούς, υπεύθυνους αεροπορικών εταιριών, από τον ICAO. Τελικά δεν έγινε τίποτε απολύτως γιατί δεν μπορούσε να γίνει. Η ψυχιατρική δεν είναι ακόμη ούτε στα σπάργανα, δείχνοντας με τον πιο τρανταχτό τρόπο το τραγικά ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό των γνώσεων του ανθρώπου, αλλά και των δυνατοτήτων του. Το τελευταίο αν συνδυασθεί με τις προκαταλήψεις για διάφορες ασθένειες και τον εξ ίσου παράλογο, αλλά χωρίς εναλλακτική, τρόπο αντιμετώπισής τους, το ιατρικό απόρρητο, που ήταν η αιτία του δυστυχήματος, δίνουν τα όρια του ανθρώπινου γένους.


2016: Καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Ράντοβαν Κάρατζιτς. Δικάστηκε από το ειδικό δικαστήριο με την ονομασία «Διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Είχε συσταθεί από τον ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη των εγκλημάτων πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατά των πρώην χωρών μελών της που την απάρτιζαν. Είχαν ορίσει έδρα του δικαστηρίου την έδρα του  Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για να του δώσουν βάρος και εγκυρότητα. Ήταν το δικαστήριο στο οποίο είχε παραπεμφθεί και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2001. Ο τελευταίος είχε πεθάνει κατά την διάρκεια της δίκης το 2005. Οι κατηγορίες για τον Καράτζιτς αφορούσαν σφαγές αλλοθρήσκων αμάχων σε περιοχές της χώρας που υπήρχαν μικτοί πληθυσμοί κατά την διάρκεια της προεδρίας του (07.04.1992-19.07.1996). Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την ευρύτερη περιοχή μαίνονταν εθνοτικός εμφύλιος πόλεμος που είχε υποδαυλισθεί από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις και την Αμερική. Μέσα στην καταδικαστική απόφαση (2590 σελίδες χρειάστηκαν για να την αιτιολογήσουν) για τον Κάρατζιτς “έκρυψαν” και την αθώωση του Μιλόσεβιτς.


←23 Μαρτίου

25 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.