Σαν σήμερα 25 Μαρτίου


Διεθνής ημέρα ανάμνησης των θυμάτων της δουλείας.
Θέμα του 2016: Θυμηθείτε την δουλεία: Γιορτάζοντας την κληρονομιά και τον πολιτισμό της Αφρικανικής Διασποράς και τις ρίζες του.


Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης στα μέλη του ΟΗΕ που είναι κρατούμενοι ή αγνοούμενοι.
Η ημέρα καθιερώθηκε στην επέτειο της απαγωγής του Alec Collett. Ενός πρώην δημοσιογράφου που δούλευε στην Μέση Ανατολή για λογαριασμό του ΟΗΕ. Ήταν στην υπηρεσία αρωγής και έργων για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Τον απήγαγαν ένοπλοι το 1985. Το πτώμα του βρέθηκε στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου το 2009.


717: Στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Λέων Γ’ Ίσαυρος. Εικονομάχος, διαδέχεται τον ανίκανο Θεοδόσιο Γ’, πρώην φοροεισπράκτορα, την στιγμή που οι Άραβες βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης. Χρειάστηκε να πολεμήσει τόσο κατά των Αράβων, όσο και κατά των Λομβαρδών του Πάπα. Νίκησε και στις δυο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να αφαιρέσει όλη την εκκλησιαστική περιουσία από τον Πάπα. Νομοθετικά εξέδωσε την «Εκλογή» όπου προσπάθησε, με «χαμηλό προφίλ», να περάσει επαναστατικές για την εποχή του ιδέες και νόμους. Η «Εκλογή» καταργούσε την δουλοπαροικία, ευνοούσε τον μικρό κλήρο σε σχέση με τις μεγάλες ιδιοκτησίες γης, καταργούσε για τα περισσότερα αδικήματα την ποινή του θανάτου, εξομοίωνε περιουσιακά την γυναίκα με τον άντρα, καταργούσε την παλλακεία, και περιόριζε τις αιτίες διαζυγίου. Τέλος όριζε ρητά ότι όλοι οι πολίτες ήταν ίσοι απέναντι στο Νόμο. Ήταν η πρώτη Νομοθετική εργασία στα Ελληνικά. Πέθανε το 741 και άφησε διάδοχο στο θρόνο τον γιό του Κωνσταντίνο Ε’ (τον Κοπρώνυμο όπως τον ονόμασαν οι εικονόφιλοι). Με το τέλος της δυναστείας των Ισαύρων (802) τα περισσότερα από όσα είχε πετύχει, ακυρώθηκαν από τους μετέπειτα εικονόφιλους αυτοκράτορες, το Πατριαρχείο και τον Πάπα.


1821: Η επίσημη έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό. Σ΄ έναν αγώνα που μόνο σε ψυχές δώσανε 800.000 για να γίνει η Ελλάδα κράτος. Η ημερομηνία εορτασμού ήταν επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Τα προηγηθέντα της εξέγερσης και αμέσως μετά περιγράφονται από τον ίδιο τον Π. Π. Γερμανό. Περιγραφή της επανάστασης του 21 και αποτύπωση συμβάντων του αγώνα διασώζεται στα απομνημονεύματα του Ν. Σπηλιάδη. Τα απομνημονεύματα του Φωτάκου, (Φώτης Χρυσανθόπουλος),  υπασπιστής – γραμματικός του Κολοκοτρώνη). Και βέβαια τα  απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, που με ένα μοναδικό τρόπο αποτυπώνει με την Ρουμελιώτικη γλώσσα του τα συμβάντα που έζησε. Υπάρχει και η “Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως” του Λάμπρου Κουτσονίκα στην οποία μπορείτε να βρείτε περιστατικά που δεν αναφέρονται καθόλου στις άλλες ιστορίες, ή άλλα τα οποία έχουν υποβαθμίσει. Κυρίως όμως θα βρείτε τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.
Η επέτειος άρχισε να εορτάζεται τελείως ανεπίσημα το 1834. Το 1838 έγινε υπό την σκέπη του βασιλικού ζεύγους Όθωνα και Αμαλίας, με προγραμματισμένη δοξολογία και εκδηλώσεις που ακολούθησαν. Ο βασιλιάς κατά περίεργο τρόπο εξέδωσε βασιλικό διάταγμα για τον εορτασμό που διανεμήθηκε στον τύπο αλλά δεν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Άρα δεν είχε επίσημη ισχύ. Ήταν μια πολύ περίεργη κίνηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες για τα αίτια της. Δεν ήθελε τον εορτασμό ειδικά ταυτισμένο με τον θρησκευτικό Ευαγγελισμό; Τον θεωρούσε αντίπαλο της δικιάς του υστεροφημίας; και του οίκου του; (Τότε ακόμη ήλπιζε σε απογόνους). Δεν ήθελε να δώσει αξία στους επιβιώσαντες μέχρι τότε αγωνιστές; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.


1844: Δημοσιεύεται ο Εκλογικός Νόμος που διέπει τους κανόνες βουλευτικών εκλογών σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα. Ορίζει τον αριθμό των βουλευτών, ποιοί έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και ποιοι του εκλέγεσθαι, την συμπλήρωση των εκλογικών καταλόγων. Εκλογικά τμήματα ορίσθηκαν σε κάθε Δήμο ο πιο ευρύχωρος ναός και η διάρκεια των εκλογών οκταήμερη. Την ακριβή ημερομηνία έναρξης της εκλογικής διαδικασίας (μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονταν από την προκήρυξη των εκλογών) την όριζαν, για κάθε Δήμο, οι Διοικητές των επαρχιών, αφού έπαιρναν το ΟΚ από τους Δημάρχους ότι ήταν έτοιμοι για την διεξαγωγή τους. Ορίζεται ότι οι 5μελείς εφορευτικές επιτροπές θα αποτελούνται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα επιλέγονται με κλήρο και ότι η εκλογή των βουλευτών θα γινόταν με ψηφοδέλτιο. Σε συνδυασμό με το Άρθρο 66 του Συντάγματος που όριζε την ίδια βουλή που θα προέκυπτε από τις εκλογές να είναι και το εκλογοδικείο, διασφάλιζε την νόμιμη νοθεία των αποτελεσμάτων, μια και η πλειοψηφία ακύρωνε τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Αν παρ’ όλα αυτά οι ευνοούμενοι του παλατιού και του Υπουργείου (όπως ονομαζόταν η κυβέρνηση) δεν είχαν την πελιοψηφία, ανακάλυψαν την πατέντα της δημιουργίας επιτροπής/ων από τους βουλευτές για την εκδίκαση της νομιμότητας των βουλευτών. Αντικαταστάθηκε με τον Εκλογικό Νόμο του 1864.


1872: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Γρηγορίου Ε’ στην είσοδο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και είχε φιλοτεχνηθεί από τον Γεώργιο Φυτάλη. Αποτέλεσε ένα από τα βήματα αποκατάστασης της μνήμης του Πατριάρχη από την Ελληνική Πολιτεία και Εκκλησία. Στα αποκαλυπτήρια είχε προγραμματιστεί να εκφωνήσει διθύραμβο προς τιμήν του πατριάρχου ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Όταν ο ποιητής άρχισε την απαγγελία του γνωστού «Πως μας θωρείς ακίνητος, που τρέχει ο λογισμός σου…» πετάχτηκε το επώνυμο πειραχτήρι της εποχής, ο Γεώργιος Σουρής και προλαβαίνοντας την συνέχεια του στίχου είπε «συγχώρεσέ τον Δέσποτα που κατουρεί ομπρώς σου».


1884: Γίνονται τα εγκαίνεια του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Είναι το μεγαλύτερο Νοσοκομείο των Βαλκανίων. Στα εγκαίνια συμμετέχει όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας.


1896: Στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο γίνεται η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουν μεσολαβήσει 1500 χρόνια από την κατάργησή τους, στην ουσία, από τον Μέγα Θεοδόσιο, αφού απαγόρεψε τις θυσίες κατά την διάρκεια των αγώνων που ήταν και το οικονομικό τους στήριγμα. Η ιδέα και η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης ανήκουν στον Ευαγγέλη Ζάππα. Η σπίθα αυτή μεταλαμπαδεύτηκε και αυτός που κατάφερε να την μετατρέψει διεθνώς σε Ολυμπιακή φλόγα ήταν αδιαμφισβήτητα ο Βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν. Πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν ο σημαντικότερος Ελληνικός παράγοντας για την αναβίωσή τους: Ο Δημήτριος Βικέλας.


1918: Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Claude Debussy. Από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των εποχών. Ένας από τους δύο μεγαλύτερους συνθέτες της Γαλλίας, με τον Μωρίς Ραβέλ. Ιμπρεσιονιστής, που τα έργα του ήταν η γέφυρα από την κλασσική στην σύγχρονη μουσική.
Clair de lune.
Arabesque I.
Prélude à l’Après-midi d’un faune.
Sirenes.
Rêverie.


1924: Η Δ’ Συντακτική Εθνοσυνέλευση εκδίδει ψήφισμα με το οποίο η Ελλάδα κηρύσσεται Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το ψήφισμα επικυρώνεται με δημοψήφισμα και χρέη πρώτου Πρόεδρου αναλαμβάνει ο μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιβασιλεύς Παύλος Κουντουριώτης. Θα συνταχθεί νεο Σύνταγμα το 1927, με το οποίο, εκτός των άλλων (συνταγματική κατωχύρωση της αρχής της δεδηλωμένης), ορίζει πολίτευμα της χώρας την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, που αντικαθιστά την Βασιλευομένη Δημοκρατία. Να σημειωθεί ότι είχε παρεμβληθεί το θνησιγενές Σύνταγμα του 1925, που είχε ορίσει το νέο πολίτευμα. Το πολίτευμα αυτό καταργήθηκε με πραξικόπημα σε Βασιλευομένη Δημοκρατία.


1932: Αμέσως μετά την παρέλαση, γίνονται τα εγκαίνια του μνημείου του «Άγνωστου Στρατιώτη». Λόγω του απαράδεκτου αισθητικού αποτελέσματος του χώρου, δεν παρευρίσκεται κανένα σημαντικό μέλος της πολιτικής ηγεσίας.


1938: Πραγματοποιείται η πρώτη εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Πρώτη μετάδοση και μάλιστα εξωτερική (από τα ανάκτορα) είναι ο λόγος του βασιλιά Γεώργιου Β΄ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το σήμα του σταθμού ήταν και παρέμεινε για αρκετές δεκαετίες το «Τσοπανάκος ήμουνα προβατάκια έβοσκα» με φλογέρα και υπόκρουση κουδουνιών προβάτων. Τα στούντιο ήταν στο Ζάππειο και ο πομπός στα Λιόσια. Ο σταθμός ανήκε στην ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) που είχε ιδρύσει η κυβέρνηση Μεταξά από το 1936. Οι πρώτες καθημερινές (βραδυνές ήταν στην πραγματικότητα) τακτικές εκπομπές άρχισαν την 21η Μαΐου. Ο πρώτος ερασιτεχνικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα είχε κατασκευασθεί από τον ηλεκτρονικό Χρήστο Τσιγγιρίδη το 1926 στην Θεσσαλονίκη και είχε εκπέμψει για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 1ης ΔΕΘ.


1957: Υπογράφεται η Συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύεται η ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα). Οι ιδρυτικές χώρες είναι: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο,  Δυτική Γερμανία. Το 1992 μετασχηματίζεται, με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην σημερινή ΕΕ.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s