Σαν σήμερα 26 Μαρτίου

196 π.Χ.: Ενθρονίζεται, σε ηλικία 12 ετών, με δεύτερη τελετή, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό τελετουργικό και ονομάζεται θεός, ο Πτολεμαίος Ε’, ο Επιφανής. Αν και Έλληνας η δεύτερη τελετή έγινε με το τελετουργικό των παλιών Αιγυπτίων Φαραώ για να υπάρξει η αίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι ήταν δικός τους άνθρωπος.  Το γεγονός και η ακριβής ημερομηνία είναι γνωστά από την στήλη της Ροζέττας.


1814: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γάλλος γιατρός και πολιτικός Ζοζέφ Γκιγιοτέν. Αν και αντίθετος με την θανατική καταδίκη, το όνομα του δόθηκε στο πιο αποκρουστικό στην όψη μηχάνημα εκτελέσεων: την γκιλοτίνα. Αναγκάστηκε να το προτείνει και να ψηφισθεί σαν όργανο εκτέλεσης των θανατικών καταδικών κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης γιατί ήταν το πιο ανώδυνο.


1827: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven). Βελγικής καταγωγής, γεννημένος στην Γερμανία έγινε ο πιο διάσημος συνθέτης κλασσικής μουσικής και πιανίστας στην Αυστρία. Είναι αυτός που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στην μεταβατική περίοδο μεταξύ κλασσικής-ρομαντικής μουσικής και αυτή της δυτικής τεχνοτροπίας. Έφτασε στην κορύφωση της δημιουργίας του όταν ήταν τελείως κουφός (9η Συμφωνία). Με τον θάνατό του έκλεισε η «χρυσή περίοδος» της κλασσικής μουσικής.

Ακούστε την 9η Συμφωνία από την φιλαρμονική της Βιέννης σε διεύθυνση Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος.


1906: Στις εκλογές εκείνης της ημέρας νικητής με απόλυτη πλειοψηφία αναδεικνύεται ο Γ. Θεοτόκης καταλαμβάνοντας τις 111 από τις 177 έδρες. Ο συμπέθερος του Δ. Ράλλης (Ο γιος του Δ. Ράλλη Ιωάννης είχε παντρευτεί την κόρη του Γ. Θεοτόκη) παίρνει 39 έδρες, ο Κ. Μαυρομιχάλης 13 και ο Α. Ζαΐμης 8 έδρες. 6 έδρες πήραν διάφοροι ανεξάρτητοι μεμονωμένοι. Ο Θεοτόκης που ήταν ήδη κυβέρνηση από τις 8.12.1905 θα συνεχίσει μέχρι την 7.7.1909 που θα παραιτηθεί. Την διαδέχθηκε η κυβέρνηση Δ. Ράλλη. Η περίοδος από την τελευταία κυβέρνηση (1895) του Χ. Τρικούπη, μέχρι και το κίνημα στου Γουδή (1909), ονομάστηκε «περίοδος εκφυλισμένου δικομματισμού».


1921: Παραιτείται η κυβέρνηση του Νικόλαου Καλογερόπουλου μετά την αποτυχία της στην συνδιάσκεψη του Λονδίνου και κάποιες αποτυχίες του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία που ήταν (η νίκη και το τέλος του πολέμου) προεκλογική υπόσχεση των Δημ. Ράλλη, Καλογερόπουλου και Γούναρη. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, βλέποντας ότι το τρυκ (είχε κάνει πρωθυπουργό τον Καλογερόπουλο, σαν μπροστινό του Γούναρη που ήταν κόκκινο πανί για την Αντάντ) δεν έπιασε, εγκαταλείπει τα προσχήματα και αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον μέχρι τότε υπουργό Δημήτριο Γούναρη.


1921: Εκδηλώνεται επίθεση του Ελληνικού Στρατού στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ. Παρά την αριθμητική υπεροχή του Τουρκικού Στρατού (5 μεραρχίες πεζικού και δυο ιππικού με 23.000 άνδρες έναντι 3 Ελληνικών μεραρχιών με 16.000 άνδρες) και την φυσικά οχυρή θέση του Αφιόν Καραχισάρ, ο Ελληνικός Στρατός το κατέλαβε ώρα 15:00 μετά από μόλις 09 ώρες και 30′ μάχης. Η στρατηγικής σημασίας θέση ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους την 13/08/1922, σηματοδοτώντας, στρατιωτικά, την ρήξη του Ελληνικού μετώπου και την άτακτη υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού.


1940: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Σπύρος Λούης, ο μαραθωνοδρόμος που αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Όταν ο βασιλιάς τον ρώτησε τι δώρο θέλει να του κάνει για τη νίκη του, του ζήτησε ένα γαϊδουράκι για να τον βοηθάει να κουβαλάει το νερό (ήταν νερουλάς). Η φράση «έγινε Λούης» χρησιμοποιείται όταν κάποιος εξαφανίζεται τρέχοντας.


1971: Οι κάτοικοι του Ανατολικού Πακιστάν κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους και ιδρύουν το κράτος του Μπανγκλαντές. Αυτό προκαλεί την βίαιη αντίδραση του Πακιστάν το οποίο την 3η Δεκεμβρίου 1971 επιτίθεται κατά της Ινδίας σαν υποκινητή της εξέγερσης. Ο πόλεμος θα λήξει με ήττα του Πακιστάν και την υπογραφή την 16η Δεκεμβρίου του Μέσου Παράδοσης των Πακιστανικών Δυνάμεων στο Μπανγκλαντές. Οι αρχαίες Γανγαρίδαι (όπως αναφερόταν η χώρα από τους ιστορικούς της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου και τους μετέπειτα)  είναι η 4η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου. Έχει πληθυσμό ∼163.000.000 κατοίκων σε μια έκταση λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Ο πληθυσμός της αυξήθηκε την τελευταία πενταετία κατά 13,2 εκ. κατοίκους. Το κύριο γεωγραφικό της χαρακτηριστικό είναι τα 700 ποτάμια που την διαρρέουν μέχρι να καταλήξουν στον κόλπο της Βεγγάλης. Είναι από τις πιο διεφθαρμένες και πιο φτωχές (αλλά με καλύτερη κατανομή εισοδήματος από την Ελλάδα) περιοχές του κόσμου.


1975: Τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση για τα Βιολογικά όπλα, [πλήρης ονομασία Σύμβαση για την απαγόρευση ανάπτυξης, παραγωγής και αποθηκεύσεως βακτηριολογικών (βιολογικών) και τοξινικών όπλων και για την καταστροφή τους]. Την υπέγραψαν σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΗΕ, εκτός από κάποιες της Αφρικής μεταξύ των οπίων η Αίγυπτος και του Ισραήλ.


1979: Υπογράφεται στο Καμπ Ντέιβιντ η Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ. Την υπογράφουν: Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάντ , ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μεναχέμ Μπεγκίν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ. Τα κυριότερα σημεία της ήταν: Η ολοκληρωτική απόσυρση του Ισραήλ από την χερσόνησο του Σινά, που είχε καταλάβει με τον πόλεμο των έξι ημερών και η κήρυξή της σε αποστρατικοποιημένη ζώνη. Η Αίγυπτος επέτρεπε την διέλευση πλοίων με Ισραηλινή σημαία από την διώρυγα του Σουέζ. Τέλος τα στενά του Τιράν και ο κόλπος της Άκαμπα θεωρούνταν ζώνες διεθνούς ναυσιπλοΐας. Αυτή η συνθήκη έκανε την Αίγυπτο το πρώτο αραβικό κράτος που αναγνώριζε επίσημα το Ισραήλ. Για τον αραβικό κόσμο ήταν πισώπλατη μαχαιριά. Ο Ανουάρ Σαντάντ δολοφονήθηκε την 6η Οκτωβρίου 1881.


1991: Υπογράφεται η συμφωνία της Ασουνσιόν. Με αυτή η Αργεντινή, Βραζιλία, Βενεζουέλα και Ουραγουάη δημιουργούν μια Κοινή Αγορά την Mercosul (Mercado Comum do Sul). Σήμερα υπάρχει πλήρης τελωνειακή ένωση μεταξύ των μελών της. Συνδεδεμένα μέλη είναι η Βολιβία (προς πλήρη ένταξη), Χιλή, Κολομβία, Περού και Εκουαδόρ.


1995: Μπαίνει σε εφαρμογή η Συμφωνία Σένγκεν (κανονική ονομασία Schengen Acquis, Κεκτημένο Σένγκεν). Με αυτήν καταργούνται οι έλεγχοι στα κοινά σύνορα των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είχε υπογράψει το 1992. Στην πρώτη δοκιμασία από την μεταναστευτική κρίση του 2016 απέτυχε και κινδυνεύει από de facto ακύρωση.


1999: Οι εταιρείες antivirus και security ανακαλύπτουν ότι κυκλοφορεί ένας ιός με το όνομα Melissa. Τον είχε κατασκευάσει ο David L. Smith, ήταν της κατηγορίας worm και του είχε δώσει το όνομα μιας στριπτιζέζ από το Μαϊάμι. Δράση: ο ιός ήταν μια μακροεντολή για Word, Excel, Outlook και .txt αρχεία. Όταν ο χρήστης άνοιγε το προσβεβλημένο αρχείο, ο ιός το έστελνε mail στις 50 πρώτες διευθύνσεις που είχε καταχωρημένες στις επαφές του mail του, οι παραλήπτες των mail ανοίγοντας τα, προσβάλλονταν και αυτοί. Έτσι δημιούργησε φοβερό trafic στους mail servers όλου του κόσμου θέτοντάς τους αρκετές φορές εκτός λειτουργίας, πέρα από την διαρροή εγγράφων των χρηστών. Οι εταιρείες αντιβιοτικών χρειάστηκαν αρκετούς μήνες για να βρουν τρόπο να τον αντιμετωπίσουν. Ο κατασκευαστής του ιού συνεργάστηκε με τις αρχές, κατέδωσε με στοιχεία δυο κατασκευαστές άλλων ιών, που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Έτσι την γλύτωσε με μόνο 20 μήνες φυλακή και $5.000 πρόστιμο, ενώ το FBI τον πλήρωσε για τις υπηρεσίες του $12.000 (μαζί με την ασφάλεια). Επίσημα, σήμερα, είναι άγνωστο με τι ασχολείται ο κ. Smith.


←25 Μαρτίου

27 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.