Σαν σήμερα 27 Μαρτίου

1821: Ο Πανουργιάς και ο Ι. Γκούρας, μετά από αψιμαχία μπαίνουν στην Άμφισσα (Σάλωνα), απελευθερώνοντας την πόλη. Οι Τούρκοι αποσύρονται στο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και οχυρώνονται εκεί περιμένοντας ενισχύσεις που θα τους ελευθέρωναν. Μαζί με του Τούρκους από το Αίγιο (Βοστίτσα) που είχαν καταφύγει εκεί ήταν 600 τουφέκια. Οι ενισχύσεις δεν ήλθαν και οι Τούρκοι αναγκάσθηκαν σε συνθηκολόγηση την 10 Απριλίου.


1863: Η προσωρινή κυβέρνηση του Ζηνόβιου Βάλβη, μετά την παμψηφεί αναγόρευση του Γεωργίου Α’ σαν συνταγματικό βασιλέα των Ελλήνων παραιτείται. Δημιουργείται νέα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Διομήδη (ή Διομήδη Κυριακό). Αυτή, με προκήρυξή της στο ίδιο ΦΕΚ, της αναγόρευσης, δηλώνει ότι μέλημα της είναι η τήρησή της τάξης, που είχε δεινοπαθήσει, από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και πρόγραμμα «αυστηράς οικονομίας» που ζητάει την αρωγή των πολιτών επικαλούμενη τον πατριωτισμό τους για την εκπλήρωση των «προς την πολιτείαν υποχρεώσεών τους». Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, η αναρχία θα ενταθεί και θα γίνει καθολική στην Ελλάδα. Θα συσταθούν συμμορίες από στρατιώτες, η Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάζει σε χώρους που θα κρατάει μυστικούς. Η τελευταία θα καταργήσει το Στρατιωτικό Διοικητήριο και το Αρχηγείο Χωροφυλακής, γιατί είχαν μετατραπεί σε στρατηγεία των συμμοριών. Δεν αίρει την αιτία όλων αυτών. Την περικοπή των μισθών τους. Σε ένα μήνα (29.04.1863) θα την διαδεχθεί κυβέρνηση υπό τον Μπενιζέλο Ρούφο, που θα προσπαθήσει να επιβάλει την τάξη με την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.


1897: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο γιατρός Ανδρέας Αναγνωστάκης. Εφεύρε το οφθαλμοσκόπιο χειρός, ενώ ήταν στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έγινε, σε ηλικία 28 ετών, διευθυντής του οφθαλμιατρείου, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διετέλεσε κοσμήτορας και πρύτανης. Ήταν διευθυντής της «Ιατρικής Εφημερίδος» και συντάκτης του περιοδικού «Ασκληπιός». Επίσης είναι ο εφευρέτης της μεθόδου χειρουργικής αντιμετώπισης του εντροπίου και της τριχίασης που ισχύει διεθνώς μέχρι σήμερα με τον όρο «anagnostakis operation».


1901: Γεννιέται ο Καρλ Μπαρκς (†25 Αυγούστου 2000, 99 ετών). Ο μεγαλύτερος καρτουνίστας όλων των εποχών. Ή όπως τον χαρακτήρισαν «Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν των κόμικς». Είναι ο δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ και όλης της παρέας του. Πέρα από το ταλέντο, τον χαρακτήριζε η εμμονή του στην παραμικρή λεπτομέρεια. Μέχρι και η γραμματοσειρά των διαλόγων ήταν δική του. Δούλεψε ανώνυμα, σχεδόν μέχρι το τέλος της καριέρας του για λογαριασμό της Disney. Το 1994 έφτιαξε δικό του studio.


1941: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει την ντιρεκτίβα 25. Είναι το σχέδιο επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας που θα υλοποιήσει με την Επιχείρηση 25. Αποφασισμένος να στηρίξει τον σύμμαχό του Μουσολίνι στην ατυχή εκστρατεία του κατά της Ελλάδας βρίσκει την αφορμή που ζητούσε: Το πρωί εκείνης της μέρας είχε εκδηλωθεί αναίμακτο κίνημα της αεροπορίας στην Γιουγκοσλαβία με το οποίο είχε ανατραπεί η κυβέρνηση. Αν και η ανατραπείσα κυβέρνηση είχε υπογράψει το τριμερές σύμφωνο υπό τον όρο να μην ζητηθεί διέλευση στρατευμάτων από το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, ο Χίτλερ βρήκε την αφορμή που ήθελε. Η επιχείρηση άρχισε την ίδια μέρα που άρχισε η επιχείρηση Marita (επίθεση κατά της Ελλάδας μέσω Βουλγαρίας): την 6η Απριλίου. Με την ντιρεκτίβα 25 ενέπλεξε όλους τους συμμάχους του, γείτονες της Γιουγκοσλαβίας: Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία (μέσω Αλβανίας) με στόχο όχι την στρατιωτική ήττα και κατοχή αλλά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας υποσχόμενος την παραχώρηση ενός κομματιού σε κάθε συμμετέχοντα.


1963: Εγκαινιάζεται η Λεωφόρος Ιλισσού από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το μπάζωμά του, είναι ιδανικό δείγμα αστικής και οικολογικής καταστροφής μείζονος κλίμακας, για μικροκομματικά συμφέροντα, βαφτισμένα κυβερνητικό έργο, αστικός πολιτισμός, τεχνική πρόοδος. Δικαιολογία οι πλημύρες που προκαλούσε. Άρχισε να πλημυρίζει απ΄ όταν ο δήμαρχος έφτιαξε πλατεία στους στρατώνες του Γουδή, στενεύοντας την κοίτη του, ενώ οι εργολάβοι έκαναν τζάμπα παράνομες αμοληψίες από το ποτάμι δημιουργώντας έτσι μια τεράστια λίμνη στου Γουδή που όταν υπερχείλιζε κατέστρεφε τα πάντα στο διάβα του.  Κατά την μεταπολίτευση ο χιλιοτραγουδισμένος μακαρίτης (ο Ιλισσός ποταμός ντε) μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Μιχαλακοπούλου, Καλλιρρόης, Παν. Τσαλδάρη (Καλιθέα) ώστε ούτε «αιωνία του η μνήμη» να μπορεί να ειπωθεί. Πως θα ήταν η Αθήνα με Ιλισσό, Κηφισό, και Ηριδανό να την διατρέχουν με λίγο πράσινο στις όχθες τους; Γελάτε με τις φαντασιώσεις μου τσιμεντοπολίτες;


1968: Σκοτώνεται κατά την διάρκεια πτήσης ρουτίνας σε ηλικία 34 ετών ο Γιούρι Γκαγκάριν. Ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε και ταξίδεψε στο διάστημα. Ο πρόσχαρος χαρακτήρας του τον είχε κάνει δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες μετά την επιτυχημένη πτήση του. Όταν σκοτώθηκε κυκλοφόρησαν, σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ, πάμπολες θεωρίες συνωμοσίας, που συνεχιζόταν για πολλά χρόνια. Το 2003 δόθηκε στο κοινό η απόρρητη μέχρι τότε έκθεση της KGB για το ατύχημα. Ο Γκαγκάριν και ο εξ ίσου ικανός βετεράνος συγκυβερνήτης Βλαδίμηρος Σεργιόγκιν σκοτώθηκαν από μια σωρεία λαθών και παραλήψεων της αεροπορικής βάσης και των μηχανικών του αεροσκάφους.


1977: Δυο Βoeing 747 ένα της KLM και ένα της PAN AM συγκρούονται στο διάδρομο τροχοδρόμησης του αεροδρομίου των Καναρίων Νήσων. Σκοτώνονται 583 άνθρωποι, στη πιο πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία.


2010: Πεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο Καίσαρ Αλεξόπουλος. Ο νταβατζής και καταστροφέας της φυσικής σαν επιστήμης στην Ελλάδα. Καθηγητής της έδρας της πειραματικής φυσικής, πρύτανης επί χούντας, παραιτήθηκε το 72, γιατί η χούντα είχε δώσει την ευκαιρία να υπάρξει στην Ελλάδα η Πυρηνική φυσική, η φυσική του Αϊνστάιν, που ήταν ορκισμένος εχθρός της, θέλοντας τα βιβλία της νευτώνειας φυσικής που είχε γράψει, να διδάσκονται επ’ άπειρον στα ελληνικά πανεπιστήμια και σχολεία. Μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κυνήγησε προικισμένους επιστήμονες και κατέστρεψε με λύσσα κάθε τι το νέο. Ήταν το Α της ομάδας ΒΑΝ μιας αμφισβητούμενης εως αμφιλεγόμενης μεθόδου πρόγνωσης των σεισμών γατί ικανοποιούσε και τις δύο συνθήκες του: Δεν αντικρούονταν με τα βιβλία του και του δημιουργούσε την υστεροφημία νεωτεριστή. Είναι ένα από τα πιό ξεκάθαρα παραδείγματα καταστροφής ενός τομέα από το ελληνικό κατεστημένο.


←26 Μαρτίου

28 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.