Σαν σήμερα 28 Μαρτίου

519: Οι Επίσκοποι της Ανατολικής Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας υπογράφουν τον «τύπο του Πάπα Ορμίσδα». Αυτή ήταν επί λέξει η φράση για το κείμενο με το οποίο η Ανατολική Εκκλησία αναγνώριζε την πρωτοκαθεδρία του Πάπα. Ο τύπος του Πάπα υπογράφηκε επί Ιουστίνου Α’ στον καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης. Ακύρωνε (αγνοώντας τον) τον ΚΗ’ κανόνα της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος με τον οποίο η αρχιεπισκοπή της Κωνσταντινούπολης αναβαθμιζόταν σε Πατριαρχείο Νέας Ρώμης, ισότιμο με αυτό της Παλαιάς Ρώμης. Η αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ορθόδοξου κλήρου ήταν καθολική και παρ’ όλη την τυπική ένωση των δυο Εκκλησιών, όξυνε τα πάθη και διεύρυνε το χάσμα, όχι μόνο μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών αλλά και των μονοφυσιτών ανάμεσά τους.


1917: Τα ανάκτορα και οι αυλικοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τον Αθηναϊκό τύπο όπως έγινε σε όλη την διάρκεια του “Εθνικού διχασμού” για να χτυπήσουν, με κίτρινα δημοσιεύματα, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αυτή την φορά ξεπερνούν κάθε όριο βγάζοντας τον, σύμφωνα με “δημοσιογραφικές πληροφορίες” (που τις χαρακτηρίζουν μάλιστα αυθεντικές) και πλούσιο ρεπορτάζ, τρελό για δέσιμο. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουν να χάσουν τίποτε μια και βλέπουν το τέλος του διχασμού και της “βασιλείας τους” να πλησιάζει.


1930: Η Τουρκία αλλάζει τα επίσημα ονόματα των πόλεων Κωνσταντινούπολη σε Ιστανμπούλ* και Άγκυρα σε Άνκαρα. Έτσι το αρχαίο Βυζάντιο, που ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε ονομάσει Νέα Ρώμη, μετονομάζεται για τρίτη φορά από Κωνσταντινούπολη στο πιο ευκολοπρόφερτο για την Τουρκική γλώσσα Ιστανμπούλ από σύμπτυξη και παραφθορά της Ελληνικής φράσης «εις την Πόλη». Λέξη που χρησιμοποιούνταν από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Η Άγκυρα είχε αυτό το όνομα από την πρωτοελλαδική περίοδο, μέχρι που αλλάχτηκε και αυτό με το από καιρό χρησιμοποιούμενο από του Τούρκους προς χάριν ευκολίας προφοράς σε Άνκαρα. Στην διπλωματική γλώσσα ήταν η οριστική διαγραφή κάθε παραπομπής ή συνειρμού της λογικής για την σχέση των Ελλήνων με αυτές τις πόλεις. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς  υπογράφηκε η Συνθήκη Φιλίας από τον ιδρυτή της νεότερης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και από τον άνθρωπο που οραματίστηκε και πέτυχε την μεγαλύτερη Ελλάδα που υπήρξε στους νεώτερους χρόνους (με την συνθήκη των Σεβρών) τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Με επίγνωση και των δυο ότι η Ελλάδα δεν θα σκεφτόταν ποτέ να επεκταθεί ούτε κατά μια σπιθαμή γης, στις Τουρκικές κτίσεις.


1941: Η ναυμαχία του Κάβο Ματαπά (Ταίναρου). Το Ιταλικό ναυτικό στην προσπάθεια του να ανακόψει την ενίσχυση της Ελλάδας με βρετανικά στρατεύματα, στήνει παγίδα για τα βρετανικά κομβόι στον κάβο Ματαπά. Ο Ιταλικός στόλος αποτελούνταν από 1 θωρηκτό, 8 καταδρομικά και 9 αντιτορπιλικά. Τους εντοπίζει κατά τύχη ένα υδροπλάνο της RAF και δίνει συναγερμό. Δίνεται εντολή να τους αντιμετωπίσει όλος ο Βρετανικός στόλος της Μεσογείου. Εναντίον τους κινούνται 1 αεροπλανοφόρο, 3 θωρηκτά, 7 καταδρομικά και 17 αντιτορπιλικά. Διεξάγεται μια από τις πιο σπάνιες νυκτερινές ναυμαχίες, που βρίσκει το πρωί νικητές του Βρετανούς και το Ιταλικό ναυτικό με σοβαρές απώλειες.


1964: Η κυβέρνηση Ένωσης Κέντρου δίδει στη δημοσιότητα έκθεση του Αρεοπαγίτου – επιθεωρητού Δ΄ Περιφέρειας Αντ. Φλώρου, με την οποία αποκαλύπτονται οι ενέργειες του παρακράτους της ΕΡΕ για συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων της δολοφονίας του βουλευτή Γ. Λαμπράκη. Σύμφωνα με αυτή ασκούνται πιέσεις στους ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση (στον Χ. Σαρτζετάκη και τον βοηθό του) να αποσυσχετίσουν τους φυσικούς δολοφόνους με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Κύριος μοχλός των πιέσεων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Κόλλιας που χαρακτηρίζει την προφυλάκιση των αξιωματικών της χωροφυλακής “Εθνικόν έγκλημα”. Ο Χ. Σαρτζετάκης θα παραπέμψει σε δίκη και τους αξιωματικούς σαν συναυτουργούς. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν οι φυσικοί αυτουργοί και αθωώθηκαν οι ηθικοί αυτουργοί. Οι Κ. Κόλιας και Αντ. Φλώρος παραπέμφθηκαν στο ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο Κ. Κόλλιας στο πραξικόπημα του 1967 έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χούντας. Οι δυο φυσικοί αυτουργοί που καταδικάστηκαν αμνηστεύτηκαν από την χούντα.


1969: Ο Γιώργος Σεφέρης, χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ ενεργά με την πολιτική, κάνει δήλωση από το BBC κατά της χούντας. Αυτή η δήλωση των δέκα γραμμών είναι και προφητεία για το δραματικό τέλος της για τον ελληνικό και κυπριακό λαό. Διαβάστε τι είπε τότε, ή ακούστε το.


1969: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Dwight D. Eisenhower. Διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ (1953-1961). Αρχιστράτηγος κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατιωτικός διοικητής του κατεχόμενου από τις ΗΠΑ τμήματος της Δυτικής Γερμανίας και πρώτος ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ. Αν και ξεκίνησε η ηγήθηκε πολλών πολέμων, συρράξεων, ή επεμβάσεων, η φιλοσοφία του όπως την είχε διατυπώσει ήταν: «Ο πόλεμος δεν διευθετεί τίποτα». Παρά τις “φιλοσοφικές” θέσεις του είχε εκλεγεί, με την παράταξη των Ρεμπουμπικανών, σαν πρόεδρος με την ελπίδα ότι σαν καθαρόαιμος μιλιταριστής θα είχε ευήκοο ους στους ιέρακες της Ουάσιγκτον. Οι τελευταίοι ήταν πολύ απογοητευμένοι από τον μέχρι τότε πρόεδρο Χ. Τρούμαν, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να δημιουργήσει νέες εστίες πολέμου, που θα συντηρούσαν τις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, στο επίπεδο παραγωγής που είχαν φτάσει στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι βάφτισαν τον Τρούμαν φιλοκομουνιστή και ο Αϊζενχάουερ του φέρθηκε σκαιότατα στην τελετή παράδοσης παραλαβής του Λευκού Οίκου. Παρά τι ποιος ξέρει ποιες υποσχέσεις είχε μοιράσει προεκλογικά στα γεράκια, είχε κλείσει, κακήν κακώς βέβαια, αλλά το έκανε, τον πόλεμο της Κορέας.1994: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο. Από τους σημαντικότερους του «Θέατρου του παραλόγου».

Χαϊδέψτε έναν κύκλο και θα γίνει φαύλος.


2004: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Πήτερ Ουστίνωφ, Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος. Ανθρωπιστής και ειρηνιστής, πρέσβης καλής θέλησης της UNESCO και πρόεδρος από το 1991 μέχρι τον θάνατό του, του WFM. Ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που (ουτοπικός) στόχος του είναι Ο ΟΗΕ να γίνει κράτος, και τα μέχρι τώρα κράτη μέλη του, να είναι οι επαρχίες του, με σκοπό την αποφυγή των πολέμων. Πήρε Oscar στην συμμετοχή του στον «Σπάρτακο«, και στο Τοπκαπί. Χρυσή σφαίρα για το Quo Vadis, τρία Emmy και ένα Grammy


←27 Μαρτίου

29 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.