Σαν σήμερα 28 Μαρτίου

519: Οι Επίσκοποι της Ανατολικής Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας υπογράφουν τον «τύπο του Πάπα Ορμίσδα». Αυτή ήταν επί λέξει η φράση για το κείμενο με το οποίο η Ανατολική Εκκλησία αναγνώριζε την πρωτοκαθεδρία του Πάπα. Ο τύπος του Πάπα υπογράφηκε επί Ιουστίνου Α’ στον καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης. Η αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλήρου ήταν καθολική και παρ’ όλη την τυπική ένωση των δυο Εκκλησιών, όξυνε τα πάθη και διεύρυνε το χάσμα, όχι μόνο μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών αλλά και των μονοφυσιτών ανάμεσά τους.


1930: Η Τουρκία αλλάζει τα επίσημα ονόματα των πόλεων Κωνσταντινούπολη σε Ινσταμπούλ και Άγκυρα σε Άνκαρα. Έτσι το αρχαίο Βυζάντιο, που ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε ονομάσει Νέα Ρώμη, μετονομάζεται για τρίτη φορά από Κωνσταντινούπολη στο πιο ευκολοπρόφερτο για την Τουρκική γλώσσα Ινσταμπούλ από σύμπτυξη και παραφθορά της Ελληνικής φράσης «εις την Πόλη». Λέξη που χρησιμοποιούνταν από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Η Άγκυρα είχε αυτό το όνομα από την πρωτοελλαδική περίοδο, μέχρι που αλλάχτηκε και αυτό με το από καιρό χρησιμοποιούμενο από του Τούρκους προς χάριν ευκολίας προφοράς σε Άνκαρα. Στην διπλωματική γλώσσα ήταν η οριστική διαγραφή κάθε παραπομπής ή συνειρμού της λογικής για την σχέση των Ελλήνων με αυτές τις πόλεις. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς  υπογράφηκε η Συνθήκη Φιλίας από τον ιδρυτή της νεότερης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και από τον άνθρωπο που οραματίστηκε και πέτυχε την μεγαλύτερη Ελλάδα που υπήρξε στους νεώτερους χρόνους (με την συνθήκη των Σεβρών) τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Με επίγνωση και των δυο ότι η Ελλάδα δεν θα σκεφτόταν ποτέ να επεκταθεί ούτε κατά μια σπιθαμή γης, στις Τουρκικές κτίσεις.


1941: Η ναυμαχία του Κάβο Ματαπά (Ταίναρου). Το Ιταλικό ναυτικό στην προσπάθεια του να ανακόψει την ενίσχυση της Ελλάδας με βρεττανικά στρατεύματα, στήνει παγίδα για τα βρετανικά κομβόι στον κάβο Ματαπά. Ο Ιταλικός στόλος αποτελούνταν από 1 θωρηκτό, 8 καταδρομικά και 9 αντιτορπιλικά. Τους εντοπίζει κατά τύχη ένα υδροπλάνο της RAF και δίνει συναγερμό. Δίνεται εντολή να τους αντιμετωπίσει όλος ο Βρετανικός στόλος της Μεσογείου. Εναντίον τους κινούνται 1 αεροπλανοφόρο, 3 θωρηκτά, 7 καταδρομικά και 17 αντιτορπιλικά. Διεξάγεται μια από τις πιο σπάνιες νυκτερινές ναυμαχίες, που βρίσκει το πρωί νικητές του Βρετανούς κα το Ιταλικό ναυτικό με σοβαρές απώλειες.


1964: Η κυβέρνηση Ένωσης Κέντρου δίδει στη δημοσιότητα έκθεση του Αρεοπαγίτου – επιθεωρητού Δ΄ Περιφέρειας Αντ. Φλώρου, με την οποία αποκαλύπτονται οι ενέργειες του παρακράτους της ΕΡΕ για συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων της δολοφονίας του βουλευτή Γ. Λαμπράκη. Σύμφωνα με αυτή ασκούνται πιέσεις στους ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση (στον Χ. Σαρτζετάκη και τον βοηθό του) να αποσυσχετίσουν τους φυσικούς δολοφόνους με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Κύριος μοχλός των πιέσεων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Κόλλιας που χαρακτηρίζει την προφυλάκιση των αξιωματικών της χωροφυλακής “Εθνικόν έγκλημα”. Ο Χ. Σαρτζετάκης θα παραπέμψει σε δίκη και τους αξιωματικούς σαν συναυτουργούς. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν οι φυσικοί αυτουργοί και αθωώθηκαν οι ηθικοί αυτουργοί. Οι Κ. Κόλιας και Αντ. Φλώρος παραπέμφθηκαν στο ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο Κ. Κόλλιας στο πραξικόπημα του 1967 έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χούντας. Οι δυο φυσικοί αυτουργοί που καταδικάστηκαν αμνηστεύτηκαν από την χούντα.


1969: Ο Γιώργος Σεφέρης, χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ ενεργά με την πολιτική, κάνει δήλωση από το BBC κατά της χούντας. Αυτή η δήλωση των δέκα γραμμών είναι και προφητεία για το δραματικό τέλος της για τον ελληνικό και κυπριακό λαό. Διαβάστε τι είπε τότε, ή ακούστε το.


1969: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Dwight D. Eisenhower. Διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ (1953-1961). Αρχιστράτηγος κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατιωτικός διοικητής του κατεχόμενου από τις ΗΠΑ τμήματος της Δυτικής Γερμανίας και πρώτος ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ. Αν και ξεκίνησε η ηγήθηκε πολών πολέμων, συρράξεων, ή επεμβάσεων, η φιλοσοφία του όπως την είχε διατυπώσει ήταν: «Ο πόλεμος δεν διευθετεί τίποτα».1994: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο. Από τους σημαντικότερους του «Θέατρου του παραλόγου».

Χαϊδέψτε έναν κύκλο και θα γίνει φαύλος.


2004: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Πήτερ Ουστίνωφ, Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος. Ανθρωπιστής και ειρηνιστής, πρέσβης καλής θέλησης της UNESCO και πρόεδρος από το 1991 μέχρι τον θάνατό του, του WFM. Ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που (ουτοπικός) στόχος του είναι Ο ΟΗΕ να γίνει κράτος, και τα μέχρι τώρα κράτη μέλη του, να είναι οι επαρχίες του, με σκοπό την αποφυγή των πολέμων. Πήρε Oscar στην συμμετοχή του στον «Σπάρτακο«, και στο Τοπκαπί. Χρυσή σφαίρα για το Quo Vadis, τρία Emmy και ένα Grammy


←27 Μαρτίου

29 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s