Σαν σήμερα 29 Μαρτίου

1430: Ο Μουράτ Β’, πατέρας του Μωάμεθ του Πορθητή, μετά από οκτώ χρόνια πολιορκίας, καταλαμβάνει την Θεσσαλονίκη. Λέγεται ότι σε αυτό συνέδραμαν οι μοναχοί της Μονής Βλατάδων (Βλατταίων) της Θεσσαλονίκης, υποδεικνύοντας το δίκτυο ύδρευσης της πόλης σαν ευαίσθητο σημείο της άμυνάς της, γιατί βρισκόταν εκτός των τειχών. Αμέσως μετά την άλωση ακολούθησε τριήμερη λεηλασία και σφαγή. Το μοναστήρι πήρε τον τίτλο «Τσαούς Μοναστήρ» από τον Μουράτ, ενώ έσπευσαν και οι μονές του Αγίου Όρους του Άθω να δηλώσουν υποταγή διατηρώντας έτσι όλα τα προνόμια που είχαν επί των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, έναντι κάποιας διαπραγματεύσιμης, κάθε φορά, φορολογίας.


1553: Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Βιτσέντζου Κορνάρου. Θεωρείται ο συγγραφέας του Ερωτόκριτου, του μεγαλύτερου Ελληνικού ερωτικού ποιήματος. Πέθανε το 1613 ή 1614. Η παλαιότερη ψηφιοποιημένη έκδοσή του είναι του 1859. Υπάρχουν δέκα ψηφιοποιημένες εκδόσεις που μπορείτε να διαβάσετε. Ή να ακούσετε ένα μικρό κομμάτι του από το Νίκο Ξυλούρη.


1864: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου με την οποία παραχωρούνται τα Επτάνησα στην Ελλάδα. Οι Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη. Βρετανία και Ελλάδα υπογράφουν την Συνθήκη με την οποία οι Ιόνιες Νήσοι από ημιαυτόνο κράτος υπό την προστασία της Μ. Βρετανίας περιέρχονται στην Ελληνική επικράτεια. Δίδεται τρεις μήνες προθεσμία για την υλοποίηση της Συνθήκης. Η Μ. Βρετανία θα τα παραδώσει στην Ελλάδα την 21η Μαΐου. Η παραχώρηση ήταν το δωράκι της βασίλισσας Βικτωρίας της Μ. Βρετανίας στον ανιψιό της Γεώργιο Α΄ που μόλις είχε γίνει βασιλιάς των Ελλήνων. Το 1914 ένα από αυτά τα νησιά, η Σάσων, έπειτα από πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων παραχωρήθηκε από την Ελλάδα στην Αλβανία.


1943: Γεννιέται ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία. Οι συνθέσεις του είναι γνωστές σε όλο το κόσμο.
Ακούστε το Chariots of Fire

Και βέβαια την Μυθωδία.


1960: Καταδικάζονται σε ολιγοήμερες φυλακίσεις με αναστολή 65 από τους 72 δημοδιδάσκαλους που είχαν συμμετάσχει στο Νομό Φλώρινας στην 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία του κλάδου τους την 21η Ιανουαρίου. Μάλλον ήταν εντονότερη η προειδοποίηση της κυβέρνησης της ΕΡΕ προς του απεργούς. Η απόφαση είχε ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο μια και το Υπουργείο είχε ζητήσει τις λίστες των απεργών από τους κατά τόπους επιθεωρητές και το είχε δημοσιοποιήσει σαν απειλή για όσους συμμετείχαν. Ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης των κλαδικών κινητοποιήσεων ήταν από τους πιο ήπιους εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.


1966: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Στυλιανός Γονατάς. Στρατιωτικός, πολιτικός, υπουργός κατά καιρούς σε πολλές υπουργικές θέσεις, τρεις φορές πρόεδρος της Γερουσίας και μια φορά πρωθυπουργός (14.11.1922 – 11.01.1924). Ήταν μέλος του Στρατιωτικού Συνδέσμου που έκανε το κίνημα στου Γουδή την 15η Αυγούστου 1909. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ορίστηκε αρχηγός της επανάστασης της 11ης Σεπτεμβρίου 1922. Από τους κύριους υποστηρικτές και παράγοντες της δίκης των έξι, όταν ο πρωθυπουργός Σ. Κροκιδάς παραιτήθηκε εξ αιτίας της καταδίκης τους σε θάνατο, σχημάτισε ο ίδιος κυβέρνηση. Κατά την διάρκεια της δικατορίας του Ι. Μεταξά είχε εξοριστεί στην Μύκονο και μετά στην Σύρο. Επί κατοχής μαζί με τον Θ. Πάγκαλο δημιούργησαν τα Τάγματα Ασφαλείας. Το έκαναν πιστεύοντας ότι θα έφτιαχναν μονάδες πιστές σ΄αυτούς. Όταν κατάλαβαν ότι κουβαλούσαν νερό για λογαριασμό των αντιπάλων τους (Ι. Ράλλης – Γερμανοί) αποστασιοποιήθηκαν αλλά το κακό είχε γίνει. Όταν δήλωσε ότι αποστασιοποιείται τον φυλάκισαν στο Χαϊδάρι. Μετά την απελευθέρωση ίδρυσε δικό του κόμμα που με αυτό ή με την συγχώνευσή του στο κόμμα των φιλελευθέρων του Σ. Βενιζέλου, εκλέχθηκε αρκετές φορές βουλευτής. Τα απομνημονεύματά του αποτελούν πολύτιμη πηγή πρωτογενών πληροφοριών για την περίοδο που αφορούν (1897-1957)


1981: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής εγκαινιάζει το υδροηλεκτρικό έργο Πουρναρίου Άρτας που βρίσκεται 5 Km από το κέντρο της πόλης. Ο ίδιος είχε βάλει τον θεμέλιο λίθο του έργου την 12η Σεπτεμβρίου 1975 σαν πρωθυπουργός. Η μελέτη και κατασκευή του έργου είχε γίνει εξ ολοκλήρου από Έλληνες τεχνικούς. Η τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από τα νερά του ποταμού Άραχθου έχει 865 εκατομμύρια m3 νερού. Σαν μέτρο σύγκρισης είναι 3πλάσιας χωρητικότητας από αυτή των Ιωαννίνων. Η συνολική ισχύς του είναι 300 MW και παραγάγει 500 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Παράλληλα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του κάμπου της Άρτας, αρδεύοντας 450.000 στρέμματα.


1993: Αρχίζει η δίκη του Γεώργιου Κοσκωτά και άλλων 26 ατόμων για 4 κακουργηματικές πράξεις μεταξύ των οποίων το σκάνδαλο υπεξαίρεσης 33,5 δισ. δρχ. από την δικιάς του ιδιοκτησίας Τράπεζα Κρήτης. Η υπεξαίρεση είχε αρχίσει απ’ όταν ήταν ακόμη υπάλληλος σ’ αυτή την Τράπεζα. Θα λήξει την 9η Νοεμβρίου 1994 με την καταδίκη του σε 25 χρόνια φυλάκιση. Την ίδια ποινή θα του επιβάλει και το Εφετείο. Ο Γ. Κοσκωτάς αποφυλακίστηκε το 2001. Το σκάνδαλο Κοσκωτά που συγκλόνισε κοινή γνώμη και κλόνισε τον πολιτικό κόσμο από το 1988 μέχρι την αυλαία του Νοεμβρίου 1994, σήμερα, σε όλες τις εκφάνσεις του, φαντάζει με παιδική μικροαπάτη. Ήταν όμως η απαρχή του κατήφορου των διαπλεκομένων, του πλήρους αμοραλισμού της εξουσίας, της αδιαφορίας της για κάθε δικαιολογία σε οποιαδήποτε υπέρβαση, παράβαση ή κατάχρησή της.


2011: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Δημοσιογράφος, ακαδημαϊκός και θεατρικός συγγραφέας. Στην κατοχή είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς που τον είχαν στείλει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Ελευθερώθηκε από τους συμμάχους όταν κατέλαβαν του στρατόπεδο το 1945. Χωρίς τα τυπικά προσόντα για να βρει μια δουλειά υπαλλήλου, ούτε καν απολυτήριο γυμνασίου, το ρίχνει στο γράψιμο. Γράφει κάποια ανέκδοτα έργα του, μέχρι που «ο χορός πάνω στα στάχυα» γίνεται θεατρική παράσταση. Το 1955 έρχεται η καθιέρωση με την κινηματογραφική μεταφορά του «Στέλλα«. Από τότε μόνο επώνυμοι «έδειχναν» ή έντυναν μουσικά τα έργα του. Η γειτονιά των αγγέλων, το μεγάλο μας τσίρκο, είναι μικρά δείγματα του τεράστιου έργου που μας άφησε κληρονομιά.


←28 Μαρτίου

30 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.