Σαν σήμερα 30 Μαρτίου

598: Οι Άβαροι λύουν την πολιορκία του Βυζαντινού στρατού, του στρατηγού Πρίσκου, στην πόλη Τόμις (μετέπειτα Κωνσταντία. Η σημερινή Κωνστάντζα της Ρουμανίας). Ο στρατηγός του Βυζαντίου Κομεντιόλος έχει περάσει ανάμεσα στον Αίμο και στον Δούναβη και κινείται προς την Τόμι. Οι Άβαροι διαφεύγουν προσωρινά βόρεια του Δούναβη. Είναι η αρχή του τέλους τους σαν χωριστή οντότητα φυλής από τους υπόλοιπους Σλάβους. Μετά από καταδίωξη και αλλεπάλληλες ήττες από τους στρατηγούς του βυζαντινού αυτοκράτορα Μαυρίκιου, ιστορικά έπαψαν να υπάρχουν. Η εξάλειψη αυτής της απειλής θα κοστίσει στον Μαυρίκιο την ζωή του και την ζωή της οικογένειάς του. Η διαταγή δόθηκε από τον σφετεριστή του θρόνου και διάδοχό του Φωκά.


1823: Η Β’ Εθνική Συνέλευση με την πρώτη πράξη, μετά τον κανονισμό λειτουργίας της, καταργεί την Γερουσία και τον Άρειο Πάγο σαν επιβλαβείς για την “…πρόοδο της δημοσίου οικονομίας…”. Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο. Με το νέο ήταν 11 Απριλίου, που ήταν η επίσημη έναρξη των εργασιών της.  Έτσι εξαφανίζει κάθε εμπόδιο, πραγματικό ή πιθανό, για την εξόντωση των αντιπάλων της, με πρωταρχικό στόχο τον Θ. Κολοκοτρώνη και απώτερο την ανεξέλεγκτη διαχείριση των χρημάτων του πρώτου δανείου της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή είναι το εναρκτήριο λάκτισμα του Α΄Εμφυλίου Πολέμου των Ελλήνων


1844: Παραιτείται η κυβέρνηση Κ. Κανάρη, που είχε επιφορτισθεί με την σύνταξη του Συντάγματος από την Εθνοσυνέλευση. Σχηματίζει κυβέρνηση ο Αλ. Μαυροκορδάτος προκειμένου να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές  με το νέο Σύνταγμα. Σ’ αυτές τις πρώτες «εκλογές» του νεοελληνικού κράτους θα προκύψει κυβέρνηση υπό τον Ι. Κωλέττη.


1856: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων με την οποία λήγει επίσημα ο πόλεμος της Κριμαίας, που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Στον πόλεμο είχαν εμπλακεί η Οθωμανική αυτοκρατορία με τους συμμάχους της Αγγλία, Γαλλία, και το βασίλειο της Σαρδηνίας από την μια και η Ρωσία από την άλλη. Η Ρωσία είχε θέσει σαν όρο για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να υπάρξει γραπτή εγγύηση από την Τουρκία για την ισότιμη μεταχείριση των θρησκευτικών μειονοτήτων με τους μουσουλμάνους. Η Οθωμανική αυτοκρατορία εξαναγκάστηκε από τους συμμάχους της στην υπογραφή του Χάτι-Χουμαγιούν. Μετά από ένα μήνα υπογράφηκε η Συνθήκη. Η Κριμαία και η Μαύρη Θάλασσα γίνονται αποστρατικοποιημένες ζώνες. Γίνονται διάφορες ανταλλαγές πόλεων, που περιέρχονται από την μια χώρα στην άλλη για τους  τύπους. Αυτό που δημιουργεί στην πραγματικότητα η Συνθήκη, είναι ότι η Κριμαία (που το όνομά της δεν αναφέρεται πουθενά στην Συνθήκη και ο πόλεμος που έγινε τότε εκεί έγινε και αυτό το όνομα είχε.) γίνεται έμμεσα πλην σαφέστατα και περιγραφικότατα ανεξάρτητη περιοχή.


1863: Με προκήρυξη προς τον Ελληνικό λαό η προσωρινή κυβέρνηση Ζ. Βάλβη ανακοινώνει την παμψηφεί αναγόρευση για βασιλιά των Ελλήνων, μετά από υπόδειξη των προστάτιδων δυνάμεων, τον Γεώργιο Α’. Η αναγόρευση έγινε με παμψηφεί απόφαση της Β’ Συνέλευσης των Ελλήνων συνεδρίαση ΟΛ’/18.03.1863 (30.03.1863 νέο ημερολόγιο). Εκδίδει προκήρυξη προς τον Ελληνικό λαό (photo), διατάζει δοξολογία, ορίζει 3ήμερη φωτοχυσία και το δημοσιεύει στο ΦΕΚ 13/09.04.1863.


1867: Η Αλάσκα πωλείται από την Ρωσία στην Αμερική για $7.2 εκατομμύρια ($0.00474/στρέμμα. $110,17 εκ. σημερινά). Η τιμή ήταν καθαρά συμβολική. Η Ρωσία προχώρησε σε αυτή τη κίνηση από δυο λόγους. Είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και συνέπεια αυτών ήταν ότι δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί την Αλάσκα από ενδεχόμενη επίθεση των Άγγλων όπως φοβόταν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φοβόταν ότι θα άνοιγε την κερκόπορτα στους τελευταίους για τις ανατολικές περιοχές της. Έτσι την πούλησε στους τότε αντίπαλους των Άγγλων του Αμερικάνους. Η τελετή παράδοσης και παραλαβής έγινε την 18.10.1867.


1896: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών, αυτοεξόριστος στις Κάνες, ο Χαρίλαος Τρικούπης. Επτά φορές Πρωθυπουργός* της χώρας. Πολιτικός με τεράστιο έργο, το μεγαλύτερο από κάθε άλλον στο εσωτερικό. Άφησε το αποτύπωμά του να φαίνεται καθαρά μέχρι και σήμερα. Η διώρυγα της Κορίνθου, το σιδηροδρομικό δίκτυο (παρέλαβε 9 χλμ και παρέδωσε 914χλμ και άλλα 490 στο στάδιο της ολοκλήρωσης), μείωσε τον αριθμό των βουλευτών από 240 σε 150, πέρα από την ριζική αναδιοργάνωση του δημοσίου. Το μοναδικό που οραματίστηκε και δεν πέτυχε ήταν η ζεύξη Ρίου-Αντίρριου λόγω οικονομικών προβλημάτων.

* Περίοδος Επιλογή Διάρκεια
27.04.1875 -15.10.1875 Υπηρεσιακή 5 μήνες και 18 μέρες
21.10.1878 -26.10.1878 Ανάθεση 6 μέρες
10.03.1880-12.10.1880 Ανάθεση 7 μήνες και 2 μέρες
03.03.1882 -19.04.1885 Πλειοψηφίας 3 χρόνια 1 μήνας και 17 μέρες
09.05.1886 -24.10.1890 Πλειοψηφίας 4 χρόνια 5 μήνες και 16 μέρες
10.06.1892 -03.05.1893 Πλειοψηφίας 10 μήνες και 23 μέρες
30.10.1893 – 12.01.1985 Πλειοψηφίας 14 μήνες και 13 μέρες
Σύνολο 10 χρόνια 9 μηνες και 5 μέρες

1952: Εκτελείται τις 4,12΄ το πρωί στου Γουδή, σε ηλικία 36 ετών, ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο. Μαζί μ’ αυτόν εκτελούνται καταδικασμένοι με την ίδια κατηγορία άλλοι τρεις κομουνιστές: Οι Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης και Νίκος Καλούμενος. Φυλακισμένος από τη κυβέρνηση Μεταξά σαν κομμουνιστής παραδόθηκε στους Γερμανούς στη κατοχή. Δραπέτευσε το 1943 και έγινε από τους ηγέτες της αντίστασης. Το 1950 συλλαμβάνεται περνάει από δύο δίκες (η δεύτερη με την κατηγορία της κατασκοπείας) και καταδικάζεται σε θάνατο. Παρά τις εθνικές αλλά και διεθνείς εκκλήσεις η απόφαση εκτελέστηκε, ακόμη και μετά την ομολογία του Νίκου Πλουμπίδη ότι αυτός ήταν ο διαφωτιστής του ΚΚΕ και όχι ο Μπελογιάννης. Ο πρωθυπουργός Ν. Πλαστήρας με επιστολή του είχε ζητήσει από τον βασιλιά Παύλο την απονομή χάριτος στους Ν. Μπελογιάννη και Δ. Μπάτση αλλά ούτε αυτός εισακούστηκε.


1968: Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος σε επίσκεψή του στην Βόρεια Ελλάδα ανακοινώνει από το Παλαί ντε Σπορ ότι χαρίζει όλα τα αγροτικά χρέη. Επίσης εγκαινιάζει 128 εργατικές κατοικίες στην Θεσσαλονίκη (συνοικισμός Αξιός). Ομιλώντας προηγουμένως προς του φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου ρίχνει για πρώτη φορά το σύνθημα που έγινε το logo της δικτατορίας: “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”.


1985: Ορκίζεται Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Χρήστος Σαρτζετάκης. Ήταν ο εισαγγελέας που είχε το θάρος να αντιταχθεί στο παρακράτος και να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους της δολοφονίας Λαμπράκη. Παραπέμπει σε δίκη εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς τους αστυνομικούς που είχαν οργανώσει το έγκλημα. Επί χούντας απολύθηκε από την υπηρεσία, συνελήφθη από την ΕΑΤ-ΕΣΑ, βασανίστηκε, και κρατούνταν φυλακισμένος χωρίς δίκη, μέχρι την αποφυλάκισή του το 1971 μετά από διεθνή κατακραυγή. Επανήλθε στο δικαστικό σώμα μετά την μεταπολίτευση. Οι περιπέτειες του «ανυπάκουου» Σαρτζετάκη συνεχίστηκαν στην μεταπολίτευση, αφού αρνήθηκε να εκδώσει στην Γερμανία τον Ρολφ Πόλε, γιατί τα αδικήματα που κατηγορούνταν ήταν πολιτικά, σύμφωνα με ρητή διατύπωσή του καταδικάζοντος Γερμανικού δικαστηρίου και το Ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά αδικήματα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευστάθιος Μπλέτσας, άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του Σαρτζετάκη και των άλλων δυο δικαστών. Ο σάλος που δημιουργήθηκε με την δημοσιοποίηση της νέας δίωξης, προστάτεψε πάλι τον «ζωηρό» δικαστικό. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έγινε Αεροπαγίτης το 1982. Ο Ανδρέας Παπαπανδρέου, το 1985, δεν πρότεινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για δεύτερη θητεία, αλλά το εξωκοινωβουλευτικό Χρήστο Σαρτζετάκη.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Μανόλης Ανδρόνικος. Αρχαιολόγος (καθηγητής του Αριστοτελείου Πανπιστημίου Θεσσαλονίκης) που ανακάλυψε
τους Μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας.


←29 Μαρτίου

31 Μαρτίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.