Σαν σήμερα 31 Μαρτίου

1822: Μεγάλη Παρασκευή αρχίζει η σφαγή της Χίου από τα Τουρκικά στρατεύματα. Διαρκεί τέσσερις μήνες και κάτι, επειδή ο πληθυσμός είναι μεγάλος, περίπου 170.000 άτομα. Σε όλο αυτό το διάστημα καταφθάνουν συνεχώς «ενισχύσεις» από τα απέναντι τουρκικά παράλια, κυρίως κατάδικοι. Τα αυτιά των νεκρών παστώνονται σε βαρέλια και αποστέλλονται στο Σουλτάνο, για είσπραξη των σχετικών αμοιβών. Σφαγιάστηκαν 52.000-95.000 Χιώτες. Ο σωστός αριθμός προκύπτει αν από τους 95.000 αφαιρεθούν οι γυναίκες 12-44 ετών που πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα. Αυτοί που γλίτωσαν ήταν 21.000 περίπου που φυγαδεύτηκαν με τα πλοία, 1.000-2.000 που αλλαξοπίστησαν και 52.000 αιχμάλωτοι λόγω της μαστίχας. Έφεραν από τα τουρκικά παράλια γεωργούς να μαζέψουν την μαστίχα, αλλά ο σχίνος έχει τα μυστικά του. Έτσι γλύτωσαν οι μαστιχοχωρίτες, για να καλλιεργούν την μαστίχα. Ο διεθνής αντίκτυπος της σφαγής ήταν τεράστιος και η κοινή γνώμη ολων των Ευρωπαϊκών Κρατών μεταστράφηκε υπέρ της Ελλάδας. Το τίμημα όμως ήταν πολύ βαρύ.


1876: Το ειδικό δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για τους δυο κατηγορούμενους υπουργούς της κυβέρνησης Βούλγαρη και τους τρεις μητροπολίτες που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο των σιμωνιακών. Ο Ιωάννης Βαλασόπουλος υπουργός εκκλησιαστικών και δημόσιας εκπαίδευσης καταδικάζεται σε ένα χρόνο φυλάκισης και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Επίσης υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα δώρα που είχε δεχτεί: 56.000 δρχ, ζεύγος ενωτίων (σκουλαρίκια) και μια χρυσή καρφίτσα. Όλα δόθηκαν στο φτωχοκομείο Αθηνών. Ο Βασίλειος Νικολόπουλος υπουργός δικαιοσύνης και γαμπρός του Δ. Βούλγαρη (είχε παντρευτεί την κόρη του Σταματίνα), σε φυλάκιση δυο μηνών. Οι δυο υπουργοί κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είχαν ανταλλάξει εκτός από λόγους, ύβρεις, γροθιές, κλωτσιές, που σταματούσαν μόνο με την επέμβαση των αστυνομικών.  Οι κατηγορούμενοι ήταν ήδη προφυλακισμένοι με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας από τους τρεις μητροπολίτες (η δωροδοκία για κατάληψη ιερατικού αξιώματος λέγεται σιμωνία). Οι τρεις μητροπολίτες καταδικάστηκαν σε πρόστιμο διπλάσιο της δωροδοκίας που είχε καταβάλει ο καθ’ ένας και κρατήθηκαν στην φυλακή μέχρι να το καταβάλουν. Αργότερα εξαναγκάσθηκαν από την εκκλησία σε παραίτηση. Ήταν η μια από τις δυο δίκες για τις οποίες είχε γίνει παραπομπή από την κυβέρνηση Αλ. Κουμουνδούρου σε μέλη της κυβέρνησης Βούλγαρη. Οι τρεις μητροπολίτες ήταν οι:  Κεφαλληνίας Σπυρίδων Κομποθέκρας, Πατρών και Ηλείας Αβέρκιος Λαμπίρης και Μεσσηνίας Στέφανος Αργυριάδης. Κατά την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι αυτοί οι τρεις ήταν οι πλειοδότες γιατί υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι που όμως είχαν δώσει μικρότερης αξίας ποσά. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτριος Βάλβης (μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας και αδελφός του Ζηνόβιου, επίσης πρωθυπουργού), που προήδρευε του ειδικού δικαστηρίου είχε πει την ιστορική φράση: «Έπρεπε να αφαιρέσωμεν την πρόληψιν ότι η Ελλάς συγχωρεί να παραβιάζονται οι νόμοι και ότι η Βουλή εξεπλήρωσε το καθήκον της, αφού επείσθη ότι οι κατηγορούμενοι παραβίασαν τους νόμους της πατρίδος». Το δικαστήριο διαβίβασε την δικογραφία στην Ιερά Σύνοδο η οποία αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι σιμωνίας. Αλλά για να κατευνάσει την κοινή γνώμη έθετε του τρεις μητροπολίτες σε αργία. Ο Βασιλικός Επίτροπος της Ιεράς Συνόδου, θεολόγος Νικόλαος Δαμαλάς αρνήθηκε να υπογράψει την κατάπτυστη απόφαση, οπότε αυτή δεν ήταν έγκυρη. Η Ιερά Σύνοδος συνέστησε το 1877 στους τρεις μητροπολίτες να παραιτηθούν για να λυθεί η κρίση που είχε προκύψει μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας. Το έκανε για λόγους γοήτρου. Για να δείξει ότι η Εκκλησία που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα είχε όντως το αυτοδιοίκητο και δεν υπάκουε στους νόμους του Ελληνικού κράτους. Οι μητροπολίτες πειθάρχησαν.


1946: Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, αποχή όλων των αριστερών κομμάτων, «λευκή τρομοκρατία». Έμειναν στην ιστορία σαν εκλογές του Μπέβιν. Ο Έρνεστ Μπέβιν ήταν ο ΥΠΕΞ της Μ. Βρεττανίας που «διέταξε» την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη ακόμη και για την ημερομηνία των εκλογών. Νικητής η Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων (Ιωάννης Θεοτόκης, Πέτρος Μαυρομιχάλης, Στέφανος Στεφανόπουλος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Στυλιανός Γονατάς, κλπ) με 55.12% και 206 από τις 354 έδρες, δεύτερη η Εθνική Πολιτική Ένωσις (Σοφοκλής Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος) με 19.28% και 68 έδρες, τρίτο το Κόμμα Φιλελευθέρων (Θεμιστοκλής Σοφούλης) με 14,39% και 48 έδρες, τέταρτο το Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος (Ναπολέων Ζέρβας) με 5.96% και 20 έδρες. Ακολουθούσαν διάφορα μικρά κόμματα. Σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση υπό τον δικαστικό Παναγιώτη Πουλίτσα. Αυτό έγινε μετά από διαφωνίες στην Ηνωμένη Παράταξη για την πρωθυπουργία και την κατανομή των υπουργείων. Ήταν οι πρώτες εκλογές από το 1936.


1962: 114. Φοιτητές του τμήματος φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου διαδηλώνουν στο χώρο του Πανεπιστημίου κατά της απόφασης του ΟΤΕ να μην προσλαμβάνει στον εισαγωγικό βαθμό ανώτερου προσωπικού (ΠΥ2, Προϊστάμενος Υπηρεσίας 2) τους απόφοιτους της σχολής με μεταπτυχιακό ραδιοηλεκτρολογίας, αλλά μόνο τους Ηλεκτρολόγους Μηχανολόγους του ΕΜΠ. Η Αστυνομία, χωρίς καμία έγκριση από πουθενά, εισβάλει στον Πανεπιστημιακό χώρο και μετατρέπει την διαδήλωση σε λουτρό αίματος. Σύσσωμοι οι φοιτητές όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εξεγείρονται με ένα σύνθημα: 114. Είναι το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος που ίσχυε: «Η τήρηση του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων». Η αστυνομία κατ’ εντολή της κυβέρνησης Καραμανλή, επιτίθεται με όλες της τις δυνάμεις, όπου υπάρχει συγκέντρωση φοιτητών, πνίγοντας τες στο αίμα και συλλαμβάνοντας τους πρωτεργάτες τους. Για συνεργάτες της και πληροφοριοδότες, είχε δεξιές φοιτητικές οργανώσεις όπως ΕΚΟΦ, Ελπιδοφόροι κ.α.


1975: Η Xerox καταθέτει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μιας δέσμης τεχνολογιών με το όνομα ethernet. Στο αίτημα σαν εφευρέτες αναφέρονται οι: Robert Metcalfe, David Boggs, Chuck Thacker και Butler Lampson. Ο πρώτος που ασχολήθηκε με το ethernet ήταν ο Metcalfe, με πρώτη αναφορά το 1973 και το όνομα είναι δανεισμένο από τον Ελληνικό αιθέρα. Οι τεχνολογίες ethernet αφορούν την επικοινωνία υπολογιστών σε τοπικά δίκτυα.. Η πατέντα καθυστέρησε να εκδοθεί δυο χρόνια. Όσο και αν η γραφειοκρατεία προσπάθησε να δώσει χρόνο στους αντιπάλους για βελτίωση των δικών τους τεχνολογιών τοπικών δικτύων (Token Ring της IBM, FDDI της ίδιας της ANSI και ARCNET της Datapoint 2200 γνωστής σαν CTC), με το που πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1977, εκτόπισε τον ανταγωνισμό, γιατί ήταν φτηνό, απλό στην υλοποίηση και επεκτάσιμο. Το 1983 έγινε διεθνές Στάνταρ σαν IEEE 802.3. Η σταδιοδρομία του άρχισε με ταχύτητες 2Mbps σε ομοαξονικό καλώδιο, συνέχισε στα 10Mbps στα οκτάκλωνα σημερινά καλώδια χαλκού. Χρησιμοποιώντας αναλλοίωτο το αρχικό πρωτόκολλο μετάδοσης πήγε 100Mbps και 1Gbps ακολουθώντας την εξέλιξη των καρτών δικτύου για χαλκό. Συνεχίζει την σόλο καριέρα του και στα Fiber Optics χωρίς πρόβλημα στα 10 Gbps που έχουν αρχίσει να διαδίδονται εμπορικά. Σε επίπεδο έρευνας έχουν πετύχει 1.4Tbps («κατέβασμα» 44 hd ταινίες σε ένα δευτερόλεπτο) με απόσταση σταθμών 410Km, καταργώντας την διαχωριστική γραμμή LAN-WAN.  Ταυτόχρονα υποστηρίζει όλα τα πρωτόκολα internet (IPV4, IPV6). Δικαίωσε απόλυτα το νονό του Metcalfe για το όνομα. Είναι μια τεχνολογία που δουλεύει κάτω από κάθε συνθήκη αναμετάδοσης δεδομένων, ακόμη και στον αιθέρα.


1979: Η Μάλτα παύει να έχει οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης και συνδεδεμένης σχέσης με την Μ. Βρετανία. Η μέρα αυτή είναι εθνική γιορτή για την Μάλτα με την ονομασία «Ημέρα της Ελευθερίας». Είχε γίνει ανεξάρτητο κράτος, αλλά όχι απλό μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας από το 1964. Ήταν βασιλευομένη δημοκρατία με βασίλισσα την Ελισάβετ και Άγγλο κυβερνήτη με αρκετά μεγάλες αρμοδιότητες. Το 1974 έγινε απλό μέλος της κοινοπολιτείας καταργώντας τον κυβερνήτη, αλλά υπήρχε μια ιδιαίτερη αμυντική συμφωνία με την Αγγλία η οποία έληξε την 31η Μαρτίου 1979. Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι μέλος της ΕΕ από το 2004 και από το 2008 μέλος της Ευρωζώνης.


2008: Πεθαίνει, σε ηλικία 97 ετών, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν (Julius «Jules» Dassin). Σύζυγος με δεύτερο γάμο και για τους δυο, της Μελίνας Μερκούρη. Δεν θα μπορούσε κανείς να του δώσει τον χαρακτηρισμό «φιλέλληνας» για να τον προσδιορίσει ακριβώς. Περισσότερο θα του ταίριαζε το νεοφώτιστος ή φανατικός Έλληνας. Θύμα της μαύρης λίστας του Χόλυγουντ επί Μακαρθισμού, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Γαλλία και να αρχίσει εκεί μια καινούργια καριέρα. Καθιερώθηκε αρχικά με τα film noir, όπως το Brute Force (1947). Η πρώτη του ταινία στην Ευρώπη ήταν το Ριφιφί, με το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ των Κανών. To 1957 θα συνεργαστεί με τον Νίκο Καζαντζάκη, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Το «Ποτέ την Κυριακή» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής (Μάνος Χατζιδάκις). Μετά τον θάνατο της Μελίνας δημιούργησε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, που σκοπός του είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κύριο στόχο την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ζήτησε να ταφεί δίπλα από την αγαπημένη του γυναίκα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.


2016: Η Κύπρος ολοκληρώνει σε λιγότερο από 3 χρόνια το πρόγραμμα (μνημόνιο) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας (Είχε υπαχθεί την 12.04.2013 ). Ήταν το κράτος που πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ (σε σχέση με τα υπόλοιπα που είχαν υπαχθεί στο ESM εκείνη την εποχή) την σταθεροποίηση και εξυγίανση της οικονομίας του. Ο λόγος που πέτυχε αυτόν τον χρόνο ήταν ότι η οικονομική του κρίση δεν ήταν ενδημική αλλά εισαγόμενη και μάλιστα επώνυμα. Ήταν τα Ελληνικά Ομόλογα που όταν κουρεύτηκαν, δημιούργησαν ντόμινο πτώσεως των μετοχών στις Κυπριακές Τράπεζες, οδηγώντας τους καταθέτες τους σε άμεση απόσυρση των κεφαλαίων τους που έτσι επέτεινε την Τραπεζική της ασφυξία. Από τα μόλις 10€ δις (9 από την ΕΚΤ και 1 από το ΔΝΤ) για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας χρειαστήκαν μόνο τα 7,3 (6,3 από την ΕΚΤ και 1 Από το ΔΝΤ).


←30 Μαρτίου

1 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.