Σαν σήμερα 1 Απριλίου

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος ελευθερώνει τη Λιβαδειά. Καπετάνιος της Λιβαδειάς από το 1820, ο Διάκος αποκλείει την 25η Μαρτίου, με άντρες του, το δρόμο για Άμφισσα. Την επομένη σκοτώνει κάποιους απομονωμένους Τούρκους στο στενό του Ζεμενού, λέγοντας στον Χασάν αγά της Λιβαδειάς ότι ήταν δουλειά των πρωτοπαλίκαρων του Οδ. Ανδρούτσου. Ο Χασάν υπογράφει χαρτί που επιτρέπει στον Διάκο να συγκεντρώσει πολεμιστές για απόκρουση της επίθεσης. Την 27η γίνεται γνωστό στον Χασάν ότι η Άμφισσα έχει καταληφθεί από Έλληνες και οι Τούρκοι πολιορκούνται στο Κάστρο της. Ο Διάκος, με τους άνδρες που συγκέντρωσε, καταλαμβάνει μεταξύ 28 και 29 Μαρτίου την θέση Προφήτης Ηλίας που βρίσκεται απέναντι από το φρούριο της πόλης για να την υπερασπιστεί από τους Έλληνες επαναστάτες και μόλις ολοκληρώνεται η συγκέντρωση των δυνάμεων του, εξαπολύει επίθεση κατά του φρουρίου. Την 31 Μαρτίου μετά από διήμερη μάχη παραδίδεται το φρούριο και αργά το απόγευμα παραδίδονται οι τελευταίοι Τούρκοι που ήταν οχυρωμένοι στην θέση Ώρα. Την επομένη μπαίνει θριαμβευτής στην πόλη, όπου οι Μητροπολίτες: Αθηνών Διονύσιος, Ταλαντίου Νεόφυτος και Αμφίσσης Ησαΐας, ευλογούν την σημαία της επανάστασης.


1824: Πρώτη μέρα της δίκης για προδοσία του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Για τις ανάγκες της συστήθηκε ειδικό δικαστήριο, με “κριτές”, στην εκκλησία της Παναγίας του Αιτωλικού. Ο Καραϊσκάκης βρισκόταν εκεί για να ξεχειμωνιάσει ή για να πεθάνει. Η φθίση του (φυματίωση), είχε φτάσει στον τρίτο βαθμό και οι γιατροί του έδιναν λίγες μέρες ζωής. Ο στρατός του όλος, 80 παλικάρια που του είχαν απομείνει πιστά. Ο Ιαβέρης του, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, γνωρίζοντας την κατάστασή του σχηματίζει ανακριτική επιτροπή με πρόεδρο τον επίσκοπο Άρτας Πορφύριο, η οποία τον παραπέμπει σε δίκη. Πρόεδρος ο δεσπότης. Μάρτυρας κατηγορίας ένας και μοναδικός (Ο Κωνσταντίνος Βουλπιώτης). Ο μάρτυρας (που ήταν ήδη κρατούμενος ώστε να τον έχουν στο χέρι), με τρεις διαδοχικές καταθέσεις, κατηγορούσε τον Γ. Καραϊσκάκη ότι τον είχε στείλει στην Άρτα όπου παρέδωσε επιστολή στον Ομέρ Βρυώνη με την οποία του υποσχόταν να του παραδώσει το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό. Η πρώτη μέρα της δίκης δεν είχε καθόλου καλή κατάληξη για τους διώκτες του Καραϊσκάκη και η αθώωση του ήταν σίγουρη. Έτσι την δεύτερη μέρα της  δίκης “μετακόμισαν” το δικαστήριο από την εκκλησία στο σπίτι του Σωτήρη Γιώτη (τον κατήγορο εκ μέρους της διοίκησης), έχοντας περικόψει την σύνθεση του δικαστηρίου από δέκα σε έξι μέλη (απέκλεισαν τους 4 που είχαν σαφώς ταχθεί με το μέρος του κατηγορουμένου) και ερήμην του κατηγορουμένου (φοβήθηκαν μην μεταστρέψει και άλλους). Επειδή ο αντίκτυπος της δίωξης του Καραϊσκάκη είχε δημιουργήσει ήδη πολύ κακές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη ο πανούργος Μαυροκορδάτος σοφίστηκε την τιμωρία που θα του επέβαλε. Να εξοριστεί από την Ελλάδα. “Ετοιμοθάνατος” όπως ήταν θα ζητούσε προστασία από τους Τούρκους και θα δικαιωνόταν οι διώκτες του. Με απόφαση λοιπόν του “Κριτηρίου” (του δικαστηρίου), ο Καραϊσκάκης ονομάζεται εχθρός της πατρίδας και προδότης. Του δόθηκε 48ωρη προθεσμία να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μεταφέρθηκε από τα παλικάρια του σε ξυλοκρέβατο (δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει) στα Άγραφα (τότε ήταν εκτός Ελλάδας). Κυνηγημένος από Τούρκους και Έλληνες από χωριό σε χωριό μέσα σε δυο μήνες όχι μόνο ανάρρωσε (Η κράση του; Ο αέρας του βουνού; Και τα δύο;), αλλά δημιούργησε νέο ένοπλο σώμα από 1500 άνδρες, με το οποίο έσωσε, για άλλη μια φορά,  την Στερεά Ελλάδα και την Επανάσταση.


1847: Γεννιέται ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ (†28/03/1943 70 ετών). Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας. Οι συνθέσεις του, που είχαν αμφισβητηθεί τότε από αρκετούς, παραμένουν πολύ δημοφιλείς μέχρι σήμερα. Δεν του αμφισβητήθηκε ποτέ ότι ήταν από τους μεγαλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα.
Πρελούδιο σε σολ ελάσσονα.
Κοντσέρτο για πιάνο Νο 3. Από τον ίδιο.
Κοντσέρτο για πιάνο Νο 2. Από τον ίδιο.
Ο Εμίλ Γκίλελς σε ένα πρελούδιο του ανταγωνιστή του στον τίτλο (του πιανίστα).


1865: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Αντώνιος Κριεζής. Αγωνιστής της Επανάστασης του ’21 και πρωθυπουργός της Ελλάδας (12.12.1849-16.5.1854). Συμμετείχε σε πολλές ναυμαχίες, ενώ αποφασιστική, με άλλους καπεταναίους, ήταν η συμμετοχή του στην ναυμαχία των Σπετσών. Εκεί παρακούοντας τις εντολές του Ανδρέα Μιαούλη για απόσυρση Ελληνικού Στόλου στο βάθος του Αργολικού Κόλπου με σκοπό να στριμώξουν τον υπεράριθμο και με ογκοδέστερα πλοία Οθωμανικό, τον καταναυμάχησαν στ’ ανοιχτά στις Σπέτσες. Πολιτικά ήταν αυλικός και του Όθωνα και του Γεώργιου Α΄. Ο Όθων τον είχε διορίσει πρωθυπουργό το 1849. Είχε παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 1854 μετά από δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (του 1850 και του 1853) που κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν οι μηχανοραφίες, η βία και η νοθεία.


1939: Ο δικτάτορας Φραγκίσκο Φράγκο με ραδιοφωνικό διάγγελμά του αναγγέλλει ότι όλη η Ισπανία ελέγχεται από τις δυνάμεις των εθνικιστών. Αυτός ο λόγος σηματοδοτεί το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία που είχε αρχίσει την 17η Ιουλίου 1936 με πραξικόπημα του Φράνκο. Από την μια πλευρά ήταν οι εθνικιστές και από την άλλη όλος ο υπόλοιπος δημοκρατικός κόσμος της Ισπανίας (από συντηρητικούς ρεπουμπλικανούς, σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές, κομμουνιστές έως και αναρχικούς). Την νίκη έκρινε η διεθνής συγκυρία όπου οι εθνικιστές βρήκαν την υποστήριξη των φασιστικών και ναζιστικών χωρών και την ανοχή των υπολοίπων για λόγους σκοπιμότητας. Οι δημοκρατικοί εγκαταλείφθηκαν ακόμη και από την μοναδική χώρα που τους είχε υποστηρίξει στην αρχή του εμφυλίου, την Σοβιετική Ένωση, που εκείνο τον καιρό ερωτοτροπούσε με την ναζιστική Γερμανία. Η Ισπανία γνώρισε την στυγνή δικτατορία για 36 χρόνια μέχρι τον θάνατο του δικτάτορα από γηρατειά το 1975. Ελεύθερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά το 1977.


1947: Πεθαίνει από ανακοπή σε ηλικία 56 ετών ο Γεώργιος Β’, ο πιο αδίστακτος βασιλιάς που γνώρισε η Ελλάδα. Βασίλευσε τρεις φορές 1922-24, 1935-1941, 1946-1947, με την βασιλεία του να έχει ποτιστεί με αίμα αρκετές φορές. Αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή ο πατέρας του Κωνσταντίνος Α’, με ιδιόχειρο σημείωμα, παραιτήθηκε υπέρ αυτού για να διατηρηθεί το στέμμα με την βοήθεια της Μ. Βρετανίας. Με πραξικόπημα την 22 Οκτωβρίου 1923, προσπαθεί να αποτρέψει τις εκλογές και να επιβάλει δικιά του κυβέρνηση. Στις 13.04.1924 με δημοψήφισμα καταργείται η βασιλεία και αποπέμπεται η Βασιλική οικογένεια από την Ελλάδα. Με το πραξικόπημα του Κονδύλη το 1935 επανέρχεται και το 1936 αναθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης στον Ι. Μεταξά την ίδια ημερομηνία που τον είχαν διώξει από την Ελλάδα. Την 4 Αυγούστου 1936 τον κάνει δικτάτορα. Φεύγει από την Ελλάδα με την κατάληψή της από τους Γερμανούς και επανέρχεται με μια σειρά μηχανοραφιών μετά από «ελεύθερο» δημοψήφισμα το 1946. Τον διαδέχθηκε ο μετριοπαθής αδελφός του Παύλος, που με διάγγελμα ανακοίνωσε τον θάνατο του στον Ελληνικό λαό. Το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση του Δ. Μάξιμου, εκθιάζοντας τις χάρες του εκλιπόντος, ενώ ανήγγειλε την διαδοχή του από τον αδελφό του.


1955: Η ΕΟΚΑ ( Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών ) ξεκινά τον απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο. Πολιτικός ηγέτης της ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και στρατιωτικός της ο Γεώργιος Γρίβας, που με προκήρυξη καλεί τους Κύπριους στον αγώνα. Με τους διαρκείς αγώνες της και με το αίμα των μελών της (Καραολής, Δημητρίου, Αυξεντίου, Μούσκος, Παληκαρίδης, Πεττεμερίδης και πολλοί άλλοι) η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητη το 1960.


1959: Αρχίζει η ισχύς της νέας μονάδας μέτρησης μήκους, του μέτρου, αντικαθιστώντας τον πήχη που είχε καθιερωθεί επί Όθωνα. Ο νόμος είναι ο 3957/29.06.59 (άρθρο 2 η ημερομηνία ισχύος), της κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 131/30.06.59. Δεν διαβάζετε τίποτε λάθος. Η ισχύς του ξεκίνησε με υπηρεσιακό αγορανομικό σημείωμα, άτυπα. Πιστεύοντας ότι έχουν τα χρονικά περιθώρια άρχισαν την έκδοση υπουργικών αποφάσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου. Χρειάστηκαν 13 από αυτές για να μπορέσει να εκδοθεί και λειτουργήσει, με πολλές «τρύπες¨ και καθυστερημένα ο 3957. Συνέχισε το «μπάλωμα» με μεταγενέστερες διατάξεις. Τόση μανία είχε με την αποτυχία να περάσει, ένα τόσο απλό μέτρο σε νόμο που όταν ξανάγινε κυβέρνηση, με την μεταπολίτευση, εκδίδει το 524/30.06.1978 Προεδρικό Διάταγμα, ΦΕΚ 112/15.7.1978, με το οποίο προσπαθεί να κωδικοποιήσει και τακτοποιήσει όλες τις διατάξεις και αποφάσεις για τα μέτρα και σταθμά. Ούτε αυτή τη φορά το πετυχαίνει με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα ο αγώνας για εναρμόνιση με τα διεθνή μέτρα και σταθμά να συνεχίζεται. Καλύτερο παράδειγμα για ανικανότητα μπλεγμένη στην πολυνομία και τα παραθυράκια δεν υπάρχει. Για την ιστορία:
1μ.=1.5429722 πήχεις εμπορικούς
1 πήχης εμπορικός=0,6480988 μέτρα
1μέτρο=4/3 πήχεις τεκτονικούς
1πήχης τεκτονικός=3/4 μέτρου


1976: Οι Στηβ Τζομπς, Στηβ Βόσνιακ και Ρόναλντ Γουέην, ιδρύουν την Apple. Το κάνουν για να μπορούν να πουλάνε ένα χειροποίητο, από τον Βόσνιακ, προσωπικό υπολογιστή. Τον Apple I. Τα πρώτα κομμάτια πωλούνται σαν κιτ με τα βασικά ανταλλακτικά (motherboard, CPU, RAM και textual-video chip), τα υπόλοιπα, πληκτρολόγιο, οθόνη έπρεπε να τα βρει και το κουτί να το κατασκευάσει ο ευτυχής ιδιοκτήτης τους. Ονόμασαν την εταιρεία τους Apple και όρισαν για logo της το δαγκωμένο μήλο για να τιμήσουν τον μεγάλο επιστήμονα της λογικής και της πληροφορικής Alan Turing.


1985: Η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση Αντικρατική Πάλη δολοφονεί με τρεις σφαίρες τον εισαγγελέα Γεώργιο Θεοφανόπουλο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της που αναλάμβανε την ευθύνη δεν το κάνει για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια του εν λόγω εισαγγελέα αλλά περισσότερο εκ χαρακτήρος. Τέτοιους χαρακτήρες μπορεί να συναντήσετε και σε έναν οποιοδήποτε υπάλληλο γκισέ του Δημοσίου. Και δεν τον απέκτησαν γιατί έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι αλλά γιατί τέτοιοι ήταν πάντα. Υπεύθυνοι για την δολοφονία θεωρούνται τότε ο φερόμενος σαν αρχηγός της οργάνωσης Χρήστος  Τσουτσουβής που σκοτώθηκε ενάμιση μήνα αργότερα σε συμπλοκή με αστυνομικούς, Γεώργιος Μπαλάφας, που κρίθηκε τελεσίδικα αθώος το 1985, Μιχάλης Πρέκας (Ο αρχηγός της οργάνωσης σύμφωνα με την Αστυνομία. Σκοτώθηκε το 1987 στην “Μάχη της Καλογρέζας” από αστυνομικούς), Αβραάμ Λεσπέρογλου (Αθωώθηκε τελεσίδικα απ’ όλες τις κατηγορίες το 2001).


2010: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Τζαννής Τζαννετάκης. Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιστασιακός, πολιτικός, πολλές φορές υπουργός και μια φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας στην κυβέρνηση της «κάθαρσης» του 1989. Κατά την διάρκεια της θητείας του σαν Υπουργός Πολιτισμού είχε δωρήσει τον οικογενειακό του πύργο  στη νησίδα Κρανάη Γυθείου στον ΕΟΤ.


←31 Μαρτίου

2 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.