Σαν σήμερα 2 Απριλίου

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης στον αυτισμό.
Θέμα του 2019: Υποστηρικτικές Τεχνολογίες, Ενεργός Συμμετοχή.


1827: Η Γ’ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας, με το ΣΤ’ ψήφισμα, εκλέγει κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μέχρι να έλθει ορίζει 3μελή «Αντικυβερνητική της Ελλάδος Επιτροπή» αποτελούμενη από τους Γ. Μαυρομιχάλη, Ι. Μαρκή Μιλαήτη και Ι. Νάκο, που θα ασκεί τα καθήκοντα του Κυβερνήτη. Τα δημοσιοποιεί με διακήρυξη την 4η Απριλίου και την δημοσιεύει στην «Γεννική Εφημερίδα της Ελλάδος». Αριθμός Φύλλου  39/09.04.1827.
Σ.Σ.: Οι ημερομηνίες πιθανόν να είναι με το παλιό ημερολόγιο.


1838: Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και θερμός φιλέλληνας Λέων Γαμβέτας (Léon Gambetta †31.12.1882, 44 ετών). Διετέλεσε πρόεδρος της βουλής και πρωθυπουργός της Γαλλίας. Ριζοσπαστικά δημοκρατικός κατέλυσε οριστικά την μοναρχία στη Γαλλία ανακηρύσσοντάς την Δημοκρατία. Ήταν ο πρωτεργάτης της παραχώρησης της Θεσσαλίας και της Άρτας στην Ελλάδα. Στην διάσκεψη του Βερολίνου το 1878 που έληξε με την ομώνυμη Συνθήκη, πέτυχε, με την βοήθεια της Ρωσικής αντιπροσωπείας, όλα τα ευνοϊκά αποτελέσματα για την Ελλάδα που υπάρχουν στο περιεχόμενό της.


1844: Γεννιέται ο Εμίλ Ζολά (†29.9.1902, 58 ετών). Γάλλος λογοτέχνης από τους μεγαλύτερους της εποχής του, «πατέρας» του νατουραλισμού. Περισσότερο είναι γνωστός από την εμπλοκή του στην υπόθεση Ντρέιφους και την συμμετοχή του στην εξυγίανση της πολιτικής στην Γαλλία.
«Για μια νύχτα αγάπης«.
Πολλά έργα του σε άλλες γλώσσες υπάρχουν στο project Guternberg.


1872: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών (Γεν. 27.04.1791) ο Samuel Morse. Καταξιωμένος ζωγράφος και φυσικός. Έγινε γνωστός από την εφεύρεση του τηλέγραφου και των σημάτων Morse. Με το σύστημα του άλλαξε ριζικά το τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων. Μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε από μεγάλες αποστάσεις ενσύρματα και ασύρματα.


1899: Μετά την ήττα των εκλογών την 7η Φεβρουαρίου, παραιτείται η κυβέρνηση του Α. Ζαΐμη. Θα σχηματίσει κυβέρνηση, ο διάδοχος του Χ. Τρικούπη, Γεώργιος Θεοτόκης, που πήρε στις εκλογές 131 από τις 234 έδρες. Η νέα κυβέρνηση θα ονομαστεί σκωπτικά «ευαγγελιακή» γιατί αναγκάστηκε σε παραίτηση την 12.11.1899 μετά από εκτεταμένα επεισόδια, λόγω της μετάφρασης του Ευαγγελίου στη δημοτική.


1982: 600 Αργενντινοί Πεζοναύτες και Buzos Tácticos (τα Ο.Υ.Κ. της Αργεντινής) αποβιβάζονται στα νησιά Falkland (Malvinas για την Αργεντινή). Η μικρή Βρετανική φρουρά παραδίδεται. Η χούντα της Αργεντινής είχε ξεκινήσει τον πόλεμο των Falklands με το όνομα: επιχείρηση Rosario. Κατά την διάρκειά του, 74 ημέρες, σκοτώθηκαν 649 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί, στρατιωτικό προσωπικό. Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και μετά τη πτώση της χούντας οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών αποκαταστάθηκαν.


2004: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Ιωάννης Αργύρης (Γεν. 19.08.1913). Ασχολήθηκε με την επιστήμη των Υπολογιστών και εφεύρε την Μέθοδο Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ) για τον υπολογισμό των ορίων ελαστικότητας αντικειμένων που αποτελούνται από άλλα επί μέρους τμήματα, όπως οικοδομές, διαστημόπλοια, σκάφη κλπ. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι υπολογισμού. Παράδειγμα στις οικοδομές με τον ΝΕΑΚ (Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό), υπάρχει η Ισοδύναμη Στατική Ανάλυση και η Φασματική Δυναμική Ανάλυση. Η ΜΠΣ όμως θα δίνει πάντα την κοντινότερη στην πραγματικότητα λύση μια και οι άλλες δυο «δουλεύουν» με παραδοχές. Το μόνο της αδύνατο σημείο είναι ότι στηρίζεται στην ικανότητα του μελετητή να «σπάσει» το πρόβλημα σε μικρότερα πεπερασμένα στοιχεία προβλημάτων (εξ ου και το όνομα), τόσα και τέτοια που να καλύπτουν όλο το πρόβλημα χωρίς να αφήνουν σοβαρά κενά δυνατών καταστάσεων, συνθηκών ή παραμέτρων. Η NASA επιλύει όλες τις κατασκευές της με αυτή τη μέθοδο. Ο Ι. Αργύρης σπούδασε στο ΕΜΠ και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους ναζί. Δραπέτευσε στην Ελβετία, με την βοήθεια του αρχηγού της ναζιστικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας (Abwehr) στρατηγού Βίλχελμ (φον) Κανάρις, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο ETH της Ζυρίχης. Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μετά από λίγο καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης χωρίς να αφήσει την πρώτη του έδρα. Ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Στατικής και Δυναμικής Αεροδιαστημικών Κατασκευών. Δημιούργησε το αεροναυτικό και αεροδιαστημικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, που είναι σημείο αναφοράς εφαρμογών υπολογιστών και ηλεκτρονικών.  Ήταν ανιψιός, από αδελφή, του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.


←1 Απριλίου

3 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.