Σαν σήμερα 3 Απριλίου

1821: Οι Σπέτσες σηκώνουν τη σημαία της επανάστασης. Είναι το πρώτο νησί που συμμετέχει στο ξεσηκωμό.
Η Μπουμπουλίνα από την 13η Μαρτίου είχε σηκώσει την δική της σημαία στο πλοίο της «Αγαμέμνων» και με κανονιοβολισμούς μπροστά στο παλιό λιμάνι, προκαλούσε και του άλλους καραβοκύρηδες σε εξέγερση.


1853: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ. Διετέλεσε πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής αντιβασιλείας μέχρι την ενηλικίωση του Όθωνα. Κατά την διάρκειά της στράφηκε κατά των αγωνιστών της Επανάστασης του ΄21. Το αποκορύφωμα των διώξεων ήταν η παραπομπή σε δίκη των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και η καταδίκη τους σε θάνατο. Προσπάθησε να μπλέξει τον νεαρό τότε βασιλιά σε δεσμό με την μεγαλύτερη κόρη του Λουίζα. Όταν είδε ότι ο βασιλιάς ήταν στο εξωτερικό για την ανεύρεση γαλαζοαίματης νύφης, δεν δίστασε να στείλει στον πατέρα του Όθωνα (βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄), μέσω του προσωπικού γιατρού (του Όθωνα) επιστολές με τις οποίες προσπαθούσε να τον πείσει ότι ο γιος του ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Όθωνας, που είχε γίνει γνώστης των επιστολών, τον απομάκρυνε από κάθε εξουσία και αρμοδιότητα. Επέστρεψε το 1837 στην Βαυαρία όπου έζησε τελώντας υπό δυσμένεια μέχρι τον θάνατό του.


1897: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Γιοχάνες Μπραμς (Johannes Brahms). Γερμανός συνθέτης και πιανίστας, ένας από τους σημαντικότερους της ρομαντικής περιόδου. Πολλά έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί σε ταινίες, κόμικς, ή και διαφημιστικά spot. Ακούστε τους ουγγρικούς χορούς Νο5.

Ή το «Νανούρισμα«.

Κονσέρτο για βιολί σε Ρε Μείζονα, έργο 77

Συμφωνία Νο3 Poco Allegretto.


1920: Αρχίζει η λειτουργία των Σιδηροδρόμων του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ). Στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του ΣΕΚ περιέρχονται όλες οι μέχρι τότε υφιστάμενες ξεχωριστές σιδηροδρομικές εκμεταλλεύσεις (αναφέρονται 6 στον ιδρυτικό Νόμο 2144 ), εκτός των τότε κερδοφόρων Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων. Οι τελευταίοι εντάχθηκαν στον ΣΕΚ το 1955, μετά την χρεωκοπία τους. Τον ΣΕΚ διαδέχθηκε το 1971 ο ΟΣΕ που ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.


1948: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Harry Truman υπογράφει το σχέδιο Μάρσαλ. Πήρε το όνομα από τον εμπνευστή του σχεδίου, Γερουσιαστή και Γραμματέα του Κράτους, George Marshall, που ανέλαβε και την υλοποίησή του. Με αυτό θα διατεθεί κονδύλιο ύψους 13$ δισεκατομμυρίων δολαρίων, (περίπου 9,57 τρισ. σημερινά) σε ρευστό και τεχνική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης που είχε καταστραφεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν συμπεριλαμβανόταν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ήταν στο Ανατολικό Μπλοκ (κομουνιστικά καθεστώτα φιλικά προς την Σοβιετική Ένωση). Αυτή με την σειρά της δημιούργησε το 1949 την όχι ακριβώς αντίστοιχη – αντίπαλη ΚΟΜΕΚΟΝ, της οποίας στόχος ήταν να τονώσει τις οικονομίες των χωρών μελών της, με την διευκόλυνση των συναλλαγών και ανταλλαγή εμπορευμάτων. Το σχέδιο Μάρσαλ διήρκεσε μέχρι και το 1952. Η Ελλάδα πήρε 376$ εκατομμύρια (περίπου $12 δισ. σημερινά). Μαζί με τα 400$ εκατομμύρια της βοήθειας Τρούμαν το 1947 για αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου, η χώρα μας πήρε 776$ εκατ. (πάνω από $24 δισ. σημερινά) βοήθεια. Μεγάλο μέρος της, δόθηκε σε ημέτερους, φαγώθηκε σκανδαλωδώς, ή υπεξαιρέθηκε από Έλληνες πολιτικούς. Πολλά από τα σκάνδαλα αποκάλυψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ που βρέθηκε δολοφονημένος στα νερά του Θερμαϊκού. Άλλα βγήκαν στην επιφάνεια από τον Ελληνικό τύπο. Ο Μάρσαλ είχε έλθει στην Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Θ. Σοφούλη που τον είχε υποδεχθεί μάλιστα στο αεροδρόμιο, για την εφαρμογή του σχεδίου. Η πρώτη βοήθεια που έφτασε το 1948 ήταν ένα φορτίο σιταριού για άμεση αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος της χώρας. Η Ελλάδα με όλη αυτή τη βοήθεια, είχε πάψει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της από 17.11.1949, λόγω αδυναμίας, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί από τις αγορές. Το 1950 με απόφαση των ΗΠΑ και οι δυο βοήθειες περικόπηκαν δραστικά λόγω αδυναμίας της Ελλάδας να τις αξιοποιήσει όπως έκαναν γνωστό οι Αμερικανοί Αρμόδιοι στην Ελληνική κυβέρνηση.


1962:  Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών (Γεν. 14.12.1883) ο Μανώλης Καλομοίρης, συνθέτης, μουσικός και συγγραφέας. O ιδρυτής της εθνικής μουσικής σχολής της Ελλάδας.

Ακούστε το φινάλε της συμφωνίας Νο1 από την συμφωνική και την χορωδία του Δήμου Αθηναίων, χορωδίες ΕΡΤ, Πολυτεχνείου, Εθνικού Ωδείου, σε διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου.
Μια συλλογή έργων του.


1967: Η εξωκοινοβουλευτική υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ι. Παρασκευόπουλου, που θα οδηγούσε σε εκλογές, τελείως αντισυνταγματικά, «παραιτείται». Ο λόγος είναι η διαφαινόμενη νίκη της Ένωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου στις επερχόμενες εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου είναι ανεπιθύμητος σαν πρωθυπουργός τόσο στην αμερικανική κυβέρνηση, λόγω των χειρισμών του Κυπριακού [άρνηση διχοτόμησης, αποστολή της μεραρχίας Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στο νησί], όσο και στο παλάτι, που αισθανόταν ότι υπονομεύεται ο θεσμός της βασιλείας, θεωρώντας την πολιτική Παπανδρέου συνέχεια του Βενιζελισμού. Με μίνι πραξικόπημα διορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση από την μειοψηφία της ΕΡΕ που έχει 99 έδρες, ενώ η Ε.Κ. έχει ακόμη, παρά τις 45 αποστασίες, 126 έδρες. Ανατίθεται η πρωθυπουργία, στην πιο ατυχή, ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός, στιγμή της πολιτικής καριέρας του στον Π. Κανελλόπουλο. Ο δρόμος έχει ανοίξει, με την βούλα διάπλατα, για την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας. Όλοι πια μιλούν ανοιχτά για επικείμενο πραξικόπημα, που δεν θα αργήσει να έλθει. Την 21η Απριλίου, με το «πραξικόπημα των συνταγματαρχών» η δημοκρατία θα καταργηθεί ολοκληρωτικά και επίσημα.


1973: Πραγματοποιείται η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο. Ο ερευνητής της Motorola Martin Cooper, καλεί τον συνάδελφο του, της Bell Labs, Dr. Joel Engel. Αν και πρωτότυπο, το Motorola ήταν αρκετά ελαφρύ (1.1 Kgr), σε σχέση με το σχεδόν διπλάσιου βάρους Orbitel 901, με το οποίο στάλθηκε το πρώτο SMS το 1992. Πιθανόν να βοηθούσε στην αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του, η μικρή μπαταρία που είχε (άντεχε μόνο 30 λεπτά ομιλίας και χρειαζόταν δέκα ώρες για να επαναφορτιστεί). Το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που κατασκευάστηκε στο Τόκυο το 1979, επέτρεψε την χρήση κινητών από συνδρομητές.


1981: Κυκλοφορεί ο Osborne 1. Ο πρώτος φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Είχαν κατασκευαστεί και άλλοι πριν απ’ αυτόν, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων είχαν φτάσει μέχρι την δημιουργία 10 προτύπων χωρίς να κυκλοφορήσουν. Είχε σχεδόν 11 κιλά βάρος, Z80 CPU της Zilog, 64 kbyte RAM, 5΄ οθόνη, δυο flopy disk drives 51/4΄ χωρητικότητας 90Kb το καθένα, λειτουργικό σύστημα CP/M και κόστιζε $1795 ($4.000 σημερινά). Στην τιμή συμπεριλαμβάνονταν το λογισμικό, που εκτός από το λειτουργικό σύστημα είχε λογιστικό φύλο, επεξεργαστή κειμένου, βάση δεδομένων, παιχνίδια και την παρούσα σε όλα τα PC της δεκαετίας του 80 γλώσσα προγραμματισμού basic. Ο Osborne δεν είχε μπαταρία. Η εταιρεία χρεοκόπησε το 1983, ενώ είχε φτάσει να πουλά χίλια PC το μήνα, αλλά συνέχισε την παραγωγή όπως και την κατασκευή νέων μοντέλων μέχρι και το 1985.


1982: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος με Προεδρικό διάταγμα. ΦΕΚ Α 46/07.04.1982. Αρχίζει να ισχύει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του (από τις 08.05.1982). Σύμφωνα με τον Νόμο οι μελλόνυμφοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ θρησκευτικού και πολιτικού γάμου. Η συζήτηση στην βουλή για την καθιέρωσή του (την συνύπαρξή του με τον θρησκευτικό γάμο) είχε ανοίξει την 20ή Δεκεμβρίου 1930 επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου.


2007: Ένα συμβατικό Γαλλικό TGV (Τραίνο Υψηλής Ταχύτητας. Train à Grande Vitesse) καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας συμβατικού οχήματος με ρόδες. Φτάνει τα 574.8 km/h. Για την κατάκτηση του ρεκόρ χρειάστηκε να μεταφέρει μόνο τρία βαγόνια και την μηχανή ανάστροφης πορείας. Ένα επιπλέον τρικ ήταν η ελαφρά αύξηση του voltage στις γραμμές. Από τότε το ρεκόρ δεν έχει καταρριφθεί από κανένα όχημα του εμπορίου.


←2 Απριλίου

4 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.