Σαν σήμερα 4 Απριλίου

Διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης και βοήθειας στη δράση κατά των ναρκών.
Θέμα του 2019: Τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν το «Ασφαλές έδαφος – Ασφαλές σπίτι «.
Στην Ελλάδα οι νάρκες είναι πολύ χρήσιμες. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε επιστημονικά. Το 2000 ιδρύθηκε η ΜΚΟ με την ονομασία «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» με σκοπό το φιλανθρωπικό έργο της αποναρκοθέτησης περιοχών σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ. Πρόλαβαν, την περίοδο 2000-2004 να φάνε 9€ εκατομμύρια μέχρι να αποκαλυφθεί η όλη ιστορία.
Η Ν.Δ. σεμνά και ταπεινά, για να μην ξαναγίνουμε διεθνές ρεζίλι, με περιφερειάρχες, εργολάβους και πολιτικούς, έφαγαν 4,4€ εκατομμύρια μέχρι το 2007 για αποναρκοθέτηση του Γράμμου. Το τι σημαίνει φάγωμα χρημάτων και ειδικά επιδοτήσεων με το επιχείρημα «Γιατί δικά σου είναι;» φαίνεται καλύτερα από κάθε άλλη περίπτωση. Εξ αιτίας αυτής της κατάχρησης (Η Ελλάδα αναγκάστηκε και στις δυο περιπτώσεις να επιστρέψει όλο το ποσό, που φάγανε οι επιτήδειοι. Άρα εσείς τα πληρώσατε.) κάθε χρόνο χάνονται ή ακρωτηριάζονται 2 έως 5 άτομα (Φυσιολάτρες ή κυνηγοί. Οι βοσκοί ξέρουν τις κακοτοπιές. Σπανιότερα άνθρωποι που καταφεύγουν για ανάγκη τους δίπλα σε πραγματικά πολυσύχναστους δρόμους.). Η χώρα μας εξακολουθεί να φιγουράρει στο παγκόσμιο χάρτη των ναρκοθετημένων χωρών όχι λόγω μιας αλλά πολλών περιοχών της.


1871: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Peter von Hess, Γερμανός ζωγράφος που ανέδειξε με τα έργα του την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους πρωταγωνιστές της. Επίσης αποτύπωσε την Ελλάδα του 1833 όπως την είδε κατά την παραμονή του στη χώρα μας επί Όθωνα. Είχε συμμετάσχει και στους Ναπολεόντιους πολέμους, αποτυπώνοντας αρκετά γεγονότα και από αυτούς.


1913: Σκοτώνεται 400 μέτρα από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, εκτελώντας πτήση ρουτίνας, ο αεροπόρος Μανώλης Αργυρόπουλος. Ο 24χρονος ήταν ο πρώτος Έλληνας πιλότος που πέταξε αεροπλάνο στην Ελλάδα την 8η Φεβρουαρίου 1912. Στην δεύτερη διαδρομή εκείνης της πρώτης επίδειξης είχε συνεπιβάτη τον Ελ. Βενιζέλο. Με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων είχε ενταχθεί εθελοντικά στο νεοσύστατο όπλο της Πολεμικής αεροπορίας. Άλλωστε αυτός ήταν που είχε πείσει τον πρωθυπουργό με εκείνη την πτήση για την χρησιμότητα του νέου όπλου. Μαζί του σκοτώθηκε ο Κρητικός βουλευτής και οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Μάνος. Ο Μ. Αργυρόπουλος ήταν το δεύτερο θύμα των Ελλήνων σκαπανέων των αιθέρων μετά τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη.


1926: Διεξάγονται οι εκλογές για ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, που έχει προκηρύξει ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος. Η προκήρυξη των εκλογών, είναι στο ίδιο ΦΕΚ που ανακοινώνει την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτη και την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών. Στην Συντακτική Απόφαση των εκλογών απαγορεύει την συμμετοχή υποψηφίων με ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, αποκλείοντας έτσι όλους του αντιπάλους του: Α. Ζαΐμη, Π. Κουντουριώτη, Ελ Βενιζέλο. Σαν μοναδικός υποψήφιος εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας, ενώ είναι ταυτόχρονα Πρωθυπουργός. Έχοντας διαλύσει την βουλή είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας που συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες: Νομοθετική, Εκτελεστική και Πολιτειακή. Σε μια προσπάθεια να φανεί δημοκρατικό το απολυταρχικό καθεστώς του, θα διορίσει, σαν πρόεδρος δημοκρατίας, κυβέρνηση ανδρεικέλων την 19η Ιουλίου.


1929: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Καρλ Μπέντζ, μηχανικός κινητήρων και αυτοκινήτων. Είναι ο πρώτος που κατασκεύασε αυτοκίνητο σαν πλαίσιο, κινητήρα και μηχανικά μέρη που μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ένας απλός πολίτης. Το όνομά του συνεχίζει να το έχει η εταιρεία που προέκυψε από την συγχώνευση των δυο μοναδικών τότε βιοτεχνιών οχημάτων στη Γερμανία της Daimler και της Benz. Είναι η Mercedes Benz που σήμερα έχει είκοσι εργοστάσια σε όλο το κόσμο και απασχολεί σε όλους τους τομείς που έχει εμπλακεί (μέχρι και Real Estate), 4.300.000 εργαζόμενους (στοιχεία 2010).


1946: Σχηματίζεται κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Π. Πουλίτσα. Η ανάγκη μεταβατικής κυβέρνησης προέκυψε γιατί η «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» που είχε κερδίσει τις πρώτες  «εκλογές» μετά την κατοχή, με απόλυτη πλειοψηφία, δεν ήταν τόσο «Ηνωμένη». Έριζαν για την θέση του πρωθυπουργού και τις θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση Πουλίτσα παρέμεινε στην εξουσία 14 ημέρες. Είχε διαδεχθεί την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη. Θα την διαδεχθεί η «Ηνωμένη» κυβέρνηση Κ. Τσαλδάρη.


1949: 12 χώρες υπογράφουν την Συνθήκη με την οποία ιδρύεται το NATO (North Atlantic Treaty Organization). Στα Eλληνικά Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η Συνθήκη υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον. Η έδρα του είναι στις Βρυξέλλες. Δημιουργήθηκε με σκοπό την κοινή άμυνα εναντίον εξωτερικών εχθρών. Σήμερα έχει 28 χώρες μέλη, και ο αμυντικός προϋπολογισμός των χωρών μελών του είναι το 70% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών. Η Ελλάδα εντάχθηκε την 18η Φεβρουαρίου 1962. Μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει επιτεθεί σε χώρα μέλος του Οργανισμού. Η Αμερική δήλωσε ότι η τρομοκρατική ενέργεια κατά των δίδυμων πύργων ήταν επίθεση από το Αφγανιστάν. Το NATO έχει επιτεθεί μέχρι σήμερα σε Κορέα, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανσιτάν, Λιβύη.


1964: Ο υπουργός δικαιοσύνης της Ένωσης Κέντρου Π. Πολυχρονίδης παραπέμπει στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Κόλλια για την παρέμβασή του στην υπόθεση Λαμπράκη. Εκτός απ’ αυτόν παραπέμπεται και ο επιθεωρητής του Αρείου Πάγου Αντ. Φλώρος που είχε συντάξει την έκθεση με την οποία προέκυπτε η ανάμειξη του Κ. Κόλλια. Και οι δυο καταδικάστηκαν από το ΑΠΣ. Ύστερα από προσφυγές και οι δυο επανήλθαν στο σώμα της δικαιοσύνης. Την 21η Απριλίου 1967 ο Κ. Κόλλιας έγινε πρωθυπουργός της χούντας, ενώ ο Α. Φλώρος απολύθηκε μαζί με πολλούς άλλους δικαστικούς μεταξύ των οποίων οι μετέπειτα Προέδροι της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης και Μ. Στασινόπουλος.


1968: Δολοφονείται σε ηλικία 39 ετών (Γέν. 15.01.1929) ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Μέμφις του Τενεσί. Ήταν ο μεγαλύτερος αγωνιστής κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων χωρίς τη χρήση βίας. Για αυτούς τους αγώνες του είχε απονεμηθεί βραβείο Νόμπελ το 1964.

Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει.


1973: Παραδίδεται για χρήση το World Trade Center (WTC). Είχε κτιστεί σε ανακτημένα εδάφη (εδάφη προσχώσεων του East River) και το συγκρότημα αποτελούνταν από επτά κτίρια. Σε αυτά εργαζόταν ∼50.000 άτομα, ενώ δεχόταν εβδομαδιαίως 200.000 επισκέπτες. Δυο από τα κτίριά του (οι δίδυμοι πύργοι) ήταν τότε τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Αυτοί οι πύργοι γκρεμίστηκαν κατά την διάρκεια τρομοκρατικής αεροπορικής επίθεσης την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Κατά την πτώση τους κατέστρεψαν και τα υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος. Το νέο WTC άρχισε να κτίζεται την 27η Απριλίου 2006. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Νο1 κτιρίου, που έχει ύψος 546.2m (20m ψηλότερο από το παλιό) και το κατατάσσει στην 4η θέση από πλευράς ύψους σε όλο το κόσμο. Άνοιξε για χρήση τον Νοέμβριο του 2014. Στα υπόλοιπα κτίρια του νέου συγκροτήματος η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη.


1975: Ιδρύεται η Microsoft. Η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής σήμερα στο κόσμο. Ιδρυτής της ήταν ο Bill Gates. Το λειτουργικό της σύστημα (οι διάφορες εκδόσεις των Windows) και η σουίτα γραφείου Ms-Office είναι σχεδόν τα μονοπωλιακά προϊόντα εμπορίου, σ’ αυτόν τον τομέα, σε όλο τον κόσμο. Οι μοναδικοί σοβαροί αντίπαλοι τους προέρχονται από τον χώρο του ελεύθερου λογισμικού και είναι: Το Linux στα λειτουργικά συστήματα, που ιδιαίτερα με το fork του Android έχει καθιερωθεί στα Smart Phones (87,5% της αγοράς) και το Open Office στις σουίτες γραφείου που αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Apache.


1979: Εκτελείται σε ηλικία 51 ετών ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός του Πακιστάν Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο. Είχε ανατραπεί με πραξικόπημα από τον δικτάτορα Ζία Ουλ Χακ. Η κόρη του Μπεναζίρ Μπούτο, Πρωθυπουργός της χώρας, που είχε κατηγορήσει ευθέως για τον θάνατο του πατέρα της και βέβαια για την πολιτική εκτροπή την CIA, δολοφονήθηκε επίσης. Τα δυο αδέλφια της πέθαναν ή σκοτώθηκαν κάτω από περίεργες συνθήκες.


←3 Απριλίου

5 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.