Σαν σήμερα 7 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Θέμα του 2019: Παγκόσμια κάλυψη υγείας: όλοι, παντού.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε στην επέτειο συγκρότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.


Ημέρα ανάμνησης των θυμάτων της γενοκτονίας της Ρουάντα.


529: Ο Ιουστινιανός εκδίδει τον Ιουστινιάνειο Κώδικα, λατινικά Codex Iustinianus, ή Corpus Juris Civilis. Συγκεντρώνει τους γραπτούς νόμους, από τους πρώτους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ιδίως όλους από την εποχή του Αδριανού και μέχρι των ημερών του, τους κωδικοποιεί, αυτούς που ήθελε να ισχύουν, σε αυτό το ολοκληρωμένο ενιαίο νομοθετικό έργο.


1614: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco). Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, ο μεγαλύτερος δημιουργός της Ισπανικής αναγέννησης. Άρχισε την καριέρα του από την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Χάνδακα (Ηράκλειο) σαν αγιογράφος, μέσω Ιταλίας, που ήταν και η σχολή ζωγραφικής γι’ αυτόν, κατέληξε στο Τολέδο όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του. Το έργο του μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα δεν είχε τύχει κάποιας αναγνώρισης, επειδή ήταν αυτόνομο, δεν δημιούργησε σχολή και επειδή επικράτησε το μπαρόκ. Αναδείχθηκε μέσα από τους ιμπρεσιονιστές (πχ Πωλ Σεζάν) και εξπρεσιονιστές (πχ ο Πάμπλο Πικάσο, ονόμαζε τον Greco πατέρα του) που επηρεάστηκαν από την τεχνοτροπία του.


1885: Εκλογές στη σκιά του επεισοδίου Nicolson. Ο πρέσβης της Αγγλίας Nicolson με την σύζυγό του αποφασίζουν να πάνε βόλτα στο Λυκαβηττό. Τρεις χωροφύλακες τους βλέπουν να περπατούν σε ένα μονοπάτι που είχε πρόσφατα δενδροφυτευτεί και τους φωνάζουν να πάνε από άλλο μονοπάτι. Οι Άγγλοι δεν καταλαβαίνουν, οι χωροφύλακες τους ξυλοκοπούν και μετά, αφού είχαν κατέβει στο δρόμο ο ένας από αυτούς (Λουκάς Καλπούζος) συνέχισε να τους πετάει πέτρες. Ο πρέσβης εξαγριωμένος απευθύνεται στον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος με την γνωστή κουτοπονηριά των Ελλήνων τον διαβεβαιώνει ότι ο υπαίτιος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά. Διέταξε προανάκριση, ο χωροφύλακας αρνήθηκε τις κατηγορίες και αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Πρέσβη. Ο Τρικούπης είχε το θράσος να δώσει επίσημη μετάφραση της κατάθεσης του χωροφύλακα στον πρεσβευτή ο οποίος θεώρησε ότι η ελληνική κυβέρνηση τον ενέπαιζε με αποτέλεσμα η υπόθεση να εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο Αγγλίας – Ελλάδας, με την Ελλάδα να υποχρεώνεται στην εξευτελιστική γι’ αυτήν και την αστυνομία δημόσια αποπομπή του χωροφύλακα και η ιστορία να έχει γίνει το μείζον πολιτικό και δημοσιογραφικό θέμα της εποχής. Η υπόθεση Νίκολσον ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης κατά του Τρικούπη που ήδη ήταν επιβαρυμένος με τα σκληρά φορολογικά μέτρα που είχε επιβάλλει. Η κυβέρνηση πέφτει προκηρύσσονται εκλογές με νικητή το Θ. Δηληγιάννη που παίρνει 185 έδρες ενώ το κόμμα του Τρικούπη 55.


1917: Πεθαίνει ο Σπυρίδων – Φιλίσκος Σαμαράς ο συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου. Ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης κλασσικής μουσικής μέχρι την εμφάνιση των Δ. Μητρόπουλου και Ν. Σκαλκώτα. Ο Ολυμπιακός Ύμνος ήταν σε στίχους Κωστή Παλαμά και έκανε το ντεμπούτο του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Καθιερώθηκε σαν ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων από την ΔΟΕ, το 1958.
Ρέα, Ξανθούλα, Η Μάρτυς, Για την Ένδοξη Πατρίδα.


1925: Σύμφωνα με την Συνθήκη του Σεν Ζερμέν, ορίζεται ο διαιτητής των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν κάτοικοι της  Ελλάδας κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για το χρονικό διάστημα που η χώρα δεν συμμετείχε επίσημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (28.7.1914-27.7.1917). Ενώ η χώρα βρισκόταν ανεπίσημα σε πόλεμο με τον άξονα από την δημιουργία της κυβέρνησης Εθνικής Αμύνης, οι επίσημες Κυβερνήσεις της Αθήνας (βλέπε βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄) αρνούνταν την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Δικονομικόν Κανονισμόν με τον οποίο εγκαταστάθηκε ο Αυστριακός Διαιτητής για την χώρα μας, του έδινε τέτοιες υπερεξουσίες που αν ήθελε και σε όποιον ήθελε παρείχε αποζημίωση. Αυτά ως προς το θεωρητικό μέρος. Στην πράξη είναι άγνωστο αν κάποιοι πρόλαβαν να πάρουν αποζημίωση για το επίμαχο χρονικό διάστημα μια και η Γερμανία το 1930 δήλωσε χρεωκοπία.


1943: Οι κατοχικές αρχές παύουν την κυβέρνηση του Κ. Λογοθετόπουλου από τον φόβο εξέγερσης όλων των Ελλήνων. Δίνουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον  Ιωάννη Ράλλη. Έχοντας δει τις αντιδράσεις ακόμη και των πιο μετριοπαθών συμπαθούντων (τους Ναζί), δημιουργεί τα Τάγματα ασφαλείας, που σε συνεργασία με τους Γερμανούς χτυπάνε την Ελληνική Αντίσταση και δρουν σαν φόβητρο για τους πολίτες. Για εκφοβισμό των αξιωματικών αρχίζει την δημοσίευση σε ΦΕΚ μια σειρά δημεύσεων των περιουσιών τους, που είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του αλλά τις κρατούσαν στο συρτάρι. Στη δίκη του, το 1946 δικηγόροι του ήταν ο γιος του Γεώργιος Ράλλης (ο γνωστός πρωθυπουργός της Ελλάδας) και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η γραμμή υπεράσπισής τους ήταν ότι ο Ιωάννης Ράλλης πρόσφερε σαν πρωθυπουργός τεράστιες υπηρεσίες στην Ελλάδα’.


1948: Ενεργοποιείται από τον ΟΗΕ η συγκρότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO World Health Organization). Η ημέρα συγκρότησής του καθιερώνεται σαν Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Έχει έδρα την Γενεύη και είναι διάδοχος του Οργανισμού Υγείας της Κοινωνίας των Εθνών. Σκοπός του είναι η παρακολούθηση και εξάλειψη ασθενειών που αποτελούν παγκόσμιο κίνδυνο. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν η εξάλειψη της ευλογιάς απ’ όλο το κόσμο. Σημερινοί του στόχοι είναι οι μεταδοτικές νόσοι, με έμφαση στις κύριες απειλές, των HIV/AIDS, ελονοσίας και φυματίωσης.


1951: Στην απογραφή εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 7.632.801 κάτοικοι. Απ’ αυτούς 2.807.905 (36,79%) ήταν κάτοικοι αστικών περιοχών, 1.187.349 (15.56%) ημιαστικών και 3.637.547 (47,66%) κάτοικοι αγροτικών περιοχών. Η επόμενη απογραφή έγινε την 19η Μαρτίου 1961.


1963: Θεμελιώνεται η μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας βωξίτη της PECHINEY (ή όπως έμεινε στους Έλληνες ΠΕΣΙΝΕ), από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. σε εφαρμογή της σύμβασης του 1960 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου PECHINEY. Το εργοστάσιο ήταν και είναι στην θέση Μετόχι του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Νικολάου). Για την σκανδαλώδη σύμβαση της πιο ενεργοβόρας βιομηχανίας στην Ελλάδα με την ΔΕΗ είχε παραπεμφθεί ο τότε πρωθυπουργός και δυο υπουργοί σε ανακριτική επιτροπή της βουλής η οποία τους είχε βρει ενόχους, αλλά το σώμα της βουλής είχε παραγράψει τα αδικήματά τους. Οι όροι της αποικιοκρατικής σύμβασης θα γίνουν ακόμη επαχθέστεροι για την Ελλάδα το 1969 επί χούντας. Στην διακίνηση κεφαλαίων, στις εκτάσεις και ποσότητες εκμετάλλευσης, στα ανά τόνο δικαιώματα του δημοσίου και στην τιμή του ρεύματος που η χούντα «γνωρίζει» αλλά δεν δημοσιεύει σε ΦΕΚ. Ο Κ. Μητσοτάκης που την 30.11.1960 διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, για την αρχική σύμβαση, δηλώνοντας «καμία υπογραφή και καμία σύμβασις δεν είναι δυνατόν να υποχρεώσει τον Ελληνικόν λαόν εις το διηνεκές να είναι φόρου υποτελής εις ορισμένους έξυπνους κυρίους της αλλοδαπής», σαν πρωθυπουργός το 1993, παρατείνει την χουντική σύμβαση της ΔΕΗ με την εταιρεία για άλλα 14 χρόνια. Την 31η Μαρτίου 2006 η ΔΕΗ καταγγέλλει την σύμβαση οδηγώντας την ΠΕΣΙΝΕ στην μεταβίβαση (μέσω τρίτης εταιρείας) της ιδιοκτησίας, στον όμιλο Μυτηλιναίου. Η Αλουμίνιον Ελλάς ΑΕ έχει προσφύγει στα δικαστήρια για την μονομερή καταγγελία της σύμβασης, που το Ελληνικό Δημόσιο είχε το δικαίωμα να κάνει, πληρώνοντας, σύμφωνα με δελτία τύπου της ΔΕΗ, ότι θέλει όποτε θέλει. Η υπόθεση συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την βοήθεια του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ Κ. Παπακωνσταντίνου (Ν 4001/2011 άρθρο 197), και πολλών άλλων παραγόντων. Ακόμη και αν είναι σκανδαλωδώς ευνοϊκές για την εταιρεία όλες οι ρυθμίσεις, είναι πολλά τα πολιτικά κοράκια και γύπες, που παραμονεύουν κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα.


Γρηγόρης Μπιθικότσης2005: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός. Τόσο τα «δικά» του τραγούδια όσο και οι συνεργασίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη και το Μάνο Χατζιδάκη δημιούργησαν σχολή στο λαϊκό τραγούδι.

Είμαι αητός χωρίς φτερά. Μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα.

Επιτάφιος. Στίχοι Γιάννη Ρίτσου, μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Επιφάνεια: Κράτησα τη ζωή μου. Στίχοι Γιώργου Σεφέρη, μουσική Μίκης Θεοδωράκης.


2014: Δημοσιεύεται το Πολυνομοσχέδιο που εννοείται ότι είναι μέτρα σε εφαρμογή του Γ μνημονίου. Είναι ότι νάναι. Αρχίζει με προεκλογικές παροχές στην Α1 υποπαράγραφο που αφορά την χορήγηση επιδόματος κοινωνικού μερίσματος, Α2 με δράσεις για τους αστέγους, Α3 παροχές ασθενείας σε είδος για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και την 4η για εφ’ άπαξ χρηματική ενίσχυση στους ένστολους από το ανύπαρκτο πρωτογεννές πλεόνασμα. Η παράγραφος Β τυποποιεί το επάγγελμα του αναλογιστή (Β1), του εκτιμητή(Β2), κάνει διάλειμμα με συμπλήρωση διατάξεων για το ΤΑΙΠΕΔ (Β3), με ρυθμίσεις θεμάτων αποκρατικοποιήσεων (Β4) και συνεχίζει στο Β5 ασχολούμενο με το επάγγελμα του Γεωτεχνικού. Στις υπόλοιπες παραγράφους ασχολείται με αναδιοργανώσεις ή θέματα υπουργείων ώστε ο Κρατικός μηχανισμός να φτάσει στα Ευρωπαϊκά στάνταρντς που απαιτούν οι δανειστές μας χωρίς να παραλείψει να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικα στο θέμα των δωροδοκιών ώστε η χώρα να έχει και την πρέπουσα διαφάνεια. Με λίγα λόγια πάνω από τα 2/3 του περιβόητου πολυνομοσχεδίου δεν αποτελούσαν προαπαιτούμενα του μνημονίου, αλλά αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη, ακόμη και από τους βουλευτές, λόγω όγκου, νομοθεσία. Η πορεία της χώρας σαν σύνολο αλλά και σαν τομείς που ρυθμιζόταν απ’ αυτό έδειξε την χρησιμότητά του και μέσα απ΄ αυτή τις σκοπιμότητες και τους στόχους του ίδιου του μνημονίου.


←6 Απριλίου

8 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.