Σαν σήμερα 8 Απριλίου

217: Δολοφονείται σε ηλικία 29 ετών ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας (πραγματικό όνομα Σεβήρος Αντωνίνος Αύγουστος). Το σημαντικότερο έργο του ήταν το έδικτο που εξέδωσε το 212. Αυτός το έκανε για να μαζέψει φόρους και μόνο. Το έδικτο όμως λειτούργησε ιστορικά όπως καμία άλλη ανθρώπινη διαταγή, νόμος, γραπτό ή προφορικό δημιούργημα ανθρώπου. Σύμφωνα με το διάταγμα όλοι οι ελεύθεροι πολίτες (άντρες και γυναίκες) μέσα στα όρια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορατορίας ονομάζονταν Ρωμαίοι πολίτες με απόλυτα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το έδικτο παρέμεινε σε ισχύ όσο υπήρχε Βυζαντινό κράτος μέχρι και την κατάλυση του το 1453. Αυτό ήταν που έδωσε την εσωτερική συνοχή που χρειαζόταν για τέτοιου μεγέθους κράτος, στην Ρωμαϊκή και μετέπειτα Βυζαντινή αυτοκρατορία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα και κάνοντας σπάνια πια την ανάγκη στρατιωτικής επιβολής του κράτους και των Νόμων του.  Στους Έλληνες έμεινε το Ρωμιός για πάντα.


1143: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Β’ Κομνηνός. Το παρατσούκλι του «Καλοϊωάννης» δίνει το μέτρο του χαρακτήρα του. Ήπιος, επιεικής με τους εχθρούς του, ακούραστος τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο. Πρωτότοκος γιος του ιδρυτή της δυναστείας, Αλέξιου Α’, τον διαδέχθηκε αμέσως μετά τον θάνατό του. Κατάφερε με μάχες και διπλωματία να αναιρέσει σχεδόν όλες τις δυσμενείς συνέπειες από την ήττα του Μάντζικερτ. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Μανουήλ Α’ Κομνηνός.


1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς ανακαλύπτει στο χωράφι του το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Μετά από πολλές περιπέτειες το άγαλμα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, όπου και εκεί δεν τελείωσαν οι περιπέτειές του. Οι διευθυντές του Μουσείου για να δώσουν μεγαλύτερη αξία στο απόκτημα έσβησαν την επιγραφή του πραγματικού δημιουργού του που ήταν ο Αλέξανδρος του Μηνίδου από την Αντιόχεια και το παρουσίασαν στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ’ σαν έργο του Πραξιτέλη. Επίσης ενώ τα κομμάτια από τα χέρια υπήρχαν, αντί να αφεθούν για να συγκολληθούν αργότερα όταν βελτιωνόταν η τεχνική, αντίθετα ακρωτηριάστηκε μεγάλο κομμάτι (πάνω από 40cm) του αριστερού χεριού που ανασηκωμένο κρατούσε το μήλο (είναι το κομμένο σύριζα), επειδή δεν ήταν τόσο καλά φινιρισμένο όσο ο κορμός. Πίστεψαν ότι ήταν πρόσθετο εκ των υστέρων. Σήμερα είναι γνωστό ότι ήταν συνηθισμένη πρακτική της εποχής εκείνης (130-100 π.Χ.), σημεία που ήταν δυσδιάκριτα από τον παρατηρητή (το άγαλμα έχει ύψος 2.03 μέτρα) να μην έχουν τόσο δουλεμένη την λεπτομέρεια. Ότι και αν έγινε, σήμερα το άγαλμα είναι το σημείο αναφοράς για την κλασσική γυναικεία ομορφιά.


1827: Η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εξουσιοδοτεί τον ομόφωνα απ’ αυτήν εκλεγμένο την 02.04.1827 κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, που δεν έχει έλθει ακόμη στην Ελλάδα, να αναζητήσει, πριν έλθει, δάνειον 5 εκατομμυρίων δίστηλων πραγματικών (όχι το ύψος του δανείου, αλλά τα λεφτά που θα παίρναμε στο χέρι) από το εξωτερικό. Με αυτό θα πλήρωναν τις δόσεις των δυο προηγουμένων δανείων και θα έμεναν κάποια χρήματα για την συνέχιση του αγώνα.


1867: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο αγωνιστής της Επανάστασης του ’21, στρατιωτικός και πολιτικός Δημήτριος Καλλέργης. Στην μάχη του Ανάλατου είχε αιχμαλωτιστεί από τους Τούρκους. Ελευθερώθηκε με την καταβολή λύτρων από την οικογένειά του (70.000 γρόσια. Δηλαδή 1.000 λίρες στερλίνες της εποχής ή £ 92.000 σημερινές). Θερμός υποστηρικτής και υπασπιστής του Ι. Καποδίστρια και του αδελφού του Αυγουστίνου που τον διαδέχθηκε. Συμμετείχε στον Β’ Εμφύλιο Πόλεμο συνελήφθη και φυλακίστηκε από τον Ι. Κωλέτη. Πρωταγωνιστής, είχε αναλάβει το στρατιωτικό σκέλος, με τον Γιάννη Μακρυγιάννη της εξέγερσης της 3ης Σεπτέμβρη 1843 κατά του Όθωνα ζητώντας Σύνταγμα.


1911: Ο Χάικε Κάμερλιν Όννες ανακαλύπτει την υπεραγωγιμότητα. Εμβάπτισε υδράργυρο σε υγροποιημένο ήλιο και διαπίστωσε ότι η ηλεκτρική αντίσταση του υδραργύρου είχε γίνει πρακτικά μηδέν. Το κάθε υλικό έχει δική του θερμοκρασία ή περιοχή θερμοκρασιών (πάντα πολύ χαμηλή, κοντά στο απόλυτο μηδέν) στην οποία γίνεται υπεραγώγιμο. Παράδειγμα: Με δεδομένο ότι 0οC=273.15οKelvin, το Αλουμίνιο γίνεται υπεραγωγός κάτω από τους 1.2οKelvin. Υπάρχουν υλικά που γίνονται υπεραγωγοί σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες. Υπάρχουν χαλκούχοι υπεραγωγοί στους 92οK. Όπως και άλλα σύνθετα εξωτικά υλικά στους 132οK. Προς το παρόν η ανακάλυψη παρ’  όλο που είναι μιας κάποιας ηλικίας και δεδομένης χρησιμότητας, χρησιμοποιείται μόνο για επιστημονικούς – ερευνητικούς σκοπούς, ενώ έχει διεισδύσει ελάχιστα στην ιατρική (μαγνητικοί τομογράφοι) και στις μεταφορές στα τραίνα τύπου Maglev (από το Magnetic levitation χωρίς ρόδες που “επιπλέουν” πάνω σε ηλεκτρομαγνήτες). Για την ανακάλυψή του ο Όννες τιμήθηκε με βραβείο Nobel.


1945: Παραιτείται η κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα και σχηματίζει κυβέρνηση ο Π. Βούλγαρης. Ο Ν. Πλαστήρας εξαναγκάσθηκε όχι μόνο σε παραίτηση αλλά ουσιαστική απόσυρση από την πολιτική σκηνή. Τον Μάρτιο μια εφημερίδα το «Ελληνικό Αίμα» παρουσίασε φωτοτυπία επιστολής του που εννοείται είχε γραφεί κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και ζητούσε την συνθηκολόγηση με την Ιταλία, με την μεσολάβηση της Γερμανίας. Το πρωτότυπο δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ο Ν. Πλαστηρας πέραν των άλλων ήταν ο ιδρυτής του ΕΔΕΣ το 1937, που το 1941 μετασχηματίστηκε σε αντιστασιακή οργάνωση κατόπιν εντολής του και παρέμεινε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του μέχρι την διάλυσή του με την Συμφωνία της Βάρκιζας. Σκοποί της «επιστολής» ήταν:
1) Να «φύγει από την μέση» ο Πλαστήρας, για να φέρουν στην Ελλάδα τον βασιλιά Γεώργιο B’. Όπως και έγινε. Απόδειξη και αυτού, ο Π. Βούλγαρης αρνήθηκε να υπογράψει την διενέργεια νόθων εκλογών και δημοψηφίσματος και αντικαταστάθηκε στο τέλος αντισυνταγματικά (αφού είχε και τις δυο εξουσίες) από τον ίδιο τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό, μια και κανείς πολιτικός δεν δεχόταν το μίασμα.
2) Να πάψει να ισχύει η Συμφωνία της Βάρκιζας, ώστε ανεμπόδιστα οι Εγγλέζοι και Αμερικάνοι με τους Έλληνες συμμάχους τους να επιδοθούν στην εξάλειψη του κομμουνιστικού κινδύνου στην Ελλάδα.


1959: Στη σύσκεψη του CODASYL που συμμετέχουν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής,  τομείς της εθνικής άμυνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ, αποφασίζουν την δημιουργία της πρώτης ανώτερης γενικής γλώσσας προγραμματισμού, υιοθετώντας την πρόταση της Grace Hopper. Η γλώσσα ονομάστηκε COBOL (COmmon Business Oriented Language). Η ανάπτυξη της ολοκληρώθηκε το 1960 και στις 6 και 7 Δεκεμβρίου άρχισε να λειτουργεί σε δυο υπολογιστές. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε εκτενέστατα στην δημιουργία εμπορικών και λογιστικών εφαρμογών, ιδιαίτερα σε μεγάλα συστήματα.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο (Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso). Από τους κύριους εκφραστές, συνιδρυτής με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και «πατέρας» του asemblage, της τεχνικής να δημιουργείς δισδιάστατα ή τρισδιάστατα έργα τοποθετώντας μαζί άλλα αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με την τέχνη.  Θεωρείται από του κύριους αναμορφωτές των πλαστικών τεχνών. Δείτε online το Εθνικό Μουσείο «Picasso» του Παρισιού. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο το online project Picasso.


1984: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο καθηγητής πανεπιστημίου, Τραπεζικός και δυο φορές υπηρεσιακός πρωθυπουργός (31.12.1963-19.2.1964, 22.12.1966-03.04.1967) Ιωάννης Παρασκευόπουλος.  Είχε προϋπηρεσία σε αρκετές υπηρεσιακές κυβερνήσεις σαν υπουργός σε διάφορες θέσεις (κυβ. Πέτρου Βούλγαρη, Κωνστ. Γεωργακόπουλου κλπ). Σαν τραπεζικός μετά από μακρά θητεία σε Τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού, είχε διατελέσει Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Η καριέρα του σαν πανεπιστημιακός άρχισε κι αυτή από το εξωτερικό (διδάκτωρ στα πανεπιστήμια της Λειψίας και του Λονδίνου). Στην Ελλάδα ήταν καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και της Παντείου.


1986: Δολοφονείται λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του ο μεγαλοβιομήχανος Δημήτριος Αγγελόπουλος. Ο ιθύνων νους της οικογένειας που έλεγχε και ελέγχει την Χαλυβουργική Α.Ε. αλλά και σωρεία άλλων εταιρειών (πάνω από 44) όπως ναυτιλιακών και ασφαλιστικών. Η εποχή της δολοφονίας του ήταν η δεκαετία που η Χαλυβουργική ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής χάλυβα στον κόσμο. Την ευθύνη ανέλαβε η 17Ν με προκήρυξή της. Τον κατηγόρησε συγκεκριμμένα ότι εισήγαγε ανθρακόσκονη από την Αυστραλία υπερτιμολώντας το κατά 50%.


1990: Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές εκείνης της μέρας, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, παίρνει 46,89% και βγαίνει πρώτο κόμμα. Σχηματίζει οριακά Κυβέρνηση, με 150 έδρες συν μια της ΔΗΑΝΑ. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 38,61% και Συνασπισμός (όλα τα κόμματα της αριστεράς) με 10.28%. Είναι οι τρίτες βουλευτικές εκλογές που γίνονται μέσα σ’ ένα χρόνο.


1990: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Απόστολος Καλδάρας, στιχουργός και συνθέτης του ρεμπέτικου κατά κύριο λόγο αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Σε όποιον μουσικό χώρο και αν περιπλανήθηκε ήταν πάντα αυθεντικός, με δικό του τελειώς ξεχωριστό στυλ.
Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ.

Είπα να σβήσω τα παλιά.

Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω.

Κάπου χαράζει.

Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι.


←7 Απριλίου

9 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.