Σαν σήμερα 9 Απριλίου

491: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ζήνων ο Ταράσης. Είχε διαδεχθεί τον πεθερό του Λέοντα Α’, που είχε πεθάνει το 474 και μετά τον θάνατο την ίδια χρονιά του κανονικού διαδόχου, Λέοντα Β’, που ήταν ο επτάχρονος γιος του Ζήνωνα και εγγονός του Λέοντα Α’.  Ένα χρόνο μετά την ανάρρησή του στον θρόνο είχε ανατραπεί από τον Βασιλίσκο, αδελφό της πεθεράς του Βηρίνας. Τον ανέτρεψε είκοσι μήνες μετά και τον οδήγησε (αυτόν και τα μέλη της οικογενείας του) στον θάνατο από δίψα, για να μην παραβιάσει τον λόγο του ότι αν του παραδιδόταν δεν θα χυνόταν αίμα. Προσπάθησε να ενώσει τους ορθόδοξους και μονοφυσίτες εκδίδοντας το «Ενωτικόν», που απέρριψαν και οι δυο πλευρές. Ήταν αυτός που επί βασιλείας του κατελύθη η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με δικιά του πρωτοβουλία. Είχε ενθαρρύνει τον Οδόακρο τον πρώτο μη Ρωμαίο, να ανατρέψει τον Ρωμύλο Αύγουστο. Όταν ο Οδόακρος άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα ήλθε σε συνεννόηση με τον βασιλιά των Οστρογότθων Θεοδόριχο, που όρισε ηγεμόνα της Δυτικής αυτοκρατορίας, να τον ανατρέψει. Στην πραγματικότητα μετά από μάχες μεταξύ Θευδέριχου και Οδόακρου συμφωνήθηκε εκεχειρία και για επικύρωση συμπόσιο. Κατά την διάρκειά του ο Θεοδόριχος σκότωσε με τα χέρια του τον Οδόακρο. Η ημερομηνία θανάτου του Ζήνωνα είναι αυτή που τον έβαλαν ζωντανό στην σαρκοφάγο μετά από μέθη. Όταν συνήλθε άρχισε να καλεί σε βοήθεια αλλά η σύζυγός του Αριάδνη απαγόρευσε να ανοιχτεί η σαρκοφάγος μια και είχε ήδη ορίσει για αντικαταστάτη του τον ευνοούμενό της Αναστάσιο Α’.


1912: Φτάνουν ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά, τα πρώτα τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας. Είναι Γαλλικά διπλάνα Henry Farman με κινητήρα Gnome 50hp και τελική ταχύτητα 75km/h. Οι μελλοντικοί χειριστές τους εκπαιδεύονται ακόμη στην σχολή αεροπορίας Farman. Είναι οι Δημήτριος Καμπέρος, Μιχαήλ Μουτούσης και Χρήστος Αδαμίδης. Θα επιστρέψουν μετά από ένα μήνα και την 27η Μαΐου, τα αεροσκάφη θα ενταχθούν επιχειρησιακά στην «Αεροπορική Υπηρεσία» του στρατού. Στην τελετή ένταξης θα «βαφτιστούν» παίρνοντας τα ονόματα Δαίδαλος, Αετός, Ιέραξ και Γυψ. Αυτά τα εροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν στον Α΄ Βαλκανικό  Πόλεμο για αναγνωρίσεις στο δυτικό κυρίως μέτωπο (Μπιζάνι). Στο ανατολικό μέτωπο χρησιμοποιήθηκαν τα εξελιγμένα και πιο ισχυρά Moris Farman MF.7 που παραγγέλθηκαν αμέσως μετά, με κινητήρα Renault 70hp και τελική 95km/h.  Με ένα τέτοιο έγινε η πρώτη στο κόσμο επιχείρηση ναυτικής συνεργασίας στα Δαρδανέλια. Συνέχισαν την δράση τους μέχρι και τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.


1932: Με το Νόμο 5391/9.4.1932 η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, περιορίζει την δίωξη της τοκογλυφίας. Στην ουσία επιτρέπει την τοκογλυφία αρκεί να είναι σε «λογικά» πλαίσια. Ο λόγος που το κάνει δεν είναι κάποιου είδους συμπάθεια προς τους τοκογλύφους. Προετοιμάζει την χώρα για την χρεοκοπία και πριν εξαγγείλει τα επίσημα μέτρα την 26η Απριλίου, ανακουφίζει τις Τράπεζες από αιτήσεις δανείων (από 26 Απριλίου δεν γίνονται δεκτές παρά μόνο σε όσους έχουν το ισόποσο του δανείου σε χρυσό) και δίνει διέξοδο ρευστότητας στον εμπορικό κόσμο.


1940: Η Γερμανία με την επιχείρηση Weserübung εισβάλει στην Δανία και Νορβηγία ταυτόχρονα. Στην Δανία όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν διάρκεια δυο ωρών. Η Δανία παραδόθηκε προκειμένου να τύχει ευνοϊκών όρων μεταχείρισης από τους Γερμανούς. Η Νορβηγία παρά την ύπαρξη του αδελφού φασιστικού κόμματος Εθνικής Ενότητας του Βίντκουν Κουίσλινγκ και την από μέρους του πρόσκληση για κατάληψη της Νορβηγίας προς τον Χίτλερ, εκθειάζοντας τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης, οι υπόλοιποι Νορβηγοί αντιστάθηκαν σθεναρά μέχρι την 10η Ιουνίου που αναγκάσθηκαν να παραδοθούν. Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι τόσο η Μ. Βρετανία όσο και η Γαλλία είχαν στείλει ενισχύσεις στην Νορβηγία, αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιατρικό δείγμα δωρεάν μπροστά στην μαζικότητα της Γερμανικής επίθεσης. Με αυτή την κίνηση ο Χίτλερ εξασφάλισε τα από βορρά σύνορα του με την Δανία και την απρόσκοπτη ροή του Σουηδικού σιδηρομεταλεύματος από τα Νορβηγικά λιμάνια. Βλέποντας, ένα μήνα πριν την παράδοση, τον αγώνα οπισθοφυλακών των Νορβηγών, στράφηκε απερίσπαστος για το κτύπημα στη Γαλλία που και ο ίδιος είχε υπερεκτιμήσει το βαθμό δυσκολίας του.
Λεπτομερής περιγραφή των επιχειρήσεων σε Δανία και Νορβηγία υπάρχει σε προπαγανδιστικό ναζιστικό φιλμ της εποχής (σε 9 επεισόδια).


1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη τρεις μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα. Είχαν παρακάμψει τα οχυρά Ρούπελ-Λίσσε από την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια ημέρα αγγελιοφόρος μεταφέρει μήνυμα στον διοικητή των οχυρών Ρούπελ Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο ότι η Θεσσαλονίκη υπέγραψε την παράδοσή της και ήταν ανώφελο να συνεχίζουν να μάχονται. Η απάντηση του Δουράτσου ήταν: «Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται». Θα αναγκαστεί να τα παραδώσει την επόμενη μέρα όταν καταλαβαίνει ότι αυτός και τα δυο τάγματα με τα οποία ήταν επανδρωμένη η 215 χλμ γραμμή Μεταξά, ήταν ο μοναδικός Ελληνικός Στρατός που είχε μείνει στην Βόρεια Ελλάδα.


1953: Ο υπουργός συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης υποτιμά αιφνιδιαστικά τη δραχμή έναντι του δολαρίου στο μισό της προηγούμενης ισοτιμίας της. Η ισοτιμία από 15.000δρχ.=1$, διαμορφώνεται σε 30.000δρχ.=1$. Αυτό σε συνδυασμό με το «κόψιμο» των τριών μηδενικών που ακολούθησε και την απελευθέρωση των εισαγωγών ανόρθωσαν όλους του δείκτες της οικονομίας. Στις λαϊκές αντιδράσεις και απεργίες (Απαγορευόταν από το Σύνταγμα του ’52 για όλον τον δημόσιο τομέα, ακόμη και για ΝΠΔΔ, αλλά παρ’ όλα αυτά έγιναν), άσκησε βέτο σε κάθε αστυνομικό ή άλλο μέτρο δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ότι θα ατονήσουν και δικαιώθηκε. Ήταν η μοναδική επιτυχημένη υποτίμηση στην ιστορία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.


1968: Θεμελιώνεται από τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Μεγαλόπολης. Tην 7η Νοεμβρίου 1970 έγιναν τα εγκαίνια λειτουργίας του με δυο μονάδες παραγωγής ενέργειας ισχύος 125MW η κάθε μια. Το 1971 υπέγραψε συμφωνία κατασκευής τρίτης μονάδας ισχύος 300MW που τέθηκε σε λειτουργία το 1975. Το 1991 λειτούργησε η μονάδα 4 επίσης 300MW. Την 3η Σεπτεμβρίου 2010 τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας, για περιβαλλοντικούς λόγους, η μονάδα 1 και λίγο μετά η 2. Το 2018 δόθηκε στην εκμετάλλευση η μονάδα 5 (φυσικού αερίου, οι προηγούμενες 4 είναι με λιγνίτη), που είχε αρχίσει την δοκιμαστική λειτουργία της την 23.04.1915, ισχύος 500MW (μεγίστη ισχύς 811MW). Τρία χρόνια έμεινε σε εφεδρεία για λόγους σκοπιμότητας. Οι μονάδες 3 και 4 είναι προς πώληση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που η κυβέρνηση εισαγάγει προς ψήφιση τον Απρίλιο του 2018. Τα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης που εξυπηρετούν τις λιγνιτικές μονάδες της έχουν ετήσια παραγωγή ∼14 εκ. τόνων λιγνίτη, από τα 70 που εξορύσσονται στην Ελλάδα.


2000: Στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της ημέρας το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό το Κώστα Σημίτη βγαίνει πρώτο κόμμα με 43,79% και σχηματίζει Κυβέρνηση. Ακολουθούν η ΝΔ με 42,74%, το ΚΚΕ με 5,52% και ο Συνασπισμός με 3,2%. Είναι η δεύτερη θητεία κυβέρνησης Κ. Σημίτη από εκλογές. Σ’ αυτήν εξανεμίστηκαν όλες οι ελπίδες όσων είχαν χάσει τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο για ανάκαμψή του. Είχε θητεύσει πρωθυπουργός και για οκτώ μήνες, διαδεχόμενος τον Α. Παπανδρέου μετά την παραίτηση του τελευταίου για λόγους υγείας . Τα σποτ της εποχής δείχνουν τι «πούλαγαν» τα δυο μεγάλα κόμματα.


2013: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας (04.05.1979 – 28.11.1990). Έμεινε γνωστή με το παρατσούκλι «σιδηρά κυρία», λόγω της άκαμπτης και σκληρής εφαρμογής των αποφάσεών της. Ήταν εχθρική απέναντι σε κάθε τι το κρατικό και απέναντι στα συνδικάτα. Με την σκληρή πολιτική της έριξε τον πληθωρισμό από 18% στο 8%, εκτοξέυοντας την ανεργία από ένα εκατομμύριο (5.3%) σε 3,6 εκατομμύρια ανέργους (11.8%). Το μεγαλύτερο σωματείο της χώρας, οι ανθρακωρύχοι, έκαναν απεργία για ένα χρόνο. Δεν υποχώρησε σε κανένα αίτημα τους με αποτέλεσμα τα περισσότερα ανθρακωρυχεία να κλείσουν. Η άκρατη φιλελεύθερη πολιτική της, έγινε όρος με το όνομα «Θατσερισμός». Επί πρωθυπουργίας της έγινε ο πόλεμος των νησιών Falkland με την Αργεντινή. Η νίκη της Αγγλίας στον πόλεμο, της έδωσε και δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία.


←8 Απριλίου

10 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.