Σαν σήμερα 10 Απριλίου

1380: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο πρώτος Δεσπότης του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνός. Ήταν γιος του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού. Η προσωπικότητά του και οι ικανότητές του αναδείχθηκαν με την τοποθέτησή του σαν διοικητή αυτής της περιοχής. Ισχυροποίησε την θέση του με επιτυχημένες ενέργειες και δράσεις σε όλους τους τομείς. Μετάτρεψε μια διοικητική θέση στο γνωστό πανίσχυρο Δεσποτάτο του Μυστρά που μεσουράνησε μέχρι τον 15ο αιώνα.


1821: Κυριακή του Πάσχα οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ στη κεντρική πύλη του Πατριαρχείου και τον αφήνουν κρεμασμένο εκεί για τρεις ημέρες. Οι Εβραίοι ζήτησαν τη σωρό του στην τιμή των 800 γροσίων και όταν τους δόθηκε τρεις απ’ αυτούς, οι Μουτάλ, Μπιταχί και Λεβύ το γύμνωσαν και το περιέφεραν στους δρόμους της πόλης. Τέλος το πέταξαν στο Κεράτιο κόλπο απ’ όπου το περισυνέλεξε ένας Έλληνας πλοίαρχος. Ήταν η τρίτη* και μοιραία θητεία του στον θρόνο του Πατριαρχείου. Ο Γρηγόριος Ε’ αν και με αγαθή πρόθεση, να γλυτώσει τον Ελληνισμό της πόλης, αφόρισε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και όλους τους επαναστάτες κάνοντας τεράστια ζημιά στον αγώνα. Η Ελλάδα τιμώντας την θυσία του έστησε τον ανδριάντα του στην είσοδο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, όχι μόνο προς τιμήν του ίδιου του Πατριάρχη, αλλά και σε ανάμνηση όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τους αγώνες του Έθνους.
* Η πρώτη ήταν 09π.η..05.1797 – 1798. Η δεύτερη 23π.η.09.1806 – 10π.η./22ν.η.09.1808. Η τρίτη 15π.η/27ν.η..12.1818 – μέχρι την δολοφονία του (22.04 με το νέο ημεολόγοιο).


1821: Οι Τούρκοι που είναι κλεισμένοι στο Κάστρο των Σαλώνων μετά από 13ήμερη πολιορκία παραδίδονται. Ο Πανουργιάς τους είχε υποσχεθεί ότι δεν θα κινδύνευε η ζωή, η τιμή και η περιουσία τους. Οι Έλληνες δεν κρατούν τον λόγο τους. Τα γυναικόπαιδα τα κλείνουν σε δυο σπίτια που τα πυρπολούν. Οι τυχεροί άντρες που πιάνονταν σφάζονταν ένας ένας. Οι υπόλοιποι έβρισκαν μαρτυρικό θάνατο. Την σφαγή υποδαύλιζε ο Θόδωρος Τράκας πατέρας του πρώτου νεκρού της μάχης Σταμάτη Τράκα με την φράση «Γάμος χωρίς σφαχτά δεν γίνεται». Γλύτωσαν μόνο οι Τούρκοι που είχαν αναπτύξει φιλικές σχέσεις με Ελληνικές οικογένειες, οι οποίες τους έκρυψαν για πολλές μέρες στα πιο απίθανα σημεία (μέχρι και σε βαρέλια). Το στίγμα στίγμα, αλλά η κατάληψη του κάστρου των Σαλόνων ήταν αποφασιστικής σημασίας για τον αγώνα. Η μάχη των Βασιλικών που καθόρισε την κατάληψη της Τρίπολης δεν θα είχε γίνει ποτέ.


1826: Στις 18:30 αρχίζει η έξοδος του Μεσολογγίου. Οι μαρτυρικοί υπερασπιστές της Ιερής Πόλης μαζί με τον άμαχο πληθυσμό χωρίς ανεφοδιασμό από  την 25η Φεβρουαρίου  που αποκλείστηκαν και από την θάλασσα, νηστικοί, χωρίς πυρομαχικά, δεν έχουν άλλη λύση. Προσπαθούν να σπάσουν τον ασφυκτικό κλοιό των Τουρκοαιγυπτίων και Αλβανών που τους πολιορκούν εδώ κι ένα χρόνο. Η μάχη είναι φονικότατη και ελάχιστοι σώζονται. Όσοι έμειναν στη πόλη λόγω τραυματισμών ή ασθενειών κλείστηκαν με το Χρήστο Καψάλη στην πυριτιδαποθήκη και έβαλαν φωτιά στο μπαρούτι. Το Μεσολόγγι πέρασε στην Ιστορία και έγινε το διεθνές σύμβολο των Ελληνικών αγώνων.


1867: Ψηφίζεται επί κυβερνήσεως Κουμουνδούρου ο Νόμος ΣΔ’/10.4.1867 «Περί νομισματικού συστήματος». Επισημοποιείται ο κανόνας του χρυσού και η νέα δραχμή είναι ανατιμημένη έναντι της παλιάς κατά την επιπλέον αναλογία χρυσού. Η νέα δραχμή είναι φτιαγμένη από άργυρο, που περιέχει αντί τεσσάρων της παλιάς, πέντε γραμμάρια αργύρου με διαμορφούμενη σχέση αξίας χρυσού/αργύρου, κατά βάρος, 1/15,2. Από χρυσό είναι τα νομίσματα των 5, 10, 20, 50, 100 δραχμών, από άργυρο των 5 (κυκκλοφόρησε σε δυο τύπους), 2, 1 δραχμής, 50 και 20 λεπτών. Τέλος μπρούτζινα είναι των 1, 2, 5, 10 λεπτών. Η ποσότητα που θα είναι σε κυκλοφορία ορίζεται: «…εις μεν τα αργυρά την αναλογίαν των 6 δραχμών, εις δε τα χάλκινα την αναλογίαν των 2 δραχμών εφ’ εκάστης ψυχής του πληθυσμού της επικρατείας» (άρθρο 9).


1896: Κατά την διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο. Η νίκη αυτή ήταν η πιο ιστορική νίκη όλων των Ολυμπιακών αγώνων μέχρι σήμερα. Ο Σπύρος Λούης έγινε το σύμβολο του Ολυμπιακού πνεύματος. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936 κλήθηκε να τους τιμήσει με την παρουσία του. Ο Μαραθώνιος, το κορυφαίο άθλημα όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών διοργανώσεων είχε τότε αθλοθετημένο ένα κύπελλο για τον πρώτο νικητή. Το κύπελο αυτό δόθηκε για δημοπρασία από τον τελευταίο απόγονο του Σπύρου Λούη στον οίκο Christie’s. Στην δημοπρασία πλειοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


1919: Δολοφονείται σε ηλικία 29 ετών ο Εμιλιάνο Ζαπάτα. Ηγετικό στέλεχος της Μεξικανικής επανάστασης του 1910 και γνωστός σαν  υπερασπιστής των φτωχών και αδύναμων. Δολοφονήθηκε σε ενέδρα κυβερνητικών στρατευμάτων στην Τσιναμέκα, όπου τον είχε καλέσει ο Γκαγιάρντο για διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας ότι ο τελευταίος σοβαρολογούσε.


1941: Παραδίδονται όλα τα οχυρά του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (Ρούπελ, Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Μπέλες, Περιθώρι κλπ) μετά την επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδας που είχε εκδηλωθεί την 6η Απριλίου. Ενώ την προηγούμενη είχε δοθεί απάντηση στο Γερμανό αγγελιοφόρο ότι «τα οχυρά καταλαμβάνονται δεν παραδίδονται», το πρωί 10 Απριλίου οι διοικητές των οχυρών διαπιστώνουν ότι τα επιτελεία και οι μέραρχοι των δυο μεραρχιών που αποτελούσαν το Τμήμα Στρατιάς, τους είχαν εγκαταλείψει φεύγοντας, από τον φόβο της αιχμαλωσίας. Το χειρότερο ήταν ότι η τηλεφωνική διαπίστωση έγινε μπροστά στον απεσταλμένο Λοχαγό των Γερμανών και του διερμηνέα του, αναγκάζοντας τον διοικητή των Ρούπελ να προσποιείται ότι πότε μιλάει με τον Μέραρχο και πότε με τον Επιτελάρχη. Στο πολεμικό συμβούλιο που ακολούθησε κατάφεραν οι ψυχραιμότεροι να πείσουν του «θερμόαιμους» ή να παραδοθούν όπου δεν υπήρχε περίπτωση διαφυγής, ή όπου ήταν δυνατόν, να διαφύγουν με τον οπλισμό τους προς το Νότο.


1963: Βυθίζεται αύτανδρο το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ Thresher (Αλεπόσκυλο), κατά την διάρκεια δοκιμών. Ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταστροφή (από πλευράς θυμάτων: 129) υποβρυχίου. Το Thresher ήταν το πρώτο μιας νέας κλάσσης με σκοπό την καταστροφή αντίπαλων (Σοβιετικών) πυρηνικών υποβρυχίων. Θεωρητικά είχε εξελιγμένα πολλά συστήματα. Ήταν το ταχύτερο, δυσκολότερα ανιχνεύσιμο (το πιο “ήσυχο”), με τις καλύτερες συσκευές ανίχνευσης (ενεργητικό και παθητικό sonar) που υπήρχαν μέχρι τότε. Κομάτια του σκάφους βρέθηκαν στον βυθό (2.520 μέτρα) της περιοχής των δοκιμών. Πολλές θεωρίες αναπτύχθηκαν για τα αίτια της καταστροφής. Η εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε για το θέμα, κατέληξε στην σύσταση για περισσότερες και πιο σοβαρές επιθεωρήσεις τόσο κατά την διάρκεια της σχεδίασης όσο και της κατασκευής αυτών των υποβρυχίων.


1979: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Ιταλός συνθέτης Νίνο Ρότα. Άγνωστος στους πολλούς, στους οποίους όμως είναι πολύ γνωστά τα soundracks και τα ονόματα των ταινιών που επένδυσε με μουσική.
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα«.
«Ο Νονός«. (Μαζί με τον Έννιο Μορρικόνε)
«Ο Νονός ΙΙ«.
«8 1/2«.
«Ο δρόμος«.
«Γλυκειά Ζωή«.
«Amarcord«.
«Canzone Arrabbiata«.


2005: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος. Με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση τόσο σε επίπεδο βάσης όσο και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ήταν, για όλο το διάστημα της διακονίας του στην Αρχιεπισκοπή, η εξέχουσα μορφή της Ελληνικής μειονότητας στην Αμερική. Στην Ελλάδα έμεινε γνωστός σαν Σιάκωβος, επειδή μόνιμη μέριμνά του ήταν η ευνοϊκή πολιτική της Αμερικής απέναντι στην Ελλάδα, πράγμα που συνέχισε και επί δικτατορίας. Ήταν ο πρώτος ιεράρχης που ευλόγισε το αντιρατσιστικό κίνημα στην Αμερική, έγινε στενός φίλος του Μ. Λ. Κινγκ, δήλωσε δημόσια την αντίθεση του στον ρατσισμό, την βία και την φτώχεια. Η εκλογή του σαν Αρχιεπισκόπου ήταν καθαρά πολιτική. Το Πατριαρχείο σύσσωμο ήθελε να στείλει στην Αμερική το μεγαλύτερο όνομα, εκείνη την εποχή, της Ορθοδοξίας: Τον Μελίτωνα Χατζή. Με επιστολή του Κ. Καραμανλή, ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ενημερώνεται ότι επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα καλούνταν εκτός από τα θρησκευτικά του καθήκοντα να διαδραματίσει έντονα πολιτικό ρόλο για λογαριασμό των Ελληνικών συμφερόντων, έπρεπε να επιλεγεί ο μητροπολίτης Μελίτης Ιάκωβος. Ο Αθηναγόρας γνωρίζοντας εξ ιδίας πείρας ότι δεν είχε περιθώρια αντιρρήσεων, αναπροσάρμοσε το συνοδικό συμβούλιο, απομακρύνοντας πέντε άκαμπτα μέλη του, έχρισε αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον Ιάκωβο και μετά επανέφερε στην Ιερά Σύνοδο τους αποπεμφθέντες. Για την ιστορία ο Μελίτων Χατζής αργότερα μπήκε στην τουρκική λίστα αυτών που δεν είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τον Πατριαρχικό θρόνο. Ο θρόνος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έφτασε στον κολοφώνα του επί Ιακώβου. Ήταν αυτός που όρκισε (η καθιερωμένη προσευχή για την Αμερική) τον Τζωρτζ Μπους (πατέρα) στην προεδρεία. Παραιτήθηκε το 1996, αφήνοντας την μειονότητα διχασμένη και την Εκκλησία της Αμερικής μισοδιαλυμένη. Οι πρωτοπόρες αλλά και αμφιλεγόμενες αποφάσεις και ενέργειές του (πχ η λειτουργία στην αγγλική γλώσσα), είχαν πάντα θερμούς συμμάχους και ισχυρούς αντιπάλους.


←9 Απριλίου

11 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.