Σαν σήμερα 11 Απριλίου

1034: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Γ΄ Αργυρός. Για να πάρει τον θρόνο, ο πεθερός του Κωνσταντίνος Η’, τον υποχρέωσε να χωρίσει την πρώτη σύζυγό του και να παντρευτεί την κόρη του, την 48χρονη Ζωή Πορφυρογέννητη. Ανίκανος για οτιδήποτε ούτε καν στοιχειώδη κρίση για τους κατάλληλους του περιβάλλοντός του, έφερε το Βυζάντιο σε δύσκολη θέση επανειλημμένα. Γνωρίζοντας την ανεπάρκειά του, όταν τα έκανε μούσκεμα τότε έβρισκε τον κατάλληλο για να τα διορθώσει, όπως έκανε πολλές φορές με τους Άραβες. Η σύζυγός του Ζωή έκανε συλλογή από ερωμένους και ταυτόχρονα τον δηλητηρίαζε με χρόνια δηλητήρια. Όταν γνώρισε τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του Μιχαήλ, δεν είχε άλλη υπομονή και έβαλε να πνίξουν στο μπάνιο τον Ρωμανό. Παντρεύτηκαν αμέσως ενώ το πτώμα του πρώην συζύγου βρισκόταν πεταμένο κάπου στο παλάτι.


1755: Ημέρα γέννησης του Άγγλου γιατρού Δρα Τζέιμς Πάρκινσον († 21/12/1824 69 ετών). Είναι ο πρώτος που μελέτησε και περιέγραψε την ομώνυμη ασθένεια δίνοντάς της το όνομα τρομώδης παράλυση. Προς τιμήν του αυτή η μέρα κάθε χρόνο είναι μέρα μνήμης και δράσης κατά της νόσου από πολλές οργανώσεις.


1814: Μετά την ήττα της Γαλλίας στη μάχη της Λειψίας (ή μάχη των εθνών), ο αντιπρόσωπος των νικητών Αυστρίας, Πρωσίας και Ρωσίας από την μια (Κλέμενς Μέτερνιχ) και ο αντιπρόσωπος του ηττημένου Ναπολέοντα Βοναπάρτη της Γαλλίας από την άλλη (Armand de Caulaincourt), υπογράφουν την Συνθήκη του Φονταινεμπλώ στο ομώνυμο προάστιο του Παρισιού. Με αυτήν ο Ναπολέων όλα τα μέλη της οικογενείας του και οι διάδοχοί τους στερούνται του δικαιώματος να κυβερνήσουν την Γαλλία με οποιαδήποτε ιδιότητα. Διατηρούν τον αυτοκρατορικό τίτλο και τους ορίζεται ετήσια αποζημίωση χωριστά για τον καθένα. Του δίνεται σαν τόπος άσκησης των καθηκόντων του (η νέα αυτοκρατορία του) το νησί Έλβα, όπως και 400 άνδρες για στράτευμα (στην πραγματικότητα οι φύλακές του). Η Συνθήκη που γελοιοποιεί τον Βοναπάρτη γίνεται αναγκαστικά δεκτή από τον ίδιο που την υπογράφει και την θέτει σε ισχύ για την Γαλλία την 13η Απριλίου. Την 26η Φεβρουαρίου 1815 θα δραπετεύσει από την αυτοκρατορία – φυλακή του, κάνοντας την τελευταία του απόπειρα να υλοποιήσει τα όνειρά του για επιβολή της Γαλλίας στον Ευρωπαϊκό χώρο.


1823: Αρχίζει της εργασίες της η Β’ Εθνοσυνέλευση του Άστρους. Η Εθνοσυνέλευση της ντροπής. Οι επιτήδειοι της εποχής, εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια λόγω αδυναμίας των Τούρκων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, φτιάχνουν εθνοσυνέλευση στα μέτρα τους και με δικούς τους ανθρώπους. Ορίζεται πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Αυθημερόν καταργεί την Γερουσία και τον Άρειο Πάγο ως επιβλαβείς. Λεκτικά αποδέχονται την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου αλλά ορίζουν επιτροπή για να την τροποποιήσει «ως πρέπει». Καθαιρούν έμμεσα τον Θ. Κολοκοτρώνη, καταργώντας τον βαθμό του αρχιστρατήγου (Τόμος Β’ σελ. 85-86). Αμέσως μετά τον καλούν να παραδώσει το Ναύπλιο. Για να μείνει και κάτι στην άκρη αποφασίζουν να πάρουν δάνειο με ενέχυρο τα εθνικά κτήματα, ορίζοντας σαν πρώτο εθνικό κτήμα το Ναύπλιο. Παρά την γενική ιδιοτέλεια που διέκρινε αυτή την Εθνοσυνέλευση, αναθεωρούν το πρώτο Σύνταγμα της Επιδαύρου και το «σουλουπώνουν» (μορφολογικά αλλά και επί της ουσίας σε αρκετά καλό σημείο). Δημιούργησαν επίσης τον πρώτο οργανισμό των δικαστηρίων. Με τις αποφάσεις της και τις παρασκηνιακές της ενέργειες η Εθνοσυνέλευση της ντροπής έβαλε τα θεμέλια του Α΄ εμφυλίου Πολέμου της νεώτερης Ελλάδας.


1841: Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα σαν ανώνυμη εταιρεία με Δ.Σ. και με Βασιλικό Επίτροπο. Ιδρυτικό κεφάλαιο έχει πέντε εκατομμύρια δραχμές σε πέντε χιλιάδες μετοχές (ΦΕΚ 6/30.3.1841 με το παλιό ημερολόγιο, 11.04.1841 με το νέο). Δημιουργείται ο κανονισμός λειτουργίας της και ορίζεται επιτροπή παραλαβής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για αγορά μετοχών. Κατά σύμπτωση αυτή η επιτροπή που θα παραλάμβανε τις αιτήσεις και τις συναλλαγματικές των υποψηφίων μετόχων στο τέλος βρίσκεται να είναι αυτοί οι μέτοχοι ή μέλη του πρώτου Δ.Σ., ή και τα δύο, ενώ 1.000 μετοχές έχει το Ελληνικό κράτος. Πρώτος της διοικητής ήταν ένα από τα μέλη (αναπληρωματικό μάλιστα) αυτής της επιτροπής: Ο Γεώργιος Σταύρου. Η Εθνική διατηρεί το προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων μέχρι το 1928 που εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.


1945: Απελευθερώνεται από την 8η Μεραρχία Πεζικού του Αμερικανικού Στρατού το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Υπολογίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας του (ίδρυση Ιούλιος 1937) πέθαναν σ΄ αυτό πάνω από 56.000 κρατούμενοι. Εκτός από τα καταναγκαστικά έργα* οι κρατούμενοι υποβαλλόταν σε διάφορα ιατρικά πειράματα, όπως:
Προσβάλλονταν από τύφο, τυφοειδή πυρετό, χολέρα, ελονοσία και διφθερίτιδα και δοκιμαζόταν διάφορα εμβόλια ή αγωγές θεραπείας των.
Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούνταν για να βρεθεί η ακριβής (ελάχιστη) θανατηφόρα δόση διαφόρων αλκαλοειδών (μορφίνη, κοκαΐνη, καφεΐνη, νικοτίνη, θεοβρωμίνη κλπ).
Ένα άλλο πείραμα που διεξαγόταν ήταν η θεραπεία (εύρεση τους σωστού βάλσαμου) από εμπρηστικές βόμβες (συνήθως φωσφόρου) και η χρονομέτρηση του διαστήματος από την προσβολή μέχρι το θάνατο με ή χωρίς θεραπεία.
Το 1944 ο Δανός γιατρός Dr. Carl Vaernet άρχισε πειράματα θεραπείας της ομοφυλοφιλίας με ορμονικά παρασκευάσματα, ή με ευνουχισμό ή με συνδυασμό αυτών των δυο.
Ο αρχίατρος του Μπούχενβαλντ Waldemar Hoven είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τους Ναζί για την δολοφονία αξιωματικού των SS. Λόγω σχέσεων με τον διοικητή του Μπούχενβαλντ Καρλ Κοχ και ιδιαίτερα με την σύζυγό του Ίλσε, είχε κλείσει το στόμα του ανθρώπου που ήθελε να αποκαλύψει τα έργα και ημέρες του ζεύγους. Η αγαπημένη ασχολία του Καρλ, που καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από τους Ναζί, ήταν να συλλέγει αντικείμενα αξίας και τα χρυσά δόντια των νεκρών αιχμαλώτων. Η σύζυγός του εκτός των άλλων διατηρούσε ιδιωτικό «στάβλο» με ερωτικούς υπηρέτες που υποχρέωνε σε σεξουαλικά όργια. Απ΄ όσους της άρεσαν κρατούσε ένα κομμάτι δέρμα, μετά την εκτέλεσή τους. Προτιμούσε αυτά που είχαν τατουάζ με τα οποία έφτιαχνε πανέμορφα φωτιστικά. Ο Hoven είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω μεγάλης έλλειψης γιατρών στο Γ΄ Ράιχ. Συνελήφθη από τους συμμάχους, δικάστηκε στην δίκη των γιατρών και εκτελέστηκε. Η Ilse Koch που την είχε γλυτώσει, άγνωστο πως από τους Ναζί, συνελήφθη, καταδικάστηκε σε ισόβια και αυτοκτόνησε στη φυλακή.
Το Μπούχενβαλντ ήταν επίσης γνωστό για τις προσωπικότητες που φιλοξένησε (πάνω από 100). Μεταξύ αυτών ένας πρόεδρος και δυο πρωθυπουργοί της Γαλλίας, ένας Ολλανδός πρωθυπουργός, ο Μαρσέλ Ντασώ, η πριγκίπισσα της Σαβοΐας Μαφάλντα (κόρη του βασιλιά της συμμάχου Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ ), αρκετούς νομπελίστες, καλλιτέχνες, αλλά και Γερμανούς εξέχοντες, είτε αντιναζί είτε εσωκομματικούς αντιπάλους.
* Εκτός των άλλων σε αυτό το στρατόπεδο υπήρχε μονάδα της Siemens & Halske AG από τις 7 που είχε η ίδια εταιρεία σε παρόμοια στρατόπεδα.


1950: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 1431 δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο της ηγεσίας της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας που διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα. Ιδρύονται: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα επιτελεία: ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας), ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού), ΓΕΝ (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) και ΓΕΑ (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας). Τα Υπουργεία Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, που υπήρχαν μέχρι τότε, υποβιβάστηκαν σε Υφυπουργεία του ΥΕΘΑ, μεταβιβάζοντας σ’ αυτό τις αρμοδιότητές τους και αργότερα καταργήθηκαν.


1955: Έκρηξη σε, ναυλωμένο από την Κίνα, αεροσκάφος της Air India (Το Kashmir Princess. Τετρακινητήριο ελικοφόρο Lockheed L-749 Constellation) κατά την διάρκεια της πτήσης του από την Βομβάη στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Το αεροπλάνο κόβεται στα τρία και συντρίβεται στην θάλασσα της Νότιας Κίνας. Από τους 19 επιβαίνοντες τρεις επιζούν. Μεταξύ αυτών που επιβίωσαν, όπως φάνηκε αργότερα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Τσου Εν Λάι. Η “ατμομηχανή” του Μάο Τσε Τουγκ. Το τι επακολουθεί σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο και σε ανακοινώσεις  δεν περιγράφεται. Το Πεκίνο κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και τον Τσιανγκ Κάι Σεκ σαν οργανωτές του σαμποτάζ. Απαντώντας η Ουάσινγκτον το χαρακτήρισε σαν υβριστικό χαρακτηρισμό. Την επομένη η Κίνα στράφηκε κατά της Μ. Βρετανίας καταλογίζοντάς της ευθύνες, ότι παρ’ όλο που είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενο χτύπημα δεν έκανε τίποτε. Η Μ. Βρετανία απάντησε ότι δεν ήταν αυτό το κείμενο, αλλά προειδοποίηση για ταραχές. Και ότι παρ’ όλα αυτά είχε λάβει “δρακόντια μέτρα” κατά την διάρκεια παραμονής για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους στο Χονγκ Κονγκ (φαίνεται ότι έβαλαν την βόμβα, τις βόμβες; την ώρα που κοιμόταν ο δράκος). Γενικά ο ένας έριχνε τις ευθύνες στον άλλο. Μέχρι και επικήρυξη έβγαλε τον Χονγκ Κονγκ για τους τρομοκράτες. Η Ινδονησία ανέφερε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε πυροκροτητή τον Αμερικανικό MK-7.  Το Πεκίνο αρχίζει να μετακινεί τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα του προς την Φορμόζα. Ο Τσου Εν Λάι όμως δεν φαίνεται πουθενά. Ούτε μεταξύ των ζωντανών ούτε μεταξύ των πτωμάτων. Το πιθανότερο είναι ότι το Πεκίνο είχε σίγουρες πληροφορίες για την απόπειρα. Την άφησε να εκδηλωθεί τοποθετώντας στο αεροπλάνο σωσία, ενώ φυγάδευσε με άλλον τρόπο τον Τσου Εν Λάι από το Χονγκ Κονγκ. Ο τελευταίος εμφανίζεται ξαφνικά ομιλητής στην διάσκεψη του Μπαντούνγκ της Ινδονησίας την 19η Απριλίου και όλοι κάνουν τον Κινέζο περί του θέματος. Οι τρεις άλλοι που τελικά επέζησαν ήταν τα τρία μέλη του πληρώματος. Κρίνοντας και από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, μπαίνουν σκέψεις για τους φυσικούς αυτουργούς. Το 2004 αποχαρακτηρίστηκε μια απόρρητη έκθεση, εκείνης της εποχής, του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Σύμφωνα με αυτή, υπεύθυνη ήταν η KMT (Υπηρεσία Πληροφοριών της Φορμόζας, ή Ταϊβάν, ή ROC).


1961: Αρχίζει στο Ισραήλ η δίκη του Αδόλφου Άιχμαν. Του ναζί που σαν υφιστάμενος του Ράινχαρτ Χάιντριχ δημιούργησε την υλικοτεχνική υποδομή της “τελικής λύσης” (όπως ονόμαζαν οι ναζί την εξάλειψη των Εβραίων). Ήταν υπεύθυνος για την “μετανάστευση”  τους στα γκέτο και στα στρατόπεδα εξόντωσης. Η σύλληψη του από τους Εβραίους είχε γίνει, με κατάφορη παράβαση του διεθνούς δικαίου στην Αργεντινή από πράκτορες της Μοσάντ. Ήταν στην ουσία απαγωγή πολίτη ξένης χώρας και είχε δημιουργήσει διεθνές επεισόδιο, όπως και παρέμβαση, όπως πάντα φιλολογική, του ΟΗΕ. Η δίκη ήταν άψογη, μια και υπήρχε αφθονία αποδεικτικών στοιχείων και Γερμανών μαρτύρων για την δράση του. Επιπλέον υπήρχαν μαρτυρίες των κατηγορουμένων από την δίκη της Νυρεμβέργης που είχαν κληθεί να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος αποφάσιζε για τις τύχες των Εβραίων στις κατεχόμενες χώρες. Ο Άιχμαν καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με απαγχονισμό την 31η Μαΐου 1962.


1985: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Ενβέρ Χότζα (Enver Hoxha). Κυβέρνησε την Αλβανία 40 χρόνια (μέχρι το θάνατό του). Κύριο γνώρισμα της πολιτικής που ακολούθησε ήταν ο απομονωτισμός, η ξενοφοβία και η άρνηση σε οποιαδήποτε εξέλιξη (παραγωγική, οικονομική, τεχνική). Διατηρήθηκε στην εξουσία εξουδετερώνοντας (συνήθως σκοτώνοντας) όποιον θεωρούσε αντίπαλό του. Η Αλβανία έμεινε 40 χρόνια πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο.


1990: Σχηματίζει κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης μετά την οριακή πλειοψηφία των 150 βουλευτών που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Απριλίου και την στήριξη της ΔΗ.ΑΝΑ. του Κ. Στεφανόπουλου που είχε μια έδρα (Θ. Κατσίκης). Είχε διαδεχθεί την κυβέρνηση συνεργασίας του εξωκοινοβουλευτικού Ξ. Ζολώτα, στην οποία συμμετείχαν όλα τα κόμματα της βουλής. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του έγινε η “δίκη” του αιώνα όπως είχε ονομαστεί η παρωδία παραπομπής από την βουλή (παράβαση περί ευθύνης Υπουργών) του Α. Παπανδρέου και πέντε υπουργών της κυβέρνησής του.  Την εξαπάτηση του Ελληνικού λαού με το φιάσκο της κάθαρσης την πλήρωσε άμεσα. Στις επόμενες εκλογές την Ν.Δ. διαδέχθηκε η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου το 1993.


←10 Απριλίου

12 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.