Σαν σήμερα 12 Απριλίου

Διεθνής ημέρα ανθρώπινης πτήσης στο διάστημα.
Την καθιλερωσε ο ΟΗΕ σε ανάμνηση της πρώτης πτήσης ανθρώπου, του Γιούρι Γκαγκάριν, στο διάστημα το 1961.


1682: Ο Γάλλος φυσικός Ντενίς Παπέν πραγματοποιεί στην Royal Society στο Λονδίνο επίδειξη της πρώτης χύτρας ταχύτητας στον κόσμο. Το περιεχόμενο ήταν βοδινά και αρνίσια κόκαλα που με λιγότερο από 220 γραμάρια κάρβουνα έγιναν μαλακά σαν τυρί. Η R. Society το είδε σαν επιστημονικό όργανο και όχι σαν μια πρακτική συσκευή (δεν βοηθούσε και η εικόνα). Από τότε τα πράγματα εξελήχθηκαν, στην αρχή όχι με τόσο γρήγρορους ρυθμούς, για να φτάσουμε στις σημερινές χύτρες ταχύτητας στις οποίες παραμένει η βασική αρχή λειτουργίας (αύξηση του σημείου βρασμού του νερού με αύξηση της πίεσης), αλλά οι ευκολίες που παρέχουν είναι πολύ μεγάλες. Για τον Παπέν αυτή η χύτρα έγινε πηγή έμπνευσης για την δεύτερη εφεύρεσή του: Την ατμομηχανή.


1826: Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου κηρύσσει την διακοπή των εργασιών της και καταργεί, προσωρινά, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του Έθνους, τα τρία όργανα άσκησης της διακυβέρνησης: Το βουλευτικό (Βουλή), το εκτελεστικό (Κυβέρνηση) και το Δικαστικό.  Ο πανικός, πραγματικός ή σκόπιμος έχει προκληθεί από την πτώση του Μεσολογγίου και κυρίως από τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το γεγονός, που δεν είναι άλλα από την φαγωμάρα μέχρι εμφυλίου (Α’ εμφύλιος πόλεμος) των Ελλήνων. Στη θέση των καταργημένων οργάνων διορίζει μια 11μελή επιτροπή στην οποία εμπιστεύεται τις τύχες της Ελλάδας, μέχρι την επανασύσταση των οργάνων. Την ονομάζει Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος και ορίζει γραπτά τις αρμοδιότητες με την μορφή οδηγιών προς αυτή (Τόμ. Δ’ σελ. 105-107). Τα μέλη της ήταν: Π. Μαυρομιχάλης, Α. Ζαΐμης, Α. Παπαγιαννόπουλος, Γ. Σισίνης, Δ. Τζαμαδός, Α. Χατζηαναργύρου, Α. Μοναρχίδης, Σ. Τρικούπης, Α. Ίσκος. Π. Δ. Δημητρακόπουλος, Ι. Βλάχος.
Την ίδια μέρα ορίζει ορίζει μια δεύτερη 13μελή, αυτή τη φορά, επιτροπή που την ονομάζει Επιτροπή της Συνελεύσεως με δυο αρμοδιότητες: Η επίσημη αρμοδιότητα είναι, όταν συντρέξουν οι προϋποθέσεις να συγκαλέσει εκ νέου την Εθνοσυνέλευση για συνέχιση των εργασιών της.
Με μυστικό ψήφισμα δίνεται εντολή στην 13μελή να διαπραγματευτεί ανακωχή ή ειρήνη με την Πύλη έχοντας διαμεσολαβητή τον Άγγλο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη λόρδο Στράτφορντ Κάνιγγ (ξάδελφο του Γεωργίου Κάνιγγ. Τόμ. Δ΄σελ. 92-93). Σ’ αυτήν δίνονται οδηγίες (Τόμ. Δ΄σελ. 94-98) για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και τους όρους της ειρήνης, μεταξύ των οποίων να είναι η Ελλάδα ανεξάρτητη ηγεμονία φόρου υποτελής με αναγνώριση της ανωτερότητας της Πύλης (παρ. Ζ΄).  Τα μέλη της ήταν: Παλαιών Πατρών Γερμανός, Άρτης Προφύριος, Π. Νοταράς, Β. Μπουντούρης, Α. Κοπανίτσας, Α. Λόντος, Γ. Μπούκουρης, Γ. Δαρειώτης, Εμ. Ξένος, Γ. Αινιάν, Σ. Καλογερόπουλος, Ν. Ρενιέρης, Ν. Κ. Βελισσαρίου.
Η απόφαση για συνομιλίες ειρήνευσης, που μαθαίνει άγνωστο πως, ο Δημήτριος Υψηλάντης θα τον εξοργίσουν, σαν ιδέα, σαν μεθόδευση, αλλά και για τους όρους της. Το ψήφισμα ήταν προειλημμένη απόφαση των προυχόντων πριν αρχίσει τις εργασίες της η Εθνοσυνέλευση. Η επιστολή ανάθεσης καθηκόντων διαπραγματευτή προς τον λόρδο Κάνιγκ έφερε ημερομηνία 2.4.1826 (τέσσερις μέρες πριν την έναρξη της Εθνοσυνέλευσης) και από πάνω με διαφορετική μελάνη (πιο ανοιχτή) είχε διορθωθεί σε 14.4.1826. Τους έστειλε επιστολή που δεν καταχώρησαν στα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης, με την οποία τους υποδείκνυε τις ενδεδειγμένες στρατιωτικές (το Μεσολόγγι ήταν μια χαμένη μάχη ο αγώνας συνεχίζεται) και διπλωματικές κινήσεις (να απευθυνθούν στα Ευρωπαϊκά κράτη: Συνθήκη Λονδίνου που οδήγησε στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου για παραβίαση των όρων από μέρους της Τουρκίας) για τις οποίες δικαιώθηκε απόλυτα εκ των υστέρων. Αντ’ αυτού η Εθνοσυνέλευση αναφέροντας ότι της στάλθηκε επιστολή από τον Δ. Υψηλάντη με την οποία καθυβρίζει τα μέλη της, του στέρησε τα πολιτικά του δικαιώματα και κάθε στρατιωτικό αξιώμα που κατείχε μέχρι τότε. Παρά την επίσημη κήρυξη της διακοπής των εργασιών της, η εθνοσυνέλευση συνεχίσει τις συνεδρίες της μέχρι και 16 Απριλίου όπου διαλύεται άτυπα (Συνεδρίαση Ι Τόμ. Δ΄ σελ. 86).


1861: Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών, με κεντρικό άξονα της διένεξης Νοτίων και Βορείων την δουλεία. Το κίνητρο δεν είναι τόσο ιδεολογικό όσο φαίνεται. Οι Βόρειοι ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας γιατί ήθελαν να επιβάλουν βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής για να πουλάνε τα μηχανήματα, που παρήγαγε ο βιομηχανικός Βοράς, στον πλούσιο Νότο. Η όρεξή τους δεν σταματούσε εκεί. Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που με τα μηχανήματα επιδίωκαν να γίνουν συνεταίροι, στα κέρδη μόνο, των Νοτίων, όπως της εκκοκιστικής μηχανής βάμβακος, της οποίας ο εφευρέτης αρνείται να την πουλήσει σαν μηχάνημα. Ζητάει να έχει την ιδιοκτησία των μηχανών που θα παραγάγει και οι βαμβακοπαραγωγοί των οποίων θα εκκοκίζει το βαμβάκι να τον πληρώνουν με τα 2/5 της σοδειάς τους. Για να το επιβάλλει χρησιμοποιεί τις πανίσχυρες πολιτικές γνωριμίες των πρώην συμφοιτητών τους στο πανεπιστήμιο Yale που ήταν απόφοιτος. Η μηχανή γίνεται μια από τις σημαντικότερες αιτίες του εμφυλίου. Ο πόλεμος θα λήξει τυπικά την 10η Μαϊου 1865 με διακήρυξη. Οι απώλειες ήταν ∼365.000 Βόρειοι και ∼260.000 Νότιοι. Ο Νότος καταστράφηκε, σχεδόν oλοσχερώς, οικονομικά.


1872: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Νικόλαος Μάντζαρος, αυτός που μελοποίησε τον Ύμνο στην Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, για να γίνει ο Εθνικός μας Ύμνος (ανακρούονται οι δυο πρώτες στροφές). Ήταν ο ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας. Ακούστε αν θέλετε μια φορά ολόκληρο τον Εθνικό μας Ύμνο. Είναι διάρκειας 67′. Συμμετέχουν οι χορωδίες: ΕΡΤ, Πάτρας, πολυφωνική, Πρέβεζας, Ροδίων, Αργοστολίου, και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μελοποίησε άλλα 12 ποιήματα του Σολωμού. Συνέθεσε πάνω από 24 συμφωνίες από τις οποίες σώζονται οι 20.


1945: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ (Franklin Delano Roosevelt). Ο μοναδικός που εκλέχτηκε 4 φορές στην προεδρία της χώρας του (1933-45). Καθόρισε αποφασιστικά τις τύχες όχι μόνο της χώρας του, αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Παρέλαβε μια χώρα διαλυμένη από την Μεγάλη Ύφεση και με σειρά διαρθρωτικών μέτρων (το New Deal) την έκανε εύρωστη οικονομικά. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν για τις ΗΠΑ, πέραν των άλλων, ένα οικονομικό και πολιτικό θαύμα. Αντί των συνηθισμένων οικονομικών δεινών που φέρνει ένας πόλεμος σε μια χώρα, για τις ΗΠΑ ήταν η αφετηρία οικονομικής ανάπτυξης και διεθνούς πολιτικής ηγεμονίας. Ήταν υπόδειγμα για τη δύναμη της θέλησης του, αφού από το 1921 ήταν παράλυτος από πολιομυελίτιδα.


1955: Την ημέρα της επετείου του θανάτου του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, του πιο διάσημου θύματος της πολυομελίτιδας, γίνεται η ανακοίνωση της ανάπτυξης και επιτυχούς δοκιμής του εμβολίου της πολυομελιτιδας. Το πρώτο εμβόλιο ήταν δημιούργημα του Dr. Jonas Edward Salk και εισήγαγε νεκρούς ιούς. Εξελήχθηκε αργότερα από τον Dr. Albert Sabin με εξασθενημένους ιούς. Ο δεύτερος τύπος διαρκούσε περισσότερο και είχε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τον πρώτο εμβόλιο. Τον ιό της πολυομελίτιδας τον είχαν ανακαλύψει και απομονώσει οι Καρλ Λαντστάινερ (Ήταν αυτός που είχε ανακαλύψει τις ομάδες αίματος στους ανθρώπους), Κωνσταντίνος Λεβαδίτης και Έρβιν Πόπερ.


1961: Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει από τη γη στο διάστημα. Η πτήση πραγματοποιήθηκε με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, έκανε μια περιστροφή γύρω από την γη και ξαναπροσγειώθηκε. Η ημερομηνία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ σαν Διεθνής ημέρα πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα.


2013: Εγκρίνεται από το Eurogroup το Μνημόνιο Συναντίληψης για το Μακροοικονομικό Πρόγραμμα της Κύπρου και η δανειακή συμφωνία, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την μία και την Κύπρο από την άλλη πλευρά. Με αυτό η Κύπρος αντλεί 9€ δισ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και 1€ δισ από το ΔΝΤ. Ήδη έχει αντλήσει άλλα 6€ δισ από το Τραπεζικό της σύστημα με κούρεμα πάνω από 40% των Τραπεζικών καταθέσεων πάνω από 100.000€. Ο ασθενής ήταν το υπερτροφικό τραπεζικό κατεστημένο της Κύπρου που με την σειρά του είχε συνθλιβεί από το «κούρεμα» των, αξίας 6€ δισ, Ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή του, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν κάποιοι έγκυροι και έγκριτοι αναλυτές. Αν ήταν μόνο αυτό, από μόνο του το κούρεμα των καταθέσεων θα είχε καλύψει δυο φορές το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων. Το δεύτερο στη σειρά αλλά όχι στην βαρύτητα αίτιο ήταν το είδος των καταθέσεων. Αν όχι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων ήταν μαύρο ή βρώμικο χρήμα μεγαλοκαταθετών από το εξωτερικό. Όσοι απ’ αυτούς ειδοποιήθηκαν έγκαιρα απέσυραν τις καταθέσεις τους επιτείνοντας την ασφυξία του Τραπεζικού κλάδου, που παρακολουθούσε ανήμπορος τις μετοχές του να πέφτουν με ένα εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Η Κύπρος ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ την οικονομική της ανάκαμψη χωρίς να χρειαστεί να εκταμιευτεί όλο το ποσό του δανείου. Καλή  η εύκολη άνοδος μιας κοινωνίας που αναπτύσσεται «καλιεργόντας» και πουλώντας φρέσκα και σπαρταριστά νέα «Τραπεζικά προϊόντα», αλλά καλύτερη η σιγουριά των πραγματικών, χειροπιαστών προϊόντων.


←11 Απριλίου

13 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.