Σαν σήμερα 14 Απριλίου

1759: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών στο Λονδίνο, όπου έζησε και δημιούργησε, ο Γερμανός συνθέτης κλασσικής μουσικής Γκέοργκ Φρήντριχ Χέντελ.
Sarabande
Water music
Messiah
Η άφιξη της βασίλισσας του Σαβά (από το Σολομών).
Μουσική για τα βασιλικά πυροτεχνήματα.


1821: Nικηφόρα μάχη στο Λεβίδι Αρκαδίας, αναπτερώνει το ηθικό των Ελλήνων. 70 άντρες, αρχικά, υπό τον Αναγνώστη Στριφτόμπολα, αμύνονται για τέσσερις ώρες, με επιτυχία μέσα στο χωριό απέναντι σε 4.000 Τούρκους. Μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι κάθε φορά που οι Τούρκοι βάζουν φωτιά στο σπίτι που βρισκόταν ένας ή περισσότεροι αγωνιστές. Σταδιακά καταφθάνουν ενισχύσεις από τα γύρω στρατόπεδα των Ελλήνων υπό τους Πλαπούτα, Σαλαφατίνο, Ν. Πετμεζά, Σταύρο Δημητρακόπουλο, Ασημάκη Σκαλτσά και Θανάση Δαγρέ, που περικυκλώνουν το χωριό βάλλοντας κατά των Τούρκων από τα γύρω υψώματα. Ανάμεσα σε πολλαπλά πυρά οι Τούρκοι εγκαταλείπουν πανικόβλητοι το χωριό, αφήνοντας πίσω τους 150 νεκρούς. Νεκρός από τους Έλληνες ήταν ο ήρωας και δημιουργός της νίκης Αναγνώστης Στριφτόμπολας.


1847: Ο βασιλιάς με διάταγμα διαλύει την Βουλή, προκηρύσσει εκλογές που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε δυο μήνες από το διάταγμα και ορίζει ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής την 10η Ιουλίου. Κάτω ακριβώς από το διάταγμα ακολουθεί διακήρυξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τους λόγους προκήρυξης των εκλογών: Η κυβέρνηση είχε χάσει από το 1846 την πλειοψηφία της Βουλής και δεν μπορούσε να περάσει τον προϋπολογισμό του 1847. Ποια κυβέρνηση; Αν κοιτάξετε στο τέλος της διακήρυξης όλο το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν επτά άτομα. Πότε και πως έγιναν επτά; Μα την ίδια μέρα. Κοιτάξτε τώρα στην αρχή του ΦΕΚ και θα δείτε (με λίγες μέρες διαφορά η υπογραφή, για να μην φανεί ότι δεν υπήρχε κυβέρνηση αλλά 3-4 αυλικοί;;; Και με εφτά ήταν κυβέρνηση;) την παραίτηση του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου Ι. Κωλέττη από τα Υπουργεία: Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Εκπαιδεύσεως, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Παραμένει πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ διορίζεται υπουργός Εξωτερικών και υπουργός του Βασιλικού Οίκου. Οι εκλογές που ακολούθησαν ήταν κατ΄εικόνα και ομοίωση της κυβέρνησης: Υπόδειγμα βίας και νοθείας. Ο άπειρος στρατός του Κωλέττη με τους μοσχόμαγκες των προηγούμενων εκλογών, έχοντας πια αποκτήσει πολύτιμη πείρα και με την συνδρομή του στρατού και της χωροφυλακής του Όθωνα πέτυχε το πολυπόθητο αποτέλεσμα: Ο Ι. Κωλέττης αναδείχθηκε θριαμβευτής αυτών των εκλογών.


1909: Η πρώτη ημέρα της εθνοκάθαρσης από τους νεότουρκους. Αρχίζει η σφαγή των Αδάνων και άλλων μικρότερων πόλεων και κωμοπόλεων της Κιλικίας. Η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται την 16η Απριλίου, με την άφιξη Τουρκικών στρατευμάτων. Στις 25 έως 27 Απριλίου καταφθάνουν τα Συνταγματικά Τουρκικά στρατεύματα και αρχίζει η δεύτερη φάση της σφαγής με ταυτόχρονη πυρπόληση της Αρμένικης συνοικίας. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 20.000 τουλάχιστον. Οι εναπομείναντες, από τους 40.000 που κατοικούσαν στην πόλη, εκτοπίστηκαν, ή έγιναν δούλοι στο 4ο Τουρκικό Στράτευμα, ενώ οι γυναίκες έγιναν σεξουαλικοί υπηρέτες. Οι νεότουρκοι του Κεμάλ Ατατούρκ επέρριψαν την ευθύνη της σφαγής στην Πύλη. Οι Ευρωπαϊκές πρεσβείες θεώρησαν το γεγονός σαν μεμονωμένο επεισόδιο από πλευράς του απερχόμενου Σουλτάνου και δεν έδωσαν συνέχεια στο θέμα. Η περιοχή των Αδάνων επιλέχτηκε γιατί οι Αρμένιοι με τον πλούτο και την μόρφωσή τους ήταν η άρχουσα τάξης της επαρχίας. Με την καλλιέργεια και εμπορία του βαμβακιού που είχαν αναπτύξει, ήταν πάμπλουτοι. Ταυτόχρονα έιχαν φροντίσει για την εκπαίδευσή τους. Στην επαρχία λειτουργούσαν 25 ενοριακά Ελληνικά σχολεία με 69 δασκάλους, 1950 μαθητές και 810 μαθήτριες. Επιπλέον υπήρχαν Ευαγγελικά και Καθολικά σχολεία για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία.


1912: O Τιτανικός, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο μέχρι τότε, στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη, προσκρούει σε παγόβουνο. Ακολούθησε βόρεια πορεία στην προσπάθειά του να κάνει νέο ρεκόρ χρόνου για αυτό το δρομολόγιο. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόσκρουση στις 11:40 το βράδυ και η βύθισή του στις 2:20 μετά τα μεσάνυκτα.


1941: Ιδρύεται το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού). Είναι η φυσική συνέχεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, γι’ αυτό σαν έτος ίδρυσης στο έμβλημά του αναγράφεται το 1926.


1944: Παραιτείται η εξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των Άγγλων για καταστολή του κινήματος του Ναυτικού που είχε αχρηστέψει όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία. Το κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις είχε προκληθεί από το ΕΑΜ, το οποίο ζητούσε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Ο Εμ. Τσουδερός ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταστείλει το κίνημα. Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Tο καταστέλλει και ξανακάνει αξιόμαχα τα ελληνικά πλοία σε λιγότερο από ένα μήνα.


1956: Γίνεται η πρώτη δημόσια παρουσίαση της ταινίας Video. Ταυτόχρονα βέβαια παρουσιάζεται το πρώτο μηχάνημα που έκανε εγγραφή και έπαιζε την ταινία. Ήταν το Ampex-1000. Η ταινία video kυριάρχησε στην αγορά μέχρι το 2004 περίπου που έγιναν προσιτά τα DVD. Από τότε η πορεία του είναι διαρκώς φθίνουσα, ιδίως με την εξάπλωση ακόμη πιο σύγχρονων μονάδων εγγραφής και του internet.


1983: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών η Γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια Σιμόν ντε Μποβουάρ. Το σοβαρότερο έργο της “Το Δεύτερο Φύλο”, που εκδόθηκε το 1949, μέσω της κατάλληλης διαφήμισης (καταχωρημένο για πολλά χρόνια στην μαύρη λίστα του Βατικανού σύμφωνα με την γκρίζα διαφήμιση. Μύθος που συντηρείται μέχρι σήμερα. Η λίστα έπαψε να ενημερώνεται το 1948 και καταργήθηκε το 1966. Στην τελευταία ενημέρωσή της του ’48 δεν υπάρχει, φυσικά, το όνομα της συγγραφέως) την έκανε παγκόσμια γνωστή. Τάφηκε δίπλα στον σύντροφο της ζωής της Ζαν Πωλ Σαρτρ.


←13 Απριλίου

15 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.