Σαν σήμερα 15 Απριλίου

1078: Εξέγερση λαού και αξιωματούχων την Κυριακή του Λαζάρου αναγκάζει τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Ζ’ Δούκα να καρεί δια της βίας μοναχός. Γιος του Κωνσταντίνου Ι΄ Δούκα, είχε διαδεχθεί στον θρόνο τον πατριό του Ρωμανό Διογένη σε ηλικία 10 ετών. Διεφθαρμένος και φιλοχρήματος, κατά την διάρκεια του λιμού που είχε προκύψει από την σιτοδεία, είχε φτάσει να πουλάει σιτάρι 1 μεδίμνου «παρά πινακίω» (κλέβοντας στο ζύγι). Γι’ αυτό τον αποκαλούσαν σκωπτικά Παραπινάκη. Εκτός από τους Τούρκους που θεώρησαν άκυρη την συμφωνία με τον  πατρυιό του μετά την εξόντωση του και εισέβαλαν στην Μικρά Ασία υπήρξαν εισβολές από διάφορα σημεία και φυλές στην Βυζαντινη αυτοκρατορία. Ο Ρωμανός αδιόρθωτος και εθελοτυφλώντας καθαίρεσε όλους του αξιόλογους στρατηγούς του. Ένας απ’ αυτούς, ο Νικηφόρος Βοτανειάτης, στασίασε, βάδισε κατά της Κωνσταντινούπολης και δυο μέρες μετά την εξέγερση ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου.


1821: Μετά από πολύ παρασκήνιο και ατέλειωτες διαβουλεύσεις η Ύδρα συμμετέχει επίσημα στον ξεσηκωμό του Έθνους. Ο Αντώνης Οικονόμου που έχει προκαλέσει την εξέγερση στο νησί από την 27η Μαρτίου, πείθει τους προύχοντες και δημογέροντες του νησιού να συμμετάσχουν στην επανάσταση. Τελικά οι αντιζηλίες και οι κόντρες από τα μεγάλα τζάκια της Ύδρας ανάγκασαν τον Οικονόμου να δραπετεύσει, ενώ αργότερα υπό την εκβιαστική απειλή της αποχώρησης του νησιού από τον αγώνα, διατάχθηκε η δολοφονία του.


1850: Κλείνει η διεθνής υπόθεση Pacifico και αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας από την Αγγλία. Ο αξιότιμος Don Pacifico, πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα, αποζημιώνεται με 3.000 δραχμές για τις ζημιές στο σπίτι του από το πλήθος. Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί με την απαγόρευση με νόμο του πασχαλινού εθίμου του καψίματος του Ιούδα. Ο κόσμος τότε ξέσπασε στο σπίτι του τυχοδιώκτη και καταχραστή David Pacifico, προκαλώντας μικρές υλικές φθορές. Ζητούσε 886.736 δραχμές και 57 λεπτά. Αυτή την αξία δεν έπιαναν ούτε τα ανάκτορα τότε.


1865: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν καταλήγει σε ηλικία 56 ετών μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε το προηγούμενο βράδυ. Δολοφόνος του ήταν ένας ηθοποιός, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ. Έμεινε γνωστός για τις θέσεις του εναντίον της δουλείας και τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε με αφορμή αυτό το θέμα. Υπάρχει η κριτική για την αγνότητα των προθέσεων αυτής της θέσης. Ο βιομηχανικός βορράς ήθελε να υποκαταστήσει με μηχανήματα τους σκλάβους του αγροτικού νότου. Πέρα από τις θέσεις και τις γνώμες το αποτέλεσμα μετράει.
Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.


1874: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γεώργιος Τερτσέτης. Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστής του ’21, συγγραφέας, φιλόσοφος, νομικός (δικαστής του Θ. Κολοκοτρώνη που αργότερα έγραψε καθ’ υπαγόρευση τα απομνημονεύματά του) και πολιτικός. Στην δίκη των Κολοκοτρώνη Πλαπούτα μαζί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αναστάσιο Πολυζωίδη είχαν εναντιωθεί στην προηλειμμένη απόφαση καταδίκης τους σε θάνατο. Είχαν δαρεί αγρίως, κατά διαταγή του Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Σχοινά, από τους χωροφύλακες για να ενδώσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης των Κολοκοτρώνη-Πλαπούτα ακολούθησε η δικιά τους δίκη για την στάση τους. Παρά την αυλική σύνθεση του δικαστηρίου αθωώθηκαν. Δεν απέφυγαν όμως την απομάκρυνσή τους από το δικαστικό σώμα. Ο Γ. Τερτσέτης εκτός από τα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτώνη, συνέγραψε και μια συλλογή ρητών του Γέρου του Μωριά, όπως και απομνημονεύματα άλλων αγωνιστών. Λίγα από τα γραπτά του υπάρχουν στην Ανέμη.


1876: Πεθαίνει στην Βιέννη ο Εθνικός Ευεργέτης Σίμων Γ. Σίνας (♥ 15.08.1810, 65 ετών). Γιος του επίσης Εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Σίνα και εγγονός τους Σίμωνα Σίνα που ήταν γεννημένος στην Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου. Συνέχισε την τακτική της παροχής υπέρογκων ποσών σε δωρεές τόσο προς την Αυστρία όσο και στην Ελλάδα. Η κυριότερη δωρεά του στην Ελλάδα ήταν το μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών που ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του από την σύζυγό του Ιφιγένεια (και αυτή με καταγωγή από την Μοσχόπολη). Κόστισε 3 εκατομμύρια χρυσές δραχμές. Άλλες δωρεές του ήταν: Η ανακαίνιση και συντήρηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και η πληρωμή των εξόδων λειτουργίας του, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας για 20 χρόνια. Βοήθησε στην αποπεράτωση του μητροπολιτικού ναού της Αθήνας, έδωσε μεγάλα χρηματικά ποσά στο Αμαλιείον Οικοτροφείο. Μέχρι και τις τοιχογραφίες των προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών χρηματοδότησε. Οι δωρεές του προς την Αυστροουγγαρία ήταν πολλαπλάσιες. Τόσες και τέτοιες ώστε να τον ονομάσουν μαικήνα του Ουγγρικού πολιτισμού. Η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών έχει καθιερώσει το μετάλλιο Σίμωνα Σίνα που απονέμεται σε φυσικά η νομικά πρόσωπα για την εξέχουσα προσφορά τους σε Ουγγρικά Ιδρύματα ή για επιστημονική έρευνα.


1892: Δημιουργείται η General Electric μετά από συγώνευση της Edison General Electric Company of Schenectady και της Thomson-Houston Electric Company. Σημερα η εταιρεία δραστηριοποιείται στους τομείς ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φωτισμό, μεταφορές, ψηφιακή παραγωγή πρόσθετων υλών, αεροναυπηγική, υγειονομική περίθαλψη, ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο – φυσικό αέριο), όπλα, νερό, επιχειρηματικά κεφάλαια και χρηματοδοτήσεις. Ήταν μια από τις 12 εταιρείες από τις οποίες δημιουργήθηκε ο Dow Jones και η μόνη απ’ αυτές που παραμένει σ΄ αυτόν (με διαλείματα αλλά παραμένει). Απασχολεί ∼295.000 υπαλλήλους (στοιχεία 2016) σ’ όλο τον κόσμο


1896: Φεύγει σε ηλικία 49 ετών ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες. Ο Γεώργιος Βιζυηνός (Λόγω καταγωγής από την Βιζύη της Ανατολικής Θράκης. Πραγματικό όνομα Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης). Λόγιος εξ ίσου επιτυχημένος στην πεζογραφία και την ποίηση. Θεωρείται ο θεμελιωτής της Ελληνικής διηγηματογραφίας, αλλά τότε περισσότερη αίσθηση έκανε η αρθρογραφία του και οι μελέτες του. Μερικά έργα του μπορείτε να διαβάσετε στην Ανέμη.


1912: Βυθίζεται ο Τιτανικός στο παρθενικό του ταξίδι, μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο παρασέρνοντας στο βυθό 1517 επιβάτες και πλήρωμα. Δεν είναι το πιο πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα. Το πιο πολύνεκρο ήταν αυτό του Wilhelm Gustloff, μετά από τορπιλισμό, με 9.400 νεκρούς. Αυτός όμως έμεινε γνωστός λόγω των προσωπικοτήτων που μετέφερε, γιατί ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο του κόσμου, γιατί η αλαζονεία του ανθρώπου με αυτό που είχε καταφέρει να δημιουργήσει, είχε τσαλακωθεί για άλλη μια φορά και με τον πιο άγριο τρόπο.


1925: Η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου δημιουργεί τρία «Τάγματα Κυνηγών» για την καταπολέμηση της ληστείας. Είναι βαρύτατα (400 οπλίτες το καθ’ ένα) και αποτελούνται από εθελοντές. Οι έδρες τους είναι σε Λαμία, Κοζάνη και Λάρισα αλλά έχουν αρμοδιότητα να κυνηγούν τους ληστές σε όποια περιοχή της Ελλάδας και αν βρίσκονται. Χρειάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια για την εξάλειψη τους.


1950: Παραιτείται η κυβέρνηση συνασπισμού του Σ. Βενιζέλου, που δεν είχε ένα μήνα στην εξουσία. Σχηματίζει κυβέρνηση, πάλι συνασπισμού ο Ν. Πλαστήρας. Με την σειρά του θα παραιτηθεί αμέσως μετά την ομιλία του στην Τήνο τον 15αύγουστο, στην οποία αναφέρθηκε σε «μέτρα επιείκειας» για τους ηττημένους του εμφύλιου πολέμου. Η ομιλία σήκωσε θύελα αντιδράσεων, λόγω του κλίματος που είχε καλιεργηθεί σε όλη την διάρκεια του εμφύλιου. Θα τον διαδεχθεί πάλι ο Σ. Βενιζέλος με κυβέρνηση συνασπισμού πάλι.


1952: Εκδίδεται η πρώτη πιστωτική κάρτα στο κόσμο, όπως την ξέρουμε σήμερα (Έννοια και όροι χρήσης), από την Franklin National Bank.


1980: Πεθαίνει ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ (Jean-Paul Sartre), Γάλλος υπαρξιστής, συγγραφέας, κριτικός, μαρξιστής και πολιτικός ακτιβιστής. Από πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του 20ου αιώνα. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1964, που το αρνήθηκε λέγοντας «ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέπει στον εαυτό του να μετατραπεί σε ένα ίδρυμα». Ἐχοντας εκ γενετής πρόβλημα με τα μάτια του, ήταν τελείως τυφλός από το 1973. Πέθανε από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 75 ετών. Τρια χρόνια μετά πέθανε μια μέρα πριν την επέτειο του θανάτου του (14 Απριλίου) η σύντροφος της ζωής του Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Θέλω να διατηρήσω τον κόσμο όπως είναι, όχι γιατί μου φαίνεται καλός – αντίθετα τον θεωρώ άθλιο – αλλά γιατί ζω μέσα σ’ αυτόν και δεν μπορώ να τον καταστρέψω χωρίς να καταστραφώ μαζί του.


←14 Απριλίου

16 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.