Σαν σήμερα 16 Απριλίου

1178 π.Χ.: Η ημερομηνία επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αστρονόμων Dr Marcelo O. Magnasco και Constantinos Baikouzis, είναι η ημέρα που έγινε έκλειψη Ηλίου όπως περιγράφεται στην Ομήρου Οδύσσεια η ημέρα της εξόντωσης των μνηστήρων.

«Ομήρου Οδύσσεια» σε μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Κακριδή.


346 π.Χ.: Συνομολογείται στην Αθήνα από αντιπροσώπους των Αθηναίων και των Μακεδόνων η Φιλοκράτειος Ειρήνη (πήρε το όνομά της από τον μακεδονόφιλο πολιτικό της Αθήνας Φιλοκράτη που ήταν ο αρχιτέκτονάς της). Με αυτή το καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη θα κρατούσε υπό την εξουσία του αυτά που είχε καταλάβει μέχρι εκείνη την μέρα. Επικυρώθηκε με τους σχετικούς όρκους που συνόδευαν τέτοιου είδους συμφωνίες από τους Αθηναίους οι οποίοι αμέσως μετά στείλανε στην Πέλλα δέκα αντιπροσώπους για να επικυρωθεί με τους αντίστοιχους όρκους και από τον Φίλιππο. Μεταξύ αυτών εκτός από τον Φιλοκράτη ήταν ο Δημοσθένης και ο Αισχύνης. Ο Φίλιππος όμως απουσίαζε. Για να προκαταλάβει τους όρους της ειρήνης είχε «πεταχτεί» μέχρι την Θράκη όπου είχε καταλάβει Αθηναϊκές κτήσεις. Επέστρεψε στην Πέλλα, αφού ολοκλήρωσε τους στόχους του μετά από τρεις μήνες, έδωσε τους συμφωνημένους όρκους, αλλά άρχισε τις εξαιρέσεις. Εξαίρεσε της συμφωνίας του Φωκιείς τους οποίους τελικά υποχρέωσε να παραδώσουν το Μαντείο των Δελφών στην Αμφικτυονία. Η Φιλοκράτειος Ειρήνη ήταν η αφορμή για τον «Περί Ειρήνης» λόγο του Δημοσθένη με τον οποίο τόνιζε στους Αθηναίους, παρά τις πάγιες αντιμακεδονικές του θέσεις, ότι συμφέρον της πόλης για την δεδομένη στιγμή ήταν να τηρήσουν τους όρους της.


1826: Διακόπτει τις εργασίες της δέκα μέρες μετά ην έναρξή τους η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Είχε κηρύξει διακοπή των εργασιών της από την 12η Απριλίου αλλά συνέχισε μέχρι την 16η με θέματα κυρίως οικονομικά: Εκποίηση Εθνικών γαιών, διαχείρηση δανείων δανειστών κλπ. Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση, συνέχισε τις εργασίες της μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και παλινοδίες, στην Ερμιόνη την 18η Ιανουαρίου 1827.


1828: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Ισπανός Francisco Goya (Γέν. 30.03.1746). Ο τελευταίος των μεγάλων κλασσικών ζωγράφων και ταυτόχρονα ο πρώτος της μοντέρνας τεχνοτροπίας. Επηρέασε καθοριστικά τις μετέπειτα γενιές ζωγράφων ιδιαίτερα τους Manet, Picasso και Fransis Bacon.


1864: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κ. Κανάρη, θεωρώντας έκφραση δυσπιστίας την αναγόρευση προέδρου της Βουλής από την αντιπολίτευση. Ο Γεώργιος Α’ αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Ζ. Βάλβη. Ο τελευταίος θα ανατραπεί με την σειρά του, τον Ιούλιο, μετά την είσοδο στην Βουλή των βουλευτών των Ιονίων Νήσων, που μόλις έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί πάλι στον Κ. Κανάρη.


1889: Ο Charles Spencer Chaplin, ή Τσάρλι Τσάπλιν, ή Σαρλώ, έρχεται στη ζωή σ’ ένα φτωχόσπιτο στο Λονδίνο. Σκηνοθέτης, ηθοποιός, η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα ανθρώπου μέχρι σήμερα. Ουμανιστής, πολιτικοποιημένος και πάντοτε κάνοντας αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει αντιδράσεις ομάδων ή συμφερόντων. Τα έργα του μέχρι και σήμερα διασκεδάζουν και διδάσκουν.


1895: Στις εκλογές εκείνης της ημέρας το «Πέμπτο Κόμμα» (Χαρίλαος Τρικούπης) παθαίνει πανωλεθρία. Κάτω από το βάρος του «Δυστυχώς επτωχεύσαμε«, ο Τρικούπης δεν εκλέγεται ούτε Βουλευτής. Βοηθός στην καταστροφή του ο Γεώργιος Α’, διορίζοντας πρωθυπουργό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης που διενήργησε τις εκλογές τον Νικόλαο Δηλιγιάννη. Ήταν ο ανιψιός του αντιπάλου του Τρικούπη, Θεόδωρου Δηλιγιάννη, που εξελέγει πανηγυρικά. Η πίκρα του Χ. Τρικούπη αποτυπώθηκε στην ιστορική φράση: «ανθ’ ημών Γουλιμής». Ήταν ο βουλευτής που εξελέγη με 4 ψήφους διαφορά απ’ αυτόν.  Ο Τρικούπης θα φύγει αυτοεξόριστος στις Κάνες μέχρι το θάνατό του


1924: Ομοβροντία εκδηλώσεων, λόγων, συγκεντρώσεων και γεγονότων για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα με συμμετοχή σύσσωμης της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Παρόντες ο Άγγλος πρέσβης με απεσταλμένους για τον σκοπό από την Αγγλική Κυβέρνηση. Στις εκδηλώσεις πρωτοστάτησε ο μεγάλος φιλάνθρωπος Ερρίκος Μόργκενταου σαν πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων που είχε συστήσει η Κοινωνία των Εθνών στην Ελλάδα. Την πρώτη μέρα η οδός Αγιάς στο Μοναστηράκι ονομάσθηκε οδός Λόρδου Βύρωνος (η σημερινή Αγίας Θέκλας). Στον αριθμό 11 της οδού, που διέμενε ο Βύρωνας (ιδιοκτησίας της οικογένειας της Κόρης των Αθηνών), έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας. Κατόπιν μετέβηκαν εν σώματι στον συνοικισμό προσφύγων Παγκρατίου όπου σε τελετή (σε κατάλληλα διαμορφωμένο γήπεδο για την περίσταση) ονομάστηκε συνοικισμός Βύρωνος και τοποποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα. Εκτός από τα παραπάνω η Ελλάδα τίμησε τον μεγάλο φιλέλληνα με πολλούς άλλους τρόπους: Τα ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν δύο γραμματόσημα αφιερωμένα στον λόρδο Βύρωνα. Την επομένη έγιναν εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων αναγνώσθηκε ωδή του Κωστή Παλαμά που είχε γράψει για να τιμήσει τα εκατοντάχρονα. Την ίδια μέρα (18.04), όλοι οι επίσημοι και οι προσκεκλημένοι τους ξεκίνησαν αρχικά με το τραίνο και στην Κόρινθο επιβιβάστηκαν του αντιτορπιλικού Ιέραξ προκειμένου να μεταβούν στο Μεσολόγγι όπου θα κορυφώνονταν οι εορτασμοί. Να σημειωθεί ότι είχαν προσκληθεί και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απ’ αυτούς δεν συμμετείχαν οι Ιωάννης Μεταξάς (με επιστολή του δήλωσε ασθένεια) και Παναγής Τσαλδάρης που δεν αναγνώριζε το πολίτευμα της Ελλάδας (το αναγνώρισε το 1932 προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός).


1941: Οι Γερμανοί μετά την κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας δημιουργούν το ψευδοκράτος της Κροατίας και ορίζουν κυβέρνηση μέλη της φασιστικής Ουστάσι με πρωθυπουργό τον αρχηγό της, Άντε Πάβελιτς. Πρωτεύουσα ορίζεται το Ζάγκρεμπ και πολίτευμα η φασιστική Βασιλεία. Ο πληθυσμός του ψευδοκράτους ήταν σχεδόν 7 εκατομμύρια.  Ο Πάβελιτς θα κάνει με την σειρά του δώρο στον Άξονα (συγκεκριμένα στην Ιταλία) μεγάλο μέρος της Δαλματίας. Τα δώρα της κυβέρνησης στους κατοίκους του νεοσύστατου κράτους πολλά και μέσα στο φασιστικό πνεύμα της εποχής. Κατά την διάρκεια της ύπαρξης αυτού του ψευδοκράτους (1941-45), 120.000 Σέρβοι εξορίστηκαν, ενώ οι σφαγές, πήραν τέτοια διάσταση που ακόμη και ο διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής Glaise-Horstenau είχε στείλει αναφορά στο αρχηγείο του Γερμανικού Στρατού καταδικάζοντας τις μαζικές δολοφονίες της Ουστάσι. Ο ίδιος ο Πάβελιτς σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Ιταλό δημοσιογράφο Άλφιο Ρούφο, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν επαναστατήσουν όλοι οι Σέρβοι (στην περιοχή δικαιοδοσίας του), είχε απαντήσει: «θα τους σκοτώσουμε όλους». Σε αριθμούς: 230.000 Σέρβοι, 31.000 Εβραίοι, 40.000 Κροάτες και όλοι οι Ρομά (26.000), που ζούσαν στο όρια δικαιοδοσίας της Ουστάσι, νεκροί.


1945: Βυθίζεται το φορτηγό MV Goya παρασέρνοντας στο βυθό 7.000-8.000 ανθρώπους. Το Ρωσικό Υ/Β Λ3, που κύρια αποστολή του ήταν ο ποντισμός ναρκών, βλέπει το ακινητοποιημένο Goya στην θάλασσα της Βαλτικής, που περίμενε το Kronenfels, με το οποίο συνταξίδευαν, να αποκαταστήσει τη βλάβη του. Μετέφερε στρατεύματα της Βέρμαχτ και Γερμανούς πολίτες από την Βαλτική στα δυτικά. Σε 7 λεπτά από τον τορπιλισμό του το υπέρβαρο σκάφος είχε βυθιστεί. Διασώθηκαν 183 ναυαγοί, από αυτούς που επέπλεαν, πριν πεθάνουν από υποθερμία στα παγωμένα νερά της περιοχής. Το ναυάγιο βρίσκεται 76 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι σε άριστη κατάσταση. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ναυάγιο, σε απώλειες ανθρώπων, μετά το Wilhelm Gustloff.


1947: Εκτελείται με απαγχονσιμό ο Ρούντολφ Ες* (Rudolf Höss, 45 ετών). Ήταν ο διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς στο οποίο βρήκαν τον θάνατο πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Την 8η Μαΐου 1944 και ενώ δεν ήταν πλεον ο άμεσος διοικητής του Άουσβιτς, επέστρεψε στο στρατόπεδο για να εποπτεύσει την «Επιχείρηση Ες» (Aktion Höss), με την οποία μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο και εκτελέσθηκαν σε 56 ημέρες 430.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας. Η δίκη του έγινε στην Βαρσοβία. Αρνήθηκε την κατηγορία, ότι κατά την διάρκεια της διοίκησης του Άουσβιτς από τον ίδιο εκτελέσθηκαν 3.500.000 άνθρωποι, λέγοντας: «Όχι, εκτελέσθηκαν μόνο 2.500.000. Οι υπόλοιποι πέθαναν από την πείνα και ασθένειες». Το ικρίωμα για την εκτέλεσή του στήθηκε μέσα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς στη θέση που ήταν το διοικητήριο της Γκεστάπο. Έστειλε δυο αποχαιρετιστήρια γράμματα ένα προς της σύζυγό του και ένα προς τον δημόσιο κατήγορό του. Στον τελευταίο μεταξύ άλλων έγραψε: «Η συνείδησή μου με αναγκάζει να προβώ στην ακόλουθη δήλωση. Στη μοναξιά του κελιού της φυλακής μου, έφτασα στην πικρή αναγνώριση ότι έχω αμαρτήσει σοβαρά κατά της ανθρωπότητας. Ως Διοικητής του Άουσβιτς, ήμουν υπεύθυνος για την εκτέλεση μέρους των σκληρών σχεδίων του «Τρίτου Ράιχ» για την άνθρώπινη καταστροφή. Με τον τρόπο αυτό έχω προκαλέσει τρομερές πληγές στην ανθρωπότητα. Ειδικότερα στον Πολωνικό λαό έχω προκαλέσει ανείπωτα δεινά. Θα πληρώσω γι ‘αυτό με τη ζωή μου. Είθε ο Κύριος ο Θεός να με συγχωρήσει μία ημέρα για ό,τι έχω κάνει. Ζητώ συγχώρεση από τον Πολωνικό λαό. Στις Πολωνικές φυλακές έζησα για πρώτη φορά ποια είναι η ανθρώπινη καλοσύνη. Παρ’ όλα όσα έχουν συμβεί έχω βιώσει την ανθρώπινη μεταχείριση που δεν θα μπορούσα ποτέ να αναμένω, και το οποίο με ντροπιάζει βαθύτατα. Μακάρι τα γεγονότα που τώρα βγαίνουν για τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κάνουν αδύνατη την επανάληψη τέτοιων σκληρών πράξεων για πάντα.»
* Καμία σχέση με τον, συνονόματό του στα Ελληνικά, πολιτικό του Γ΄ Ράιχ Rudolf Hess.


1962: Η κυβέρνηση της ΕΡΕ απαγορεύει όλες τις συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους. Η ανακοίνωση έγινε άτυπα με προφορική ενημέρωση από τον υπουργό εσωτερικών Γ. Ράλλη προς στελέχη της Ένωσης Κέντρου όταν αυτοί ζήτησαν να μάθουν για την τύχη του αιτήματός τους για συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος. Άτυπη μεν αλλά στην ουσία καταργούσε το άρθρο 10 του τότε Συντάγματος. Η ΕΡΕ μέσα στα πλαίσια του κλίματος βίας και τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει, προσπαθούσε να αποκρύψει κάθε τι που θα φανέρωνε την εκλογική δύναμη της αντιπολίτευσης.


1996: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Σταύρος Νιάρχος. Έλληνας εφοπλιστής και μεγιστάνας. Ίδρυσε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (1958) που στην συνέχεια κρατικοποιήθηκαν (1985). Τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου (1955), που ήταν τα πρώτα διυλιστήρια σε Ελληνικό έδαφος. Κρατικοποιήθηκαν και αυτά το 1976. Ίδρυσε το διεθνές ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει $2.5 δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε 119 χώρες του κόσμου. Το 2017 άρχισε να λειτουργεί το Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος που περιλαμβάνει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.


2003: Υπογράφεται στην Αθήνα από τα 10 νέα μέλη, επί Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, η «Συνθήκη Προσχώρησης 2003«. Προσχωρούν στην ΕΕ οι χώρες: Τσεχία, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία. Ήταν η μεγαλύτερη και μαζικότερη είσοδος μελών στην ΕΕ. Είχε υπογραφεί από τα ήδη μέλη της Ε.Ε. την 14η Απριλίου. Τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2004.


←15 Απριλίου

17 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.