Σαν σήμερα 18 Απριλίου

1833: Με Βασιλικό Διάταγμα «Περί διαιρέσεως του Βασιλείου και της διοικήσεώς του» η Ελλάδα χωρίζεται σε 10 Νομούς και 42 επαρχίες. Ορίζονται τα διοικητικά όργανα των Νομαρχιών (Νομάρχες, Νομαρχιακά Συμβούλια), των επαρχιών (Έπαρχοι, Επαρχιακά Συμβούλια) και των Δήμων (Δημογέροντες, Δημογεροντικά Συμβούλια). Οι Νομάρχες και οι Έπαρχοι ήταν διορισμένοι. Οι Δήμαρχοι ήταν εγκεκριμένοι από τον Βασιλιά ή τον Νομάρχη μετά από πρόταση των κατοίκων του Δήμου (πως;). Τα μέλη των Νομαρχιακών, Επαρχιακών και Δημοτικών Συμβουλίων προέκυπταν από εκλογές στις περιοχές δικαιοδοσίας τους. Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 12/18.04.1833 (μετά τη σελίδα 75).


1897: Αρχίζει ο καταστροφικός Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 [6 Απριλίου με το Ιουλιανό (παλιό)  ημερολόγιο]. Διαρκεί μέχρι και τις 20 Μαΐου. Η Ελλάδα ηττάται κατά κράτος από του Τούρκους. Ουσιαστικά απροετοίμαστη τόσο εξοπλιστικά όσο και οργανωτικά, αρχίζει ένα πόλεμο που θα ήταν αποτυχημένος ακόμη και σαν σχολική εκδρομή. Ο στρατιωτικός διοικητής Ετέμ Πασάς που είχε εξευτελίσει στην Κρήτη ο Τιμολέων Βάσσος, πήρε την εκδίκησή του και τον τίτλο του Γαζή (νικητή). Θα υπογραφεί ανακωχή, με παρέμβαση του τσάρου της Ρωσίας  Νικολάου Β’ την 20ή Μαΐου. Οι οικονομικές συνέπειες με την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που έδωσε το τυπικό τέλος στον πόλεμο είναι ανυπολόγιστες. Το κέρδος ήταν η ανεξαρτησία της Κρήτης, που δρομολόγησε την  ένωση με την Ελλάδα.


1897: Την ίδια ημέρα χωρίς να ερωτηθεί και χωρίς παραίτηση, ο Γεώργιος Α’ αντικαθιστά πραξικοπηματικά την κυβέρνηση πλειοψηφίας του Θ. Δηλιγιάννη με κυβέρνηση δικού του ανθρώπου, του Δ. Ράλλη. Ο Δηλιγιάννης ανήκε στους «φιλοπόλεμους» και όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση στον πόλεμο αλλά σαν δημαγωγός δημόσια εκμαύλιζε τον κόσμο. Αυτό που δεν είχε λάβει υπ΄όψιν, ήταν η απέχθεια της δυναστείας σε κάθε τι το αιρετό, ιδιαίτερα αν αυτό περιβαλλόταν με την αίγλη της νίκης, στην οποία πίστευε και ο μονάρχης. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης η κυβέρνηση παίρνει ρητά ψήφο ανοχής από την Βουλή και όχι εμπιστοσύνης. Θα καταψηφισθεί όταν θα τολμήσει να φέρει στη βουλή την Συνθήκη Ειρήνης με την Τουρκία. Την διαδέχθηκε την 21η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Α. Ζαΐμη.


1941: Αυτοκτονεί σε ηλικία 56 ετών ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής. Είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Μεταξά μετά τον θάνατο του. Μετά από ένα κρίσιμο Υπουργικό συμβούλιο, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄. Ο τελευταίος του ‘φόρτωσε’ την δικιά του αποτυχία, να πείσει τους Άγγλους για μια σοβαρή στρατιωτική υποστήριξη στον αγώνα κατά του άξονα, αλλά και την ύπαρξη Γερμανόφιλων πεμπτοφαλαγγιτών στο στράτευμα. Η αυτοκτονία του είναι ελεγχόμενη: 1) Γιατί έγινε στο σπίτι του με την παρουσία του διαδόχου και μετέπειτα Βασιλιά Παύλου που τον ακολούθησε μετά από προτροπή του αδελφού του. 2) Γιατί έγινε με δυο σφαίρες στη καρδιά.
Την κυβέρνηση Κορυζή διαδέχθηκε η κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού, που ήταν και η πρώτη εξόριστη κυβέρνηση μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.


1943: Αμερικανικά καταδιωκτικά καταρρίπτουν το βομβαρδιστικό στο οποίο επέβαινε ο διοικητής του Γιαπωνέζικου στόλου Ισορόκου Γιαμαμότο ενώ αυτός επιθεωρούσε εναέρια τον στόλο. Οι Αμερικανοί είχαν σπάσει τον κώδικα “D” ναυτικής επικοινωνίας των Γιαπωνέζων πολύ πριν την ναυμαχία του Μίντγουεϊ. Η νίκη τους σε αυτή τη ναυμαχία οφειλόταν αποκλειστικά σ΄αυτό. Οι Ιάπωνες παρά το οφθαλμοφανές, από την τοποθέτηση του κατά πολύ κατώτερου αριθμητικά Αμερικανικού στόλου, της γνώσης από πριν των δυνάμεων και των κινήσεων του Γιαπωνέζικου στόλου, δεν κατάλαβαν; το θεώρησαν σύμπτωση; Δεν θεώρησαν ότι οι Αμερικανοί είχαν σπάσει τον κώδικα. Έτσι οι Αμερικανοί βρεθήκαν να έχουν γνώση για το πλήρες πρόγραμμα επιθεώρησης του Γιαμαμότο. Ενημερώθηκε ο πρόεδρος Ρούσβελτ, ο οποίος έδωσε αμέσως το πράσινο φως για την επιχείρηση εξόντωσης του εφιάλτη των Αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων*. 16 επίλεκτοι πιλότοι σχημάτισαν μια μοίρα καταδιωκτικών P-38 Lightning με στόχο να καταρρίψουν έναν εξέχοντα Γιαπωνέζο αξιωματικό όπως τους είπαν. Προσέβαλαν τον στόλο των δυο βομβαρδιστικών (Mitsubishi G4M) και τα έξι συνοδά Zero πάνω από τη ζούγκλα της Buin των Παπούα. Ο πρώτος ελεύθερος πιλότος από το dogfight που άρχισε με τα zero (ο ένας ακολουθεί την ουρά του άλλου), επιτέθηκε σε ένα από τα δυο βομβαρδιστικά. Ήταν τυχαία αυτό στο οποίο επέβαινε ο Γιαμαμότο. Το κατέρριψε και λίγο μετά κατέρριψε και το δεύτερο. Οι Αμερικανοί δεν ανακοίνωσαν τον θάνατο του Γιαμαμότο για να μην καταλάβουν οι Γιαπωνέζοι ότι είχαν σπάσει τον κώδικά τους.
* Ήταν αυτός που είχε διοργανώσει την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και αμέσως μετά (με διαφορά λίγων ωρών) είχε εξουδετερώσει στο έδαφος την Αμερικανική αεροπορική δύναμη στις Φιλιππίνες. Η “επόμενη μέρα” ήταν ένας γύρος του θριάμβου των Γιαπωνέζων στον Ειρηνικό όπου προσέβαλαν και αχρήστευσαν ή κατέλαβαν όλες τις συμμαχικές βάσεις στον Ειρηνικό.


1945: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο John Ambrose Fleming. Άγγλος φυσικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός. Είναι ο εφευρέτης της διόδου ηλεκτρονικής λυχνίας και του «Νόμου του αριστερού χεριού» για τους ηλεκτροκινητήρες.


1946: Η “Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων” που είχε κερδίσει τις «εκλογές» την 31 Μαρτίου και τελούσε υπό τριμελή διοικούσα επιτροπή, συμφωνεί στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κ. Τσαλδάρη. Έτσι λήγει η θητεία της μετεκλογικής υπηρεσιακής κυβέρνησης του Π. Πουλίτσα, που σχηματίστηκε γιατί το κόμμα που πήρε την «πλειοψηφία» και θα κυβερνούσε το τόπο δεν είχε αποφασίσει ούτε για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης ήταν η μαύρη τρομοκρατία.
Λεωνίδας Σπαής, ο συνιδρυτής του ΕΔΕΣ:«Οι ορδές του Βουρνάκη, του Σούρλα, του Καλαμπαλίκη, του Τσαούς Αντών, του Βόιδαρου, του Παρασκευοπούλου, του Μαγγανά και πολλών άλλων, ακάθεκτοι ξεχύθηκαν εις την ύπαιθρον και ως άλλοι βάνδαλοι, ερήμαξαν τον κόσμο.»
Η έξωση του Πλαστήρα από την πολιτική σκηνή, οι «εκλογές», η τρομοκρατία είχαν σαν μοναδικό στόχο, την κατόπιν εντολής των Άγγλων, επαναφορά του βασιλιά Γεώργιου Β’ με «ελεύθερο» δημοψήφισμα. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με συμμετοχή όλων των νόμιμων κομμάτων, με πρωθυπουργό τον εξωκοινοβουλευτικό Δ. Μάξιμο.


1955: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Albert Einstein. Ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ου αιώνα. Ελαττωματικός, λόγω της Εβραϊκής καταγωγής του, για τους ναζί, πήρε Νόμπελ Φυσικής για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο γιατί την θεωρία της σχετικότητας, ούτε τότε την καταλάβαιναν πολλοί, ούτε τώρα. Με την θεωρία της σχετικότητας απέδειξε ότι μάζα και ενέργεια είναι δυο μορφές του ίδιου πράγματος, ή με διαφορετική έκφραση εξαρτάται το ένα από το άλλο, ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα της Νευτώνειας φυσικής.  Η ανθρωπότητα μετά το πέρασμά του βλέπει και ξέρει πολύ διαφορετικά το κόσμο. Το μόνο και μόνιμο πρόβλημά της; Έκανε πράξη μόνο τις γνώσεις που μπορούσαν να φέρουν καταστροφή και τις άλλες τις έβαλε στο ψυγείο, όχι του Einstein (είχε βγάλει και τέτοιο χωρίς συμπιεστή ή άλλα κινούμενα μέρη. Μόνο με θερμότητα, κάνοντας το φτηνό στη κατασκευή, αθόρυβο, ανέξοδο και κυρίως αντοχικό στο χρόνο και στη χρήση.), αλλά της ιστορίας.


1996: Τέσσερις άνθρωποι με κελεμπίες και όπλα κατεβαίνουν από ένα φορτηγάκι και κατευθύνονται με τα πόδια προς την είσοδο του ξενοδοχείου Europa του Καΐρου. Ανοίγουν πυρ κατά Ελλήνων τουριστών που βρισκόταν στο σημείο εκείνη την στιγμή. Σκοτώνουν 18 και τραυματίζουν σοβαρά δεκατέσσερις. Στη συνέχεια, οι δράστες επιβιβάστηκαν πάλι στο φορτηγάκι και έφυγαν. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη. Οι Αιγυπτιακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι πιθανότερη οργάνωση ήταν η Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια που είχε παρελθόν σε επιθέσεις κατά τουριστικών στόχων που προτιμούσαν οι Ισραηλινοί για τις διακοπές τους.


2001: Δημοσιεύεται η δεύτερη αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975. Ήταν η πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα αναθεώρηση με τις περισσότερες αλλαγές ή εισαγωγές νέων άρθρων, σε κλίμα συνεργασίας που έφτανε και τα 4/5 της Βουλής.
Εισήχθηκαν νέα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα προσαρμοσμένα στην εξελισσόμενη τεχνολογικά εποχή: Προστασία γενετικής ταυτότητας, από ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (Άρθρο 5), συνταγματική κατοχύρωση εναλλακτικής θητείας (Αρθρο 4 Ερμην. δήλωση), κατάργηση της εκτόπισης. Δικαίωμα απάντησης στον πολίτη που θίγεται από ανακριβή ή υβριστικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή εκπομπή (Άρθρο 14 παρ. 5). Στις δυο τελευταίες περιπτώσεις (υβριστικού ή δυσφημιστικού περιεχομένου) ακόμη και αν είναι αληθή τα γεγονότα το μέσον οφείλει να δημοσιεύσει την απάντηση. Τέλος καθορίζονται κανόνες διαφάνειας στην λειτουργία των ΜΜΕ (‘Αρθρο 14 παρ 9). Δημιουργείται ο θεσμός του Συνήγορου του Πολίτη (Άρθρο 103 παρ. 9).
Στο τομέα της διακυβέρνησης το πάθημα με την περιπέτεια της υγείας του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου έγινε μάθημα, ή μάλλον Συνταγματική πρόβλεψη, όπου στο άρθρο 38 προβλέπεται, πέραν των άλλων, η διαδικασία διαπίστωσης της αδυναμίας του πρωθυπουργού να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Καθιερώθηκε το ασυμβίβαστο των βουλευτών με οποιοδήποτε επάγγελμα (Άρθρα 56-57), που τότε είχε εγείρει πλήθος ενστάσεων απ’ όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Συστήνεται Συνταγματικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Άρθρο 100Α). Για πρώτη φορά υπάρχει Συνταγματική θεμελίωση του θεσμού των ΟΤΑ (Άρθρο 102). Αυτά ήταν τα κυριότερα σημεία των τροποποιήσεων και προσθηκών στο Σύνταγμα. Υπήρξαν πάρα πολλές άλλες τροποποιήσεις και προσθήκες (Επισημαίνονται με αστερίσκο στο ΦΕΚ, όπως αυτή της κατάργησης της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης στο άρθρο 7 παρ. 3) σ’ αυτό το Σύνταγμα, που παρά την αναθεωρητική του μορφή να θεωρείται σαν ένα εκ των πραγμάτων νέο Σύνταγμα.


←17 Απριλίου

19 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.