Σαν σήμερα 20 Απριλίου

1453: 3 Γενοβέζικα πλοία και ένα αυτοκρατορικό (μισθωμένο) σπάνε τον ναυτικό αποκλεισμό 200 περίπου Οθωμανικών πλοίων και μπαίνουν στον Κεράτιο κόλπο. Ανεφοδιάζουν την Κωνσταντινούπολη με όπλα πυρομαχικά, σιτάρι και με μερικούς ακόμη υπερασπιστές της Πόλης. Ήταν η τελευταία νίκη των Βυζαντινών κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης. Κυρίαρχο ιστορικό πρόσωπο της ναυμαχίας ο μυθικός (μυθοποιημένος από τους ιστορικούς) Φλαντανελλάς (Φραγκίσκος Λεκανέλλα το πραγματικό του όνομα), ιδιοκτήτης του μισθωμένου αυτοκρατορικού πλοίου.


1841: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Θωμάς Γκόρντον (Thomas Gordon), Άγγλος αξιωματικός, ιστορικός, αρχαιολόγος, φιλέλληνας, ο υπαρχηγός του Δημήτριου Υψηλάντη κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21. Έδωσε λεφτά, όπλα, πυρομαχικά, έφερε μαζί του Άγγλους αξιωματικούς του πυροβολικού. Συμμετείχε σε αρκετές μάχες με σοβαρότερη τη μάχη του Πειραιά. Μέχρι το τέλος της ζωής του είτε έκανε ανασκαφές (Ηραίον Άργους), είτε έγραφε την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, ή την επίσκεψη του στα υψώματα πάνω από τις Θερμοπύλες, είτε καταδίωκε Τούρκους (ληστές) στην Αιτωλοακαρνανία (1933). Αναμείχθηκε και στα πολιτικά, όπως στην παράταξη που σκότωσε τον Καποδίστρια (το «Κόμμα» που από αυτό έχουν ονομαστεί όλα τα μέρη έτσι. Την ονομασία μέρος οι παλικαράδες την απέδωσαν κοροϊδευτικά για τα άλλα μέρη (κόμματα) στην τουαλέτα και έτσι έχουν μείνει οι έννοιες μέχρι σήμερα). Ήταν επίσης ο πρόεδρος του στρατοδικείου που καταδίκασε σε θάνατο δύο από τους επαναστάτες της Μεσσηνίας και τους υπόλοιπους σε πολυετείς φυλακίσεις.


1862: Οι Λουί Παστέρ και Κλωντ Μπερνάρ ολοκληρώνουν το πρώτο πείραμα θέρμανσης υγρών σε θερμοκρασίες μεταξύ 60 και 100 οC, με το οποίο εξουδετερώνουν τα περισσότερα βακτήρια και μύκητες. Το μισό βήμα είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο Παστέρ είχε αποδείξει με πείραμα ότι δεν υπάρχει αυθόρμητη γέννηση, αλλά μόνο «Ζωή εκ της ζωής». Ο Παστέρ θα πατεντάρει αυτή τη διαδικασία το 1865 σαν την μέθοδο που σκοτώνει τις ασθένειες του κρασιού. Έγινε γνωστή με το όνομα παστερίωση και χρησιμοποιήθηκε μεταγενέστερα στη μπύρα και στο γάλα.


1889: Σπάει το αυγό του φιδιού και έρχεται στο κόσμο ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο μεγαλύτερος μακελάρης που γνώρισε ο κόσμος μέχρι σήμερα. Ήταν στην κατάλληλη εποχή ο κατάλληλος άνθρωπος για να δείξει με τον πιο αιματηρό τρόπο που γνώρισε η γη την πλήρη ανεπάρκεια, αν όχι σαπίλα του τότε συστήματος. Εθνικού και διεθνούς. Γεννήθηκε στο Μπράουναου αμ Ιν της Αυστρίας. Το πρώτο του επάγγελμα ήταν ζωγράφος που πουλούσε ακουαρέλες. Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης τον είχε απορρίψει δυο φορές λόγω της «ακαταληλότητάς του στη ζωγραφική». Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε συμμετάσχει σαν εθελοντής (ήταν Αυστριακός πολίτης). Τραυματίστηκε δυο φορές και τυφλώθηκε προσωρινά από αέριο μουστάρδας. Για την δράση του είχε πάρει δυο πολεμικούς σταυρούς.


1941: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ μετά την «αυτοκτονία» του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή αναθέτει τον σχηματισμό Κυβέρνησης στον Εμμανουήλ Τσουδερό. Η κυβέρνησή του, κάτω από την πίεση των Γερμανών εισβολέων φυγαδεύεται αρχικά στα Χανιά που ορίζονται σαν πρωτεύουσα της Ελλάδας και μετά στο Κάιρο που έχει έδρα. Εκεί ανασχηματίζεται την 2 Ιουνίου 1941. Η εκλογή του δεν ήταν τυχαία. Ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι το 1939 και φρόντισε το θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας (17,4 τόνοι χρυσού) να μεταφερθεί, με τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα», στην Κρήτη και αμέσως μετά στο Κάιρο.


1941: Ο Γεώργιος Τσολάκογλου υπογράφει, Κυριακή του Πάσχα, την συνθηκολόγηση της Ελλάδας στο χωριό Βοτονόσι Μετσόβου. Έχει γίνει προσυνεννόηση με τον διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα, τον διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Γεώργιο Μπάκο, και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα (Σπυρίδων Βλάχος), να καταργήσουν πραξικοπηματικά τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ιωάννη Πιτσίκα. Παρά τις αντίθετες διαταγές που ήλθαν από το ΓΕΣ (Αλέξανδρος Παπάγος) οι συνωμότες – προδότες προχωρούν στο σχέδιο τους, υπογράφοντας τη συνθηκολόγηση για λογαριασμό της Ελλάδας. Από πλευράς της Γερμανίας υπέγραψε ο στρατάρχης Φον Λιστ. Αυτή η συνθηκολόγηση δεν αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα. Για την συνθηκολόγηση, μόνο ο Γ. Τσολάκογλου καταδικάστηκε σε θάνατο.


1941: Το αντιτορπιλικό Ψαρά δέχεται επίθεση από Γερμανικά βομβαρδιστικά και βυθίζεται. Είναι 18:00 ακριβώς, η επίσημη ὠρα της συνθηκολόγησης, που 16 junger ju-87 stuka, επιτίθενται στο αντιτορπιλικό που είναι ελλιμενισμένο στη Πάχη Μεγάρων. Παρ’ όλο που εξ αρχής κόβεται η πρώρα και το κατάστρωμα διαλύεται, συνεχίζει να βάλει καταρρίπτοντας 3 από αυτά, μέχρι να βυθιστεί τελείως. Άλλα 5 κατέρριψαν στην τελευταία επιχείρησή τους πάνω από Ελληνικό εναέριο χώρο 6 Βρετανικά hurricane.


1951: Ο Ρουμάνος χειρούργος Νταν Γκαβρίλιου κάνει την πρώτη αντικατάσταση (το δόκιμο είναι υποκατάσταση) οργάνου. Υποκατέστησε έναν κατεστραμμένο οισοφάγο με τμήμα από το στομάχι του ίδιου του ασθενούς. Δεν αφαίρεσε τον οισοφάγο αλλά του έκανε bypass μέχρι τον λάρυγγα. Η μέθοδος χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Η πρώτη μεταμόσχευση (μεταφορά οργάνου από έναν άνθρωπο σε άλλον) ήταν νεφρού και έγινε το 1954 ανάμεσα σε δυο ομοζυγώτες διδύμους.


1954: Ο υπουργός Συντονισμού Σπύρος Μαρκεζίνης αναγγέλει το κόψιμο των τριων μηδενικών από τα παλαιά χαρτονομίσματα. Έτσι 1 νέα δραχμή ισούται με 1,000 παλιές. Ν.2824/20.6.1954 (ΦΕΚ 79 τεύχος Α΄). Η ισχύς του Νόμου άρχιζε από την 1η Μαΐου. Με την υποτίμηση της δραχμής που είχε προηγηθεί (9 Απριλίου 1953), ανόρθωσαν τους δείκτες της οικονομίας.


1959: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης. Ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε συνώνυμο με την Δημοτική μας γλώσσα. Το λεξικό Τριανταφυλλίδη όπως και τα άλλα βιβλία του, που ο Βενιζέλος θέλησε να εισαγάγει στα Σχολεία, μόλις έπεσε, η Κυβέρνηση Γούναρη που τον διαδέχθηκε, διέταξε «να πεταχτούν τα βιβλία έξω από τα σχολεία και να καούν στην πυρά». Το 1948-49, όταν είχε αρχίσει η εμφάνιση σωτήρων, τον χαρακτήρισαν εγκληματία που “παρέσυρε εις τον κρημνόν την εκπαίδευσιν της πατρίδος του”.  Σήμερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεξικό του, μέσα από τις σελίδες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.


←19 Απριλίου

21 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.