Σαν σήμερα 21 Απριλίου

866: Δολοφονείται σε ηλικία 50 ετών στην Μίλητο ο καίσαρ του Βυζαντίου Βάρδας. Η δολοφονία έγινε από τον παρακοιμώμενο και μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Α΄, παρουσία του τότε αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄. Βρισκόταν όλοι στην Μίλητο για να επιστατήσουν στην συγκέντρωση στρατευμάτων για την εκστρατεία του Βάρδα κατά των Σαρακηνών της Κρήτης. Μετά την δολοφονία του Βάρδα οι άλλοι αναγνωρίζοντας την αδυναμία τους για κάθε είδους εκστρατεία, την ακύρωσαν και επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Βάρδας που επί σειρά ετών εξωθούσε τον Μιχαήλ σε ακόλαστη ζωή για να έχει τον έλεγχο της εξουσίας, είχε παραμεριστεί από τον Βασίλειο που συμβούλευε σωστά τον Μιχαήλ. Παρά την αναγνώριση από τον Μιχαήλ της θετικής προσφοράς του Βασίλειου, παρασυρμένος από την παρέα του στις ακολασίες, που έβλεπε στο πρόσωπο του Βασιλείου έναν άσπονδο εχθρό, διοργάνωσε απόπειρα δολοφονίας κατά του Βασιλείου. Ο τελευταίος μαθαίνοντας το έγκαιρα, πρόλαβε, τον δολοφόνησε πρώτος και έγινε αυτός αυτοκράτορας.


1699: Πεθαίνει ο Ρακίνας (Jean-Baptiste Racine ♥22.12.1639, 59 ετών). Ένας από τους τρεις μεγαλύτερους συγγραφείς της Γαλλίας τον 17ο αιώνα. Δραματουργός εμπνευσμένος από την Αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη έγραψε όλα τα έργα του σε Αλεξανδρινό δωδεκασύλλαβο. Στην Ανέμη μπορείτε να διαβάσετε στα Ελληνικά τα έργα του Αλέξανδρος ο Μέγας, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Φαίδρα.


1870: Η σφαγή στο Δήλεσι, ή η σφαγή των Λόρδων. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη έχει αιχμαλωτίσει 4 Άγγλους ευγενείς: τον Λόρδο και τη Λαίδη Μάνκαστερ, το νεαρό φίλο τους Φρεντερίκ Βάινερ ή Βίνερ εγγονό του κόμη Γκρέυ, τον δικηγόρο Εντουαρντ Λόιντ, της γνωστής οικογένειας, με τη σύζυγο και τη κόρη του, τον τρίτο γραμματέα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Εντουαρντ Χέρμπερτ, τον γραμματέα της Ιταλικής πρεσβείας κόμη Αλμπέρτο ντε Μπόυλ, τον Έλληνα διερμηνέα και ένα υπηρέτη τους, ενώ αυτοί επέστρεφαν από εκδρομή στο Μαραθώνα. Οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν, ο υπουργός στρατιωτικών Σκαρλάτος Σούτσος στέλνει εναντίον τους στράτευμα 2.000 ανδρών. Οι απαγωγείς που είχαν από την αρχή απελευθερώσει τα γυναικόπαιδα σφάζουν τους τέσσερεις ευγενείς (9 Απριλίου με το παλιό ημερολόγιο) και η χώρα δυσφημίζεται διεθνώς. Ο Σκαρλάτος Σούτσος παραιτείται την επομένη, αφού γίνεται γνωστό ότι ήταν κουμπάρος με τους αδελφούς Αρβανιτάκη και ότι η συμμορία είχε για καταφύγιό της το κτήμα του στο Τατόι (250.000 στρέμματα, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά του Ανδρέα Συγγρού με 300.000 στρέμματα). Την 9.7.1870 αναγκάζεται σε παραίτηση η κυβέρνηση Θρασύβουλου Ζαΐμη.


1917: Η κυβέρνηση Σπ. Λάμπρου «παραιτείται» και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει στον Αλέξανδρο Ζαΐμη το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Σπυρίδων Λάμπρος δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική εκτός του ότι ήταν βασιλικότερος του βασιλέως. Στους εξίμιση μήνες της θητείας του κάνει πολλά. Διοργανώνει πογκρόμ κατά των Βενιζελικών με δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, λεηλασίες σπιτιών και επιχειρήσεων, πυρπολήσεις εφημερίδων. Έχοντας άριστες σχέσεις με την εκκλησία διοργανώνει ανάθεμα κατά του Βενιζέλου στο Πεδίο του Άρεως. Ενώ στην Θεσσαλονίκη έχει σχηματισθεί υπό τους Βενιζέλο, Κουντουριώτη και Δαγκλή η κυβέρνηση της τριανδρίας και προσπαθούν να αποκομίσουν κάθε εδαφικό όφελος όντας στο πλευρό των συμμάχων. Αυτός κάνει ότι είναι δυνατόν για να προκαλέσει εμφύλιο διχασμό χωρίς να τον ενδιαφέρει καμία συνέπεια εκτός από την παραμονή του βασιλιά στην εξουσία, ο οποίος με την σειρά του κάνει ότι είναι δυνατόν για να ευχαριστήσει τους Γερμανούς «φίλους» του που οι ίδιες οι εφημερίδες τους τον αποκαλούν «ο Κωνσταντίνος ο βλάκας» και του αφιερώνουν καθημερινά χλευαστικά δίστιχα. Και όλα αυτά ο Σπυρίδων Λάμπρος τα χαρακτήρισε με την φράση «τακτοποιούμε τα του οίκου μας». Για την δράση του εξορίσθηκε και δημεύθηκε η περιουσία του αλλά την ζημιά την είχε κάνει το «τσιράκι῾. Ο ίδιος ο βασιλιάς θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση την 30 Μαΐου, μετά από υπόδειξη του Αλ. Ζαΐμη. Οι πιέσεις των συμμάχων για απομάκρυνσή του έχουν φτάσει σε σημείο απειλής απόβασης συμμαχικών δυνάμεων στο Πειραιά για ανατροπή του. Η συμβιβαστική πρόταση Ζαΐμη ήταν να παραιτηθεί υπέρ του γιού του, «επαναστάτη» της οικογένειας, που είχε και το θράσσος να παντρευτεί μια κοινή θνητή Ελληνίδα: Την Ασπασία Μάνου που η βασιλική οικογένεια δεν αναγνώρισε ποτέ σαν βασίλισσα. Την κυβέρνηση Ζαΐμη θα διαδεχθεί την 14η Ιουνίου  η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου.


1918: Σκοτώνεται σε ηλικία 26 ετών ο γνωστότερος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους: Ο Manfred von Richthofen γνωστός σαν «Κόκκινος Βαρώνος». Διοικητής της μονάδας Jagdgeschwader 1 (JG 1 ή με το παρατσούκλι «Ιπτάμενο Τσίρκο»), εθνικός ήρωας, εν ζωή, της Γερμανίας, και πολύ γνωστός στους αντιπάλους. Είχε καταρρίψει 80 εχθρικά αεροσκάφη. Τα γνωστότερα παρατσούκλια του εν ζωή από τους αντίπαλους ήταν «Κόκκινος Διάβολος», «Κόκκινος Ιππότης» από τους Άγγλους και «Ο μικρός κόκκινος» από τους Γάλλους. Σκοτώθηκε από σφαίρα των .303 (7.7mm) που αφού διαπέρασε τον πνεύμονα σφηνώθηκε στην καρδιά. Παρά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα ζωής που του έμεναν προσγείωσε το αεροπλάνο κοντά σε ένα στρατόπεδο Αυστραλών, όπου τον πρόλαβαν ακόμη ζωντανό οι στρατιώτες. Ένας λοχίας ανέφερε ότι η τελευταία του λέξη ήταν «kaputt». Το αεροσκάφος του (Fokker Dr.I) διαμελίστηκε σε μικρά κομματάκια για να πάρουν όλοι ένα «σουβενίρ».


1941: Βυθίζονται, στον Πατραϊκό κόλπο μετά από αεροπορική επιδρομή της Luftwaffe, τα επίτακτα πλοία Έσπερος και Ελληνίς που χρησιμοποιούνταν σαν πλωτά Νοσοκομεία κατά την διάρκεια του πολέμου. Η Luftwaffe, κατά την διάρκεια της επίθεσης στην Ελλάδα (επιχείρηση Marita) δεν έκανε διακρίσεις στην χρήση των αντίπαλων πλοίων. Όσα νοσοκομειακά πλοία εντόπιζαν, τα βομβάρδιζαν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να βυθιστούν.


1963: Γίνονται τα εγκαίνια του ξενοδοχείου Χίλτον.  Το δεκαόροφο κτίριο είχε θεμελιωθεί το 1959. Με 480 δωμάτια (όλα με λουτρό και κλιματισμό όπως ανάφερε ο σπήκερ) ήταν η πρώτη μεγάλη και υπερπολυτελής για τα δεδομένα της εποχής ξενοδοχειακή μονάδα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που λέει λίγο μετά: “…Από την ταράτσα του μπορεί να δει κανείς ολόκληρη την Αθήνα…που έγινε αληθινή μεγαλούπολη”. Το Χίλτον από τότε μέχρι σήμερα παραμένει σημείο αναφοράς (οι μισοί Αθηναίοι μένουν πίσω από το Χίλτον, ενώ οι άλλοι μισοί είναι αγνώστου διαμονής γιατί κανείς δεν ακούστηκε να μένει μπροστά του). Το κτίριο παρά τον όγκο του είναι οπτικά αποδεκτό λόγω του σχεδίου του (αρχιτέκτονες οι Εμμανουήλ Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης και Σπύρος Στάικος) αλλά και από κοντά τα ανάγλυφα του Γιάννη Μόραλη στους εξωτερικούς τοίχους δίδουν αρκετή αίσθηση ποιότητας. Είναι το μοναδικό κτίριο στις παρόχθιες περιοχές του μακαρίτη Ιλισού, που τα εγκαίνια του μπαζώματός του είχαν γίνει 25 μέρες πριν, για το οποίο μπορείς να πεις δεν πειράζει.


1967: Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανακόψει τον εκδημοκρατισμό της χώρας μας και να αλλοιώσει την εθνογεωπολιτική της δομή, για εξυπηρέτηση των δικών της διεθνών στρατηγικών συμφερόντων. Με μοχλό μια μικρή ομάδα αξιωματικών και το σχέδιο Προμηθέας, εγκαθίδρυσαν χούντα, με όσες τροποποιήσιες χρειάστηκαν, για επτά χρόνια μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι τους. Ήταν η μεγαλύτερη περίοδος του Ελληνικού Κράτους με δικτατορική κυβέρνηση.
Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κοινής αποδοχής (Παλάτι-Συνταγματάρχες) εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια, που είχε πρωτοστατήσει στην συγκάληψη της υπόθεσης Λαμπράκη. Ο πρωθυπουργός της χώρας, μέχρι εκείνη την ημέρα, Παναγιώτης Κανελλόπουλος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Την ίδια μέρα με διατάγματα η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας, αναστέλλονται άρθρα του Συντάγματος και συστήνονται έκτακτα στρατοδικία. Με το αντιπραξικόπημα του βασιλιά διορίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό των πραξικοπηματιών Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η δικτατορία στην Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 1974, που την διαδέχθηκε η πάλι αποφασισμένη από ξένα κέντρα αποφάσεων μεταπολίτευση.


←20 Απριλίου

22 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.