Σαν σήμερα 21 Απριλίου

866: Δολοφονείται σε ηλικία 50 ετών στην Μίλητο ο καίσαρ του Βυζαντίου Βάρδας. Η δολοφονία έγινε από τον παρακοιμώμενο και μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Α΄, παρουσία του τότε αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄. Βρισκόταν όλοι στην Μίλητο για να επιστατήσουν στην συγκέντρωση στρατευμάτων για την εκστρατεία του Βάρδα κατά των Σαρακηνών της Κρήτης. Μετά την δολοφονία του Βάρδα οι άλλοι αναγνωρίζοντας την αδυναμία τους για κάθε είδους εκστρατεία, την ακύρωσαν και επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Βάρδας που επί σειρά ετών εξωθούσε τον Μιχαήλ σε ακόλαστη ζωή για να έχει τον έλεγχο της εξουσίας, είχε παραμεριστεί από τον Βασίλειο που συμβούλευε σωστά τον Μιχαήλ. Παρά την αναγνώριση από τον Μιχαήλ της θετικής προσφοράς του Βασίλειου, παρασυρμένος από την παρέα του στις ακολασίες, που έβλεπε στο πρόσωπο του Βασιλείου έναν άσπονδο εχθρό, διοργάνωσε απόπειρα δολοφονίας κατά του Βασιλείου. Ο τελευταίος μαθαίνοντας το έγκαιρα, πρόλαβε, τον δολοφόνησε πρώτος και έγινε αυτός αυτοκράτορας.


1699: Πεθαίνει ο Ρακίνας (Jean-Baptiste Racine ♥22.12.1639, 59 ετών). Ένας από τους τρεις μεγαλύτερους συγγραφείς της Γαλλίας τον 17ο αιώνα. Δραματουργός εμπνευσμένος από την Αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη έγραψε όλα τα έργα του σε Αλεξανδρινό δωδεκασύλλαβο. Στην Ανέμη μπορείτε να διαβάσετε στα Ελληνικά τα έργα του Αλέξανδρος ο Μέγας, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Φαίδρα.


1804: Τελειώνει με ολοκαύτωμα των Σουλιωτών η πολιορκία από Τουρκαλβανούς της μονής Σέλτσου που είχε αρχίσει την 12η Ιανουαρίου. Η σφαγή των 1100 Σουλιωτών έμεινε στην ιστορία σαν ο χαλασμός των Μποτσαρέων. Ο Αλή Πασάς καταπατώντας την συμφωνία του με τους Σουλιώτες για παράδοση του τόπου τους την 12η Δεκεμβρίου 1803 κυνήγησε τις ομάδες των Σουλιωτών που εγκατέλειπαν τα μέρη τους, όπως ήταν η συμφωνία. Έδωσε εντολή να συλλαμβάνονται και να μεταφέρονται στα Γιάννενα. Έτσι είχαμε το  Κούγκι απ’ όσους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και το Ζάλογγο  από τα περικυκλωμένα από Τουρκαλβανούς γυναικόπαιδα την 16η Δεκεμβρίου. Το ταράφι των Μποτσαρέων και τα φιλικά προς αυτό ταράφια κατευθύνθηκαν προς το Βουργαρέλι όπου από το 1800 ήταν εγκατεστημένος ο πατέρας του Κίτσου Μπότσαρη, Γιώργος, που του είχε δοθεί το αρματολίκι των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη) σε αντάλλαγμα της αποχώρησής του από το Σούλι. Μετά απ΄ αυτά τα γεγονότα η ομάδα που είχε πάει στο Βουργαρέλι, μαζί με αυτούς που είχαν γλυτώσει από το Ζάλογγο (περίπου 160 άτομα) αποφάσισε να το εγκαταλείψει για να μην περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Αλί Πασά. Μετακινήθηκαν προς την Βρεστένιτσα (Πηγές Άρτας) για να περάσουν στο αρματολίκι των Αγράφων. Οι αρματολοί των Αγράφων δεν τους δέχτηκαν φοβούμενοι τον Αλή Πασά. Εκείνη την χρονική στιγμή έμαθαν ότι καταφθάνουν στρατεύματα του Αλή. 5χλμ από την Βρεστένιτσα ήταν η μονή Σέλτσου που ήταν φυσικά οχυρή θέση.  Αποφάσισαν να εγκατασταθούν και να αμυνθούν εκεί. Άρχισαν να συγκεντρώνουν εφόδια και να εγκαθιστούν φυλάκια σε φυσικά οχυρές θέσεις στις προσβάσεις της μονής. Την 15η Ιανουαρίου δέχθηκαν την πρώτη επίθεση από τους 8.000 Τουρκαλβανούς του Αλί. Ο απολογισμός της πρώτης μέρας ήταν 78 νεκροί αντίπαλοι και 7 Σουλιώτες. Στο σημείο που δέχτηκαν την ισχυρότερη πίεση έμπηξαν έναν σιδερένιο σταυρό και από τότε το μέρος αυτό ονομάζεται Σιδερένιος. Ο Αλί έστελνε συνεχώς ενισχύσεις αλλά εις μάτην. Τότε σκέφτηκε την προδοσία. Έταξε την 20ή Απριλίου σ’ έναν από τους αμυνόμενους, τον Γιώργο Κύργιο, το αρματολίκι της Λάκας. Αυτός έπεισε τους δικούς του που είχαν το φυλάκιο του Προφήτη Ηλία πάνω από την μονή Σέλτσου και από εκεί πέρασαν πίσω από τις γραμμές των Σουλιωτών 4.200 Τουρκαλβανοί. Ακολούθησε σφαγή. Κάποιοι αιχμαλωτίστηκαν όπως οι οικογένειες των Νότη και Κίτσου Μπότσαρη. Άλλοι προκειμένου να πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών πήδηξαν από ύψος 300 μέτρων στα νερά του Ασπροπόταμου (Αχελώου) κάνοντας το Σέλτσο νέο Ζάλογγο. Ο Κίτσο Μπότσαρης με τον γιο του Μάρκο κρύφτηκαν σε μια σπηλιά (από τότε ονομάστηκε η σπηλιά του Κίτσου Μπότσαρη) και κατάφεραν τελικά να διαφύγουν στην Πάργα που τότε ήταν υπό τον έλεγχο της Αγγλίας. Περίπου 54 με 65 Σουλιώτες κατάφεραν να περάσουν κολυμπώντας τον Ασπροπόταμο και να διασωθούν.


1870: Η σφαγή στο Δήλεσι, ή η σφαγή των Λόρδων. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη έχει αιχμαλωτίσει 4 Άγγλους ευγενείς: τον Λόρδο και τη Λαίδη Μάνκαστερ, το νεαρό φίλο τους Φρεντερίκ Βάινερ ή Βίνερ εγγονό του κόμη Γκρέυ, τον δικηγόρο Εντουαρντ Λόιντ, της γνωστής οικογένειας, με τη σύζυγο και τη κόρη του, τον τρίτο γραμματέα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Εντουαρντ Χέρμπερτ, τον γραμματέα της Ιταλικής πρεσβείας κόμη Αλμπέρτο ντε Μπόυλ, τον Έλληνα διερμηνέα και ένα υπηρέτη τους, ενώ αυτοί επέστρεφαν από εκδρομή στο Μαραθώνα. Οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν, ο υπουργός στρατιωτικών Σκαρλάτος Σούτσος στέλνει εναντίον τους στράτευμα 2.000 ανδρών. Οι απαγωγείς που είχαν από την αρχή απελευθερώσει τα γυναικόπαιδα σφάζουν τους τέσσερις ευγενείς (9 Απριλίου με το παλιό ημερολόγιο) και η χώρα δυσφημίζεται διεθνώς. Ο Σκαρλάτος Σούτσος παραιτείται την επομένη, αφού γίνεται γνωστό ότι ήταν κουμπάρος με τους αδελφούς Αρβανιτάκη και ότι η συμμορία είχε για καταφύγιό της το κτήμα του στο Τατόι (250.000 στρέμματα, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά του Ανδρέα Συγγρού με 300.000 στρέμματα). Την 9.7.1870 αναγκάζεται σε παραίτηση η κυβέρνηση Θρασύβουλου Ζαΐμη.


1917: Η κυβέρνηση Σπ. Λάμπρου «παραιτείται» και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει στον Αλέξανδρο Ζαΐμη το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Σπυρίδων Λάμπρος δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική εκτός του ότι ήταν βασιλικότερος του βασιλέως. Στους εξήμισι μήνες της θητείας του κάνει πολλά. Διοργανώνει πογκρόμ κατά των Βενιζελικών με δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, λεηλασίες σπιτιών και επιχειρήσεων, πυρπολήσεις εφημερίδων. Έχοντας άριστες σχέσεις με την εκκλησία διοργανώνει ανάθεμα κατά του Βενιζέλου στο Πεδίο του Άρεως. Ενώ στην Θεσσαλονίκη έχει σχηματισθεί υπό τους Βενιζέλο, Κουντουριώτη και Δαγκλή η κυβέρνηση της τριανδρίας και προσπαθούν να αποκομίσουν κάθε εδαφικό όφελος όντας στο πλευρό των συμμάχων. Αυτός κάνει ότι είναι δυνατόν για να προκαλέσει εμφύλιο διχασμό χωρίς να τον ενδιαφέρει καμία συνέπεια εκτός από την παραμονή του βασιλιά στην εξουσία, ο οποίος με την σειρά του κάνει ότι είναι δυνατόν για να ευχαριστήσει τους Γερμανούς «φίλους» του που οι ίδιες οι εφημερίδες τους τον αποκαλούν «ο Κωνσταντίνος ο βλάκας» και του αφιερώνουν καθημερινά χλευαστικά δίστιχα. Και όλα αυτά ο Σπυρίδων Λάμπρος τα χαρακτήρισε με την φράση «τακτοποιούμε τα του οίκου μας». Για την δράση του εξορίσθηκε και δημεύθηκε η περιουσία του αλλά την ζημιά την είχε κάνει το «τσιράκι῾. Ο ίδιος ο βασιλιάς θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση την 30 Μαΐου, μετά από υπόδειξη του Αλ. Ζαΐμη. Οι πιέσεις των συμμάχων για απομάκρυνσή του έχουν φτάσει σε σημείο απειλής απόβασης συμμαχικών δυνάμεων στο Πειραιά για ανατροπή του. Η συμβιβαστική πρόταση Ζαΐμη ήταν να παραιτηθεί υπέρ του γιου του, «επαναστάτη» της οικογένειας, που είχε και το θράσσος να παντρευτεί μια κοινή θνητή Ελληνίδα: Την Ασπασία Μάνου που η βασιλική οικογένεια δεν αναγνώρισε ποτέ σαν βασίλισσα. Την κυβέρνηση Ζαΐμη θα διαδεχθεί την 14η Ιουνίου  η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου.


1918: Σκοτώνεται σε ηλικία 26 ετών ο γνωστότερος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους: Ο Manfred von Richthofen γνωστός σαν «Κόκκινος Βαρώνος». Διοικητής της μονάδας Jagdgeschwader 1 (JG 1 ή με το παρατσούκλι «Ιπτάμενο Τσίρκο»), εθνικός ήρωας, εν ζωή, της Γερμανίας, και πολύ γνωστός στους αντιπάλους. Είχε καταρρίψει 80 εχθρικά αεροσκάφη. Τα γνωστότερα παρατσούκλια του εν ζωή από τους αντίπαλους ήταν «Κόκκινος Διάβολος», «Κόκκινος Ιππότης» από τους Άγγλους και «Ο μικρός κόκκινος» από τους Γάλλους. Σκοτώθηκε από σφαίρα των .303 (7.7mm) που αφού διαπέρασε τον πνεύμονα σφηνώθηκε στην καρδιά. Παρά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα ζωής που του έμεναν προσγείωσε το αεροπλάνο κοντά σε ένα στρατόπεδο Αυστραλών, όπου τον πρόλαβαν ακόμη ζωντανό οι στρατιώτες. Ένας λοχίας ανέφερε ότι η τελευταία του λέξη ήταν «kaputt». Το αεροσκάφος του (Fokker Dr.I) διαμελίστηκε σε μικρά κομματάκια για να πάρουν όλοι ένα «σουβενίρ».


1941: Βυθίζονται, στον Πατραϊκό κόλπο μετά από αεροπορική επιδρομή της Luftwaffe, τα επίτακτα πλοία Έσπερος και Ελληνίς που χρησιμοποιούνταν σαν πλωτά Νοσοκομεία κατά την διάρκεια του πολέμου. Η Luftwaffe, κατά την διάρκεια της επίθεσης στην Ελλάδα (επιχείρηση Marita) δεν έκανε διακρίσεις στην χρήση των αντίπαλων πλοίων. Όσα νοσοκομειακά πλοία εντόπιζαν, τα βομβάρδιζαν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να βυθιστούν.


1963: Γίνονται τα εγκαίνια του ξενοδοχείου Χίλτον.  Το δεκαόροφο κτίριο είχε θεμελιωθεί το 1959. Με 480 δωμάτια (όλα με λουτρό και κλιματισμό όπως ανάφερε ο σπήκερ) ήταν η πρώτη μεγάλη και υπερπολυτελής για τα δεδομένα της εποχής ξενοδοχειακή μονάδα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που λέει λίγο μετά: “…Από την ταράτσα του μπορεί να δει κανείς ολόκληρη την Αθήνα…που έγινε αληθινή μεγαλούπολη”. Το Χίλτον από τότε μέχρι σήμερα παραμένει σημείο αναφοράς (οι μισοί Αθηναίοι μένουν πίσω από το Χίλτον, ενώ οι άλλοι μισοί είναι αγνώστου διαμονής γιατί κανείς δεν ακούστηκε να μένει μπροστά του). Το κτίριο παρά τον όγκο του είναι οπτικά αποδεκτό λόγω του σχεδίου του (αρχιτέκτονες οι Εμμανουήλ Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης και Σπύρος Στάικος) αλλά και από κοντά τα ανάγλυφα του Γιάννη Μόραλη στους εξωτερικούς τοίχους δίδουν αρκετή αίσθηση ποιότητας. Είναι το μοναδικό κτίριο στις παρόχθιες περιοχές του μακαρίτη Ιλισού, που τα εγκαίνια του μπαζώματός του είχαν γίνει 25 μέρες πριν, για το οποίο μπορείς να πεις δεν πειράζει.


1967: Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανακόψει τον εκδημοκρατισμό της χώρας μας και να αλλοιώσει την εθνογεωπολιτική της δομή, για εξυπηρέτηση των δικών της διεθνών στρατηγικών συμφερόντων. Με μοχλό μια μικρή ομάδα αξιωματικών και το σχέδιο Προμηθέας, εγκαθίδρυσαν χούντα, με όσες τροποποιήσεις χρειάστηκαν, για επτά χρόνια μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι τους. Ήταν η μεγαλύτερη περίοδος του Ελληνικού Κράτους με δικτατορική κυβέρνηση.
Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κοινής αποδοχής (Παλάτι-Συνταγματάρχες) εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια, που είχε πρωτοστατήσει στην συγκάλυψη της υπόθεσης Λαμπράκη. Ο πρωθυπουργός της χώρας, μέχρι εκείνη την ημέρα, Παναγιώτης Κανελλόπουλος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Την ίδια μέρα με διατάγματα η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας, αναστέλλονται άρθρα του Συντάγματος και συστήνονται έκτακτα στρατοδικεία. Με το αντιπραξικόπημα του βασιλιά διορίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό των πραξικοπηματιών Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η δικτατορία στην Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 1974, που την διαδέχθηκε η πάλι αποφασισμένη από ξένα κέντρα αποφάσεων μεταπολίτευση.


←20 Απριλίου

22 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.