Σαν σήμερα 22 Απριλίου

Διεθνής ημέρα της Μητέρας Γης.


1459: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο προτελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Ιωάννης Δ΄ Μέγας Κομνηνός. Είχε ανεβεί στον θρόνο το 1429 ανατρέποντας τον πατέρα του Αλέξιο Δ΄ Μέγα Κομνηνό που κάποιοι από τους κινηματίες δολοφόνησαν. Με την ανάρρησή του στο θρόνο διέταξε την εκτέλεση αυτών που δολοφόνησαν τον πατέρα του. Κατάφερε να διατηρήσει την αυτοκρατορία του επί 30 χρόνια ακόμη και μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης μετερχόμενος κάθε τρόπο. Πριν ακόμη γίνει αυτοκράτορας είχε παντρευτεί την κόρη του βασιλιά της Ιβηρίας (σημερινή Γεωργία) Αλέξανδρου. Μετά την ανάρρησή του παντρεύτηκε μια Τουρκομάνα κόρη εμίρη. Υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τον Μωάμεθ Β΄ τον πορθητή με την οποία η Τραπεζούντα γινόταν φόρου υποτελής στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Πάντρεψε την κόρη του Θεοδώρα με τον ηγεμόνα των Ασπροπροβατάδων Ουζούν Χασάν. Οι τελευταίοι ήταν σουνιτικές Τουρκμανικές φυλές που πολεμούσαν τον Μωάμεθ Β΄. Αν και γνώριζε καλά ότι τίποτα δεν θα γλίτωνε την Τραπεζούντα από την Οθωμανική λαίλαπα, το πάλεψε μέχρι τέλους. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Δαυίδ που ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούνας.


1837: Ο Όθων μετά το ιδρυτικό διάταγμα του Πανεπιστημίου του Όθωνος (το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) που περιείχε και το Νομοθετικό πλαίσιο από το οποίο θα διέπεται, εκδίδει διάταγμα με τον κανονισμό λειτουργίας του, την κατανομή των εδρών και την έναρξη λειτουργίας του (15 Μαΐου). Πρώτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου είναι ο Κωνσταντίνος Σχινάς, που ορίζεται και καθηγητής της Ιστορίας. Είναι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην ποινική δίωξη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα και πέτυχε, σαν Υπουργός Δικαιοσύνης, με κάθε (αθέμιτο) μέσον, την καταδίκη τους σε θάνατο.


1884: Εγκαινιάζονται οι Θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι. Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την υπογραφή της σύμβασης την 22.06.1882. Το πρώτο δρομολόγιο είναι από Βόλο προς Λάρισα και διαρκεί «μόλις» δυόμισι ώρες, χρόνο ρεκόρ για την εποχή. Οι αντιπολιτευόμενοι τον Χ. Τρικούπη διέδιδαν ότι ο Σιδηρόδρομος είναι μηχάνημα του διαβόλου και συμβούλευαν τους χωρικούς να μην ταξιδεύουν με αυτό γιατί ήταν επικίνδυνο. Κατάφεραν να εκτροχιάσουν έναν συρμό κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής της γραμμής την 28.08.1883. Τους έλεγαν μάλιστα να βάζουν πέτρες στις σιδηροτροχιές για να τους εκτροχιάσουν. Εντάχθηκαν στους Σιδηρόδρομους του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) το 1955, μετά από την χρεωκοπία τους.


1894: Πεθαίνει από φυματίωση σε ηλικία 26 ετών ο συγγραφέας Κώστας Κρυστάλλης (πατρικό επώνυμο Κρουστάλλης). Ποιητής και πεζογράφος, άρχισε την σύντομη καριέρα του σαν καθαρευουσιάνος και την τελείωσε σαν δημοτικιστής. Το κυνήγι από τους οπαδούς της καθαρεύουσας ήταν αυτό που τον καθιέρωσε και τον έκανε ευρύτερα γνωστό στο κοινό. Η εργογραφία του πραγματεύεται στιγμές από την ζωή του χωριού και της υπαίθρου με έντονο το λαογραφικό στοιχείο. Μεγάλο μέρος του έργου του έχει ψηφιοποιηθεί από την Ανέμη.


1915: Δολοφονείται σε ενέδρα ο Βούλγαρος, όπως αυτοπροσδιορίζονταν, Γιάνε Σαντάνσκι. Έζησε και έδρασε στην περιοχή του Πιρίν (αρχαία Παρορβηλία). Του είχαν δώσει το παρατσούκλι ο Τσάρος του Πιρίν. Ήταν σύμμαχος και εχθρός ταυτόχρονα, ανάλογα με την συγκυρία, με Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βούλγαρους και Νεότουρκους. Όνειρό του ήταν να δημιουργήσει ένα κράτος στις περιοχές της σημερινής Μακεδονίας και Θράκης με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και έδρα του «κόμματος» του (Λαϊκό Ομοσπονδιακό Κόμμα), όπως ονόμαζε την οργάνωσή του θέλοντας να προσεταιριστεί τους Έλληνες, είχε ορίσει την Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε σε συνομωσίες και δολοφονίες αρκετών στελεχών άλλων οργανώσεων που λυμαίνονταν την Μακεδονία. Δολοφονήθηκε στο δρόμο από την Μελενίκη για το Νευροκόπι, από μέλη άλλης σλαβομακεδονικής οργάνωσης, της ΒΜΡΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση). Είναι ο Εθνικός ήρωας του κράτους των Σκοπίων.


1916: Καταρρίπτεται το μοναδικό Ζέπελιν που επιχειρούσε κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Βαλκανική Χερσόνησο. Έπεσε στις εκβολές του Αξιού κατά την διάρκεια νυκτερινής επιδρομής πάνω από την Θεσσαλονίκη. Την είχε βομβαρδίσει επανειλημμένα, προκαλώντας αρκετούς θανάτους τραυματισμούς και ζημιές. Οι σύμμαχοι οργάνωσαν την πρώτη πρωτόγονη αντιαεροπορική άμυνα. Χρησιμοποίησαν προβολείς, τα κανονικά πυροβολεία (δεν υπήρχαν τότε αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα) και μονάδα αεροσκαφών (διπλάνων).

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης, πολύ πιθανόν για πρώτη φορά, συσκευές ηχητικού εντοπισμού πτητικών μηχανημάτων (οι πρόγονοι των ραντάρ) με τις οποίες ανιχνεύτηκε η κίνηση του Ζέπελιν προς την Θεσσαλονίκη. Αποκαλύφθηκε με τους προβολείς (Ήταν 1:45 μετά τα μεσάνυκτα) και το στοχοποίησαν τα πυροβολεία του Λευκού Πύργου και των υψωμάτων γύρω από την πόλη. Ταυτόχρονα απογειώθηκαν αεροσκάφη που άρχισαν να το καταδιώκουν. Του δημιούργησαν πρόβλημα και έκανε αναγκαστική προσγείωση στις εκβολές του Αξιού. Εκεί του δόθηκε η χαριστική βολή από δυο Βρετανικά αντιτορπιλικά που ναυλοχούσαν ανοικτά του Θερμαϊκού. Το πλήρωμα πρόλαβε να διαφύγει. Συνελήφθηκαν σταδιακά αργότερα. Ο σκελετός του αποσυναρμολογήθηκε μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη και επανασυναρμολογήθηκε μπροστά στον Λευκό Πύργο.


1928: Ισχυρός σεισμός 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ ισοπεδώνει την Κόρινθο, το Λουτράκι και το Καλαμάκι. Απολογισμός: Όλες οι οικοδομές κατεδαφισμένες ή κατεστραμμένες και μόνο 20 νεκροί. Είχαν προηγηθεί ισχυροί προσεισμοί, υπόκωφα βουητά, υποχθόνιοι κρότοι και όλα τα ζώα είχαν «τρελαθεί». Η πόλη θα ανοικοδομηθεί στην ίδια θέση που ήταν μετά από τον σεισμό του 1858. Τότε είχε ισοπεδωθεί πάλι και είχε μεταφερθεί στη σημερινή της θέση. Η παλιά πόλη είχε ηλικία 6000 ετών από την πρώτη εγκατάσταση κατοίκων.


1931: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινιάζουν το Μουσείο Μπενάκη. Δωρεά του Αντώνη Μπενάκη, τόσο το κτίριο όσο και οι πρώτες συλλογές.


1948: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.7 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το νησί της Λευκάδας. Την μεγαλύτερη ζημιά παθαίνουν τα νότια χωριά της Λευκάδας που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο απολογισμός 2 νεκροί και 45 τραυματίες. Γκρεμίζονται ή γίνονται ακατοίκητα 244 σπίτια, 998 παθαίνουν σοβαρές ζημιές και 1024 με ελαφρύτερες. Θα ακολουθήσει δυο μήνες μετά  ο πολύ καταστρεπτικότερος σεισμός στα βόρεια του νησιού που θα ισοπεδώσει την πόλη της Λευκάδας.


1954: Πεθαίνει  σε ηλικία 71 ετών στο Βεβέ της Ελβετίας, κατά την διάρκεια δεξίωσης, ο επιχειρηματίας, εφοπλιστής και εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης. Με την διαθήκη του έδωσε το απαιτούμενο ποσό για την ίδρυση και λειτουργία του, πρωτοποριακού έως και σήμερα, Ιδρύματος Ευγενίδη.


1977: Διεξάγεται η πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη μέσω οπτικής ίνας. Η εταιρεία GTE «περνάει» την πρώτη συνδιάλεξη μέσα από οπτική ίνα στον Long Beach της Καλιφόρνια. Χρειαζόταν κάθε 10km, αναμεταδότη και έφτανε σε ταχύτητα (throughput) τα 6 Mbit/s. Σήμερα η ταχύτητα μιας ίνας (κλώνου) έχει ξεπεράσει το 1 Petabit και χρειάζεται αναμεταδότη κάθε 52.4 km. Τηλεφωνικά υποστηρίζει πάνω από 1.000 συνδιαλέξεις φυσικής (πλήρους, χωρίς PCM) αναμετάδοσης φωνής. Προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί τα όρια μετάδοσης μέσω οπτικής ίνας. Έπεται συνέχεια.


←21 Απριλίου

23 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.