Σαν σήμερα 23 Απριλίου

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου.
Πρωτεύουσα του βιβλίου για το 2019: Sharjah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


303: Aποκεφαλίζεται σε ηλικία περίπου 28 ετών ο Άγιος Γεώργιος, μετά από πολλά ατελέσφορα μαρτύρια για να αλλάξει την πίστη του. Κατ’ εξοχήν «στρατιωτικός» άγιος, μια και ο πατέρας του όπως και ο ίδιος ήταν Ρωμαίοι στρατιωτικοί, δοξάζεται και ανήκει στους δημοφιλέστερους αγίους σε όλα τα δόγματα της Χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι ο προστάτης άγιος της Αγγλίας.


1616: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare). Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Ο μεγαλύτερος συγγραφέας, στην αγγλική γλώσσα, όλων των εποχών. Σεβαστό το έργο του και στην εποχή του, αλλά το όνομα του απογειώθηκε μετά τον 19ο αιώνα σε βαθμό που ο George Bernard Shaw να χαρακτηρίσει τη στάση απέναντι στο έργο του «βαρδολατρεία».

Υπάρχουν 2 Site που ανταγωνίζονται στη παρουσίαση των έργων του.
Το Open Source Shakespeare, με παρουσίαση των έργων του στην πρώτη σελίδα. Στις εσωτερικές σελίδες θα βρείτε σύγκριση των διαφόρων μεταφράσεων του (από την κλασσική Αγλική γλώσσα στη μοντέρνα), δίπλα δίπλα. Το Internet Shakespeare που σας ζητάει να διαλέξτε πια έκδοση του κάθε έργου θέλετε να διαβάσετε. Στα Ελληνικά υπάρχουν οι μεταφράσεις του Δημήτρη Βικέλα: Αμλέτος και Βασιλεύς Ληρ.


1821: Η μάχη της Αλαμάνας. Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ παίρνουν διαταγή από τον Χουρσίτ πασά να κατέβουν από τα Γιάννενα που πολιορκούσαν τον Αλή πασά προς το νότο για να καταπνίξουν την Ελληνική Επανάσταση. Πρώτα στη Στερεά και μετά στη Πελοπόννησο. Οι οπλαρχηγοί της Στερεάς Α. Διάκος, Γ. Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς αποφασίζουν να τους αντιμετωπίσουν στις Θερμοπύλες. Ο Δυοβουνιώτης στον Γοργοπόταμο (400 άνδρες), ο Πανουργιάς στην Ηράκλεια (400 άνδρες) και ο Διάκος στην γέφυρα της Αλαμάνας με 500 άνδρες. Οι Τούρκοι, με 8.000 άνδρες, σε επίθεση σκούπα αναγκάζουν τον Δυοβουνιώτη να υποχωρήσει σε πιο οχυρή θέση (σtο Δέμα). Αφήνει όμως έτσι ακάλυπτο από την αριστερή του πλευρά τον Πανουργιά. Ο τελευταίος παρά την γενναία του αντίσταση, αναγκάζεται να αποσυρθεί βαριά τραυματισμένος στην μονή Δαμάστας έχοντας χάσει αρκετούς άνδρες. Μεταξύ αυτών και τον επίσκοπο Σαλώνων (Άμφισσας) Ησαΐα. Τέλος επιτίθενται κατά των ανδρών του Διάκου που βρισκόταν στο γεφύρι. Ο ίδιος δεν ήταν στο γεφύρι αλλά σε ένα χάνι δίπλα του, με 100 από τους 500 άνδρες του. Όταν η πίεση στους άντρες που υπερασπιζόταν το γεφύρι αυξανόταν, αυτός με γιουρούσια (Έτσι έλεγαν εκείνη την εποχή τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις) στα πλευρά του Τουρκικού στρατεύματος τους ανακούφιζε. Οι Τούρκοι όμως ούτε πανικοβλήθηκαν ούτε πτοήθηκαν από τα γιουρούσια του Διάκου. Αντίθετα έλαβαν τα μέτρα τους για τις πλαγιοκοπήσεις και τα γιουρούσια άρχισαν να στοιχίζουν ακριβά (σε απώλειες) στον Διάκο. Τελικά μένοντας με ελάχιστους άντρες, τραυματισμένος περικυκλώθηκε συνελήφθη από τους Τούρκους, ενώ η δύναμη στο γεφύρι είχε αναγκαστεί σε υποχώρηση. Την επόμενη μέρα ο Αθανάσιος Διάκος οδηγήθηκε, με την ηρωική του άρνηση να υπηρετήσει τον εχθρό και τον μαρτυρικό θάνατο του, την επομένη της μάχης, στον πάνθεον των πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν διαδοχικά σ΄ αυτήν την απόπειρα των Τούρκων να καταπνίξουν την Επανάσταση στο Χάνι της Γραβιάς με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και νίκησαν τελικά στη μάχη των Βασιλικών.


1827: Πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μετά από τραυματισμό του, δύο μέρες νωρίτερα, σε αψιμαχία στο Φάληρο. Σύμφωνα με τον Κύπριο αγωνιστή Ιωάννη Σταυριανού που ήταν ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής (αλλά κι αυτός από αρκετή απόσταση), ο Καραϊσκάκης δολοφονήθηκε από Έλληνα. Και άλλοι έχουν αναφέρει το γεγονός σαν φήμη, αλλά όχι σαν περιγραφή του συμβάντος, όπως έκανε ο Κύπριος. Σύμφωνα με διαδόσεις ηθικοί αυτουργοί ήταν ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Λάμπρος Βέικος, πράγμα που διαψεύσθηκε άμεσα, πιθανόν για λόγους σκοπιμότητας (για να μην διασπαστεί το στράτευμα). Την επομένη του θανάτου του οι Έλληνες με πεσμένο ηθικό υπέστησαν συντριπτική ήττα στην μάχη του Ανάλατου.
Όσο βρώμικο ήταν το στόμα του* (ο μεγαλύτερος βωμολόχος που έχει γνωρίσει η Ελλάδα σαν έθνος), τόσο αγνή ήταν η ψυχή του. Πέρασε και αυτός από «δίκη» για προδοσία την 1η Απριλίου 1824, που τον παρέπεμψαν οι γνωστοί πολιτικοί της εποχής (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και σια). Τιμωρήθηκε με εξορία από την πατρίδα του και του δόθηκε προθεσμία 48ωρών να την εγκαταλείψει, λόγω της κατάστασης της υγείας του (ήταν φυματικός), αναγκάζοντας τους συντρόφους του να τον μεταφέρουν με το κρεβάτι εκτός Ελλάδας. Στην ανάγκη πάλι ζήτησαν την βοήθειά του και αυτός τους την έδωσε απλόχερα, όπως και τη ζωή του.
*Στην συνέλευση της Τροιζήνας για τον Γεώργιο Νάκο που η όμορφη γυναίκα του τα είχε με τον κόντε Μεταξά σε περίπτωση που ο Νάκος πρόδιδε τους Ρουμελιώτες: «Kαι στο μουνί της πουτάνας του να κρυφτεί, θα βάλω τον μπούτσο του Mεταξά να τον ξετρυπώσει».
Στον δικαστή του, Γαλάνη Μεγαπάνου, την ώρα της δίκης όταν τον ρώτησε γιατί έχει χούι να βρίζει 50 χρονών άντρας απάντησε: Αμ, δεν ημπορώ να το κόψω τώρα, κυρ Πάνο. Και συ, κυρ Πάνο, είσαι ογδόντα χρονών, μα το χούι δεν τ’ αφήνεις να γαμάς. Και άλλα πολλά αμίμητα γιατί δεν ήταν απλά βωμολοχίες αλλά περιέγραφε καταστάσεις και γεγονότα με τον ακριβέστερο και γλαφυρότερο δυνατό τρόπο.


1848: Ο Απόστολος Ναδίρης πυροβολεί τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Κωνσταντίνο Μουσούρο με αποτέλεσμα να χάσει ο τελευταίος το αριστερό του χέρι. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας μετά από μια πολύ μικρής διάρκειας ένταση, επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Με αυτό το τρόπο λήγουν τα «μουσουρικά» που έφτασαν στο χείλος του πολέμου τις δυο χώρες. Όλα ξεκίνησαν όταν ο αγωνιστής του 21 και υπασπιστής του Όθωνα Τσάμης Καρατάσος πήγε, την 11η Ιανουαρίου 1847, στην Τουρκική Πρεσβεία, για να ζητήσει ταξιδιωτικό έγγραφο που θα του επέτρεπε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μουσούρος αρνήθηκε, ακολουθώντας την σκληρή γραμμή που είχε καθιερώσει απέναντι σε Ελλάδα και Έλληνες, προκειμένου να αποσείσει το βάρος της Φαναριώτικης Ελληνικής καταγωγής του και της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης του. Η άρνηση του όμως ήταν προσβολή για τον βασιλιά που είχε υπασπιστή του τον Καρατάσο. Έτσι δυο μέρες μετά, σε χοροεσπερίδα που παρευρισκόταν οι διπλωματικές αποστολές όλων των χωρών στην Αθήνα, ο βασιλιάς πλησιάζοντας τον Μουσούρο του είπε «Ήλπιζα κύριε, ότι θα είχατε περισσότερο σεβασμό για μένα» και γυρίζοντας του την πλάτη απομακρύνθηκε. Το θέμα εξελίχθηκε μετά από τον κατάλληλο υποδαυλισμό από τον Άγγλο πρεσβευτή Λάϊονς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Αποσύρθηκαν οι διπλωματικές αποστολές των δυο χωρών από Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Η Αγγλία παρίστανε τον διαμεσολαβητή καλής θέλησης ενώ πλέον η Τουρκία απειλούσε με θερμό επεισόδιο, αν η Ελλάδα δεν αποκαθιστούσε ηθικά τον πρέσβη της. Η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό της χοροεσπερίδας, η Τουρκία πήγε να σπρώξει την κατάσταση κι’ άλλο, με συμβουλάτορα πάντα την Αγγλία, για περαιτέρω εξευτελιστικές συγγνώμες, αλλά εκεί η Ρωσία έβαλε πάγο και στους δυο, τονίζοντας ότι τα πράγματα έπρεπε να σταματήσουν εκεί. Οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών αποκαταστάθηκαν και ο Μουσούρος επανήλθε στην Αθήνα. Παρά τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας προς την Τουρκία, ότι υπήρχε οργή του ελληνικού λαού προς το πρόσωπο του Μουσούρου και ότι κινδύνευε η ζωή του στην  Ελλάδα η Πύλη εκόφεβε. Ο Ναδίρης, χριστιανός υπάλληλος της Τουρκικής Πρεσβείας πυροβόλησε τον Μουσούρο γιατί, όπως δήλωσε στην προανάκριση, δεν άντεχε να τον ακούει να βρίζει τους Έλληνες. Κρίθηκε σαν άτομο ψυχικά διαταραγμένο και απαλλάχθηκε. Ο Μουσούρος μετακινήθηκε από την Αθήνα στο Λονδίνο.


1941: Η κυβέρνηση και ο βασιλιάς με τους Γερμανούς προ των πυλών της Αθήνας, αναχωρούν το βράδυ για Χανιά. Δημοσιεύουν σε ΦΕΚ ο καθένας το δικό του διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Ο Γεώργιος Β’ με το διάγγελμά του, από την προηγούμενη μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ελλάδας στα Χανιά και δεν αναγνωρίζει την παράδοση που υπέγραψε ο Τσολάκογλου. Ο πρωθυπουργός Ε. Τσουδερός, στο δικό του διάγγελμα, καταγγέλλει και αυτός την συνθηκολόγηση και υπόσχεται ότι θα επανέλθουν νικητές. Επίσης δίδει την υπόσχεση, ως ιερά και απαράβατο υποχρέωση της Ελλάδας, σε όσους πάθουν οποιαδήποτε ζημιά κατά την διάρκεια της κατοχής, να την μοιραστούνε όλοι οι Έλληνες. Η κυβέρνηση Τσουδερού θα «υποστεί» ανασχηματισμό την 2 Ιουνίου 1941, πάνω στο θωρηκτό Αβέρωφ.


1973: Κατάσχονται τα φύλα εκείνης της μέρας των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη». Περιείχαν δηλώσεις του τότε αυτοεξόριστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για την κατάσταση στην Ελλάδα. Οι δυο εφημερίδες ήταν τα παραδοσιακά προπύργια του Καραμανλισμού στον χώρο των ΜΜΕ. Για να “περάσουν” τις δηλώσεις από την επιτροπή λογοκρισίας της χούντας έβαλαν άλλη ύλη στην θέση των δηλώσεων στα πρωτότυπα που θα πήγαιναν στην επιτροπή και λίγο πριν την εκτύπωση την άλλαξαν. Οι θέση των δηλώσεων (δυστυχώς το κείμενο δεν υπάρχει στο internet) ήταν να επανέλθει ο βασιλιάς, να διορίσει μια κυβέρνηση με έκτακτες εξουσίες και αυτή μέσα σε ένα εύλογο διάστημα να προκηρύξει εκλογές.


1998: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επτά φορές πρωθυπουργός* και δύο φορές Πρόεδρος** της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ιδρυτής δύο κομμάτων, της ΕΡΕ το 1956 και της Νέας Δημοκρατίας το 1974. Πρωτεργάτης της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.  Άνθρωπος κλειδί των εξελίξεων στην Ελλάδα μετά το 1950 και μέχρι τον θάνατό του, ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, χαρακτηρίστηκε εθνάρχης. Μέτριος πολιτικός, που πολλές φορές τα θαλάσσωσε, ή δεν μπόρεσε να βρει οποιαδήποτε λύση, ακόμη και στα πιο απλά πράγματα. Έκρινε τα πάντα μέσα από το προσωπικό του συμφέρον. Χαρακτηριστικό είναι η πλήρης εγκατάλειψη της επαρχίας, στην οποία είχε την συντριπτική πλειοψηφία, στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του, που οδήγησε σε μαζική μετανάστευση. Όταν έκρινε και μάλιστα πολύ σωστά, ότι θα γινόταν εκλογικά εκμεταλλεύσιμη και από την Ένωση Κέντρου τότε στράφηκε στα εγκαίνια έργων στην Περιφέρεια. Επί εποχής του, πριν τη χούντα, γιγαντώθηκε το παρακράτος, ενώ με την μεταπολίτευση καθιέρωσε την ρεμούλα σαν τρόπο ανάδειξης και παραμονής των κομμάτων στην εξουσία. Είχε την τύχη να μην υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος άλλος σοβαρός πολιτικός στα 60+ χρόνια της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στον Κ. Τσάτσο: «Δεν νομίζω ότι υπήρξα μεγάλος. Φαίνομαι, ίσως, μεγάλος, γιατί δεν είχα άξιους αντιπάλους». Δυστυχώς για την Ελλάδα, είχε απόλυτο δίκιο.

* Περίοδοι Πρωθυπ. Επιλογή Διάρκεια
06.10.1955 -29.02.1956 Ανάθεση 4 μήνες και 23 μέρες
29.02.1956 -05.03.1958 Εκλογές 24 μήνες και 5 μέρες
17.05.1958-20.09.1961 Εκλογές 40 μήνες και 3 μέρες
04.11.1961 -19.06.1963 Εκλογές 19 μήνες και 15 μέρες
24.07.1974 -21.11.1974 Ανάθεση 3 μήνες και 28 μέρες
21.11.1974 -28.11.1977 Εκλογές 36 μήνες και 7 μέρες
28.11.1977 – 10.05.1980 Εκλογές 29 μήνες και 12 μέρες
Σύνολο 13 χρόνια 2 μήνες και 3 μέρες
** Περίοδοι Προεδρίας Επιλογή Διάρκεια
10.05.1980 -10.03.1985 Εκλογή 4 χρόνια και 10 μήνες
05.05.1990 -10.03.1995 Εκλογή 4 χρόνια 10 μήνες και 5 μέρες
Σύνολο 9 χρόνια 8 μήνες και 5 μέρες

2010: Ο πρωθυπουργός της χώρας με διάγγελμά του, από το Καστελόριζο, ανακοινώνει στον Ελληνικό λαό την χρεωκοπία της Ελλάδας. Μπορεί τεχνικά ο όρος να είναι αδόκιμος, μια κα δεν υπάρχει στάση πληρωμών, αλλά στην ουσία η προσφυγή στον νεοσύστατο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου η Ελλάδα να έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις της δεν είναι παρά ομολογία αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της. Με αυτό το διάγγελμα, ο πρωθυπουργός του «λεφτά υπάρχουν», που ήταν η αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο είχε γίνει κυβέρνηση πριν έξι μήνες, δηλώνει κατηγορηματικά την άγνοια του για την κατάσταση των οικονομικών της χώρας. Μιας κατάστασης που δεν είναι ούτε σπάνια, ούτε τυχαία, ούτε έχει παρουσιαστεί ποτέ αιφνιδιαστικά στην χώρα μας (πχ εξ αιτίας ενός γεγονότος). Αληθινή, ψεύτικη ή μαγειρεμένη αυτή η άγνοια, (το 2011 δήλωσε ότι γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας) το μόνο που κραύγαζε, ήταν η επικινδυνότητα αυτού του ατόμου στα ηνία της χώρας. Το περιστατικό της τελευταίας διαδρομής του ΠΑΣΟΚ, από αντιπολίτευση σε κυβέρνηση, είναι το πιο χαρακτηριστικό των μηχανισμών εξουσίας που λειτουργούν, με κύριο γνώρισμα την χρήση της χώρας σαν όχημα των δικών τους συμφερόντων, άσχετα αν αυτά συμπλέουν με τα συμφέροντά της. Μετά το διάγγελμα θα ακολουθήσει το πρώτο μνημόνιο με το οποίο ξεκινάει το γαϊτανάκι της αφαίρεσης εισοδημάτων από τους απλούς Έλληνες πολίτες και της παραχώρησης κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, το δεύτερο μνημόνιο που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, το τρίτο και πάει λέγοντας. Από πλευράς εθνικής κυριαρχίας το διάγγελμα σηματοδότησε μια σειρά κυβερνήσεων περιορισμένων αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με τους όρους των δανειστών οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα οικονομικά μεγέθη, όσο μικρά και αν είναι αυτά, πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών. Το πότε, πως και αν θα λήξει κάποτε αυτή η κατάσταση ομηρίας της Ελλάδας είναι άγνωστο.


←22 Απριλίου

24 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.